Може ли детоксикацията да ни разболее?
детоксикация

Изглежда противоречиво, но естественото пречистване и детоксикация понякога може да ви накара да се чувствате зле. Това всъщност е добър знак, че детоксът работи. Непосредственото увеличаване на симптомите е често срещана реакция на това, че токсини се отделят от тялото ви.

детоксикация

Често срещани реакции към детоксикация:

 

 • Главоболие – причиняват го токсините, които се отделят вътре в мозъка – обикновено от хранителни химически вешества, изкуствени подсладители, пестициди, замърсена среда, прекомерни лекарства.

ГМО причиняват главоболие по време на детоксикиране. Това може да бъде причинено от дехидратация, липса на достатъчно калории и/или спирането на кофеина. Пийте повече вода, студено пресован сок и билкови чайове.

 • Запек – съвкупност от токсини, натрупани в долния чревен тракт може да бъде резултат от детоксикация с по-висока скорост; дехидратация, както и липсата на естествени масла и мазнини могат да причинят това. Увеличете приемането на вода, рибни масла или масла от семена и витамин С.
 • Грипоподобни симптоми – токсини, които се отделят чрез урината, червата и кръвта причиняват тези симптоми.
 • Повишение на апетита – това може да е резултат от елиминирането на всички ваши обичайни храни, намаляване на калориите, съществуващи хранителни дефицити или дехидратация. Пийте повече вода.
 • Кожни обриви – кожата ни е най-големият елиминиращ орган и големите, внезапни промени в диетата, които влияят на естествените детоксни процеси на нашето тяло, могат да накарат кожата ни да страда. Процесът на детоксикация се ускорява чрез потене.
 • Диария – това не е много често срещан симптом, но може да се появи поради бързото увеличение на консумацията на плодове и зеленчуци. Ферментиралите храни и напитки също могат да причинят този симптом.
 • Акне
 • Разстройство
 • Раздразнителност
 • Трудност при заспиването
 • Отпадналост
 • Газове
 • Гадене
 • Мускулна треска
 • Болки в стомаха

детоксикация

Токсините, излизащи от тялото, понякога могат да се сравнят с „краткосрочно заболяване“. Почивайте много, бъдете търпеливи, поддържайте положителна нагласа и позволете на тялото ви да се „възстанови“ за времето, от което се нуждае. За да разберем защо един детокс може да ни накара да се чувстваме болни, първо трябва да разберем как наистина работи той.

 

Нашият черен дроб филтрира токсини от кръвта ни. Това са фармацевтични продукти, тежки метали, амоняк и всякакви други химически вещества, намиращи се в атмосферата, домовете ни, храната, водата ни и всичко, което ни заобикаля.

 

Ако ядете пълноценна храна, тогава хранителните влакна са тези, които ще улавят тези токсини и ги транспортират извън тялото ви чрез движението на червата. Но ако ежедневната ви диета не включва никакви фибри – например сте на „сок диета“ – тогава може  потенциално да си създадете огромен проблем, защото така тези токсини се реабсорбират обратно през чревните стени и в кръвта ви.

детоксикация

Ако не ядете фибри по време на детоксикацията си, това, което наистина правите, е:

 

 • Извеждане на всички тежки метали, токсини и отрови от клетките, тъканите и органите на тялото ви.
 • Концентрирането им в черния дроб (и жлъчката).

В действителност тялото ви концентрира токсините, което ги прави още по-опасни, отколкото преди.

 • Изхвърляте ги обратно в тънките черва наведнъж, където вече могат да причинят остра токсична реакция и отравяне.

 

Защо някои детокс диети може да бъдат много опасни за здравето ви?

За много хора „детокс“ означава гладуване и/или каране само на течности. Въпреки че гладуването може да е начин за детоксикация и вярваме, че сокът от зеленчуци обикновено поддържа здравословна диета, не препоръчваме екстремните действия. Постите, като здравна практика, се е изпълнявали от древни времена и когато се правят внимателно, с почивки и правилни напътствия, може не само да подпомогнат физическото прочистване, но и духовното развитие.

 

Екстремната диета може да причини повече вреда, отколкото полза. Ето защо:

 • Всяка диета изпраща тялото в режим на глад и причинява стрес на вече претоварените ни надбъбречни жлези. Трябва да сте нащрек дали тялото ви произвежда повече адреналинов хормон, защото това, както споменахме, изтощава вече отслабените надбъбречни жлези и може да доведе до каскада от проблеми.
 • Продължителното гладуване може да причини недостиг на хранителни вещества и да навреди на бъбреците и сърцето.
 • Сок или смути диетите са с високо съдържание на захар, ниско съдържание на много хранителни вещества, особено протеини и мазнини, които ни трябват за правилно и успешно детоксикиране и причиняват загуба на мускулна маса.
 • Въпреки че така желаната загуба наистина на тегло може да се случи при тези диети, поддържането на това тегло след подобна диета е по-трудно и наддаването е по-вероятно и по-бързо.

детоксикация

Поддължане на тялото и предотвратяване на странични симптоми в резултат на детокс

Ключът за избягване на симптомите на детоксикация е да използваме различни холистични методи, които подпомагат, подсилват и изчистват органите ни, което ще им помогне да изпълняват по-ефективно своята работа по детоксикиране на тялото ни.

 

Ето няколко съществени начина за успешно предотвратяването на неприятните симптоми:

 

 • Добра “редовност” – Ако запекът ви е проблем, два от най-добрите начини да го преодолеете, е да приемате заедно с храната повече магнезий и витамин С, но в никакъв случай като синтетична аскорбинова киселина или подобни хапчета.

 

 • Енеми или хидротерапии – Много хора все още не знаят за мощните лечебни и детоксикиращи ефекти от правенето на обикновена клизма с топла вода, която е вековна прочистваща практика. Много практикуващи препоръчват и друг вариант, който по същество представлява промивка на дебелото черво, при внимателно, но по-интензивно вливане на филтрирана вода с помощта на специално медицинско оборудване.

 

 • Активен въглен – Активният въглен е познат като „универсалния антидот“, който при поглъщане е известен със своята мощна способност за безопасно изтегляне на токсини, патогени и отпадъци и ефективното им отстраняване от тялото.

 

 • Солни вани – Добавянето на морска сол, сода за хляб или комбинация от двете в топла вана и накисване в нея поне половин час е отличен начин за извеждане на част от събралите се в телата ни токсични вещества чрез кожата ни. Добавянето на прах от бентонитна глина към ваните също е много полезно.

 

 • Сухо четкане на кожата – Сухото четкане на кожата по цялото протежение на тялото ни (с изключение на лицето, шията, гърдите и гениталиите) със специална четка с естествена четина, направена специално за тази цел, е фантастичен метод както за ексфолиране на кожата, така и за стимулиране и подпомагане на подобреното функциониране на цялата лимфна система.

 

 • Отскок – Ако имате достъп до фитнес батут, то ще е едно от най-добрите неща, които може да направите по време на детокс. Дори само леко скачане, без да се измаряте прекалено много, е полезно за вас, тъй като това действие директно стимулира и мобилизира цялата лимфна система на организма, подпомагайки го при транспортирането, преработката и елиминирането на отпадъците и патогенните вещества вън от тялото ни.

детоксикация

И накрая, не забравяйте винаги да пиете много от най-чистата вода, достъпна за вас. Tова е абсолютно жизнено важно за всеки, който спазва някакъв протокол за детоксикация. Така ще предотвратите страничните симптоми на детоксикацията и процесът няма да е толкова неприятен.

 

Ако се случи симптомите ви да продължат за по-дълъг период от време, това може да означава, че сте извадили по-стари тоскични вещества или патогени дълбоко от тъканите на органите си. Ако случаят е такъв, препоръчваме ви да включите нещо готвено, като варени картофи, например, в детокс диетата си, за да се намали количеството им излизане, и да пиете повече вода, за да ги изхвърлите по-бързо от организма си.

 

Просто не забравяйте, че по принцип, тези симптоми са краткотрайни и ще преминат. Много хора се чувстват разочаровани, но не мислете, че заради този първоначален дискомфорт, здравословният начин на живот не е за вас. Рано или късно, всичко ще се балансира и нмя да съжалявате, че сте предприели пречистване на тялото си.

Вашият коментар