[:bg][:en]Lemon water for good health[:]

Лимоновата вода е един от най-ефективните, лесни за извършване, а и значително достъпни съществуващи методи за детокс. Терапията с лимонова вода доста се популяризира през последните години. Звезди от шоубизнеса, блогъри и гурута по здравословно хранене препоръчват всекидневното пиене на лимонова вода.

Без значение дали ще изпием чаша сутрин или  ще отпиваме по малко през целия ден, водата с лимон носи положителен ефект върху цялото ни здраве. Бутилките за плодова вода, познати още под името инфузери, ни дават удобен начин да носим лимоновата си вода навсякъде със себе си. Но е клинично доказано, че освен освежаващия си вкус, водата с лимон има редица други качества за здравето.

Ето няколко от главните ползи от пиенето на вода с лимон:

По-бърз метаболизъм и отслабване

Водата сама по себе си по естествен начин ускорява процесите на метаболизма в тялото. А когато е комбинирана с лимонов сок, тя се превръща във мощно оръжие срещу мазнините. Лимоновата вода е нискокалорична напитка, спомагаща за поддържането на здравословно тегло. Изследвания показват, че редовното пиене на чаша с топла вода с прясно изцеден сок от лимон сутрин значително спомага за постепенното намаляване на теглото.

Вода с лимон за здраве

А пък фактът, че лимоновата вода потиска апетита, определено я прави ключ към стопяване на излишните килограми. За постигане на максимален ефект се препоръчва  да се пие сутрин на гладно или преди всяко хранене, тъй като по този начин се активизира храносмилателната система още с началото на деня и се стимулира изгарянето на натрупаните мазнини.

Разбира се, имайте предвид, че водата с лимон сама по себе си не може да ни помогне да отслабнем, ако продължаваме да се храним нездравословно като я пием.  Водата с лимон по-скоро ускорява ефекта на диетата или тренировъчния режим, който вече спазваме.

Защита на клетките от стареене

Тъй като лимонът е богат на флавоноиди (растителни пигменти с мощни антиоксидантни свойства, които защитават клетките от повреда), той забавя стареенето.  Антиоксиданти се съдържат не само във вътрешността, но и в кората на лимона. Кората на лимона е богата на ценни масла, едно от които е лимоненът.

Регулация на кръвното налягане

Лимоните съдържат важни нутриенти като витамини като калий и витамин С, като последният е добре познат като мощен антиоксидант. Храните, богати на калий спомагат за намаляването на кръвното налягане и дори подобрява циркулацията.

Калият допринася за здравето на сърдечно-съдовата система. Изследвания показват, че хората, които приемат достатъчно количество калий, имат с 27% по-малко риск от сърдечен или мозъчен удар.

Улеснено храносмилане

Киселините, съдържащи се в лимона, спомагат за доброто хранисмилане и най-вече по-бавно и по-добро усвояване на хранителните вещества на храната от храносмилателната ни система. Той стимулира стомаха да започне да произвежда сокове, който помагат на тялото ни да се отърве от токсините.

Вода с лимон за имунитет

По-забавеното усвояване на нутриентите спомага за регулирането на инсулиновите нива в кръвта. Лимонът действа също като лек естествен диуретик и предотвратява неприятното подуване на корема след хранене.

Детоксикация на черния дроб

Лимоновата вода съдържа ензими, които подпомагат функцията на черния дроб и допринасят за елиминирането на токсините от тялото.  Лимонът също така има пречистващи кръвта свойства.

Освен това лимонът има алкализиращ ефект, всъщност той е от списъка с храни с най-голямо алкално въздействие. И спомага за поддържането на алкално-киселинен баланс в тялото.

Силен имунитет

Всички знаем, че витамин С укрепва имунитета. Тъй като лимонът изобилства от витамин С, не случайно се намира в доста лекарствени добавки при настинка и грип. Но приемът му в естествена форма е най-добрият вариант за организма ни.

Доказано е, че дори при най-упоритата настинка, лимонът намалява продължителността на симптомите. В миналото лимонът е бил почитано средство при скорбут (вид авитаминоза). Лимонът има силен антиоксидантен ефект и се бори с инфекциите. Той неутрализира свободните радикали, с което предпазва клетките ни от стареене.

Повече енергия

Лимонът е наистина витаминозна бомба, тъй като един цял лимон  съдържа цели 187% от препоръчителния дневен прием на витамин С. Поради богатото си съдържание на витамини и ценни минерали, лимонът повишава естествените енергия и тонус, а също и настроението.

Лимонът не случайно е широко използван от хора, които са подложени на извънредни физически натоварвания като атлетите например. Тъй като точно този тип хора са доста предразположени към настинки, лимонът укрепва имунитета им, когато организмът им е подложен под физически стрес при състезания например.

Хидратация

Ежедневното пиене на вода с лимон ни помага да сме хидратирани добре през целия ден. Дехидратацаията в организма ни кара да се чувстваме отпаднали и с липса на тонус.

Подобрява състоянието на кожата

Лимонът има редица приложения в козметичната индустрия и не случайно. Високото количество на антиоксиданти в сока от лимон благоприятства здравето на кожата и е истински ключ към постигането на младежки вид. А пък водата повишава производството на колаген в кожата.

Вода с лимон против стареене

Лимонът намалява зачервяванията, петната и в същото време предотвратява появата на бръчки. Екстракът от лимон помага при белези и старчески петна, възвръща естествения блясък на кожата. Той също така стяга кожата и я прави хидратирана и освежена.

Няма грешен или правилен начин за пиене на вода с лимон. Колко количество лимонов сок ни е необходим зависи от нашите лични предпочитания и поносимост към неговия кисел вкус. Нама и точно определен период на действие, тъй като тялото на всеки е различно и резултатите в отслабването идват с различна скорост.

Изборът дали ще приемате лимон с топла или студена вода е ваш. Можете да овкусите лимоновата си вода по ваше желание, като при спазване на режим за отслабване се препоръчва овкусяването с мед. Можем да го изцедим във чашата с вода или да добавим вътре цели резенчета. Важно е само да се използва сока на пресен лимон, а не такъв от пакетирани шишенца.

Ако ни омръзне да пием вода с лимон, можем да добавим портокалови резени, мента, киви или горски плодове към водата си. Така ще сме едновременно добре хидратирани и освежени.

Лимоновият сок по принцип няма негативни странични ефекти, освен само, че приеман в големи количества разрушава емайла на зъбите, поради високата си киселинност.

Един хитър начин да преодолеем този проблем е като пием със сламка и да разредим лимоновия сок с повече вода. Също така можем да предпазим зъбния си емайл като си мием зъбите след като сме пили вода с лимон, тъй като грубите четки за зъби и силните пасти за зъби също водят до изтъняване на емайла.

Пиенето на лимонов сок не се препоръчва на хора, страдащи от киселинен рефлукс и киселини в стомаха, тъй като лимонът може да влоши тези проблеми

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar