детоксикация

Може ли детоксикацията да ни разболее?

Изглежда противоречиво, но естественото пречистване на организма и детоксикацията понякога могат да ви накарат да се чувствате физически зле, особено в началото на процеса. Това всъщност е добър знак и означава, че детоксът работи. 

Логиката е проста – интензивното изхвърляне на токсини от тялото често е съпроводено с различни симптоми, повечето от които наподобяват разболяване и причиняват различна степен на дискомфорт. 

За да не ви учуди, стресира или откаже тази реакция на организма при детоксикация, най-добрата стратегия е да бъдете информирани какво да очаквате и подготвени как да действате. 

Какви са често срещаните симптоми в хода на една детоксикираща диета и как да стимулираме правилното прочистване на организма с минимално на брой странични ефекти? Разказваме в следващите редове.

детоксикация

Какво е детоксикация?

За да разберем защо един детокс може да ни накара да се чувстваме болни, първо трябва да разберем как наистина работи той.

Нашият черен дроб филтрира токсини от кръвта ни. Това са фармацевтични продукти, тежки метали, амоняк и всякакви други химически вещества, намиращи се в атмосферата, домовете ни, храната, водата ни и всичко, което ни заобикаля.

Токсините, излизащи от тялото, понякога могат да се сравнят с „краткосрочно заболяване“. Почивайте много, бъдете търпеливи, поддържайте положителна нагласа и позволете на тялото ви да се „възстанови“ за времето, от което се нуждае. 

Или иначе казано: при детоксикация, организмът ще се почувства зле, преди да се почувства добре.

Ролята на фибрите по време на детокс

Ако ядете пълноценна храна, тогава хранителните влакна са тези, които ще улавят тези токсини и ги транспортират извън тялото ви чрез движението на червата

Но ако ежедневната ви диета не включва никакви фибри – например сте на „сок диета“ или “чай детоксикация” – тогава може потенциално да си създадете огромен проблем, защото така тези токсини се реабсорбират обратно през чревните стени и в кръвта ви.

детоксикация

Ако не ядете фибри по време на детоксикацията си, това, което наистина правите, е:

 1. Извеждане на всички тежки метали, токсини и отрови от клетките, тъканите и органите на тялото ви.
 2. Концентрирането им в черния дроб (и жлъчката). В действителност тялото ви концентрира токсините, което ги прави още по-опасни, отколкото преди.
 3. Изхвърляте ги обратно в тънките черва наведнъж, където вече могат да причинят остра токсична реакция и отравяне.

За да избегнем този затворен кръг, желателно е да знаем как да се детоксикираме правилно или да потърсим съвети от експерт, който да навигира процеса. 

Често срещани реакции към детоксикация на организма

Повечето симптоми в течение на една диета за прочистване на организма са свързани с изхвърлянето на натрупаните “замърсявания” под формата на токсични вещества.

Ако се запитате “Какво е детоксикация?”, ще получите по-ясна представа за процеса, през който тялото ви преминава. А именно – изчистване на клетки, органи и системи от дългосрочно натрупвани зловредни вещества. 

Това изчистване не е нито лесно, нито безсимптомно, а в течение на него можете да преминете през т. нар. “лечебни кризи”. Те индикират именно, че тялото ви реагира правилно на прилаганата за детоксикация диета.

За по-голяма яснота относно лечебните кризи, ние ще ви представим някои от често регистрираните оплаквания по време на детокс. 

Главоболие 

Главоболието е един от най-често срещаните симптоми в процеса на пречистване на кръвта и организма. Причиняват го токсините, които се отделят вътре в мозъка – обикновено от хранителни химически вещества, изкуствени подсладители, пестициди, ГМО, замърсена среда или прекомерен прием на лекарствени вещества.

детоксикация

Други причини за главоболие по време на детоксикиране могат да бъдат дехидратация, липса на достатъчно калории и/или реакция към спирането на кофеина. За да помогнете на тялото си да изхвърли събраните токсини по-бързо и да редуцирате главоболието, пийте повече вода, студено пресован сок и билкови чайове.

Запек 

При детоксикация с по-висока скорост, в долния чревен тракт може да се натрупа съвкупност от токсини. В комбинация с евентуална дехидратация, липса на естествени масла и мазнини, не е изключено да изпитате симптоми на констипация и затруднено изхождане. 

За да ускорите правилното прочистване на стомаха и долния чревен тракт, увеличете приемана на вода, рибни масла, масла от семена и витамин С, когато това е съвместимо с вашата детокс диета. 

Грипоподобни симптоми 

Правилно протичащата детоксикация може да бъде белязана от симптоми като хрема, повишено отделяне на секрети, болки в мускулите и дори влажна кашлица. 

Причинителите на тези симптоми са различни токсини, изчистване на които се случва чрез урината, червата и кръвта. Все пак, ако имате притеснения за наличие на реална вирусна или грипна инфекция, препоръчително е да се консултирате с лекуващия си лекар.

Повишение на апетита 

Повишеният апетит е съвсем логична реакция на тялото по време на детоксикация на организма и отслабване. Той може да е резултат от елиминирането на всички ваши обичайни храни, намаляването на калориите, съществуващи хранителни дефицити или дехидратация. 

За да преминете през този период възможно най-безболезнено, пийте повече вода и ангажирайте времето си със занимания, които ви разсейват от натрапчивия глад.

Кожни обриви 

Кожата ни е най-големият елиминиращ орган и големите, внезапни промени в диетата могат лесно да се отразят на нейното състояние. 

Процесът на детоксикация и естествените детоксни механизми на нашето тяло се ускоряват чрез потене – ето защо, наличните токсини в кръвта често се оказват на повърхността на кожата, предизвиквайки дразнения и дри обриви.

Диария 

Това не е много често срещан симптом, но може да се появи поради бързото увеличение на консумацията на плодове и зеленчуци, особено при режим на детоксикация с плодове. 

Ферментиралите храни и напитки също могат да причинят този симптом. С времето, тялото се адаптира към промените и диарията отшумява по естествен начин. Достатъчно е да се грижите за правилната хидратация и да се грижите да не обезводните организма си в периода на адаптация.

И други

Всяко тяло може да реагира на една пълна детоксикация на организма. Реакциите зависят от фактори като здравословно състояние, детокс метод и досегашен опит.

А различните симптоми в процеса могат да включват:

 • Акне
 • Раздразнителност
 • Трудност при заспиването
 • Отпадналост
 • Газове
 • Гадене
 • Мускулна треска
 • Болки в стомаха и др.

Защо някои детокс диети могат да бъдат опасни за здравето ви?

За много хора „детокс“ означава гладуване и/или каране само на течности. Гладуването и контролираната детоксикация с вода могат да бъдат възможен начин за детоксикация, а сокът от зеленчуци обикновено поддържа здравословна диета, но ние не препоръчваме екстремните действия. 

Постите, като здравна практика, се е изпълнявали от древни времена и когато се правят внимателно, с почивки и правилни напътствия, може не само да подпомогнат физическото прочистване, но и духовното развитие.

Екстремната диета, от своя страна, може да причини повече вреда, отколкото полза. 

Ето защо:

 • Всяка диета изпраща тялото в режим на глад и причинява стрес на вече претоварените ни надбъбречни жлези. Трябва да сте нащрек дали тялото ви произвежда повече адреналинов хормон, защото това, както споменахме, изтощава вече отслабените надбъбречни жлези и може да доведе до каскада от проблеми.
 • Продължителното гладуване може да причини недостиг на хранителни вещества и да навреди на бъбреците и сърцето.
 • Сок или смути диетите са с високо съдържание на захар и ниско съдържание на много хранителни вещества, особено протеини и мазнини, които ни трябват за правилно и успешно детоксикиране и причиняват загуба на мускулна маса.

Въпреки че така желаната загуба на тегло може наистина да се случи при тези диети, поддържането на това тегло след подобна диета е по-трудно и наддаването е по-вероятно и по-бързо.

детоксикация

Поддържане на тялото и предотвратяване на странични симптоми в резултат на детокс

Ключът за избягване на симптомите на детоксикация е да използваме различни холистични методи, които подпомагат, подсилват и изчистват органите ни, което ще им помогне да изпълняват по-ефективно своята работа по детоксикиране на тялото ни.

Ето няколко съществени начина за успешно предотвратяването на неприятните симптоми при детокс за отслабване.

Добра “редовност” 

Ако запекът ви е проблем, два от най-добрите начини да го преодолеете, е да приемате заедно с храната повече магнезий и витамин С, но в никакъв случай като синтетична аскорбинова киселина или подобни хапчета.

Енеми или хидротерапии 

Много хора все още не знаят за мощните лечебни и детоксикиращи ефекти от правенето на обикновена клизма с топла вода, която е вековна прочистваща практика. 

Много практикуващи препоръчват и друг вариант, който по същество представлява промивка на дебелото черво, при внимателно, но по-интензивно вливане на филтрирана вода с помощта на специално медицинско оборудване. В комбинация с добра диета за прочистване на дебелото черво, крайният резултат може да надмине очакванията ви. 

Активен въглен 

Активният въглен е познат като „универсалния антидот“ и детоксикатор. При поглъщане, той е известен със своята мощна способност за безопасно изтегляне на токсини, патогени и отпадъци и ефективното им отстраняване от тялото. Тези му действия могат да регулират симптомите на детоксикацията и да ви помогнат да преминете през нея по-лесно и безпроблемно. 

Солни вани 

Добавянето на морска сол, сода за хляб или комбинация от двете в топла вана и накисване в нея поне половин час е отличен начин за извеждане на част от събралите се в телата ни токсични вещества чрез кожата. Добавянето на прах от бентонитна глина към ваните също е много полезно.

Сухо четкане на кожата 

Сухото четкане на кожата по цялото протежение на тялото ни (с изключение на лицето, шията, гърдите и гениталиите) със специална четка с естествена четина, направена специално за тази цел, е фантастичен метод както за ексфолиране на кожата, така и за стимулиране и подпомагане на подобреното функциониране на цялата лимфна система.

Отскок 

Ако имате достъп до фитнес батут, то ще е едно от най-добрите неща, които може да направите по време на детокс. 

Дори само леко скачане, без да се изморявате прекалено много, е полезно за вас, тъй като това действие директно стимулира и мобилизира цялата лимфна система на организма, подпомагайки го при транспортирането, преработката и елиминирането на отпадъците и патогенните вещества вън от тялото ни. 

Или иначе казано – това е един от много подценяваните, а всъщност отлични начини за пречистване на кръвта с ускорени темпове.

детоксикация

Вода

И накрая, не забравяйте винаги да пиете много от най-чистата вода, достъпна за вас. Това е абсолютно жизнено важно за всеки, който спазва някакъв протокол за детоксикация. Така ще предотвратите страничните симптоми на детоксикацията и процесът няма да е толкова неприятен.

В заключение

Ако се случи симптомите ви да продължат за по-дълъг период от време, това може да означава, че сте извадили по-стари токсични вещества или патогени дълбоко от тъканите на органите си. 

Ако случаят е такъв, препоръчваме ви да включите нещо готвено, като варени картофи, например, в детокс диетата си, за да се намали количественото им излизане, и да пиете повече вода, за да ги изхвърлите по-бързо от организма си.

Просто не забравяйте, че по принцип, тези симптоми са краткотрайни и ще преминат. Много хора се чувстват разочаровани, но не мислете, че заради този първоначален дискомфорт, здравословният начин на живот не е за вас. 

Рано или късно, всичко ще се балансира и няма да съжалявате, че сте предприели пречистване на тялото си.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar