Йо-йо ефект при диети за отслабване | LuckyFit

“Йо-йо ефект” е термин, свързан с цикличната загуба и покачване на телесно тегло, наподобяващи движението „нагоре-надолу“ на йо-йо. В този процес на редукция на излишни килограми, първоначално се постига желаната загуба на тегло, но подходът е неуспешен по отношение поддържането на загубеното тегло в дългосрочен план и с времето се получава възвръщане на изгубените килограми.

След този неуспешен опит да се пребори трайно с наднорменото тегло, обикновено, човек се опитва да се отърве от натрупаните повторно килограми и цикълът започва от начало.

Йо-йо ефект при диети за отслабване | LuckyFit

Да отслабнем е едно, но да поддържаме новото си редуцирано тегло е напълно различно. Ако нашата цел е да отслабнем с няколко килограма, на практика можем да избираме измежду необятно изобилие, вариации и модификации на всякакви диети. 

Но повечето от тях са свързани с толкова много ограничения, че обикновено, спазвайки ги, хората нямат търпение да приключат с диетата, за да могат да се върнат към нормалното си хранене и отново да се наслаждават на любимите си храни.

В края на деня, загубата на тегло е безсмислена, ако не можем да поддържаме новите килограми в дългосрочен план. В такава ситуация измъчваме себе си напразно или се радваме на по-слабо и красиво тяло само за наистина кратък период от време – при това на цената на немалко негативи за здравето. 

Ефектът на йо-йо диетите върху здравето

Йо-йо ефектът не е просто обезкуражаваща и неприятна последица от повечето диети за отслабване. Той може да бъде и много нездравословен феномен, особено ако губим и натрупваме тегло бързо и постоянно. 

Някои от най-често срещаните негативи от йо-йо ефекта върху човешкото тяло са следните няколко.

Увеличаване на процента мазнини в тялото

Когато сваляте килограми бързо и агресивно, тялото ви губи едновременно мазнини и мускулна маса. Трябва обаче да имате предвид, че след края на рестриктивния режим, тялото ще възстанови мазнините много по-бързо, отколкото мускулите. 

Всеки следващ цикъл на отслабване и йо-йо ефект ще повишава процента на мазнини в тялото. Това е както нездравословно, така и неестетично – защото тегло и външен вид не винаги се движат в права пропорция. 

Диета без йо-йо ефект - защо и как да задържим постигнатите резултати

Две тела с еднакви килограми могат да изглеждат по коренно различен начин – колкото повече са мускулите за сметка на мазнините, толкова по-стегнати ще изглеждате. 

Йо-йо ефектът постига точно обратното – дори и килограмите ви да са малко, видът ви ще е отпуснат и нездравословен. 

Загуба на мускулна маса

Както вече споменахме – по време на силно рестриктивни диети, загубата на мускули и мазнини тече с еднаква сила. Ако не комбинирате съответната диета с редовни физически упражнения – включително силови – ще се окажете с понижено тегло, но не и с подобрено зраве. 

Напротив – загубата на мускулна маса и заместването ѝ с последващо натрупване на мазнини ще ви направи по-слаби, по-непродуктивни, по-податливи на напълняване и болестни състояния. 

Омазняване на черния дроб

Едно изследване, публикувано в PubMed посочва, че няколко последователни цикъла на загуба и наддаване на тегло могат да причиняват значително омазняване на черния дроб. Мастният черен дроб, от своя страна, води до редица опасности за здравето. 

Диета без йо-йо ефект - защо и как да задържим постигнатите резултати

NIDDK, Public domain, via Wikimedia Commons

Причината са промените в начина, по който черният дроб метаболизира мазнините и захарите. Това увеличава риска от развитие на диабет и цироза, наред с хроничен дискомфорт и невъзможност да отслабнете. 

Повишен риск от развитие на хронични заболявания 

Множество проучвания доказват, че многократните резки промени в теглото и начина на хранене създават предпоставки за множество хронични заболявания на сърдечно-съдовата система. 

В това число влизат заболявания на коронарната артерия и високо кръвно налягане – състояния, свързани с повече рискове, отколкото самото наднормено тегло преди диетите с йо-йо ефект. 

Или иначе казано…

Целта на здравословното и трайно отслабване е да се избегне йо-йо ефекта и след като успеем да се освободим от натрупаните излишни килограми, да поддържаме здравословно тегло и здраво тяло. 

Това обаче може да се окаже трудно, а понякога дори не знаем какво сме направили погрешно, за да качваме отново килограми след месеци на ограничителна диета.

Диетолозите и специалистите по хранене са категорични – йо-йо ефектът може да бъде избегнат, ако не подлагаме тялото си на строги, ограничителни диети и не приемаме диетата като временно ограничение, а като нов начин на живот.

Не се подлагайте на строги диети, ако искате да отслабнете трайно без йо-йо ефект!

Ако сте на строга и ограничаваща диета, тя оказва значително влияние върху вашето поведение. Ако се лишавате и ограничавате от всички храни, които харесвате; ако сте гладни през цялото време или консумирате храна, която стомахът ви не може лесно да храносмила, това води до стрес за тялото и впоследствие до разочарование. 

Изключително трудно е да спазваме подобна диета и рискът да се откажете скоро след старта е съвсем реален.

Лесно отслабване в ЛъкиФит | LuckyFit

Ако все пак успеете да издържите до края, което означава, че сте свалили теглото, което сте искали да изгубите, най-вероятно с нетърпение очаквате деня, в който кантарът ще покаже мечтаните килограми и вие ще може да се върнете към свободния прием на всички храни, които сте избягвали по време на строгата диета.

Едно изкушение води към друго и преди да се усетите, ще се окажете точно там, откъдето сте започнали – с наднормено тегло, разочаровани от теглото и външния си вид и без мотивация да преминете през тази диета още веднъж.

Има много хора, които попадат в тази ситуация, а мнозина се борят с наднормено тегло през целия си живот. Решението за отслабване без йо-йо ефект – не се подлагайте  на диета, която изчерпва силите ви и ви прави нещастни! 

Изберете хранителен режим, който можете да следвате не само за месец или два, а през целия си живот!

Не възприемайте диетата като временно ограничение, а като нов начин на живот

Ако желаете трайно да се освободите от излишните килограми, необходимо е да следвате балансиран, здравословен начин на хранене, който ви осигурява достатъчно, но не твърде малко или твърде много калории, хранителни вещества, антиоксиданти и също така не е прекомерно ограничаващ и ви позволява да се поглезите от време на време.

Строгите лишения няма да ви донесат нищо добро, нито във физически, нито в психически и чисто емоционален план. Те са неустойчиви във времето и обикновено всяка диета се възприема като временно явление в живота ни, което ще свърши веднага щом отслабнем.

Упражнения по комбинирана гимнастика | LuckyFit

Но нашата цел не бива да бъде само и единствено загубата на тегло. Идеята е да успеем да задържим постигнатото тегло и за в бъдеще. Всеки от нас, подлагащ се на поредната диета всъщност цели именно това, но реалността е малко по-различна.

Всички тези ниско-въглехидратни, нискокалорични диети, фастинги, детоксикиращи диети и т.н. ограничават приема на храна, както и голяма част от избора ни. 

Искате ли да се храните по този начин до края на живота си? Вероятно не. Така че, направете план за хранене за себе си, с който ще се храните здравословно, но внимавайте с калорийния прием.

Само ако намалите консумацията на захар или храни, приготвени с преработено брашно, и увеличите приема на плодове и зеленчуци, както и на чисти протеини, можете постепенно да изгубите излишните килограми с по-малко стрес. 

Тъй като този начин на хранене е устойчив, ще можете да поддържате постигнатите килограми и в дългосрочен план като част от едно здравословно отслабване без йо-йо ефект. 

Кои са популярните диети, които се отличават с по-голяма устойчивост във времето?

Диетата Аткинс

Диетата на Аткинс или подхода на Аткинс се фокусира върху контрола на нивата на инсулин в тялото чрез консумиране на храни с ниско съдържание на въглехидрати. Ако консумираме големи количества рафинирани въглехидрати, нивата на инсулин се повишават и спадат бързо. 

Покачването на нивата на инсулина кара тялото да съхранява енергия от консумираната храна, което прави по-малко вероятно тялото ни да използва съхраняваните мазнини като източник на енергия.

Прочута Аткинс диета за отслабване | LuckyFit

Ето защо, хората спазващи диетата на Аткинс, избягват въглехидратите, но могат да консумират големи количества протеини и мазнини. Макар и популярна от известно време, диетата на Аткинс носи определени рискове. Ако решите да се подложите на диетата на Аткинс, е добре да се консултирате с лекар.

Диетата „Зоната”

Диетата “Зоната” цели хранителен баланс от 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини във всяко хранене. Акцентът е върху контролирането на нивата на инсулина, което може да доведе до по-успешна загуба на тегло и контрол над телесното тегло в сравнение с други диети.

Диетата “Зоната” насърчава консумацията на висококачествени въглехидрати: нерафинирани въглехидрати и мазнини, като зехтин, авокадо и ядки.

Кетогенна диета

Кетогенната диета се използва от десетилетия като лечение на епилепсия и се изследва за лечение на други здравословни проблеми. Тя включва намаляване на приема на въглехидрати и повишаване на приема на мазнини. Това звучи противно на здравия разум, но тя позволява на организма да изгаря мазнините като източник на енергия, а не въглехидратите.

Към тази диета се добавят здравословни мазнини, като тези в авокадото, кокосовите орехи, бразилските орехи, семената, и зехтина, за да се запази цялостния акцент върху мазнините.

Диета без йо-йо ефект - защо и как да задържим постигнатите резултати

Диетата води до разграждането на мазнините за енергия и създава вещества, наречени кетони, чрез процес, наречен кетоза. Тази диета носи рискове за хора с диабет тип 1 и при тях може да доведе до диабетна кома и смърт.

Въпреки че повечето проучвания върху този тип диета са направени само през последните няколко години, има някои обещаващи изследвания във връзка с регулирането на диабета, метаболитното здраве, загубата на тегло и промяната на телесния състав в следствие от спазването на тази диета.

Въпреки намаления прием на въглехидрати и сравнително строгия режим, в кето диетата могат да се консумират някои плодове и напитки без калории, които да утолят глада за сладко. 

Вегетарианска диета

Съществуват различни видове вегетарианци – лакто-вегетарианци, плодо-вегетарианци, лакто-ово вегетарианци, ово-вегетарианци и полу-вегетарианци. По-голямата част от вегетарианците са лакто-ово вегетарианци, с други думи, те не консумират животински храни, с изключение на яйца, млечни продукти и мед.

Вегетарианска диета за отслабване | LuckyFit

Редица изследвания през последните няколко години показват, че вегетарианците имат по-ниско телесно тегло, страдат по-малко от заболявания и обикновено имат по-голяма продължителност на живота от хората, които консумират месо.

Веган диета

Веганството е по-скоро начин на живот и философия, отколкото диета. Веганите не консумират никаква храна от животински произход, включително яйца, млечни продукти и мед. Веганите обикновено не приемат своя начин на хранене не само поради здравословни причини, но и поради екологични и етични причини.

Веганите вярват, че модерните методи за интензивно земеделие са вредни за нашата околна среда и не са устойчиви в дългосрочен план. Според част от веганите, ако всички се хранят с растителна храна, околната среда ще е по-малко замърсена, животните биха страдали по-малко и хората ще се радват на по-добро физическо и психическо здраве.

Суровоядство

Суровоядството или суровият хранителен режим включва консумирането на храни и напитки, които не са преработени, а са напълно натурални и в идеалния случай органични.

Последователите на суровоядството смятат, че най-малко три четвърти от приема на храна на човек трябва да се състои от сурова храна. Значителен брой от суровоядците са също и вегани и не ядат и не пият нищо, което е от животински произход.

Средиземноморска диета

Средиземноморската диета е популярна в южно Европа и се фокусира върху хранителните навици на хората от Крит, Гърция и Южна Италия, Испания, Южна Франция и Португалия.

Акцентът при нея се поставя върху изобилие от растителни храни, пресни плодове, боб, ядки, пълнозърнести храни, семена и зехтина като основен източник на хранителни мазнини. 

Сиренето и киселото мляко са главните млечни продукти. Диетата включва и умерени количества риба и домашни птици, до около четири яйца на седмица, малки количества червено месо и ниско до умерено количество вино.

Диета без йо-йо ефект - защо и как да задържим постигнатите резултати

До една трета от средиземноморската диета се състои от мазнини, с наситени мазнини, които не надхвърлят 8 процента калориен прием. Средиземноморската диета е най-широко изследваната диета до момента, като надеждни изследвания подкрепят нейното приложение за подобряване на качеството на живот на човек и намаляване на риска от редица заболявания.

Тристепенната диета на диетолог Зоуи Харкомб

Това е един сравнително лесен за спазване хранителен режим, който изключва нездравословните храни и не включва никакъв вид гладуване. 

Както подсказва самото име, режимът се разделя на три фази, а именно:

  • Фаза 1. В продължение на 5 дни можете да се храните само с месо, риба, морски деликатеси, яйца, зеленчуци и домашно приготвено, неподсладено кисело мляко.
  • Фаза 2. Тя може да продължи до постигане на желаните резултати. В нея е позволено да се консумират плодове, млечни продукти, печени картофи и пълнозърнести храни, стига да се спазва правилото да не комбинирате въглехидрати и мазнини  в фрамките на едно хранене.
  • Фаза 3. Тя може да продължи и цял живот. Споделя принципите на втората фаза, с едно изключение – можете да нарушавате правилата и да похапвате “вредни” храни веднъж седмично. Абсолютно достатъчно, за да се чувствате добре и абсолютно недостатъчно за обратно наддаване на свалените килограми. 

Здравословно и трайно отслабване с Лъки Фит 

Ние, екипът на Лъки Фит Банско, благодарение на дългогодишния си опит с програми за отслабване, както и наблюденията на ефекта на различните хранителни режими върху многобройните ни клиенти, сме разработили свои разновидности на устойчиви във времето диети. 

Те не водят до йо-йо ефект, а напротив – помагат не само да отслабнем здравословно, но и да задържим във времето постигнатото по-ниско телесно ниво! 

Не се колебайте, присъединете се към доказано ефективните ни програми за отслабване и нека заедно спечелим битката с излишното тегло завинаги!

article-end-image

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar