Диета без йо-йо ефект
Йо-йо ефект при диети за отслабване | LuckyFit

Йо-йо ефект при диети за отслабване | LuckyFit

Йо-йо ефект е термин, свързан с цикличната загуба и покачване на телесно тегло, наподобяващи движението „нагоре-надолу“ на йо-йо. В този процес на редукция на излишни килограми, първоначално се постига желаната загуба на тегло, но подходът е неуспешен по отношение поддържането на загубеното тегло в дългосрочен план и с времето се получава възвръщане на изгубените килограми.

След този неуспешен опит да се пребори трайно с наднорменото тегло, обикновено, човек се опитва да се отърве от натрупаните отново килограми и цикълът започва наново.

Да отслабнем е едно, но да поддържаме новото си редуцирано тегло е напълно различно. Ако нашата цел е да отслабнем с няколко килограма, на практика можем да избираме измежду необятно изобилие, вариации и модификации на всякакви диети. Но повечето от тях са свързани с толкова много ограничения, че обикновено, спазвайки ги, хората нямат търпение да приключат с диетата, за да могат да се върнат към нормалното си хранене и отново да се наслаждават на любимите си храни.

Но загубата  на тегло е безсмислена, ако не можем да поддържаме  новите килограми в дългосрочен план. В такава ситуация измъчваме себе си напразно или се радваме на по-слабо и красиво тяло само за наистина кратък период от време.

Йо-йо ефектът не е просто обезкуражаваща и неприятна последица от повечето диети, но той може да бъде и много нездравословен, особено ако губим и натрупваме тегло бързо и постоянно. Целта на здравословното и трайно отслабване е да се избегне йо-йо ефекта и след като успеем да се освободим от натрупаните излишни килограми,  да  поддържаме здравословно тегло и здраво тяло. Това обаче може да се окаже трудно, а понякога дори не знаем какво сме направили погрешно, за да качваме отново килограми след месеци на ограничителна диета.

Диетолозите и специалистите по хранене са категорични: йо-йо ефектът може да бъде избегнат, ако не подлагаме тялото си на строги, ограничителни диети и не приемаме диетата като временно ограничение, а като нов начин на живот.

Не се подлагайте на строги диети ако искате да отслабнете трайно без йо-йо ефект!

Лесно отслабване в ЛъкиФит | LuckyFit

Ако сте на строга и ограничаваща диета, тя оказва значително влияние върху вашето поведение. Ако се лишавате и ограничавате от всички храни, които харесвате и сте гладни през цялото време или консумирате храна, която стомахът ви не може лесно да храносмила, това води до стрес за тялото и впоследствие до разочарование. Изключително трудно е да спазваме подобна диета и рискът да се откажете скоро след старта е съвсем реален.

Ако все пак успеете да издържите до края, което означава, че сте свалили теглото, което сте искали да изгубите, най-вероятно с нетърпение очаквате деня, в който кантарът ще покаже мечтаните килограми и вие ще може да се върнете към всички храни, които сте избягвали по време на строгата диета.

Едно изкушение води към друго и преди да се усетите, ще се окажете точно там, откъдето сте започнали: с наднормено тегло, разочаровани от теглото и външния си вид и без мотивация да преминете през диетата още веднъж.

Има много хора, които попадат в тази ситуация, а мнозина се борят с наднормено тегло през целия си живот. Решението за отслабване без йо-йо ефект: не се подлагайте  на диета, която изчерпва силите ви и ви прави нещастни! Изберете хранителен режим, който можете да следвате не само за месец или два, а през целия си живот!

Не възприемайте диетата като временно ограничение, а като нов начин на живот

Упражнения по комбинирана гимнастика | LuckyFit
Ако желаете трайно да се освободите от излишните килограми, необходимо е да следвате балансиран, здравословен начин на хранене, който ви осигурява достатъчно, но не твърде малко или твърде много калории, хранителни вещества, антиоксиданти и също така не е прекомерно ограничаващ и ви позволява да се поглезите от време на време.

Строгите лишения няма да ви донесат нищо добро, нито във физически, нито в психически и чисто емоционален план, те са неустойчиви във времето и обикновено всяка диета се възприема като временно явление в живота ни, което ще свърши веднага щом отслабнем.

Но нашата цел не бива да бъде само и единствено загубата на тегло. Идеята е да успеем да задържим постигнатото тегло и за в бъдеще. Всеки от нас, подлагащ се на поредната диета всъщност цели именно това, но реалността е малко по-различна.

Всички тези ниско-въглехидратни, нискокалорични диети, фастинги, детоксикиращи диети и т.н. ограничават приема на храна, както и голяма част от избора ни. Искате ли да се храните по този начин до края на живота си? Вероятно не. Така че, направете план за хранене за себе си, с който ще се храните здравословно, но внимавайте с калорийния прием.

Само ако намалите консумацията на захар или храни, приготвени с преработено брашно, и увеличите приема на плодове и зеленчуци, както и на чисти протеини, можете постепенно да изгубите излишните килограми. Тъй като този начин на хранене е устойчив, ще можете да поддържате постигнатите килограми и в дългосрочен план.

Кои са популярните диети, които се отличават с по-голяма устойчивост във времето?

Прочута Аткинс диета за отслабване | LuckyFit

Диетата Аткинс

Диетата на Аткинс или подхода на Аткинс се фокусира върху контрола на нивата на инсулин в тялото чрез консумиране на храни с ниско съдържание на въглехидрати. Ако консумираме големи количества рафинирани въглехидрати, нивата на инсулин се повишават и спадат бързо. Покачването на нивата  на инсулина кара тялото да съхранява енергия от консумираната храна, което прави по-малко вероятно тялото ни да използва съхраняваните мазнини като източник на енергия.

Ето защо, хората спазващи диетата на Аткинс избягват въглехидратите, но могат да консумират големи количества протеини и мазнини. Макар и популярна от известно време, диетата на Аткинс носи определени рискове. Ако решите да се подложите на диетата на Аткинс, е добре да се консултирате с лекар.

Диетата „Зоната”

Диетата ‘Зоната’ цели хранителен баланс от 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини във всяко хранене. Акцентът е  върху контролирането на нивата на инсулина, което може да доведе до по-успешна загуба на тегло и контрол над телесното тегло в сравнение с други диети.

Диетата ‘Зоната’ насърчава консумацията на висококачествени въглехидрати: нерафинирани въглехидрати и мазнини, като зехтин, авокадо и ядки.

Кетогенна диета

Кетогенната диета се използва от десетилетия като лечение на епилепсия и се изследва за лечение на други здравословни проблеми. Тя включва намаляване на приема на въглехидрати и повишаване на приема на мазнини. Това звучи противно на здравия разум, но тя позволява на организма да изгаря мазнините като гориво, а не като въглехидрати.

Към тази диета се добавят здравословни мазнини, като тези в авокадото, кокосовите орехи, бразилските орехи, семената, и зехтина, за да се запази цялостния акцент върху мазнините.

Диетата води до разграждането на мазнините за енергия  и създава вещества, наречени кетони, чрез процес, наречен кетоза. Тази диета носи рискове за хора с диабет тип 1 и при тях може да доведе до диабетна кома и смърт.

Въпреки че повечето проучвания върху този тип диета са направени само през последните няколко години, има някои обещаващи изследвания във връзка с регулирането на диабета, метаболитното здраве, загубата на тегло и промяната на телесния състав в следствие от спазването на тази диета.

Вегетарианска диета

Вегетарианска диета за отслабване | LuckyFit

Съществуват различни видове вегетарианци: лакто-вегетарианци, плодо-вегетарианци, лакто-ово вегетарианци, ово-вегетарианци и полу-вегетарианци. По-голямата част от вегетарианците са лакто-ово вегетарианци, с други думи, те не консумират животински храни, с изключение на яйца, млечни продукти и мед.

Редица изследвания през последните няколко години показват, че вегетарианците имат по-ниско телесно тегло, страдат по-малко от заболявания и обикновено имат по-голяма продължителност на живота от хората, които консумират месо.

Веган диета

Веганството е по-скоро начин на живот и философия, отколкото диета. Веганите не консумират никаква храна от животински произход, включително яйца, млечни продукти и мед. Веганите обикновено не приемат своя начин на хранене не само поради здравословни причини, но и поради екологични и етични причини.

Веганите вярват, че модерните методи за интензивно земеделие са вредни за нашата околна среда и не са устойчиви в дългосрочен план. Според част от веганите, ако всички се хранят с растителна храна, околната среда ще е по-малко замърсена, животните биха страдали по-малко и хората ще се радват на по-добро физическо и психическо здраве.

Суровоядство

Суровоядството или суровият хранителен режим включва консумирането на храни и напитки, които не са преработени, а са напълно натурални и в идеалния случай органични.

Последователите на суровоядството смятат, че най-малко три четвърти от приема на храна на човек трябва да се състои от сурова храна. Значителен брой от суровоядите са също и вегани и не ядат и не пият нищо, което е от животински произход.

Средиземноморска диета

Средиземноморската диета е популярна в южно Европа и се фокусира върху хранителните навици на хората от Крит, Гърция и Южна Италия, Испания, Южна Франция и Португалия.

Акцентът при нея се поставя върху изобилие от растителни храни, пресни плодове, боб, ядки, пълнозърнести храни, семена и зехтина като основен източник на хранителни мазнини. Сиренето и киселото мляко са главните млечни продукти. Диетата включва и умерени количества риба и домашни птици, до около четири яйца на седмица, малки количества червено месо и ниско до умерено количество вино.

До една трета от средиземноморската диета се състои от мазнини, с наситени мазнини, които не надхвърлят 8 процента калориен прием. Средиземноморската диета е най-широко изследваната диета до момента, като надеждни изследвания подкрепят нейното приложение за подобряване на качеството на живот на човек и намаляване на риска от редица заболявания.

Ние, екипът на Лъки Фит Банско, благодарение на дългогодишния си опит с програми за отслабване, както и наблюденията на ефекта на различните хранителни режими върху многобройните ни клиенти, сме разработили свои разновидности на устойчиви във времето диети, които не водят до йо-йо ефект, а напротив, помагат не само да отслабнем здравословно, но и да задържим във времето постигнатото по-ниско телесно ниво!

Не се колебайте, присъединете се към доказано ефективните ни програми за отслабване и нека заедно спечелим битката с излишното тегло завинаги!

article-end-image