Отслабване и калцият в тялото

Отслабването е процес, който се влияе от различни фактори. Не винаги е достатъчно да преминем към нов хранителен режим и да сме повече физически активни, за да постигнем желания резултат. В организма на всеки един от нас протичат сложни процеси, които са свързани с индивидуалните ни характеристики и с нашето здравословно състояние. 

Понякога от значение за постигане на очакваната корекция на теглото са важни поредица от стъпки, които са пряко зависими от сигналите на тялото. Става въпрос за цялостното оценяване на строго лични физиологични особености, както и за преосмисляне на определен начин на живот, който всеки от нас води.

Диетолозите са категорични, че справянето с килограмите е успешно тогава, когато поставената цел е реалистична и е съпоставима към собствените ни пропорции. Безспорно е, че свалянето на килограми задължително изисква да се намали калорийният дефицит. 

Това означава да се приемат по-малко калории, отколкото се изразходват дневно. Само така ще може да се премине в режим на стопяване на излишните сантиметри. Но това далеч не е достатъчно, за да се сдобием с трайно красива фигура.

Тайната е да се открие най-добрият начин за правилното функциониране на тялото ни, за да се ускори метаболизмът, да имаме добра обмяна на веществата и най-вече слабеенето да не застрашава нашето здраве. 

Оказва се, че всичко това е пряко обвързано с полезните вещества в нашия организъм и с тяхната роля за набавяне на необходимата ни енергия. 

Ето защо специалистите по хранене не изключват в рамките на диетите да се включва прием на витамини и минерали под формата на полезни храни и калциеви добавки. 

Те имат съществена роля за изгарянето на мазнините, за правилното усвояване на храната и за детоксикацията, благодарение на която изхвърляме ненужните токсини, които се натрупват в тялото.

Не на последно място, лекарите препоръчват преди и по време на  всяка диета да се прави пълен анализ на жизнените ни показателите. Необходимо е, за да се прецени дали няма процеси в организма, които пречат за поддържане на добра форма.      

Отслабване и калцият в тялото

Каква е ролята на минералите при отслабване? 

Минералите са онези важни елементи в организма, които помагат за неговото правилно функциониране. Специалистите все повече преоткриват тяхната роля в последните години. Лекарите са на мнение, че минералите не само ни помагат да бъдем здрави, но определено са водещи при поддържане на отлични форми на тялото. 

Причината е, че микроелементите и микроелементите като калций, калий, магнезий, фосфор, хлор, мед, флуор, манган, цинк, селен, желязо и други, са гарант за доброто физическо състояние. Наличието на констатиран недостиг на всички тях се проявява в поредица от здравословни проблеми, сред които е и наднорменото тегло. 

Донякъде това се дължи на способността на минералите да подпомагат правилната преработка на храните и на усвояване на полезните съставки от тях. 

Например, необходимата енергия на мускулите най-бързо се набавя с помощта на достатъчното количество на определени групи минерали в организма. Те способстват да се покрият липсващите  въглехидрати, захари и мазнини, които най-често са ограничени при преодоляване на излишните килограми и за отслабване.

Медицински проучвания доказват наличието на пряка връзка между процеса на отслабване и калцият в тялото.

Отслабване и калцият в тялото

Химични характеристики на калций

Калцият е основен минерал в човешкия организъм. Той спада към групата на макроелементите, като се счита, че той се съдържа в най-голямо количество в тялото. Анализите показват, че наличието на калций в нашия организъм се изчислява на близо два процента от цялото ни тегло. 

Ето защо с него се свързват основни функции на органите и на обмяната на веществата. Доказано е, че той благоприятства наличието на мускулна сила, за здравината на костната система, за кръвосъсирването и други основни функции.

Източници на калций са определени храни. Това най-вече са млечни продукти, редица плодове и зеленчуци, морските дарове, ядките.

След прием на храни богати на калций той се натрупва в тънките черва. Категорично е доказано също така, че за да се усвои минералът в организма е пряко свързано с наличието на достатъчно витамин D.

С какво е полезен калцият?

Все повече изследвания показват пряка връзка между наличните нива на калций в организма и натрупването на излишни килограми. Установено е, че колкото повече приемаме богати на калций храни, толкова по-успешно помагаме на тялото бързо и качествено да разгради ненужните мазнини. 

Поради тази причина е категорична зависимостта между процеса на отслабване и калция в тялото, чието наличие не бива да се пренебрегва в никакъв случай.

В САЩ са направени серия от тестове с пациенти, които страдат от наднормено тегло, и резултатите са повече от убедителни. Оказва се, че рискът от проблеми с фигурата нараства с почти 70 на сто, ако няма достатъчен прием на калций в организма. 

Професионалното обяснение на учените е, че ценният минерал е враг номер 1 на т.нар. лош холестерол. Това означава, че той помага на тялото да се освободи от него и да не му позволява да изгражда депа от мазнини, което пък повишава телесната ни маса.

Друга съществена функция на калция е неговата основна роля за здравината на костите и зъбите. Така е, тъй като минералът почти изцяло се съдържа в тялото под формата на калциев апатит на кристали. И те заедно с колагена са определящ фактор за здравето на костите. 

Калциевият апатит и колагенът са изключително важни и определящи за еластичността, здравината, гъвкавостта на костната структура у човека.

Едва един процент от калция попада в меките тъкани на тялото след прием на храни богати на основния минерал. Независимо обаче от неговите нива на съдържание там, той има основно значение за функционирането на отделните мускулни групи, както и за поддържането на необходимите стойности на киселинно и алкално съдържание, което да гарантира добро здраве.

Към ползите от наличието на калций медицината прибавя и неговото отношение към нормалната проходимост на нервните импулси и за контракциите на мускулите. Това се постига благодарение именно на алкалния характер, който е основна характеристика на макроелемента.

Съвкупността от всички положителни качества на калция го превръща в един от най-значимите минерали в човешкия организъм. А правилното функциониране на тялото е най-сигурният път към добрия външен вид. 

Оттам и основният извод на диетолозите е, че колкото приемът на храни, богати на минерала калций е по-висок, толкова проблемите ни с килограмите ще са по-незначителни. Обратно – при дефицит на калций е сигурно, че е нарушена обмяната на веществата, което предполага нездравословен индекс на телесната маса.

Отслабване и калцият в тялото

Признаци на дефицит на прием на калций

Редица сигнали на организма при недостиг на на калций са симптом за липса на важния минерал. Но не винаги те могат да бъдат правилно разчетени без компетентната консултация с лекар-специалист. 

Назначаването на клинично-лабораторни изследвания е най-точният показател за нивата на калция в организма на един човек.  

Една от най-ярките прояви на недостатъчни нива на калция е свързана със състоянието на на костите и цялостната костна структура на човека. Костите са сред значимите показатели за това дали приемаме и дали разполагаме с нужното количество калций. 

Обикновено крайните индикатори са болестите на опорно-двигателния апарат. Особено при по-малките деца може да доведе до състояния като различни деформации на стойката и гръбначния стълб, при прояви на забавяне в израстването на височина и други подобни състояния. 

Възрастните хора може да имат проблеми със здравето на зъбите или костите. Тук липсата на витамин D е пряка проява за трудната усвояемост на калция.

Сред характерните симптоми при липса на калций са също така мускулните спазми. Някои хора изпитват пък изтръпване на крайниците, други имат остеопороза с напредване на годините. 

Проявява се и с болки на пръстите на ръцете и краката. Подобно състояние в медицината е известно като тетани. В подобни ситуации лекарите много често констатират ниски нива на калций в кръвта. Тогава се предписват хранителни добавки с калций и витамин D, режим с преобладаване на храни, богати на макроелемента.

Симптоми при предозиране с калций

Колкото и да са важни нивата на калций в организма, има състояние на предозиране с минерала. 

В медицината те се наричат хиперкалиемия. Подобен проблем не e за подценяване, тъй като  може да доведе до калциране на меките тъкани. Ако категорично се докаже подобно състояние, медиците препоръчват специален хранителен режим и прием на лекарства, за да се потисне отчетеното предозиране.

Друг различим симптом при твърде високи стойности на калция в нашето тяло е появата на аритмия. Тя обаче трябва да бъде диагностицирана от специалист, за да не се прибързва с погрешни изводи за здравословното състояние на дадения човек. 

Високото кръвно налягане също може да е подобна проява. Това е така, тъй като калцият помага за регулиране на сърдечния ритъм.

За предозиране с калций се счита, когато приемът е надхвърлил 3000 мг.на ден.

Ролята му при процесите на отслабване в тялото

Резултатите от редица научни проучвания показват, че диетите с високо количество калций дават по-добри резултати при правилното разпределение на мазнините в организма. Тези изводи показват, че има пряка връзка между отслабването и нивата на микроелемента в организма. 

Тайната е в ускоряване на метаболизма и подобряване като цяло на обмяната на веществата, което се установява при млечните диети, например. Обяснението е, че при ниските нива на калций много често хората изпитват глад и са склонни да приемат повече въглехидрати, мазнини и захари. Именно това са веществата, които водят до наднормено тегло.

Особено при жените, които не приемат достатъчно млечни продукти, е установена връзка с талията им и трупането на мазнини. Получава се, тъй като калцият помага за разграждане на мазнините и за активизиране на определени ензими, които имат отношение към неправилното усвояване на приетата храна.

Изследване на чуждестранни учени установява, че жени на млечна диета много по-бързо и трайно стопяват сантиметрите, както и запазват отслабването без наличие на йо-йо ефект.

Друга особеност на калция е способността му да регулира кръвната захар. А е известно, че нейните високи стойност са един от факторите за наднорменото тегло, усещането за неконтролируем апетит, лесна уморяемост. Това от своя страна са пречка за отслабването и поддържането на добра фигура.

Хората с повече мастна тъкан е доказано, че имат недостиг на калций и на витамин D. Последният е пряко зависим за правилното усвояване на най-важния минерал в човешкия организъм.  

Отслабване и калцият в тялото

Най-добрите форми на калция

Няма по-добър източник за набавяне на калций в организма от естествените продукти. Ето защо диета на основата на млечните продукти, рибните изделия, ядки, свежи зеленчуци и плодове, е гарант за насищане на организма с нужните минерали и витамини. 

Като най-богати на калций храни са зелените листни зеленчуци, броколите, брюкселското зеле и карфиолът. От плодовете препоръчително да се консумират повече портокали и смокини. А ядките, в които има най-много калций, са бадемите. Една шепа от тях набадят около 75 мг от полезния минерал. От морските дарове най-добър ефект дават сардините. 

Само в една консерва от този тип риба се съдържат 350 мг калций. Другият плюс е, че сардините са от малкото храни, които са естествен източник и на витамин D. Други богати на минерала храни са тофу, както бамята и белият фасул. 

Например, само една чаена чаша тофу набавя близо 900 мг калций на организма, което се приближава до препоръчителната дневна доза за възрастен човек.  1000 мг калций пък се съдържат в около 700 мл прясно мляко. Проблемът обаче е, че не всички хора имат поносимост към лактозата, затова млечните храни не са подходящи за всеки.

Изводът е, че основният източник на полезните микроелементи са храни и съответните хранителните добавки. Според медицинските анализи човек се нуждае от около около 1000 мг дневна доза калций. 

Това все пак зависи от възрастта индивидуалните характеристики на всеки един от нас. Важно е да се знае, че дневният прием не бива да надвишава 2500 мг. 

Най-добре е те да се доставят на организма под формата на здравословна храна. 

Заключение 

Защо е важно да имаме достатъчно калций и витамин D в организма?   

Препоръчителната дневна доза калций е напълно постижима с една балансирана и здравословна диета, а тя от своя страна ще помогне на нашето тяло да е в отлична форма.

Става ясно вече, че калций може да се набави от хранителни продукти, които са изключително  достъпни и задължителни в ежедневното меню на всеки човек, независимо от неговата възраст. 

Заедно с  витамин D това ще гарантира необходимата жизненост и функционалност на организма. 

Минералът калций е освен това с огромни ползи както за предотвратяването, така и за лечението на болести като:

 • остеопороза 
 • гръбначни изкривявания 
 • високо кръвно налягане 
 • катаракта 
 • рак на дебелото черво 
 • възпалителни процеси в червата 
 • поликистозни яйчници 
 • образуване на камъни в бъбреците 
 • нормализиране на сърдечния ритъм 
 • добро функциониране на всички мускулни групи 
 • добрия растеж 
 • здравите зъби 
 • еластичност на ставите и много други 

Ето защо е необходимо и важно калций да се приема всеки ден. Само осигурявайки необходимите нива на организма, ще му помогнем да работи в максимално добър ритъм. 

Отслабване и калцият в тялото

Съществува ли връзка между отслабването и достатъчното количество калций в организма? 

Неминуемо може да се направи категоричен извод, че между стройната фигура и достатъчното ниво на минерала в оганизма съществува пряка зависимост. Това се доказва от множество научни изследвания и мнението на специалистите, които проучват проблема. 

Затлъстяването е сред сериозните проблеми на съвременното общество. Не е случайно, че Световната здравна организация бие тревога за нарастването на подобно състояние сред хора на всякаква възраст. Медиците го обявяват за заболяване на нашето съвремие и търсят правилни подходи за преодоляване на излишните килограми. 

Причината е, че наднорменото тегло води до поредица от заболявания и влошаване на общото състояние на човек. Най-често това са диабет, хипертония, проблеми с опорно-двигателния апарат, лошо функциониране на черния дроб, натрупване на камъни в жлъчката и бъбреците, влошаване на зрението и още куп подобни състояния. 

А те няма как да не зависят от обмяната на веществата, от правилното усвояване на храните, от ролята на метаболизма и способността на органите да се чистят от вредните натрупани токсини. 

Когато набавяме на тялото качествена и чиста храна, то може да извлече полезните вещества, минерали и витамини. Един от начините е с поддържане на добри нива на калций за доброто функциониране на цялостната жизнена система.

Отслабване и калцият в тялото

Как да разберем дали се нуждаем от допълнителен прием на калций?

Най-добрият начин е прилагане на съвременните постижения на медицината. Достатъчно е да се консултираме с личния си лекар или специалист, за да ни назначи той необходимите медицински изследвания. Клинично-лабораторният анализ е средството за контролиране на нивата на важните макроелементи и микроелементи в нашия организъм. 

Резултатите обаче трябва да бъдат задължително диагностицирани от медицинско лице. Само то може да прецени, на база общото ни здравословно състояние, кое е най-доброто като терапия за нашия организъм. 

Възможно е да се нуждаем само от смяна на хранителния режим или от включване на допълнителни хранителни добавки в нашето ежедневие. Понякога и най-незначителната на пръв поглед промяна към природосъобразен режим може да направи чудеса и да промени коренно енергийния баланс на човек.

Колкото по-здравословни продукти приемаме ежедневно, поддържаме нормална физическа активност, редуваме натовареност и почивка, толкова по-близо ще сме до желаната фигура. Корекцията на теглото е процес, който изисква усилия, постоянство и достатъчно воля за промяна. 

Отслабването е напълно възможна мисия, ако следваме собствения си ритъм и успеем да разчетем точно от какво се нуждае нашето тяло, твърдят специалистите. С помощта на макроелемента калций промяната може да е по-лесна, сигурна и трайна във времето. 

Достатъчно много хранителни режими вече залагат на консумацията на млечни продукти и на храни, които са с богато съдържание на минерала и витамин d. Причината е, че те се явяват сред основните източници за крепко здраве и красива фигура.     

Снимки: pixabay.com

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar