[:bg]Разходка сред планински цветя[:en]A walk among mountain flowers[:]

Разходка сред планински цветя | LuckyFit

Предполагали ли сте, че сънят може да играе ключова роля за сваляне на килограми?

 

Трите основни аспекта на здравословния начин на живот и здравословно отслабване са правилното хранене, движение и почивка.

 

В настоящата статия ще се спрем на значимостта на добрата почивка, както и на няколко техники за отпускане и релаксация. Защото ежедневаната грижа за подобряването на качеството ни на сън ще допринесе за трайните резултати в здравословното отслабване.

 

Напрегнатото ежедневие и натрупан стрес предполагат качествено отпускане на тялото и ума. Затова е необходимо не само да сме правилно активни, но и да умеем да си почиваме правилно.

 

Естественият процес на почивка е сънят. Той заема голяма част от нашето денонощие и спомага за преработването на впечатления и преживявания от деня и решаването на емоционални конфликти. Съвременният начин на живот, характеризиращ се с психичен стрес и силна стимулация от външната среда, например използването на електронни устройства преди сън, не ни позволяват да заспиваме навреме и в подходящото състояние на покой. Още повече, често пренасяме напрежението от деня в периода от денонощието, предназначен за почивка, което влошава качеството на съня и води до неговия недостиг. Изследвания показват, че хроничното недоспиване води до спад в енергийните ресурси на организма, отслабване на имунната система и напълняване поради увеличен хранителен прием и намалена двигателна активност. Освен това, липсата на енергия често води до хранения късно вечер или през нощта, което възпрепятства изчистващите процеси на организма, които се извършват, когато храносмилателната система е в почивка.

 

Недостигът на сън се натрупва и формира така наречения сънен дълг. Това причинява стрес на организма, в който се отделя повишено количество кортизол (хормонът на стреса, допринасящ за увеличаването на апетита). Наблюдавали ли сте как избирате храната си в такива моменти? По-малко вероятно е да посегнете към салатата, отколкото към висококалоричния сандвич, когато сте недоспали, тъй като организмът всячески се опитва да възстанови своите енергийни ресурси. Освен това, тялото се опитва да си набави серотонин, който има успокоявао действие, като най-лесният начин за това е приемът на храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, например шоколад или сладолед. При недостиг на сън се променя механизмът на отделяне на хормона грелин, сигнализиращ глад, и на хормона лептин, който показва засищане; забавят се метаболитните процеси. Съответно, според експертите достатъчното количество качествен сън е от решаващо значение за здравословното отслабване.

 

Класически масаж
Класически масаж в програмата

 

Има различни техники за улесняване на заспиването:

 

– Една от тях е фокусирането върху процеса на дишане. Насочваме вниманието върху потока от въздух, който влиза през двете ноздри, преминава през трахеята, изпълва гръдния кош и издува корема. Преминаваме с вниманието си през цялото тяло и ако някъде има напрежение, си представяме как го издишваме.  

 

– Друга техника е визуализацията на приятни и успокояващи места или дейности или спомени, които се свързват с положителни, но не твърде силни, емоции. Опитваме се да си представим това, което сме избрали, фокусирайки цялото си внимание и обогатявайки ги с възможно най-много детайли. Ако усетим, че се разсейваме, отчитаме появилата се мисъл или чувство и връщаме вниманието си към визуализираната сцена.

 

– Още една техника е припомнянето на изминалия ден наобратно – от последния момент през всеки по-ранен, който си спомняме, до момента, в който сме се събудили.

 

Програмата LuckyFit предлага балансиран режим на хранене без гладуване, редовни тренировки и разходки сред природата и достатъчно време за качествена почивка.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar