Отслабване

Кръвта е движещата сила на организма със своята постоянна циркулация из цялото тяло, а сърцето функционира като мощна, непрекъснато действаща помпа. С нейна помощ, кръвта минава през белите дробове, за да се обогати с кислорода, който ѝ е необходим.

Работата на сърцето като помпа създава налягане в кръвоносните съдове. Ако то е прекомерно голямо, тогава говорим за високо кръвно налягане. В разговорния език, хората обикновено наричат това състояние с фразата „имам кръвно“.

Какво представлява високото кръвно налягане?

Болестта на хората, които непрекъснато или в повечето време поддържат „кръвното“ си високо, се нарича хипертония. Разбира се, след спорт, натоварване или хранене, вашето кръвно налягане може да се увеличи моментно, но тогава не се говори за заболяване.

Хипертонията е диагноза, която задължително се поставя от лекар, специалист в тази област. Той предписва и лечение за високо кръвно, което има за цел да понижи налягането стабилно и дългосрочно. Обикновено това са лекарства, които се приемат всеки ден. 

Най-често срещаните симптоми при хипертонията са:

 • Главоболие
 • Честа умора и сърцебиене
 • Сънливост
 • Черни петна под очите
 • Раздразнителност
 • Замъглено виждане
 • Изпотяване
 • Подуване на лицето
 • Втрисане, подпухване и пр.

Според статистиката, повече от две трети от хората, които са с високо кръвно хронично, всъщност не са наясно, че страдат от съответното заболяване. Хипертонията води до повишен риск от инсулт, сърдечни заболявания, инфаркт, бъбречна недостатъчност, като може да се стигне и до слепота. 

Каква е връзката между хипертонията и наднорменото тегло?

Всеизвестно е, че много от пълните хора имат проблеми именно с кръвното. Когато теглото се увличи, се увеличава и дължината на съдовете, през които преминава кръвта. За всеки килограм в повече са нужни още по–дълги съдове, които сърцето трябва да изхранва. 

Така то се натоварва допълнително, за да изтласква кръв и към тези съдове и следователно налягането се покачва. Когато теглото се нормализира, това ще се отрази благоприятно и на кръвното. 

Ето защо, една от основните стъпки за контрол на кръвното е именно намаляване и поддържане на здравословно тегло и нормален индекс на телесната маса.

Отслабване

Най-добрите храни, които са подходящи за отслабване и за сваляне на високо кръвно

Специалистите съветват да съобразите начина си на хранене с диагнозата “хипертония” – не просто под формата на временни диети, а под формата на дългосрочна стратегия за поддържане на нормално кръвно налягане и балансирано тегло. 

Сред видовете храни, подходящи за понижаване на стойностите на кръвното налягане и тяхното нормализиране, са:

 • Пресни, свежи и сурови плодове и зеленчуци, поне три пъти дневно
 • Нискомаслени млечни продукти
 • Пълнозърнести храни и зърнени култури
 • Диетично месо и риба без много мазнини.

Следва да редуцирате до минимум консумацията на :

 • сол
 • захар 
 • червено месо 
 • пакетирани храни 
 • нездравословни наситени мазнини 
 • алкохол
 • кофеин 

Непремереното съдържание на тези храни и напитки в диетата ви ще ви попречи да отслабнете, и може допълнително да повиши риска от хипертония дори тогава, когато диагнозата все още не е факт.

Мисия “отслабване и високо кръвно” включва физическа активност

Когато се борите с излишни килограми и високо кръвно налягане, освен здравословно хранене, са нужни и ревновни упражнения. Ежедневното спортуване от поне 30 минути ще намали епизодите на рязко покачване на кръвното. Най-добре е хората с високо кръвно да изберат умерено натоварване като ходене, каране на колело и бягане.

Друго, което би повлияло благоприятно на хипертониците, е да спрат цигарите, ако са пушачи, да намалят до минимум солта и алкохола. Йогата и медитацията също биха помогнали доста в тази посока, тъй като носят както непосредствени ползи, така и цялостно преосмисляне на досегашния начин на живот.

Много от хората, които имат високо тегло и повишено кръвно налягане, са предразположени към сънна апнея

Това е състояние, при което по време на сън дихателният поток спира или намалява. Най-често проблемът не се осъзнава, но в по-тежките случаи, хората се събуждат от невъзможност да дишат. Пациентите с тези оплаквания най-често са мъже, които са доста пълни, хъркат и нямат достатъчно движение.

Ако се отслабне с около 10%, това може да повлияе на сънната апнея с 26%.” Това е коментирал в свое интервю доц. д-р Иван Стайков, д.м. – началник клиника по неврология в „Токуда Болница София“.

Най-сигурният лек за понижаване както на теглото, така и на кръвното, е храната. Чрез подходящ хранителен режим, можем да се справим със здравословните проблеми. Съществува списък с 20 храни, които трябва да се консумират срещу високо кръвно.

Сред тях са :

 • Множество плодове и зеленчуци, като – моркови, авокадо, банани, зеле, броколи, домат, лук, чесън и други
 • Много полезен е черният шоколад с над 60% какао
 • Препоръчват се още сурови слънчогледови семки, спанак, соя, шафран, различни подправки, сьомга, овесени трици и зелен чай
 • Изследване в Тайван показва, че пиенето на 600 мл зелен чай на ден за една година намалява риска от високо кръвно с 65%

Отслабването е сред начините да се понижи кръвното и смъкването на теглото не би повлияло негативно на хипертонията. Ако организмът е поставен под стрес за дълго време, може да отключи заболяването, дори да го няма заложено генетично.

Единственият начин да се контролира кръвното, е постигането на баланс в стила на живот и храненето

Ценен източник на целулоза е суровата, непреработена храна – като например салатата. Тя помага да редуцираме наднорменото тегло. Захарта и изделията от захар, които водят до зависимост, е добре да ги заместваме с пресни и сушени плодове. 

Много е важно да се избягват всички изкуствени подсладители, особено L-аспартама, който води до зависимост, наднормено тегло и дори уврежда мозъка.

Сред причините за повишаването на теглото е преумората. Късното лягане и недостатъчният сън карат организма да иска повече храна. А болките в кръста са симптом и на наднормено тегло, и на преумора. Най-грешният подход при появата им е да се пазим и да се обездвижим още повече.

Има специална диета, наречена DASH. Тя е предназначена специално за справяне с кръвното и години наред се счита от специалистите диетолози за най-добрата за целта. Спазването й дори нормализира холестерола и въздейства на повишената захар.

Този начин на хранене изисква не повече от 2000 калории на ден, а ако искате да отслабнете, е добре да се стремите към намаляване. При режима се залага на ниски нива на натрий, който повлиява кръвното и задържането на течности.На ден използвайте не повече от ½ ч. л. сол. Наблягайте на зеленчуците и плодовете, пълнозърнестите храни. Особено са полезни рибата, ядките, пилешкото, бобовите култури и нискомаслените млека и продукти.Отслабване

 

Според тази диета може да хапвате сладко, но без десерти, в които е прибавена захар и мазнини. Тъй като и алкохолът оказва влияние на кръвното налягане, диетолозите изискват мъжете да си позволяват най-много две чаши, а жените – една.

В интернет пространството има какви ли не диети, режими и упражнения, но не всички са подходящи при хипертония

Добре е, преди човек с такава диагноза да предприеме нещо, да се посъветва с лекар. Като цяло има няколко правила, които трябва да се следват, ако искаме да поддържаме добра и здравословна форма. С постоянство, свалянето на тегло може да стане и без спортуване и строги диети.

Закуската е задължителна, като може да е нещо малко, а не тежка и обилна. Голямата порция салата трябва да присъства на всяко хранене. Тя обаче не трябва да съдържа месо и кашкавал, а поне 3 вида зеленчуци.

Пълнозърнестите храни могат да заместят хляба. Трябва да забравим за белите сосове и майонезата. А ако се храним навън, е добре да избираме червени сосове на основата на домати.

Полезна хитрина е да се замести голямата чиния с малка и при това да ви остане малко ядене в нея. Повечето спане е много полезно. Когато сме недоспали, се храним с по-калорична храна, което е вредно. 

Добре е да си поставяме реални цели и да се награждаваме при постигането им. Така ще имаме стимул да спазваме принципите си.

Полезна тайна издава британска диетоложка, която съветва да се ядат яйца, за контролиране на нивата на захарта и налягането на кръвта, както и при борба с  килограмите. При пациентите с диабет се препоръчват по 2 яйца дневно за поддържане на стабилни показатели кръвната захар.

Може да се каже, че яйцата са най-полезната диетична храна – хем са бедни на въглехидрати и мазнини, хем са известни като добър източник на протеини. Затова специалистите диатолози ги препоръчват за вашата успешна диета.

Отслабване

Като цяло, специалистите съветват да се отслабне с около 10 кг, за да се смъкне горната граница на кръвното налягане с 20 mm/Hg. Тази промяна ще накара организма да възприема по-добре лекарства.

Понижаването на долната граница пък предпазва от летален край един на всеки 10 пациенти с този проблем. Всеки втори мъж и всяка трета жена у нас във възрастта над 30 години, са с наднормено тегло.

Още по-тревожното е, че доста от децата между след петата си година до края на пубертета също страдат от затлъстяване. В тази категория България е на челно място. Около 30% от момичетата имат проблем с килограмите и едва 13% от момчетата.

Според педиатрите, тези деца много често започват да страдат от захарен диабет и дори артериална хипертония, като проблемите продължават и занапред. Децата просто обичат пакетираните храни, хамбургери, пържени картофки, сладки изделия и всякакви вредящи на организма им. 

Затова трябва да им се създаде навик да приемат здравословна храна още от малки и да се избегнат по-нататъшни проблеми.

Според проучвания, високото кръвно застига 6 пъти по-често пълните хора, пред тези с нормално тегло. В България хипертониците са с около 15-20% повече от тези в Европейският съюз. Свръхтеглото се свързва именно с начина на живот, при който се яде повече от необходимото за организма, обездвижване, подлагане на стрес.

Всичко това води до хронично състояние на трупане на излишни калории и от там се стига до натрупване на  мастна тъкан. Тя обаче не се образува само по обичайните депа под кожата, но обхваща и такива важни органи като сърце, бъбреци, и особено кръвоносните съдове. 

Затова и свалянето на килограми е начална стъпка към подобряването на здравето. Както при жените талията е невралгичното място, което е добре да не преминава изискуемите граници: под 90 см за жените и около 100 см за мъжете.

Отслабване

Хипертонията е изключително опасна и не случайно я наричат „тихият убиец”. Тя може да предизвика смъртоносните инфаркт или инсулт, ако се запушат сърдечните или мозъчните артерии. Почти 70% от смъртните случаи по света са предизвикани от тези две болести. Затова, наред с лекарствата, трябва да се обърне внимание и на теглото.

 

 

 

 

 

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar