[:bg]Средиземноморска диета за отслабване[:en]Mediterranean diet for weight loss[:] | LuckyFit

Вероятно вече сте чували или чели нещо за т.нар. периодично постене (intermittent fasting). Този термин и идеята, която стои зад него, наистина „изскочи“ в медиите и в научните среди в сферата на здравословното хранене и отслабване напоследък. Но дали това не е поредната „мания“? Нека разгледаме принципите, които стоят в основата на този тип хранене, и дали той има подкрепа в науката и традицията.

Вегетарианска диета за отслабване | LuckyFit

Практиката на постенето съществува още от древни времена и може да бъде открита под една или друга форма във всяка религия. По нашите земи най-често разпространени са периодите на пост, продиктувани от християнството, и т.нар. житен режим, наследен от Петър Дънов. В този смисъл, постенето има не само физически измерения, като пречистване на организма и отслабване, но се свързва също с ментални, емоционални и духовни ползи.

Действително, изследвания показват, че периодичното постене може да има положителни ефекти върху функциите на мозъка, включително учене и памет, както и да допринася за създаването на нови нервни клетки.  Наблюдава се още повишена устойчивост на сърдечно-съдовата и на имунната система, както и защита срещу депресия и стрес.

Периодичното постене има влияние не само върху здравето, но и върху фигурата. Според изследвания, в сравнение с традиционните диети, при които се ограничава калорийният прием, периодичното постене дава сходни резултати по отношение на свалянето на килограми и намаляването на мазнините. „Плюсът“ на периодичното постене обаче е, че не изисква ежедневно броене на калории и продължително ограничаване на вида или количеството храна и за повечето хора е по-лесно за следване.

Периодично постене или гладуване?

Средиземноморска диета за отслабване | LuckyFit

Но какво се разбира под периодично постене и как се различава от гладуването? При периодичното постене не сме подложени на постоянни ограничения, а редуваме дни или часове на постене (зададено по съответния начин) с дни или часове, в които се храним нормално. Най-разпространените варианти на този тип хранителен режим са:

  • Храненето в определен времеви прозорец – при него имаме определен период от денонощието (най-често от 8 до 12 чáса), в който се храним, а през останалото време сме на пост без прием на храна. Така например, ако следваме режим с 8-часов прозорец, можем да закусваме в 9ч., след което да се храним до 17ч. Няма ограничения колко и каква храна да приемаме през тези 8 часа, стига през останалите да не се храним.
  • Режимът 5:2 – този режим повече наподобява традиционните диети, но с разликата, че само в 2 (последователни) дена от седмицата ограничаваме нисковъглехидратната храна и калорийния прием до 800 – 1000 ккал на ден.
  • Симулиращата постене диета – ограничаване на калорийния прием за 3-5 дена до 770 – 1100 ккал дневно, така че клетките да изчерпат глюкозата, която са складирали, и да започнат използването на складираните в тялото мазнини за енергия. Това допринася не само за понижаването на теглото и процента мазнини в тялото, но и за регулирането на кръвното налягане и забавянето на процесите на стареене.

До момента изследователите не са достигнали консенсус кой е най-ефикасният метод, затова съгласувайте решението с ритъма на хранене, който ще бъде най-естествен за Вас. Сигурно се е случвало да не Ви се закусва сутрин или да пропуснете вечерята, защото не сте гладни – вероятно организмът естествено се стреми към почивка от храносмилането и възобновяване на клетките.

В никакъв случай обаче не отивайте в крайности и не позволявайте този режим да се превърне в периоди на глад и преяждане. Стремете се към поддържането на умереност – както в постенето, така и в нормалното хранене.

За стартиране на Вашия по-здравословен начин на живот заповядайте в нашата програма ЛъкиФит Пълен Детокс в Банско за цялостно пречистване на организма и здравословно отслабване със специален хранителен режим, съставен от лекар-диетолог!

article-end-image

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar