[:bg]Здравословен начин на живот - ЛъкиФит[:en]Healthy Living - LuckyFit[:]

Как се постига здравословно отслабване чрез пречистване на организма?

Краят на зимата е най-подходящия период от годината за пречистване на организма. По време на най-суровия сезон, в тялото естествено се натрупват мазнини и токсини от по-тежкия хранителен режим и липсата на движение. 

Един от най-добрите методи за отслабване и пречистване на тялото е детоксикацията, проведена по естествен начин – чрез специален двигателен и хранителен режим. 

Целта на детокса е да елиминира токсините (като например налепите от цигарения дим и мръсния въздух, химикалите и тежките метали) от тялото като ги превърне в отпадък. Това става чрез подсилване и стимулация на органите, отговарящи за пречистване на тялото – черен дроб, стомах и черва – съставляващи храносмилателна и отделителна система.

Какво представляват токсините?

Както може да се предположи от наименованието им, токсините са вещества, отровни за организма. Можем да говорим за два основни типа токсини, а именно – с биологичен и с химичен произход. 

Един от механизмите за образуване на токсини с биологичен произход е протичането на метаболитните процеси при неправилно хранене и лошо храносмилане. Така наречените ендотоксините и екзотоксини могат да представляват и биологично произведени отрови, образувани вследствие на различни бактерии и паразити, попаднали в тялото. 

Химичните замърсявания, от своя страна, влизат в тялото от околната среда – въздуха, използваната козметика и т.н. В това число можем да включим фармацевтичните продукти, фините прахови частици и дори радиационния фон, на който сме изложени. 

Когато концентрацията на токсини се увеличи, тялото започва да страда и организмът е изложен на риск от редица симптоми и заболявания. Именно затова периодичното пречистване на организма не следва да бъде екзотична концепция, а нормална част от нашия начин на живот. 

Как се постига здравословно отслабване чрез пречистване на организма?

Признаци за токсично претоварване

Признаци за прекомерна токсикация на тялото могат да бъдат:

 • Хронична умора
 • Главоболие
 • Ставни болки
 • Високо кръвно налягане
 • Запек и подуване
 • Бърза промяна в настроението
 • Раздразнение и депресия
 • Упорити кожни проблеми
 • Проблеми със съня
 • Често боледуване
 • Натрупване на излишни килограми и др.

Тези състояния се проявават, когато шлаките и токсините са били изпратени в червата, за да бъдат изведени от тялото, но поради прекъсването на очистителния процес те се засмукват обратно в кръвта.

При наличие на един или повече от тези симптоми, програмата за здравословно отслабване чрез пречистване на организма започва да се превръща в необходимост – не само за добрия външен вид, но и за доброто здраве. 

Как се постига здравословно отслабване чрез пречистване на организма?

Пречистване и детоксикация на организма, които са част от програмата Лъки Фит, биха имали благотворно и лечебно въздействие над вас. Пречистването не означава да гладувате напълно, а да регулирате хранителния си режим.

Стъпки на прочистване на организма

Когато усетите, че е време за детоксикация, трябва да подходите към процеса информирано и отговорно – да знаете какво правите и защо какво да очаквате и за какво да се подготвите. 

Най-общо казано, стъпките за правилно прочистване на организма са:

 1. Изключете бързите храни, полуфабрикатите и преработените продукти от диетата си възможно най-скоро, като ги замените с пресни, сезонни плодове и зеленчуци.

 2. Плавно преминете към разтоварващо хранене с предимно сурова храна, като подготовка за същинския детокс режим. Същевременно, увеличете физическата си активност с леки разходки и упражнения у дома.

 3. Включете в менюто си детоксикиращи храни, билки, подправки и напитки с много антиоксиданти, стимулиращи процесите по самопреистване на храносмилателната система, дебелото черво, черния дроб и кръвта.

 4.  Преминете към избрания от вас същински режим за детоксикация и здравословно отслабване – чрез детокс диета, сокове, смутита или допълващо билколечение.

 5. Спазвате режима си стриктно и наблюдавайте реакциите на тялото си. Грипоподобните симптоми и общото неразположение са напълно нормални и очаквани, защото идват в резултат от изхвърлянето на токсините от тялото.

 6. След като периодът на детокс и пречистване приключи, захранете се плавно и постепенно, като запазите балансирания състав на менюто си и по възможност изключите в най-голяма степен бързата, пакетирана и преработена храна. 

Как се постига здравословно отслабване чрез пречистване на организма?

Имайте предвид, че е най-добре детокс програмата да бъде персонализирана от специалист спрямо вашата възраст, начин на живот, здравословен статус и придружаващи заболявания. Най-разумно е подобни режими да се провеждат в конолирана среда и под лекарски надзор – както именно се случва в клиниката за отслабване и детоксикация “ЛъкиФит” в Банско. 

Защо закуската е важна част от процеса на детоксикация?

Освен храносмилателен режим, стомашно-чревният тракт има и режим на чистене. Когато организмът е приключил с храносмилането и е имало достатъчно време това да се случи, червата преминават в режим на чистене. Много често този момент ние възприемаме като глад и храненето тогава прекъсва процеса на чистене. За тялото, това разбира се не е добре.

В първата половина на деня, до обяд е най-добре да се консумира съвсем лека храна, например плодове, а най-добре е прясно-изцедени сокове или фрешове. 

Количеството им може да е значително – литър и даже повече, в случаите, когато хората имат силен глад сутрин. Фрешовете могат да са както само от плодове, така и комбинации от плодове и зеленчуци, като например добър вариант е моркови+ябълки+цвекло. 

Как се постига здравословно отслабване чрез пречистване на организма?

През нощта тялото обикновено стартира очистителни процеси и тези процеси продължават и на сутринта. Но в момента в който консумираме тежка храна, стартираме храносмилателната система и очистителните процеси прекъсват. 

Фрешовете се усвояват без храносмилане и позволяват на тялото да продължи очистителните процеси, т.е. хем даваме хранителни вещества и енергия на тялото, хем не пречим на очистителните процеси.

Примерни диети за прочистване на организма

Макар и да се различават в детайлите, всички диети за премахване на токсините си приличат по основните си принципи. 

Те са:

 • Пълно изключване на бързите храни, полуфабрикатите, консервираните продукти и преработените продукти от менюто.
 • Прием на достатъчно количество вода, чайове, смутита и прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци.
 • Умерена физическа активност на открито, съчетана с достатъчно сън и време за възстановяване на тялото.
 • Внимание към контакта със замърсители от околната среда като некачествена козметика, замърсен въздух, тютюнеш дим и др.
 • Изключване на приема на алкохол, цигари и други токсични субстанции.

Много детокс режими включат прием на храни, подправки и чайове с доказано прочистващо действие. Именно начина на хранене е основният механизъм за стартиране на очистителните процеси в организма.

По-долу ви предлагаме няколко здравословни съвета за храни, които ще ви помогнат едновременно да се справите с натрупаните килограми и да изхвърлите излишните токсични натрупвания.

Храни за отслабване и детокс на тялото

Ябълки

Ябълките са най-същественият плод, спомагащ за детоксикация на тялото. Съдържат вещества, които стимулират жлъчката и по този начин помагат на черния дроб да елиминира токсините. Ябълките също помагат на тялото да се освободи от ежедневните натрупвания и метали от консумираните храни.

Как се постига здравословно отслабване чрез пречистване на организма?

Целина

Целината намалява холестерола и кръвното налягане и понякога прави това по-добре и от лекарство. Помага срещу стрес, тъй като успокоява цялата нервна система. Има много благотворно влияние върху бъбреците и пикочните пътища.

Грейпфрут

Грейпфрутът помага на черния дроб да гори мазнините. Чудесна храна, която намалява холестерола, помага при диабет и борба с рака. Помага при стомашни язви и проблеми с венците.

Как се постига здравословно отслабване чрез пречистване на организма?

Авокадо 

Авокадото е богато на фибри и мазнини. Този плод съдържа много антиоксиданти, глутатион, който блокира над 30 канцерогена и детоксикира черния дроб. Подтиска желанието за консумация на захар и по този начин помага да постигнем желаното отслабване.

Бадеми 

Бадемите са вкусна и богата на фибри храна, която помага да се изчистят червата и да се балансира нивото на захар в кръвта. Съдържат калций, магнезий и витамин Е и най-хубавото е че могат да се консумират навсякъде и по всяко време.

Как се постига здравословно отслабване чрез пречистване на организма?

Вино

Виното е известно с положителните си страни и лечебни свойства от дълбоки времена. Днес модерната медицина добавя, че веществата в ципите на червеното грозде (феноли и флавоноиди) контролират нивата на холестерол и предпазват от високо кръвно налягане. 

Винената киселина и нейните соли активират бъбреците. Виното намалява риска от образуване на тумори, и има антивъзпалителен и антиалергичен ефект. 

Нека не забравяме, че истинската цел на виното е да доставя удоволствие и наслада. Човек не трябва да прави компромиси в избора си и е добре да подбира качествени червени и за предпочитане по-млади вина. Според повечето лекари една-две чаши дневно са полезни.

И други

Още храни които помагат за детоксикация на черния дроб и стомашно-чревния тракт са чесън, лук, джинджифил, цвекло, ананас, аспержи и зелен чай.

Други важни елементи на детокса

Чистата вода е най-ефективната и полезна течност за тялото. Нужни са около 2 литра дневно. За да се засили процеса на детоксикация може да добавите Зеолит в ежедневния си режим.

Движението всяка сутрин е също един от факторите за добро здраве и телесна форма. Чаша топла вода след ставане от сън, съчетана с кратка физическа тренировка, подпомагат очистителните процеси и допринасят за бодро начало на деня.

Как се постига здравословно отслабване чрез пречистване на организма?

Честите разходки сред природата регулират нивото на стрес, натрупано в ежедневието. Мръсният въздух, шумовите дразнения и застоелият начин на живот в градовете са само част от факторите, които нарушават правилния ритъм на човешкия организъм. Дори и краткият досег с природата хармонизира тялото ни и възвръща благосъстоянието ни.

За още по-добър ефект на детоксикация се препоръчват сауна, парна баня и терапевтично изпотяване.

Как програмите за детоксикации на ЛъкиФит помагат на пациентите?

В ЛъкиФит всеки пациент получава най-доброто персонализирано решение спрямо състоянието и нуждите си. Детокс програмата в клиниката се планира, провежда и контролира от медицински лица, които могат да управляват процеса ефективно, безопасно и ползотворно.

Програмите съчетават специално разработени детокс диети, прием на алкална вода, активности сред природата и модерни процедури в модерния СПА център на апартхотел Лъки Банско. По време на престоя си, ще можете да използвате свободно всички екстри на хотела, включително сауни, парни бани, солени басейни и солни стаи, модерно оборудван фитнес център и т.н.

Как се постига здравословно отслабване чрез пречистване на организма?

Допълнена с ефекта на специалните терапевтични процедури и масажи, тази програма ще ви гарантира ефективно пречистване на тялото, проведено според всички принципи на традиционната и алтернативна медицина.

Достатъчно е да поискате промяната и да се впуснете в нея – спокойно, уверено, осъзнато и с любов към себе си!

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar