Site icon LuckyFit

Черен шоколад – мощният антиоксидант, който подобрява настроението

Една от най-любимите храни на малки и големи е именно шоколадът. Това сладкарско изделие от какаово масло и стрито какао носи огромна наслада и щастие на тези, които го консумират. Какъвто и да е поводът, а дори и да няма такъв, това е най-желаната храна, а също така и неустоимо сладко изкушение. 

Добрата новина е, че качественият черен шоколад всъщност идва и с множество ползи за здравето. Откъде идва той, по какво можем да съдим за качеството му и какви са позитивите при консумация на черен шоколад? Предстои да ви разкажем по-долу!

Произход на шоколада

Европейските мореплаватели донасят шоколада от Америка в кралския двор през 1528 година. За главен виновник е смятан Ернан Кортес, но самият Христофор Колумб също се е срещал с чудодейните какаови зърна.

Те са били изключително ценни за онова време. Съхранявали ги в тайници, както златния метал и други скъпоценности. Също така са използвани и за разплащане. 

Не се знае откъде произхожда името на шоколада. Предполага се, че е съчетания от думи, които означават горчив и вода. От шоколада са приготвяли специална напитка – подобна на днешното топло какао – която била любима на важни личности. Може би затова са я наричали „храна на боговете”. 

Популярност и производство

Какаото запазва своята популярност и тя само се увеличава по света. Дори е определен международен ден на шоколада – 29 ноември. Швейцария е страната, в която се консумират най-много шоколадови изделия, а също така и един от производителите на най-качествените такива в света. 

Шоколадът всъщност се произвежда от ферментирали, изпечени и смлени семена на какаовото дърво. Вкусният продукт се получава, когато към какаовата маса се добави какаово масло и малко захар. 

Когато наличието на какао е над 70% – това е така нареченият “натурален шоколад”. Горчивината му се дължи на характерното високо съдържание на какао, в комбинация с малкото захар и мазнини и липсата на мляко. Затова е известен и като „черен” шоколад

Производството на шоколад започва със събиране на шушулките на какаовото дърво, като се подбират само добре узрелите плодове. След това се сушат и мелят, като така се добива шоколадовото масло и т.нар. шоколадов ликьор, макар че не съдържа алкохол. 

При пресоване на самите какаови ядки пък се получава маслото от какао. Остатъкът от това се преработва в какао. Когато се смеси какаовото масло с шоколадовия ликьор, се получава натурален шоколад. В него няма или не се прибавя мляко.

Видове тъмен шоколад

Черният шоколад бива няколко подвида. Основните от тях са сладък и горчиво-сладък. 

Може да съществува във формата без захар, т.е. съдържанието на какао е 100%, или пълна какаова маса. Към него са прибавени само мазнини, за да се втвърди субстанцията. Доста е горчив, което го прави неприятен за директна консумация, но се използва в готварството. 

Съставът на черния шоколад обикновено включва:

Тъмният шоколад се приема като полезен за здравето, защото има добро влияние върху фигурата на човек и стреса, под който е поставян постоянно. 

С него лесно могат да се набявят редица полезни вещества, тий като е богат на:

Шоколадът трябва да бъде съхраняван на студено място, където няма досег с други храни, защото лесно поема чужди миризми и изменя вкуса си. 

Ползи от консумацията на черен шоколад

Високото съдържание на какао с минимални примеси доказано подпомага много процеси в организма. Преди всичко, натуралният шоколад е мощен антиоксидант. Това качество е важно, защото предпазва клетките от окисляване и остаряване. 

Други действия, които оказва върху организма са:

На фона на всичко казано дотук, можем да напомним, че освен огромна роля в сладкарството, черният шоколад е имал роля дори в медицината. Историята познава времена, в които европейците са консумирали шоколад само по лекарско предписание. Той е въздействал при болки в гърлото или отпадналост. 

Рискове от приема на черен шоколад

Обърнете внимание на факта, че шоколадът е висококалорична храна без значение от вида му. И все пак, натуралният шоколад съдържа с до 15% по-малко калории от останалите видове. Има високи стойности на мазнини в съдържанието си и може драстично да увеличи нивата на кръвната захар. 

Добре е да се приемат малки количества всеки ден или през ден, но не и да се прекалява. Препоръчителните количества са около 20 до 30 грама шоколад на ден.

Когато сте решили да похапнете черен шоколад обърнете внимание на произхода и състава му. Продуктите на някои търговци съдържат примеси. Така необходимите съставки са в по-малки количества, а на тяхно място са сложени соя, палмово масло и други съставки, които нямат благоприятно влияние върху организма.

В краткосрочен план и умерени количества, шоколадът може да се бори с лошото настроение, но това съвсем не е за дълъг период от време. Ако се прекали, нещата може да се обърнат. 

Черният шоколад не се препоръчва на хора, които са развили алергия към какао. Трябва да се внимава с количествата, които консумират диабетиците. Не е подходящ за деца.

Как да познаем истинския черен шоколад?

Обикновено производителите са създали много красиви и луксозни опаковки на своите продукти, но е по-важно какво се крие вътре в тях. 

Когато избирате шоколад обърнете внимание на няколко важни неща:

Счита се, че когато в съдържанието има какао на прах, а не натрошени какаови зърна (стрито какао), говорим за по-ниско качество продукт.

Идеи за комбинации и съчетания с други продукти

Изкушението, което изпитваме към сладкото, ни води към консумацията на черен шоколад като здравословна опция. Той е страхотен вариант за финал на хранене или междинно такова и има важна роля в много рецепти за десерти. 

Той може да се консумира по всякакви начини – в първоначално състояние след закупуване, като част от печива и десерти и други.

Използва се в рецептите за много торти, мъфини, кексове, сладкиши, кремове, рола и още безброй примамливи сладки. Чудесно се комбинира със сметана, ягоди, мляко и още съставки, които се използват често в сладкарството. Затова спокойно може да се каже, че шоколадът има много широко приложение в кулинарията. 

Като начин да си набавите необходимите минерали и антиоксиданти може да прибавите лъжичка какао към храната си. Например в шейк, мюсли, барчета или като напитка – мляко с какао. 

Страхотна комбинация е натурален шоколад с вино. Червеното вино пасва идеално с вкуса на шоколада. 

Черният шоколад се предлага на пазара, както в стандартен вид, така и в съчетания с портокал, малини и други плодове. Най-изненадващата комбинация е предложението черен шоколад с люта чушка. Оказва се, че именно този вариант има много почитатели. 

Странни, но интересни приложения на натуралния шоколад

Освен като храна, черният шоколад има още приложения, които може да изненадат човека. 

Като например : 

Натуралният шоколад е изискан продукт и мощен антиоксидант, чиято стойност трябва да бъде оценена и то високо. Не се колебайте и го включете в хранителния си режим в комбинация с други любими храни. 

Той не само е много вкусен, но особеният му вкус е запомнящ се и носи наслада на небцето. Също така ще ви донесе много ползи, когато се консумира в разумни количества и в добро качество. 

Топ здравословни рецепти с черен шоколад

Най-бързо и най-лесно черният шоколад може да се консумира самостоятелно, директно от опаковката. Ако обаче имате желанието да го включите като част от по-сложни сладкарски изделия, можете да опитате някои от следните бързи и здравословни рецепти.

Сурови шоколадови бонбони

Смесете черния шоколад с разтопено кокосово масло, кленов сироп, няколко капки ванилия и лъжица кокосови стърготини, като за целта е препоръчително да използвате блендер. 

Разлейте готовата смес във формички за бонбони и ги оставете във фризера да се стегнат за 20 минути. Можете да консумирате самостоятелно или да сервирате с плодове или черен чай. 

Шоколадов шейк с авокадо

За тази рецепта ще ви трябват едно добре узряло авокадо, чаша бадемово мляко, 2-3 лъжици какао на прах, кленов сироп и няколко парченца черен шоколад. 

Блендирайте авокадото, млякото, какаото и сиропа, след което добавете предварително разтопения шоколад и блендирайте отново до получаване на гладка смес. 

По желание добавете екстракт от ванилия на вкус и няколко кубчета лед. 

Суров шоколадов крем-мус

Съставките за муса са :

Единственото, което трябва да направите, е да разбъркате всички съставки с миксер до получаване на смес с мека и въздушна консистенция. За най-добри резултати, можете да използвате само по-плътната част на кокосовия крем или сметана, като оставите течността за друга рецепта. 

И други

Други популярни сладкарски рецепти, в които влиза здравословния черен шоколад са:

Споделете ги с любими хора и им се насладете!

Exit mobile version