Site icon LuckyFit

Вкусно зелено смути: 30+ рецепти, съвети и препоръки

В буквален превод , смути означава гладка смес или гладка напитка. В последните години, питието е изключително модерно и предпочитано от физически активните хора и от тези, които искат да намалят телесното си тегло. 

Вкусното смути е все по-популярно и всеобщо обичано от малки и големи. Може би тайната е в безкрайното разнообразие от съставки, от които може да бъдат приготвяни буквално хиляди различни смутита. А може би е във възможността да консумираме плодове и зеленчуци по-бързо, по-лесно и по-достъпно в ежедневието. 

Появата на смутитата е през 60-те години на миналия век, когато започват да се предлагат в здравословните магазини и на тарабите за сладолед. Десетилетия по-късно, на пазара има и бутилирани смутита. Най-често те могат да бъдат намерени в големите хранителни вериги, в заведенията за кафе или за биопродукти. 

През пролетта и лятото, когато има все повече сезонни плодове и зеленчуци, е може би най-подходящият период да започнем деня със смути или да прибавим витаминозната бомба в менюто на забързаното ежедневие. 

Още повече, че през топлите месеци, всеки мечтае да подобри външния си вид, независимо дали иска да се раздели само с килограм-два или с повече. 

Само по себе си, смутито е напитка с висока хранителна стойност, преди всичко състояща се от витамини и минерали, фибри и други полезни съставки. 

Най-характерното й качество е, че се приготвя от няколко съставки, които са смлени с блендер до получаване на средно гъста каша. Освен плодове, зеленчуци, вода или млечни течности, към рецептата за смути могат да се прибавят различни ядки, семена или подправки. 

11 причини да изберем консумацията на смути

  1. Напитката съдържа полезни за тялото вещества. 
  2. Подпомага храносмилането.
  3. Дава сила и енергия на организма.
  4. Лесна е за усвояване и не предизвиква тежест на стомаха.
  5. Добра възможност е да консумираме повече свежи плодове и зеленчуци.
  6. Бърза и лесна е за приготвяне.
  7. Поставя свежо начало на деня.
  8. Отличен източник е на енергия при диета.
  9. Полезен заместител е на вредните и калорични храни.
  10. Удобна е за консумация по всяко време и място.
  11. За приготвянето са ви нужни единствено пресни съставки, блендер и 5 минути. 

Как да приготвим зелено смути: полезни съвети


В масовия случай, зелените смутита съдържат многолистни зеленчуци, които са изключително полезни при бърз и лесен детокс или отслабване. Това ги прави едни от най-препоръчваните в различните диети за намаляване на теглото, пречистване на организма или преминаване към здравословен хранителен режим. 

Независимо от съставките, които включва вашето зелено смути, добре е течността, която се прибавя (вода или мляко) да е не е прекалено много, за да може получената смес да не е съвсем течна. 

Ако преобладават зеленолистните зеленчуци – първо разбийте тях, а после прибавете плодовете или другите съставки. За да не се добавя допълнително лед, може някои от плодовете да са предварително замразени. 

За да се приготви смути трябва блендер, въпреки че продуктите може да се разбият и с пасатор, но ще е по-трудно смилането на някои от зеленчуците и ядките. 

Последните са важна съставка в зеленото смути, защото чрез ядките и семките се набавят полезните мазнини и протеини. Авокадо, фъстъчено или бадемово масло, семена от чиа или конопен протеин са част от източниците на необходимите вещества за добро здраве. Избягвайте да добавяте бяла кристална захар – заменете я с мед, агаве или сушени плодове. 

Ако сте в режим на отслабване, зелените зеленчуци са вашият най-добър приятел, защото са нискокалорични и богатовитаминозни. Никога не включвайте към смутито готови сокове – допълнителните захари и консерванти не са част от природосъобразният режим. 

Най-голямото предимство на едно смути, че се приготвя много бързо и изключително лесно. Достатъчно е да сложите предпочитаните съставки в блендер с малко течност и да блендирате до получаване на смес с гладка консистенция. Още по-интересно е, че може да експериментирате с вкусовете и сами да сте автор на любимата си рецепта.

Най-полезна е напитката, когато е съвсем прясно приготвена. Възможно е, обаче, готовият продукт да съхранявате в хладилник от няколко часа до ден-два. Повечето плодове и зеленчуци можете предварително да замразите във фризера и така по всяко време да имате налични продукти за предпочитаните зелени смутита.

Разтоварващ смути ден: рецепта за сила и здраве

Здравословната напитка е изключително подходяща за един разтоварващ ден, през който да консумирате любимото си смути или набор от разнообразни рецепти за смути

За закуска заложете на богато на витамини и минерали свежо питие, а останалите хранения може да замените с по-нискокалорични смутита, в които основната съставка да са зелени и листни зеленчуци и подправки.  

32 рецепти за зелено смути

По-долу ще откриете нашата селекция от полезни рецепти за зелено смути, които можете да опитате у дома. Независимо от съставките, приготовлението е едно и също – просто слагате избраните продукти в блендера, пасирате и се наслаждавате!

Зелена бомба 

Ще са ви необходими : 

Попай моряка

Ще са ви необходими : 

 

Копривка

Ще са ви необходими : 

 

Киви наслада

Ще са ви необходими : 

Шампион

Ще са ви необходими : 

Ментово глухарче

Ще са ви необходими : 

Копърни сънища

Ще са ви необходими : 

Алое-алое

Ще са ви необходими : 

Зелена свежест

Ще са ви необходими : 

Фантазии в зелено

Ще са ви необходими : 

Боровинково смути

Ще са ви необходими : 

Кейл смути

Ще са ви необходими : 

Зелено смути с ананас

Ще са ви необходими : 

Веган смути с манго и краставица

Ще са ви необходими : 

 Зелено смути с банан и кисело мляко

Ще са ви необходими : 

Смути със зелена ябълка и мента

Ще са ви необходими : 

Енергизиращо фитнес смути

Ще са ви необходими : 

Зелена витаминозна бомба

Ще са ви необходими : 

Кремообразна напитка със спирулина и авокадо

Ще са ви необходими : 

Зелено смути с кафе

Ще са ви необходими : 

Сладко смути със спанак и червено цвекло

Ще са ви необходими : 

Свежо лятно смути с диня и кейл

Ще са ви необходими : 

Богато детокс смути

Ще са ви необходими : 

Напитка с магданоз за метаболитен детокс

Ще са ви необходими : 

Зелено енергийно смути

Ще са ви необходими : 

Протеиново зеленчуково смути

Ще са ви необходими : 

Алкализиращо смути

Ще са ви необходими : 

Адаптогенно смути

Ще са ви необходими : 

Медено смути с пъпеш и босилек

Ще са ви необходими : 

Зелено пробиотично смути

Ще са ви необходими : 

Антианемично смути

Ще са ви необходими : 

Таханово смути с мед и канела

Ще са ви необходими : 

Задължителни съставки за свръх полезно смути

Те включват : 

Най-предпочитани комбинации за смути

Те включват :

Комбинациите от зеленчуци, плодове, ядки и течности са безкрайно много и определено зависи от индивидуалните предпочитания и вкус. Препоръчително е да посяга основно към пресните и сурови продукти. Замразеният вариант на плодовете и зеленчуците също е възможен вариант, най-вече в зимните месеци. 

Ако сте на диета, може да следите за калориите в чашата. Добре е да знаете, че някои сушени плодове са обработени със захар и са по-калорични. За да са още по-малко калориите в напитката, можете да замените киселото мляко, бадемовото или кокосовото мляко с малко вода и лед.

Exit mobile version