За или против отслабването с хапчета | Lucky Fit

Годините, през които сте градили кариера, отглеждали сте деца, грижили сте се за дом и сте вършили куп други неща са се отразили на фигурата ви, а вие дори не сме забелязали. Вечно забързани, с хиляди неща, които трябва да свършите в динамичния си начин на живот, дори не поглеждате с какво се храните. 

Понякога, минавайки забързани край някоя витрина се поглеждате за миг и си казвате, че сте наддали малко и скоро трябва да промените начина си на живот или да потърсите клиника за отслабване. 

Но скоро забравяте обещанието си, защото сте прекалено заети да свършите други „по-важни” неща, отколкото да се погрижите за здравето и фигурата си… 

Докато не стане късно!

Отслабване с хапчета | Lucky FIt

А късно става, когато не просто сте поразвалили формите си, а когато килограмите ви са много над нормата и това се отразява на здравето ви. 

Когато, влизайки в магазин, със свито сърце посягате към все по-голям размер дрехи, когато започнете да дишате трудно, когато не можете да изкачите и един етаж, без да се задъхате.

Едва тогава започвате да търсите решения за справяне с наднорменото тегло и затлъстяването и най-често първото, за което се сещате, е да опитате отслабване с хапчета.

Влизате в първия интернет магазин или аптека и купувате „чудодейните хапчета”, за които има толкова много суперлативи и „истински истории”, че няма как да не действат и при вас… Но чудото не се случва и вие се питате „Защо?”.

Механизми за регулиране на енергийния баланс, обмяната и апетита

Енергийният баланс представлява разликата между приетата и изразходената енергия. Докато приемате повече калории, отколкото горите, в тялото ви винаги ще има излишък от енергия, която се натрупва под формата на мастна тъкан в организма. 

Основна функция за регулацията на енергийния баланс имат различни невротрансмитери и хормони, които съответно могат да повишават или да потискат апетита. Нарушеният баланс между веществата, които повишават и потискат апетита често играе роля в повишения индекс на телесна маса и затлъстяването. 

По тази логика можем да заключим, че затлъстяването е признак на генерален дисбаланс в организма, а решението на проблема трябва да започне от причинителите на този дисбаланс. 

Дали това са ендокринни смущения, метаболитни заболявания или токсични натрупвания, следва да се установи след цялостен анализ на здравословното състояние от медицински специалист. 

Видове мастна тъкан и функциите им в организма

Можем да говорим за два основни вида мастна тъкан в тялото, а именно – бяла мастна тъкан и кафява мастна тъкан. Кафявата е налична в кърмаческата възраст и изпълнява функция за поддържането на телесната температура на новороденото. С времето, тя бавно се трансформира в бяла мастна тъкан, която наблюдаваме при зрелите индивиди. 

Еволюционно, ролята на бялата мастна тъкан е запазване на топлината и защита на органите в човешкото тяло, като същевременно е важна част от правилния енергиен метаболизъм. Когато, обаче, мастните клетки се натрупат в излишък, това може да доведе до множество заболявания, свързани със затлъстяването. 

Усложнения в следствие на затлъстяването

Вследствие на затлъстяването се увеличава риска от много състояния и заболявания, сред които:

 • Инсулинова резистентност
 • Захарен диабет тип 2
 • Заболявания на сърдечно-съдовата система 
 • Развитие на ракови клетки
 • Подагра
 • Кожни проблеми и стрии
 • Камъни в жлъчния мехур
 • Неалкохолна мастна чернодробна болест
 • Сънна апнея
 • Нарушена белодробна функция
 • Репродуктивни нарушения и др.

 

 

Видове и степени на затлъстяване

Съществуват различни видове затлъстяване според вида и тежестта на състоянието. 

Според механизма си, затлъстяването може да бъде от хиперпластичен вид (увеличаване броя на мастните клетки) и от хипертрофичен вид (увеличаване размера на мастните клетки). 

Що се касае до степента на затлъстяване, най-често използваният метод за изчисление се базира на индекса на телесната маса. 

Класификацията попада в три степени, а именно:

 • Първа степен: от 30 до 34,9 кг/м²
 • Втора степен: от 35 до 39,9 кг/м²
 • Трета степен: над 40 кг/м²

Третият критерии, чрез който се класифицира затлъстяването е причинителя на състоянието. Първичният тип се дължи на неправилен енергиен баланс, вторичният – на ендокринни нарушения, а синдромният – на други аномалии в органите и системите на тялото.

Всичко това е важно, за да разберете колко индивидуален е пътят към отслабването. В най-добрия случай, той не третира последствията, а се обръща към първопричината. 

Статистика на затлъстяванията в България и по света

По данни на Световната Здравна Организация, към 2016 г. повече от 1,9 милиарда възрастни над 18 години са с наднормено тегло. От тях над 650 милиона са със затлъстяване. Това означава, че към този момент 39% от са с наднормено тегло, а 13% – със затлъстяване. 

Към 2020, 39 милиона деца на възраст под 5 години са с наднормено тегло или затлъстяване.

По данни на Националния статистически институт в България, към 2019 г. с наднормено тегло и/или затлъстяване са 62.8% от мъжете и 45.0% от жените на възраст 18 и повече години. 

Рискови фактори при затлъстяването

Известни са много фактори, които повишават риска от развитие на затлъстяване. 

Сред тях можем да отбележим:

 • Генетичен фактор и семейна среда
 • Нездравословно и непълноценно хранене
 • Неправилен режим на физическа активност
 • Заболявания на щитовидната жлеза
 • Метаболитни нарушения
 • Прием на определени медикаменти
 • Хормонални промени с възрастта
 • Хроничен стрес и нарушен ритъм на съня
 • Хронична злоупотреба с храни с високо съдържание на захар и др.

Диагностика на затлъстяването

Освен чрез гореописания метод за изчисление индекса на телесната маса, в диагностиката на затлъстяването влизат различни критерии и процедури. 

Това могат да бъдат:

 • Оценка на дебелината на кожна гънка
 • Измерване на обиколката на талията
 • Изчисляване на съотношенията между талия, ръст и ханш
 • Оценка на процентното съдържание на мастна тъкан в тялото
 • Определяне на телесния състав, ЯМР и др. 

Наред с установяването на наличие на затлъстяване, лекарите следва да определят и причините, довали до него. Правилната класификация е предпоставка за изготвяне на индивидуален план за дългосрочно справяне с проблема. 

Отслабване с хапчета – мит или истина?

Може би ще разочароваме всички, които смятат, че без промяна в начина на живот и хранене и без физическо натоварване ще отслабнат само като приемат хапчета.

За съжаление или не, регулирането на наднормено тегло и затлъстяване не минава през аптеката. Преди всичко, то минава през осъзнаване на наличните причини за затлъстяване, а след това – през отстраняването им в дългосрочен план. Едва тогава загубата на тегло може да бъде смислена, ефективна и трайна. 

Отслабването с хапчета не помага, защото:

 • Приемайки подобни продукти без да промените нищо в ежедневието си, колкото и ефективни да са тези хапчета, вие ще буксувате на едно място. Хапчетата не са магически и нямат силата да стопят натрупаните с години тлъстини и телесно тегло за седмица или две.
 • Всеки организъм е различен и това, че някой ваш познат е свалил 1-2 килограма само с хапчета не значи, че и вие можете да си хапвате бургери, да не се движите и пиейки хапче след хапче да свалите килограми.
 • Ако сте със затлъстяване и имате много килограми за сваляне, дори и най-ефективното хапче няма да ви помогне да стопите мазнините без усилия.
 • Ефектът за намаляване на телесна маса с хапчета (ако изобщо има такъв) е краткотраен, тъй като след като изпиете и последното хапче за отслабване от опаковката и не сте променили нищо в начина си на живот, килограмите се връщат наново.

И още нещо…

Сънливост по време на работа | LuckyFit

През последните години отслабването с хапчета наистина се рекламира много активно, но истината е, че тези „магически” хапчета за отслабване могат да навредят на здравето ви. Всяка година от производство се спират поне по няколко подобни продукта, тъй като имат доста странични ефекти, които нанасят вреда на организма.

Все по-често пресата алармира, че употребата на продукти за отслабване може да доведе до нервност, проблеми със съня, сърцебиене, нарушено зрение, проблеми със стомаха, дебелото черво и други. Парадоксално или не, именно хората с наднормено тегло са най-податливи на страничните ефекти, поради общото състояние на организма и отслабените защитни сили. 

В голяма част от добавките, които се рекламират като „напълно натурални” дозировката и съдържанието не са много ясни. Билковите добавки за отслабване не се регулират и могат да съдържат каква ли не комбинация от билки и допълнителни съставки, които не само да не помогнат на талията, но и да навредят на здравето.

Щом отслабването с хапчета не помага, тогава как да се справите с наднорменото тегло?

Всъщност, формулата е много проста и се състои само от две неща – балансирано хранене и физическа активност. Или иначе казано – всеки ден да горите повече калории, отколкото приемате. 

Знаем, че колкото повече е наднорменото тегло, толкова по-трудно е да промените начина си на живот изведнъж, но не е и нужно да го правите рязко. Достатъчно е да вземете решение сами за себе си и да не се отказвате. Началото е много трудно, но ако си поставите цел и я следвате, със сигурност ще успеете.

Вместо да пробвате отслабване с хапчета, просто се консултирайте със специалист или посетете добра клиника за отслабване.

В специализираните клиники ще се погрижат за вашите нужди, изготвяйки ви индивидуален режим на хранене и физически натоварвания за намаляване на телесното тегло, от които няма да припадате от изтощение. 

И най-важното… ще ви помогнат да отстраните за затлъстяването и да отслабнете без диети!

Отслабване без диети – нима не е само мит?

Ежедневен излет в планината | Lucky Fit

Краткият отговор е „Не, не е мит!”

Отслабването без диети не само че е напълно възможно, но и е и най-доброто, което можете да направите за фигурата и здравето си!

Всеки, без значение дали е с наднормено тегло, със затлъстяване или просто има нужда да свали 4-5 килограма, може да отслабне без хапчета и без диети.

Но това може да се получи само чрез балансиран хранителен режим и премерени физически натоварвания. Да опитате да отслабвате без диети означава, че сте избрали здравословен начин за намаляване на килограмите и сте избрали да се борите с причините за затлъстяване, а не само с последствията.

Лечение на затлъстяването – как е правилно да се подходи?

При здравословния начин за намаляване на килограмите, организмът не се лишава от нужните му вещества, тъй като те се осигуряват от разнообразното меню и четириразово хранене, за да не се чувства глад.

Отпадат само излишъците, които организмът не е успявал да усвои и те са се натрупвали по тялото, водейки до затлъстяване. Такъв начин на хранене, съчетан с подбрана програма за активности – фитнес, танци, каланетика, разходки или планински преходи – може да доведе до бързо отслабване и топене на мастна тъкан.

По този начин се процедира и в луксозната ЛъкиФит в Банско, която предлага пет програми за отслабване без диети. Тук до 6% от теглото може да се смъкне за седмица, а до 8 на сто – за две седмици. 

А със съветите, които ще ви дадат в тази специализирана клиника за почивка и отслабване, за една година можете да смъкнете до 20-30 процента от теглото си само чрез функционално хранене и физическа активност.

При здравословно отслабване организмът не изпада в стрес от липси, които биха му сигнализирали, „че иде глад“. Природата така го е устроила, че ако има такива „сигнали“, той се стреми към режим „трупане на запаси“ и в него настъпват редица промени, които със сигурност не са цел на отслабването.

При здравословно отслабване промените, които настъпват в тялото не са стресови и организмът се адаптира лесно и бързо, по естествен път. Защото те всъщност „работят” в негова полза и за подобряване на функциите му.

Така от отслабването, освен за външния вид има ползи и за дейностите на органите и системите в тялото. Има и психологически ползи.

Какви са ползите от здравословното отслабване?

Сауна в апарт хотел Лъки Банско | Lucky Fit

Най-напред трябва да се спомене, че се активира обмяната на веществата, а организмът се приспособява постепенно към по-бързото изгаряне на калориите.

Това на практика е свързано с абсолютно всичко в тялото. Метаболизмът е низ от биохимични реакции за превръщането на веществата от поетата храна в енергия, която се изразходва за клетките – да живеят и да се развиват. Чрез тази енергия той всъщност осигурява всички функции на организма – сърдечна дейност, дишане, движение и т.н., и т.н.

Отслабването е свързано с очистване на организма от отрови, с намаляване на лошия холестерол, свързан със сърдечно съдовите проблеми, с по-доброто регулиране на кръвната захар.

От психологическите ползи може да се спомене усещането за щастие. Това си има физиологично обяснение – отделянето на повече ендорфин, хормонът на щастието, което помага да се преодолее стреса във всекидневието. Подобреният външен вид на фигурата със сигурност повдига самочувствието. Същият ефект има и усещането за успех.

По-доброто самочувствие пък прогонва комплексите и нерешителността, които влияят зле на цялостното развитие на човека. Дори затлъстяването често се случва заради комплекси за малоценност и изнервеност, коментират специалистите.

След като „колата се преобърне пътища има много”, но какви са причините, които водят до затлъстяване?

По официални данни, от 1980 година досега броят на хората със затлъстяване по света се е увеличил над 2 пъти, а повече от 1,5 милиарда души са с наднормено тегло. Затлъстелите сред тях мъже и жени са стотици милиони.

Специалистите са на мнение, че основната причина за наднорменото тегло и затлъстяването е дисбалансът между енергията, която организмът получава и енергията, която изразходва – приемат се повече калории, а се изразходват по-малко. Така се натрупват килограмите.

От Световната здравна организация коментират, че в основата на този дисбаланс са две неща. Първото е повишената консумация на енергийно наситени храни с много мазнини, захари и сол, но с малко витамини, минерали и други ценни хранителни вещества, а другото е заседналият начин на живот и по-малко движение.

Пак наблюдения на Световната здравна организация сочат, че консумацията на споменатите вредни храни – много мазно, солено, сладко, заради по-ниската цена, са характерни за по-бедни обществени слоеве.

Ястие в ресторант „Леонардо“ | Lucky Fit

Но тук не става дума за гладуващи хора, а за слоеве, за които пестенето е норма. Като например тази категория, която напоследък по света я наричат „работещи бедни“ и е огромна част от хората.

На практика заможните – не е задължително непременно да са милионери, не мислят за пестене, харчат за здравословна храна, имат възможности за разнообразни спортове. И съответно са с изградени навици за спортуване, пък било то и любителско.

Очевидно има модели на поведение, в които човек влиза по инерция, повлиян от социалната си среда, обществените условия и т.н. Всеки обаче може индивидуално да излезе от тези модели и да промени начина си на хранене и движение. Стига да иска!

Какво е спасението от наднормено тегло?

Наднорменото тегло и затлъстяването са наистина огромен проблем не само у нас, но и по света, и причините, които водят до тях могат да са много, но по-важното е, че винаги можете да отслабнете, ако наистина го желаете.

Достатъчно е просто да промените начина си на живот и ритъма си на физическа активност и ще отслабнете здравословно, без да опитвате отслабване с хапчета (които не само не вършат работа, но могат и да са опасни) и без никакви стресиращи организма диети.

article-end-image

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar