Деца с наднормено негло | LuckyFit

Деца с наднормено негло | LuckyFit

Детето е позакръглено, но Вие си казвате, че сега расте и е нормално да има малко тлъстинки тук-там (нали и Вие сте били деца и от мама и баба знаете, че детето трябва да яде, за да порасне). Повече се притеснявате, ако малчугана откаже да яде някоя храна и се опитвате да го накарате да седне на масата, защото пак се отнасяте в спомените си от детството, когато са Ви казвали, че който не си изяде всичко от чинията ще се разболее.

За съжаление, спомените от вашето детство Ви подвеждат и ако детето Ви е закръглено, най-вероятно има наднормено тегло, което Вие отказвате да приемете.

Защо е толкова важно да вземете мерки срещу наднорменото тегло на детето?

Наднорменото тегло в детска възраст може да има много сериозни физически и психологически проблеми. При деца с повишено тегло значително се увеличават рисковете от появата на заболявания като диабет, проблеми с черния дроб и жлъчния мехур, хипертония, безплодие, коронарни проблеми на сърцето, атеросклероза, инфаркт на миокарда, дори конгестивна сърдечна недостатъчност (заболяване, характерно за възрастните хора).

Прибавете и ниското самочувствие и занижената самооценка, (заради подигравките на съучениците им), което най-често води до изолация, стрес, депресии и проблеми с ученето и ще си отговорите на въпроса защо не бива да подминавате проблемите с наднорменото тегло на детето.

Как да разберете дали детето Ви има проблем с теглото?

Наблюдавайте го! Ако детето Ви месец след месец увеличава теглото си, тогава най-вероятно има проблем и трябва да вземете необходимите мерки. Наднорменото тегло е хронично заболяване, което се характеризира с прекомерно натрупване на мастни депа. Най-лесно можете да разберете дали детето Ви наистина има проблем с теглото, като посетите специалист, който да измери индекса на телесната маса на детето.

Индексът на телесната маса (ИТМ) се изчислява като разделите телесната маса (килограмите) на ръста (в метри) и повдигнете на втора степен. Тъй като децата са подрастващи, при изчислението на ИТМ се взима и това под внимание.

Как да се справите с проблема?

Първо и най-важно е да откриете каква е причината, която е довела до затлъстяването. Най-добре би било да потърсите компетентна медицинска помощ или да се доверите на някоя клиника за отслабване, където ще направят всички необходими изследвания и не само ще помогнат на малчугана да се справи с килограмите, но и ще Ви дадат насоки как след това да се погрижите за неговото здравословното отслабване.

Сутрешни упражнения за отслабване | LuckyFit

Причини за затлъстяването

Основните причини за наднорменото тегло при децата могат да бъдат много и комплексни, но най-често затлъстяването е резултат от лоши хранителни навици (консумацията на вредни храни), заседнал начин на живот, липса на режим на хранене, липса на различни групи витамини, стрес.

Неправилно хранене

Всички специалисти, без значение дали става дума за диетолози или специалисти от някоя клиника за отслабване посочват неправилното хранене като един от основните виновници за затлъстяването при децата.

Задайте си въпроса с какво се храни детето Ви и ако отговорите Ви са: предимно бързи храни, сладкиши, мазни закуски, чипс, снакс, торти, бисквити, различни лакомства като вафли, соленки, десерти със сметана, това означава, че детето Ви се храни основно с вредни храни.

Режим на хранене

Тук отново трябва да помислите дали сте установили някакъв режим на хранене у дома. Ако детето Ви се храни, когато поиска без значение от часа, ако хапва чипс, хамбургери, картофки или пици пред телевизора или компютъра, ако често отваря нощем хладилника за парче торта или чаша газирана напитка, тогава имате и проблем с режима на хранене.

Ако в къщи нямате установен режим на хранене, това най-вероятно е вторият виновник за затлъстяването на детето.

Заседнал начин на живот

Липсата на достатъчно движение допринася на натрупване на наднормено тегло, а за съжаление днешните деца се застояват прекалено дълго пред лаптопа и видео игрите.

Липса на важни витамини в храната

Отново се връщаме към вредните храни и липсата на полезни витамини и минерали в тях. Ако детето Ви се храни основно с бързи, мазни и нездравословни храни, то неминуемо в организма му има липса на важни за неговия метаболизъм витамини и минерали.

Проблеми в училище, в семейството или в средата

Обикновено смятаме, че само възрастните са подложени на стресови ситуации, но това не е така. Наднорменото тегло при подрастващите може да е и симптом, че детето е стресирано /нагрубявано, обиждано, подлагано на унижения/ по някакъв начин. Затова не подминавайте и този фактор, а отделете време и обърнете внимание кога детето Ви преяжда и ако имате съмнения, че затлъстяването се дължи на някакъв проблем в семейството или в училище, за който то не споделя, потърсете детски психолог.

Чаша портокалов сок | LuckyFit

Предотвратяване на затлъстяването

*говорете с детето

Провеждайте разговорите много внимателно, тъй като децата са с крехка психика и ако не сте деликатни, можете да постигнете обратен ефект. Казано по друг начин, вместо да накарате детето само да поиска да промени храненето си да се погрижи на теглото и здравето си, можете да го депресирате и в резултат да започне да се „тъпче” с храна, защото е стресирано или депресирано.

*поощрявайте усилията му

Бъдете до него винаги, когато има нужда от вас. Децата трудно спазват ограничения, но Вие бъдете търпеливи и му обяснете, че нищо не се постига, без да бъдат положени определени усилия. Не използвайте менторски тон, а говорете приятелски. Така детето ще Ви усети още по-близки и ще разбере, че здравословното отслабване е най-доброто решение за неговото здраве и външен вид.

*изградете заедно режим на хранене

Участието на цялото семейство е от голямо значение, затова се опитайте да сядате всички заедно на масата, като спазвате определени часове за хранене. Хранете се бавно и изключете телевизора (не поглеждайте и към Facebook) по време на хранене. Така детето Ви ще свикне да не се храни, докато гледа телевизия или е на компютъра. (Знаете, че когато човек се храни докато работи, гледа телевизия, играе на игри или сърфира в интернет приема много повече храна, от колкото е необходимо).

*избирайте заедно храната

По време на пазаруването обяснявайте на детето защо купувате вместо бисквити и вафли – плодове и зеленчуци; защо няма да купите сок или газирана напитка, а ще направите домашен сок; защо хлябът в кошницата Ви не е бял, а пълнозърнест. Така детето по-лесно ще разбере разликата между полезните и вредните храни и свикне да се придържа към здравословен хранителен режим.

*никога не използвайте храната като поощрение или наказание

Една от най-големите грешки е да използвате храната като награда, че детето е свършило нещо или като наказание, ако е направило нещо неприемливо.

*не използвайте думата „диета”, когато говорите с детето за намаляване на теглото

Според диетолозите тази дума предизвиква у децата негативни реакции, докато израза „здравословно отслабване” ги кара да поискат сами да намалят теглото си и да преминат много по-бързо и лесно към здравословен хранителен режим.

*постарайте се да не оставяте детето за дълго време в къщи пред компютъра или телевизора

Тук обаче има нещо много важно: не го насилвайте непременно да спортува. Понякога, в желанието да помогнат на децата си, родителите ги записват за спортове, които децата не харесват и не искат да тренират. Няма смисъл да насилвате детето, ако не иска да тренира футбол, плуване или волейбол. Ако не иска да спортува, просто променете режима си излизайте заедно на разходка в парка, карайте велосипеди, не използвайте асансьори, правете пешеходни преходи в планината.

*обяснете му защо е добре да се храни здравословно и защо е полезно за него да намали теглото си

Поговорете за здравето, за заболяванията, които причинява наднорменото тегло, без да го плашите. Децата не са никак глупави и ако се отнасяте с тях като с големи и им обясните простичко, те ще Ви разберат прекрасно.

Фитнес тренировка | LuckyFit

Какво да правите, ако не можете да се справите сами?

И затлъстяването, и отслабването протичат по еднакъв начин и при децата, и при възрастните. Разликата е там, че ако при едно дете с наднормено тегло не се вземат навременни мерки, от закръгленото дете днес, утре ще имаме възрастен с много заболявания и с още по-големи проблеми с теглото.

Понякога, въпреки огромното желание на родителите да помогнат на децата си да отслабнат здравословно това не е по силите им. (Децата могат много да се инатят и да правят точно обратното на това, което родителите им обясняват и то просто защото… „ами така”).

Ако и Вие опитвате всичко възможно, но ефектът е нулев, съветваме Ви да се обърнете към диетолог или да се доверите на някоя клиника за отслабване, където детето Ви ще бъде под грижите на специалисти по здравословно отслабване.

Клиниките за отслабване са наистина добро решение, тъй като детето не само ще намали теглото си, но и ще изгради здравословен хранителен режим (който може да е от полза и на самите вас) и ще погледне по друг начин както на храненето, така и на здравето си.

Напълно решим ли е проблемът с наднорменото тегло при децата?

Разбира се че е решим, но само ако веднага се вземат мерки за здравословно отслабване. В противен случай рискувате детето Ви да влезе в статистиката, според която 70% от децата с наднормено тегло на 10-11 годишна възраст, при които не са взети мерки за здравословно отслабване ще продължат да са с наднормено тегло и след като навършат 20 години.

Затова, ако детето Ви има проблем с наднорменото тегло не чакайте, а веднага вземете мерки и посетете диетолог или клиника за отслабване.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar