Site icon LuckyFit

Може ли да се приема ленено семе за отслабване и как?

Свалянето на килограми изисква промяна на хранителния и на двигателния режим. Най-вече от тях зависят обмяната на веществата, метаболизма и способността на организма да преработва максимално приетите храни. 

Продуктите, с които се храним, могат да ускорят процеса на отслабване, стига да са подбрани правилно. 

Хранителни стойности и свойства на лененото семе

Лененото семе е естествен продукт, който притежава редица полезни свойства за организма. То съдържа антиоксиданти, противоалергени и има способността да детоксикира човешкото тяло. Установено е също, че лененото семе е изключително полезно за сърцето и стомаха.

Може да се приема профилактично срещу болести като артрит и рак, диабет и за укрепване на имунитета. 

Способността му да регулира телесното тегло, го прави препоръчително в процеса на отслабване, тъй като лененото семе се приема за естествен регулатор на килограмите. Популярно е за прочистване с ленено семе.

Лененото семе е богато на витамини и минерали, съдържа и белтъчини, фосфор, магнезий, калций и още много други полезни микроелементи.

Сред най-големите предимства на този био продукт е, че той предоставя на човешкия организъм така необходимите му фибри, лигнани и Омега-3 мастни киселини.

Как помага лененото семе за отслабване?

Лененото масло за отслабване е здравословен начин за нормализиране на телесното тегло на човек. Подходящ продукт е за естествено нормализиране на килограмите, независимо от възрастта и пола. 

Широко разпространена е диета с ленено семе за отслабване на корема. Причината се крие в свойството на лененото семе да подпомага правилната обмяна на веществата в организма. 

Благодарение на полезните съставки, които семето съдържа, то ускорява процесите на детоксикация и изхвърляне на вредните натрупвания от тялото. 

Правилната консумация на ленени семена способства за качествено изгаряне на излишните калории, освен това кара човек да се чувства сит и да няма постоянни пристъпи на глад.

Наличието на фибри и антиоксиданти в лененото семе го нареждат сред предпочитаните продукти по време на хранителен режим на хората, които желаят да нормализират своите килограми.  

Под каква форма може да се приема семето от лен?

Лененото семе е достъпен продукт, а е и лесен за консумация, тъй като не изисква специална подготовка, за да бъде включен в дневното меню срещу излишните килограми.

То може да се намери във всеки голям хранителен магазин, дрогериите, аптеките и в специализираните търговски обекти за здравословно хранене.

В хранителната мрежа се предлага при натуралните продукти като може да е на зърна или в готов смлян вид

Обикновено ленено семе за отслабване се препоръчва да се консумира мляно. В този си вид то е подходяща добавка и към други храни. 

Ленено семе може да се консумира с кисело мляко, да прибавя се към сокове, фрешове или да се смесва само с вода. По този начин по-лесно се усвоява от организма за отслабване с ленено семе.

Лененото семе може да се използва и като заместител на олио, маргарин, краве масло, яйца. Предпочитан продукт е от вегетарианците. 

Ленено семе за отслабване – рецепти

Като всеки нов хранителен режим, прибавянето на семе от лен в дневната диетата, е препоръчително да бъде консултирано със специалист по хранене или лекар. 

Причината е, че в тяхната компетенция е да определят с каква честота и продължителност е възможно да се консумира, според индивидуалните особености и здравословно състояние на човека. 

Все пак има класически вариант за прием на лененото семе, който включва до 3 супени лъжици в смлян вид на ден.

Важно е да се знае, че консумирането на семето изисква ежедневен прием на достатъчно вода, тъй като тя помага за правилното функциониране на организма в резултат на полезните съставки, които се съдържат в лена. 

За да е ефективна диетата с ленено семе, то трябва да се приема до 2 месеца без прекъсване. След това е наложително да се направи от 10 дни  до един месец пауза, след което отново да се премине към неговия прием.

Подходящата дневна доза от 3 супени лъжици изисква те да бъдат разпределени на равни интервали три пъти през деня.

Една лъжица смляно семе може да се прибави към купичка кисело мляко или чаша фреш. Най-диетично е да се приема с вода. Условието е преди прием задължително да се да се приеме водна чаша на всяка една доза семе.      

Оптималният ефект, който не крие риск за здравето, е свалянето до 2 килограма за две – три седмици след включването на лененото семе в ежедневното хранене, без други ограничения.

Резултатът може да бъде постигнат с по една супена лъжица ленено семе до две на ден и при природосъобразен начин на живот, показват проучвания. 

Някои от най-разпространените рецепти с ленено семе, които са подходящи за стройна фигура, се приготвят изключително бързо и лесно. 

Ленено семе с кисело мляко за отслабване

За една порция са необходими 150 грама кисело мляко с по-нисък процент на масленост и една супена лъжица смляно ленено семе, което се прибавя към млечни продукт. 

Добре е сместа да престои 10 – 15 минути преди да се консумира. Рецептата е подходяща за сутрешна закуска при диетично хранене. 

Една от най-разпространените диетични комбинации всъщност е ленено семе, канела и кисело мляко.

Ленено семе с кефир

Кефирът също спада към диетичните храни, достатъчно е да е нискомаслен. Към каша течност се прибавя счукани или ситно смлени зърна от лен – супена лъжица семена. 

Готовата напитка от сместа е готова за консумация след десетина  минути. Удачно е да се консумира преди хранене на гладно сутрин или да е се приема като междинно хранене между основните. 

Каша от ленено семе 

Необходимите продукти са една чаша ленено брашно, още толкова смляна елда и 700 мл вряща вода. Когато водата е сварена към нея се изсипват смлените семена. 

Съдът се покрива с капак и се остава около половин час, за да се абсорбира водата от лена и елдата. По желание към готовата каша може да се прибавят мед, ядки или сушени стафиди, според режима на хранене.

Кашата може да се смеси и с прясно нарязани сезонни плодове. Готовата рецепта е подходяща за закуска и вечеря.  

Салати с ленено семе

Лененото семе е подходящо за зелени салати в режим на отслабване. Към купа с пресни зеленчуци може да добавите сварено пилешко месо, зехтин, прясно изцеден лимонов сок и орехи. 

Поръсите с една или две чаени лъжички ленено семе и по този начин ще получите диетично основно ястие за обяд или вечеря. 

Хляб с ленено семе 

Семената от лен са добра добавка към диетичните хлебни продукти, които само може да направите във фурната или в хлебопекарната. 

Към готовата смес за хляб прибавете една лъжица цели или смлени семена, както и брашно от ленено семе. Така ще приготвите вкусен хляб за диетични сандвичи през целия ден.

Диетично смути с ленено семе 

Към половин литър овесено мляко прибавете една почистена ябълка, една лъжичка канела, един морков и две супени лъжици смляно семе от лен. 

Миксирайте и ще получите смути, което съдържа много полезни витамини и минерали. 

Освен това е енергийно начало на деня с малко калории, което е подходящ старт на сутринта, ако искате да намалите калорийния прием в процес на отслабване. 

Какви други ползи за здравето има лененото семе?

Ползите на лененото семе отдавана са доказани и именно затова то намира широко приложение. Освен че се препоръчва за нормализиране на телесното тегло, продукта се използва за профилактика и лечение на редица болести. 

Лененото семе има свойството да пречиства човешкото тяло от вредния холестерол. 

Медицински изследвания установяват положителен ефект при заболявания като атеросклероза и диабет. Една от причините й, че приемът на продукта води до нормализиране на нивата на кръвната захар в организма.

Ленените продукти освен, че понижават холестерола и кръвната захар, способстват за отделянето на вредните токсини от тялото. 

Паралелно с това се активизира процеса на стопяване на мастните клетки. От друга страна лена е доказан продукт за увеличаване на имунитета. 

Препоръчва се ленено семе при запек. За детоксикация с ленено семе са подходящи ленено семе с мед, ленено семе накиснато във вода, варено ленено семе, златно ленено семе, закуска с чия и ленено семе.

В козметиката лененото семе също намира огромно приложение. Положителният ефект върху кожата на лицето, за заздравяване на ноктите и косата го нареждат към най-предпочитаните съставки в продуктите за красота и здраве. 

Използва се също така в кремове срещу тонус, подмладяване и тонус на дермата. 

Има ли противопоказания при приема на ленено семе?

Консумацията на ленено семе е необходимо да се консултира с лекар, още повече ако се приемат медикаменти за диабет, проблеми с хормоните и за разреждане на кръвта. 

Много рядко лененото семе може да предизвика алергична реакция, но все пак има хора, които имат непоносимост към него. 

Не е препоръчително за бременните жени и по време на кърмене.

Във всички останали случаи лененото семе е позволен и полезен натурален продукт, който не предизвиква странични и вредни въздействия, ако се приема в допустимите дневни количества. 

За да сте сигурни в качеството на лененото семе, набавяйте си го само от търговски обекти, където произходът на продуктите е гарантиран. 

Самото ленено семе е най-добре да се съхранява в стъклени буркани и да стои на тъмно и хладно, а не на пряка слънчева светлина. 

Срокът на годност винаги е указан на опаковката на продукта като най-често той е от 6 месеца до 1 година. 

Освен това е доказано, че при топлинна обработка семето от лен губи част от полезните си съставки, затова се препоръчва да се консумира директно.

Внимавайте и да не се окислява, защото продуктът бързо се разваля и може да предизвика неприятни стомашни проблеми.    

Лененото семе носи името на едноименното растение, от което произхожда. Доказаните ползи от ленено семе го правят все по-предпочитан продукт в диетичното хранене. 

Страните, в които основно расте са Русия, САЩ, Канада, Казахстан, Китай, Индия. 

Снимки: Pixabay

Exit mobile version