Консултация с диетолог
Консултация с диетолог за отслабване

В много от случаите опитите да загубим онези 5 килограма се оказват безуспешни, независимо колко опитваме. Може би звучи несправедливо, но понякога отговорът, защо се получава така, е доста комплексен. За да го открием, ние трябва да се доверим на нещо повече от само видимите симптоми и статиите, които четем.

Това е така, защото понякога причините за упоритото тегло се крият дълбоко у нас и не са видими с просто око. Ако стандартните методи вече не помагат, може би е време да помислим за консултация със специалист.

На помощ идва съвременната диетология – наука, която възниква в началото на миналия век. Не случайно тя се асоциира с превантивната медицина. Тя се бори с изключително опасни заболявания като:

Тъй като с течение на годините ние ставаме все по-уязвими за подобни състояния, консултацията със специалист става наложителна.

 

При днешното ни всекидневие едно от нещата, които най-много пречат на отслабването, това е прекомерният стрес. От една страна, той ни кара да ядем все повече и повече и често ни кара да посягаме към доста вредна храна. Ведно с това, при стрес и претоварване ние оставаме без необходимото време, за да се погрижим сами за себе си.

Вашият диетолог може да ви изготви специално меню за отслабване, което да бъде лесно съчетаемо с вашия личен начин на живот. То ще бъде съобразено със собствения ви метаболизъм, възраст и предразположение. Освен това ще ви помогне да постигнете това, без да се налага да се полагате на крайно много мъчение.

Той ще ви помогне да оптимизирате теглото си, като ограничите приема точно на тези храни, които са вредни за вас. По този начин и постигнатите резултати ще бъдат много по-дълготрайни от останалите.

Екипът на програмата „ЛъкиФит“ разполага с експерти в областта на превантивната медицина и здравословното хранене. Нашите специалисти използват както конвенционални, така и нетрадиционни методи в своите режими за отслабване.

Диагностичният метод, наречен Фол тест, хомеопатично детоксикиране и хомотоксикология. Сред консултантите на центъра има също така общопрактикуващ лекар и ендокринолог. Те са на линия, за да следят показателите на пациентите през цялото време и да се уверят, че режимът им се отразява добре.

 

Как протича консултацията с диетолог?

 При първата ви среща най-вероятно вашият специалист по здравословно хранене ще поиска да види резултати от изследвания – пълна кръвна картина и тест на урината. Това не бива да ви притеснява, защото е нещо нормално. В някои случаи експертите могат да препоръчат и пречистване по методите на хомеопатията, натуропатията или аюрведа.

Ако възнамерявате да проведете терапия за пълен детокс на тялото, вероятно ще се наложи да изследвате и допълнителни параметри в кръвта си. Също така се подгответе да разкажете на екипа какви са вашите здравословни оплаквания и какъв е вашият модел на пълнеене. На базата на всички тези показания те ще могат да преценят какво меню да изготвят за вас.

Консултация с диетолог

 

Балансираният хранителен режим се изработва в съответствие със законите на модерната медицина. Същевременно, той е и съобразен с методите в аюрведа и други системи, основаващи се на естествения ни ритъм. За целта по време на консултацията, ако диетологът ви е експерт в индийската медицина, ще поиска да установи вашата конституция. Това обикновено се прави чрез провеждане на кратък тест. 

Колко продължава един режим и колко пъти трябва да го повторим?

Продължителността и серийната повторяемост на хранителния режим също е строго индивидуална. В зависимост от общото състояние, количеството нежелани мазнини и модела, при който ги натрупваме, диетолозите ще преценят колко строг да бъде режимът. Препоръчително е от самото начало да не се лишаваме твърде много – оставете организма си сам да изгради тонуса, от който има нужда.

Програмите средно траят между седмица и 14 дни. Хората, които нямат твърде много свободно време, могат да заложат на 2-дневни и 3-дневни програми. Ключът към ефективността на кратките режими за отслабване е в повторението.

 Примерно меню за краткосрочно намаляване на теглото

Диетолозите съветват на първо време, ако сме решили да отслабнем веднъж завинаги, да приемаме максимални количества полезна храна всеки ден. Така ще напълним стомаха си с това, което е добре за него, и няма да се чувстваме постоянно толкова гладни. И дори да “съгрешим” и да си хапнем и вредни неща днес, те ще бъдат доста по-малко количество от обикновеното.

От диетолога си ще научите, че не е задължително храната да е блудкава и неприятна за ядене, за да бъде диетична и щадяща. Азиатската кухня и особено ястията от индийските земи са чудесна идея. Това е храна, която много лесно ще ви убеди в обратното.

Тя е базирана основно на зеленчукови култури, ухаеща на подправки с пикантен вкус и с истински чудодейни свойства. Главният шеф готвач в кухнята на “ЛъкиФит” е специалист по здравословно хранене от Индия.

Едно стандартно диетично меню за жени съдържа около 1 200 калории дневно. Това е една чудесна стойност точно над дефицита от енергия. Той помага на тялото ни да въоръжи всичката си налична енергия и да прибегне до “дълбокия запас” от мазнини и да го изгаря активно през целия ден. Но е важно да преценим внимателно, и то с помощта на диетолог, как да постигнем това.

Закуска

Започнете закуската с обилна порция фибри. Можете да добавите 25 – 50 мл вода към овесените ядки и да ги оставите в хладилника за през нощта. Така на сутринта ще бъдат достатъчно набъбнали, за да ги хапнете веднага с малко мляко или сок.

Не прекалявайте с кафето. По принцип е за предпочитане да наблягате на чайовете, но ако не можете да се лишите от чаша ароматно кафе, приемете я без захар. Ако диетологът ви смята, че е подходящо, можете да подсладите кафето си, като му добавите малко мед.

Обяд

За обяд хапнете купичка китчари със зеленчуци. Това зърнено индийско ястие ще ви държи сити и енергични през целия ден. Същевременно, китчарито помага да стимулираме разграждането на веществата. Плюсът при тази храна е, че тя си пасва с всяка една доша.

Вечеря

Вечерята при кафа конституция може да бъде порция полента, малко пуешко месо или скариди, ябълков сос. Избягвайте пшеничните храни, пастата, тофу, патешкото, твърде киселите плодове.

Можете да пийнете чаша сухо вино, но забравете за твърдия алкохол. Хората с пита конституция могат да си позволят да ядат паста, белтъци, бяло пилешко месо, диня, стафиди и кокос.

Същевременно обаче при тях са изрично забранени соевият сос, спанакът, чили пиперките, и – за съжаление, шоколадът. За пациентите с вата конституция се препоръчва червена леща, телешко, черен пипер. Подходяща подправка е кориандърът. Забранени са обаче червеното вино, агнешкото, царевицата, нахутът, сушеният грах.

Консултация с диетолог

 

В традиционната кулинария на аюрведа са разработени чудесни сладки изкушения, за които можете да “преговаряте” с диетолога на своята консултация. Овесени сладки за хората с доминираща вата доша, за пита преобладаващите – петмез от сини сливи, и печени ябълки и круши за тези с изразена кафа конституция.

Дозировката трябва да бъде преценена много добре в съответствие с вашата индивидуалност. Обикновено повечето режими ги разрешават само в един ден.

Консултация с диетолог

 

Всеки диетолог ще ви каже, че диетата сама по себе си няма да ви доведе до желаните резултати. Когато отслабваме, кожата се отпуска, поради което имаме още по-голяма нужда от физическа активност, за да възвърнем оптималната си форма.

Като холистичен център за здраве, красота, пречистване и активен отдих, “ЛъкиФит” – Банско разполага и с инструктори по латино и български народни танци, както и инструктори по интегрална йога.