Сокове по време на лунна диета | LuckyFit

Детоксикацията или пречистването на организма е процес, при който правим някой промени в режима и начина си на хранене и живот, за да освободим тялото си от отпадъчните материали и токсини, които са се натрупали в него.

Какво представляват токсините?

Токсини се наричат всички вещества (от растителен, животински или бактериален произход), които са отровни или имат негативни последици за здравето.

Токсини в човешкото тяло

Човешкото тяло има способността да се пречиства и детоксикира само. Основните органи, които се справят с тази тежка задача са черния дроб, кожата, бъбреците и дебелото черво. Въпреки работата, която вършат обаче, невинаги могат да се справят с всички натрупвания на токсини и шлаки, тъй като ние сме в постоянен контакт с вредните замърсители.

Практически, няма начин да се справим напълно с токсините, но има начин да ги намалим до минимум чрез пречистване на организма при домашни условия или в специализирани клиники за детокс.

Какви са ползите от пречистването на организма?

  • Изхвърлянето на токсините значително облекчава работата на органите, отговорни за преработката и отстраняването на натрупаните вредни вещества в организма.
  • Работата на червата се възстановява, а заедно с това се подобряват значително защитните функции на имунната система. Тясната връзка между добрата работа на червата и имунната система се обяснява с факта, че около 80% от всички клетки, отговорни за имунитета се намират в чревната лигавица.
  • Нормализират се метаболитните процеси, като това помага за намаляване на теглото.
  • Чувствителността на кожата към агресивното влияние на външната среда се намалява, естествената ѝ защита се повишава и кожните проблеми намаляват до минимум.

Симптоми, които алармират, че в организма има натрупани токсини

Симптомите, които показват натрупване на токсини в организма са много, но най-често наблюдаваните са умора, проблеми със стомаха и стомашно-чревния тракт, общо намаляване на имунитета, подуване на корема и газове, проблеми с кожата, лошо настроение, хронична умора и слабост, често главоболие.

Детоксикация на организма в домашни условия – възможно и ефективно ли е?

Най-доброто решение би било да преминете през детоксикираща програма в някой от специализираните центрове за детокс, тъй като целият процес ще бъде контролиран, но ако не сте готови на тази стъпка, можете да се справите с пречистването на организма и при домашни условия.

Сокове по време на лунна диета | LuckyFit

Важното при детокс у дома е преди да започнете процеса да посетите специалист, който да ви даде насоки за най-подходящата за вас детоксикираща програма, която можете да извършите сами.

Кога може да се прави детоксикиране на организма?

Някой от специалистите препоръчват пречистването на организма да се прави веднъж през всеки сезон (четири пъти годишно), други са на мнение и че веднъж годишно е достатъчно, за да има положителен ефект.

Важни стъпки при пречистване на организма при домашни условия

Увеличете консумацията на течности

Основните хранителни вещества се разпространяват в клетките посредством водата. По същия начин отпадъчните материали от клетъчния метаболизъмсе изхвърлят (чрез урината и потта). Ето защо е необходимо по време на пречистване (а и не само) да се приемат течности (0,3 – 0,4 литра на 10 кг. телесно тегло) за правилното почистване на дебелото черво.

Препоръчително е да се пие филтрирана или мека вода с ниско съдържание на минерали. Плодови и зеленчукови сокове могат да се консумират, но задължително трябва да бъдат разреждани с вода.

По време на детоксикация не се допуска консумацията на газирани напитки или напитки, които съдържат захари или изкуствени подсладители.

Изберете подходящи храни

Храната, която консумирате е много важна за процеса на пречистване на организма при домашни условия, защото както е вярно, че с нея приемаме най-много токсини, така е вярно че има храни, които имат естествени пречистващи функции.

Храни, които стимулират червата и възстановяват микрофлората

С тази задача се справят продуктите, които са богати на фибри като зеле, моркови, домати, ябълки, круши, както и зърнените храни (бобови растения, елда, овесена каша, кафяв ориз).

Консумацията на храни, богати на фибри е задължителна, тъй като те помагат за правилното функциониране на червата, а тяхната работа е в основата на пречистването.

Храни, които защитават чернодробните клетки и имат антитоксично действие

Портокалите, лимоните и други цитрусови плодове са богати на витамин С, а той помага за подобряване работата на черния дроб. Това е витаминът, който подпомага производството на протеин, който пък е отговорен за пречистването на кръвта. Освен цитрусови плодове, по време на пречистващата програма е добре да се консумират цвекло, джинджифил, босилек, чесън.

Диуретици

Най-популярните естествени диуретици са диня, боровинки, краставици, магданоз. Консумацията на естествени диуретици освен, че помага за изхвърлянето на токсините от организма, предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

Увеличете консумацията на чай

Чайовете са препоръчителни по време на процеса на пречистване, тъй като са полезни за стомаха и подпомагат детоксикацията на черния дроб, червата и бъбреците. Най-полезни при пречистване са чай от лайка, глухарче, мента, коприва, ехинацея, репей, бъз и други.

Патогенните микроорганизми и паразити могат да бъдат елиминирани чрез използването на билки. Някой от най-ефективните са кора от черен орех, екстракт от грейпфрут, корен от куркума, карамфил.

Освен това…

За да се увеличи елиминирането на вредните отпадъци от организма от голяма полза са редовните физически упражнения, масажите, контрастните душове, сауната, акупунктурата, релаксиращите спа процедури.

Сухите масажи преди къпане стимулират метаболизма и регулират кръвообращението, което благоприятства за изхвърлянето на токсините. По същия начин действат и контрастните душове, тъй като смяната на температурата на водата повишава циркулацията и движението на лимфата.

Как да разберем, че пречистването, на което сме се подложили има ефект?

Наблюдавайте езика си! Защо? Защото езикът е най-чувствителния и нежен орган и е като огледало на храносмилателната система.

Човешки език симптоми

  • Ако езикът е розов, това показва, че всички храносмилателни органи са чисти и функционират правилно.
  • Ако по езика забележите червеникава, зеленикава или жълтеникава патина, това означава, че метаболизма ви не работи както трябва.
  • Черно-кафеникавият цвят на езика показва, че имате силен дисбаланс в храносмилателната система.
  • Бялата патина е индикатор за наличието на токсини в храносмилателния тракт. Ако белият цвят е концентриран в основата на езика, това показва, че имате проблем в дебелото черво. Ако забелязвате патината в централната част на езика, това означава, че токсичността е в стомаха, панкреаса и тънките черва, а ако целият език е бял, тогава най-вероятно имате хронични проблеми с храносмилателната система.
Направете вашата резервация
starstarstarstarstar