Причини за затлъстяването и защо отслабването с хапчета не помага?
За или против отслабването с хапчета | Lucky Fit

Годините, през които сте градили кариера, отглеждали сте деца, грижили сте се за дом, вършили сте куп други неща са се отразили на фигурата ви, а вие дори не сме забелязали. Вечно забързани, с хиляди неща, които трябва да свършите, дори не поглеждате с какво се храните. Понякога, минавайки забързани край някоя витрина се поглеждате за миг и си казвате, че сте наддали малко и скоро трябва да промените начина си на живот или да потърсите клиника за отслабване, но скоро забравяте обещанието си, защото сте прекалено заети да свършите други „по-важни” неща, отколкото да се погрижите за здравето и фигурата си… Докато не стане късно!

Отслабване с хапчета | Lucky FIt

А късно става, когато не просто сте поразвалили формите си, а когато килограмите ви са много над нормата и това се отразява на здравето ви. Когато, влизайки в магазин, със свито сърце посягате към все по-голям размер дрехи, когато започнете да дишате трудно, когато не можете да изкачите и един етаж, без да се задъхате.

Едва тогава започвате да търсите решения и най-често първото, за което се сещате е да опитате отслабване с хапчета.

Влизате в първия интернет магазин или аптека и купувате „чудодейните хапчета”, за които има толкова много суперлативи и „истински истории”, че няма как да не действат и при вас… Но чудото не се случва и вие се питате „Защо?

Отслабване с хапчета – мит или истина?

За съжаление ще разочароваме всички, които смятат, че без промяна в начина на живот и хранене и без физическо натоварване ще отслабнат само като приемат хапчета.

Отслабването с хапчета не помага, защото:

  • приемайки подобни продукти, без да промените нищо в ежедневието си, колкото и ефективни да са тези хапчета, не са магически и нямат силата да стопят натрупаните с години тлъстини за седмица или две.
  • всеки организъм е различен и това, че някой ваш познат е свалил 1-2 килограма само с хапчета не значи, че и вие можете да си хапвате бургери, да не се движите и пиейки хапче след хапче да свалите килограми.
  • ако имате много килограми за сваляне и най-ефективното хапче няма да ви помогне да стопите мазнините без усилия.
  • ефектът (ако изобщо има такъв) е краткотраен, тъй като след като изпиете и последното хапче за отслабване от опаковката и не сте променили нищо в начина си на живот, килограмите се връщат наново.

И още нещо…

Сънливост по време на работа | LuckyFit

През последните години отслабването с хапчета наистина се рекламира много активно, но истината е, че тези „магически” хапчета за отслабване могат да навредят на здравето ви. Всяка година от производство се спират поне по няколко подобни продукта, тъй като имат доста странични ефекти, които нанасят вреда на организма.

Все по-често пресата алармира, че употребата на продукти за отслабване може да доведе до нервност, проблеми със съня, сърцебиене, нарушено зрение, проблеми със стомаха, дебелото черво и други.

В голяма част от добавките, които се рекламират като „напълно натурални” дозировката и съдържанието не са много ясни, тъй като билковите добавки за отслабване не се регулират и може да съдържат каква ли не комбинация от билки и допълнителни съставки, които да навредят на здравето.

Щом отслабването с хапчета не помага, тогава как да се справите с наднорменото тегло?

Всъщност, формулата е много проста и се състои само от две неща – балансирано хранене и физическа активност.

Знаем, че колкото повече е наднорменото тегло, толкова по-трудно е да промените начина си на живот изведнъж, но не е и нужно да го правите рязко.

Достатъчно е да вземете решение сами за себе си и да не се отказвате. Началото е много трудно, но ако си поставите цел и я следвате, със сигурност ще успеете.

Вместо да пробвате отслабване с хапчета, просто се консултирайте със специалист или посетете някоя клиника за отслабване.

В специализираните клиники ще се погрижат за вашите нужди, изготвяйки ви индивидуален режим на хранене и физически натоварвания, от които няма да припадате от изтощение. И най-важното… ще ви помогнат да отслабнете без диети!

Отслабване без диети – нима не е само мит?

Ежедневен излет в планината | Lucky Fit

Краткият отговор е „Не, не е мит!”

Отслабването без диети не само че е напълно възможно, но и е и най-доброто, което можете да направите за фигурата и здравето си!

Всеки, без значение дали е с наднормено тегло, със затлъстяване или просто има нужда да свали 4-5 килограма може да отслабне без хапчета и без диети.

Но това може да се получи само чрез балансиран хранителен режим и премерени физически натоварвания.

Да опитате да отслабвате без диети означава, че сте избрали здравословен начин за намаляване на килограмите.

Какво означава това?

При здравословния начин за намаляване на килограмите организмът не се лишава от нужните му вещества, тъй като те се осигуряват от разнообразното меню и четириразово хранене, за да не се чувства глад.

Отпадат само излишъците, които организмът не е успявал да усвои и те са се натрупвали по тялото. Такъв начин на хранене, съчетан с подбрана програма за активности – фитнес, танци, каланетика, разходки, преходи, може да доведе до бързо отслабване.

По този начин работят и в луксозната ЛъкиФит в Банско, прилагайки пет програми за отслабване без диети, при което до 6 % от теглото може да се смъкне за седмица, а до 8 на сто – за две седмици. А със съветите, които ще ви дадат в тази специализирана клиника за почивка и отслабване, за една година можете да смъкнете до 20-30 процента от теглото си.

При здравословно отслабване организмът не изпада в стрес от липси, които биха му сигнализирали, „че иде глад“. Природата така го е устроила, че ако има такива „сигнали“ той се стреми към режим „трупане на запаси“ и в него настъпват редица промени, които със сигурност не са цел на отслабването.

При здравословно отслабване промените, които настъпват в тялото не са стресови и организмът е адаптира лесно и бързо, по естествен път. Защото те всъщност „работят” в негова полза и за подобряване на функциите му.

Така от отслабването, освен за външния вид има ползи и за дейностите на органите и системите в тялото. Има и психологически ползи.

Какви са ползите?

Сауна в апарт хотел Лъки Банско | Lucky Fit

Най-напред трябва да се спомене, че се активира обмяната на веществата, а организмът се приспособява постепенно към по-бързото изгаряне на калориите.

Това на практика е свързано с абсолютно всичко в тялото. Метаболизмът е низ от биохимични реакции за превръщането на веществата от поетата храна в енергия, която се изразходва за клетките – да живеят и да се развиват. Чрез тази енергия той всъщност осигурява всички функции на организма – сърдечна дейност, дишане, движение и т.н., и т.н.

Отслабването е свързано с очистване на организма от отрови, с намаляване на лошия холестерол, свързан със сърдечносъдовите проблеми, с по-доброто регулиране на кръвната захар.

От психологическите ползи може да се спомене усещането за щастие. Това си има физиологично обяснение – отделянето на повече ендорфин, хормонът на щастието, което помага да се преодолее треса във всекидневието. Подобреният външен вид на фигурата със сигурност вдига самочувствието. Същият ефект има и усещането за успех.

По-доброто самочувствие пък прогонва комплексите и нерешителността, които влияят зле на цялостното развитие на човека. Дори затлъстяването често е заради комплекси за малоценност и изнервеност, коментират специалистите.

След като „колата се преобърне пътища има много”, но какви са причините, които водят до затлъстяване?

По официални данни, от 1980 година досега броят на хората със затлъстяване по света се е увеличил над 2 пъти, а повече от 1,5 милиарда души са с наднормено тегло. Затлъстелите сред тях мъже и жени са стотици милиони.

Специалистите са на мнение, че основната причина за наднорменото тегло и затлъстяването е дисбалансът между енергията, която организмът получава и енергията, която изразходва – приемат се повече калории, а се изразходват по-малко. Така се натрупват килограмите.

От Световната здравна организация коментират, че в основата на този дисбаланс са две неща. Първото е повишената консумация на енергийно наситени храни с много мазнини, захари и сол, но с малко витамини, минерали и други ценни хранителни вещества, а другото е заседналият начин на живот и по-малко движение.

Пак наблюдения на Световната здравна организация сочат, че консумацията на споменатите вредни храни – много мазно, солено, сладко, заради по-ниската цена, са характерни за по-бедни обществени слоеве.

Ястие в ресторант „Леонардо“ | Lucky Fit

Но тук не става дума за гладуващи хора, а за слоеве, за които пестенето е норма. Като например тази категория, която напоследък по света я наричат „работещи бедни“ и е огромна част от хората.

На практика заможните – не е задължително непременно да са милионери, не мислят за пестене, харчат за здравословна храна, имат възможности за разнообразни спортове. И съответно са с изградени навици за спортуване, пък било то и любителско.

Очевидно има модели на поведение, в които човек влиза по инерция, повлиян от социалната си среда, обществените условия и т.н. Всеки обаче може индивидуално да излезе от тези модели и да промени начина си на хранене и движение. Стига да иска!

Има ли спасение?

Наднорменото тегло и затлъстяването са наистина огромен проблем не само у нас, но и по света, и причините, които водят до тях могат да са много, но по-важното е, че винаги можете да отслабнете, ако наистина го желаете.

Достатъчно е просто да промените начина си на живот и ще отслабнете здравословно, без да опитвате отслабване с хапчета (които не само не вършат работа, но могат и да са опасни) и без никакви стресиращи организма диети.

article-end-image

Вашият коментар