[:bg]Йо-йо ефект при отслабване[:en]Yo-yo dieting effect[:] | LuckyFit

Йо-йо ефект при отслабване | LuckyFit

Бързо отслабване и йо-йо ефект

 

Много хора у нас са с наднормено тегло и повечето искат да отслабнат. Обикновено се насочват към бързо отслабване. Има здравословен начин за бързо отслабване, но често се избира грешен път и килограмите се възвръщат отново. Понякога – и в повече.

 

При нездравословно бързо отслабване най-често се получава така нареченият Йо-йо ефект. Понятието се основава на движенията последователно нагоре и надолу, като тук обозначават бързо отслабване – бързо напълняване, бързо отслабване – отново напълняване.

 

Йо-йо ефектът обикновено се появява след мъчителен глад или жестоки диети за бързо отслабване. След постигането на бързо отслабване по този начин, организмът се нуждае от период на адаптация за захранването и обмяната на веществата. Често обаче хората, подложили се на големи лишения за бързо отслабване, след това „настървени“ се връщат към предишните си хранителни навици и напълняват.

 

Така постигнатото бързо отслабване първо няма желаният траен ефект. И второ, последователното бързо отслабване и бързо напълняване е вредно. При него има силни периодични „атаки“ срещу бъбреците и други органи от натрупваните при напълняването токсини. Тези отрови са вредни за всички органи и системи, те нарушават и функциите им, както, и нормалния метаболизъм.

 

Освен това едно бързо отслабване, ако не е проведено както трябва, изтощава организма, става за сметка на защитните му сили и тонуса, и крие опасност от увеличаване на вредните мазнини. Недостатъчната храна се приема от организма като опасност от глад и той започва превантивно да трупа „резерв“ от мазнини.

 

В крайна сметка, според някои специалисти, бързо отслабване  с йо-йо ефект е по-неблагоприятен вариант от непроменено наднормено тегло.

 

Как да определим своето идеално тегло?

 

Има различни начини за изчисляване на идеално тегло. Ако човек обаче иска да изчисли какво е неговото идеално тегло, трябва да има пред вид няколко неща. При общите формули за изчисляване на идеално тегло има определена относителност, те са по-скоро ориентиране дали сме в границите.

 

Измерване на успехите | LuckyFit

Няма универсално идеално тегло, то е индивидуално и е свързано не толкова с външния вид, колкото със здравословния му ефект за дадения човек. Идеално тегло е онова, което не създава предпоставки за болести и смърт, и позволява активен живот.

 

Някой може да е с едър кокал, друг – с тънки кости, трети – с нормални. Тялото може да е мускулесто, или с мазнина в определени зони, независимо, че килограмите не са много. За даденото идеално тегло значение за има и наследствеността, както и физическата натовареност във всекидневието – от активна до почти никаква. Към факторите за идеално тегло прибавяме общото здравословно състояние, пол, възраст.

 

И все пак, въпреки че има известната относителност, съществува универсална формула за определяне на идеално тегло. С нея можем да видим дали сме в границите за идеално тегло и какво е общото ни състояние – от слаботелесно до болестно напълняване. Впрочем медиците работят с базовия термин нормално тегло.

 

Световната здравна организация е определила граници на Индекса на телесната маса. Той се получава, като разделим теглото, определено в килограми, на ръста, определен в метри, повдигнато на квадрат. Да приемем, че един човек тежи 90 килограма и е висок 1,80 метра. 1,80 на квадрат е равно на 3,24. 90 делено на 3,24 е равно на 27,78.

 

Теглото е недостатъчно, ако индексът е под 18,5. Границите за нормално тегло са 18,5-24,9. Наднорменото тегло е при индекс 25-29,9. Следва затлъстяването: първи тип при индекс 30-34,9; втори тип – 35-39,9. При 40 и нагоре имаме болестно затлъстяване.

 

Как се стига до напълняване?

 

„Формулата“, по която човек стига до напълняване, е известна на всички: ядем много, повече, отколкото е нужно на организма, с храната приемаме повече енергия, отколкото изразходваме с движения във всекидневието. Въпросът е какво правим, като я знаем. И защо всяка пролет и лято много хора започват „на пожар“ да се мъчат да отслабнат, някои – за пореден път.

 

Прекомерно хранене | LuckyFit

Всяко напълняване над нормите води рискове от заболявания – на сърдечно-съдовата система, ставите и костите заради натоварването, диабет и т.н. Разбира се, говорим за натрупването на мазнини, а не на мускулна маса. Мазнините, и без да има драстично напълняване, водят до здравословни проблеми. Те не само се „лепят“ по тялото, но засягат и вътрешните органи, като нарушават обмяната на веществата. Това допълнително води до напълняване.

 

При мъжете се приема за нормално мазнините да са между 13 и 15%, а при жените – 22-25%. Всеки, даже и да не е с напълняване до затлъстяване, може да види „паласките“ си по корема и талията, и да си направи поне обща сметка за мазнините.

 

Има метод, който отчита мазнините по корема и който определя дали човек е с нормално тегло, или има напълняване до затлъстяване. Измерва се талията. 94 – 101,6 сантиметра при мъжете сочат за наднормено тегло, а над 101,6 – затлъстяване. За  жените наднорменото тегло е при мерки от 80 до 87,9 см, а затлъстяването – при над 87,9 см.

 

До напълняване водят и някои психологически проблеми. Сред тях е ниската самооценка. Високата самовзискателност също води до напълняване. Стресът от постоянната борба със себе си намира отдушник в храната. Депресията води до напълняване заради прибягването към алкохол, сладко, които приповдигат настроението, но за кратко. До напълняване водят и скритите ни страхове – от самота, от обвързване, от провал и т.н., което също избива в почти постоянно ядене.

 

Как се постига отслабване без диета?

 

Организмът се нуждае от храната, тя дава енергия на тялото да съществува, позволява на човек активно движение и дейности. Има ли начин за отслабване без диета и йо-йо ефект? Да – изразходваната енергия да е повече от приеманата.

 

Здравословна храна в хладилника | LuckyFit

За отслабване без диета значение имат храненето и физическите натоварвания. За отслабване без диета храненето трябва да е разнообразно и вкусно. Целта е човек да не се чувства затормозен от лишения. За отслабване без диета е важно  храната да е балансирана, да набавя в правилно съотношение хранителните вещества, необходими за тялото.

 

Белтъчините могат да се използват за енергия, но основната им функция е изграждането на мускулите и костните образувания в тялото. Въглехидратите са важни с функцията си да дават енергия. Ако тази енергия обаче не се изразходва и остава в излишък, въглехидратите преминават в мазнини.

 

Мазнините също имат роля – свързани са с дейността на важни хормони, усвояване на витамини и др. Като енергия се използват по-трудно, защото се усвояват бавно. Ако са в по-големи количества, мазнините водят до напълняване.

 

Затова за отслабване без диета е важен балансът – да има от всички вещества, но без излишъци. Трябва да се изключат тлъстините от месата, да не се ядат прекалено много тестени изделия. Препоръчително е храненето при отслабване без диета да включва закуска, обяд, следобедна лека закуска и не обилна ранна вечеря.

 

За отслабване без диета е важно и движението – според възрастта, пола, здравословното състояние. Такова съчетание на балансирано хранене и премерено приятно физическо натоварване под лекарски контрол се провежда по програмите на ЛъкиФит.

 

В тази петзвездна клиника за специализирано и ефективно отслабване без диета, за седмица ще свалите до 6 на сто от теглото си, а за 14 дни – до 8 на сто. А следвайки съветите, за година може да намалите теглото си до 30%.

 

Отслабване и детокс

 

Здравословното отслабване – с балансирано хранене и физическа активност – не е свързано само с външния вид. Много важно е, че чрез него се постига детокс, организмът се прочиства от натрупаните отрови.

 

Наднорменото тегло е сигурен признак, че в тялото са се насъбрали токсини и то се нуждае от детокс.

 

Чаша портокалов сок | LuckyFit

Отровите в тялото се натрупват най-вече от лошата храна и вредните хранителни навици. Обикновено хаотичното ядене през деня завършва с преяждане вечер, тъкмо преди лягане.

 

Консумират се тлъсти меса, твърде често съпътствани с алкохол, хлебни изделия, полуфабрикати, пържено и т.н., а движението се ограничава.

 

Човешкият организъм е устроен да се саморегулира, той усвоява нужните му вещества, а от излишните се освобождава чрез червата, бъбреците, черния дроб, потните жлези. Когато го претоварваме обаче с храна, той не може да се справи.

 

При приемането на повече храна, храносмилането се забавя, забавя се и се нарушава дейността на отделителните системи. Така различни токсини, тежки метали, пестициди, свободни радикали, се натрупват като шлаки и образуват лепкав слой. В тялото на възрастен човек могат да се насъберат над 2 килограма отрови.

 

Не е случайно, че хората с наднормено тегло често имат проблеми с черния дроб, жлъчката, бъбреците.

 

При здравословното отслабване се премахва претоварването с вредни храни – намаляват се лошите мазнини, солта, захарта, консумират се много зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни. Прибавяме и двигателните активности.

 

Всичко това в комплекс подобрява храносмилането и метаболизма,  засилва отделянето на ненужното за организма, включително и токсините.

 

Още ползи от здравословното отслабване

 

Здравословното отслабване – чрез балансирано хранене и премерени физически натоварвания, безспорно е свързано с по-добрия външен вид и повишеното самочувствие.

 

Тук особено важно е чувството за постигнат личен успех. Хората, които са отслабнали успешно, са доволни от себе си, а това е в състояние да заличи комплекси, носени с години и пречили на общуването.

 

Удовлетворение от свалени килограми | LuckyFit

Освен психологическия ефект, здравословното отслабване значително подобрява и физиологичното състояние на организма, създава предпоставки за по-дълъг и пълноценен живот.

 

Отслабването е най-вече изгаряне на мазнини. Намаляването на мастните депа води до подобряване на дейността на органите в тялото, помага им за възстановяването, ако е имало някакъв проблем, подобрява обмяната на веществата, засилва имунитета.

 

Подобрената дейност на органите и системите на организма от своя страна забавя стареенето на клетките. Улеснява се борбата с хроничните заболявания, които са чести при затлъстяването – диабет, високо кръвно налягане и др.

 

Здравословното отслабване повишава общата енергия, повдига тонуса, човек става по-жизнен и активен, не се задъхва и изморява толкова лесно като преди, повишава се неговата работоспособност.

 

Не на последно място сред ползите от здравословното отслабване е, че човек си създава полезни хранителни и двигателни навици. С тях във времето той може да постигне желаното от него тегло и да го поддържа постоянно без усилия.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar