Site icon LuckyFit

Детоксикация на организма с ориз – съвети и рецепти

Детоксикация на организма с ориз - съвети и рецепти

Макар и естествен, процесът по прочистване на организма често има нужда от допълнително подпомагане. Това се дължи на неестествено голямото количество токсини, свързани с ежедневието на градския човек – от замърсения въздух и замърсената вода, през неправилната диета, до некачествената козметика и вредните навици.

Когато мислим за прочистване на организма, често обръщаме поглед към тежко рестриктивни режими, които включват предимно сокове, смутита и сурови храни. Чували ли сте обаче за детоксикация на организма с ориз? 

Станалата популярна напоследък оризова диета събужда все повече интерес, а причините са няколко. Преди всичко, оризът е леснодостъпен и традиционен за нашите географски ширини, което го прави лесен и приятен за прием. 

След това – вкусът и ароматът на на ориза са достатъчно неутрални, така че да са по вкуса на всекиго. И трето – този метод за детоксикация наистина работи, при това без да изпитвате чувство на глад. 

Защо и как оризът помага на организма в борбата с токсините и как да подходим към процеса информирано и безопасно? Научете отговорите на всичките си въпроси в следващите редове. 

Детоксикиращи свойства на ориза

Преди всичко е важно да отбележим, че не съществува нито един продукт, който може да детоксикира тялото ви, докато продължавате да приемате преработени храни, газирани напитки, пържени продукти или алкохол. 

В този ред на мисли – не можете да очаквате от една супена лъжица ориз да отърве тялото ви от токсините без повишено внимание към диетата ви по време на детокса.

И все пак – как и защо детоксикацията на организма с ориз работи? 

Причините са няколко:

Макар и често да остава извън списъка на модерните суперхрани, оризът е мощен природен антиоксидант. Той е богат на флавоноиди, фенолни киселини и токофероли, които неутрализират свободните радикали и подобряват здравето на клетките в тялото.

Или иначе казано – пречистването на организма с ориз има своите корени в науката, а резултатите можете да изпитате и сами. Достатъчно е да опитате!

Рецепти за детоксикация с ориз

По-долу споделяме три от най-популярните подхода за пречистване на организма с ориз, които можете да опитате без специална подготовка или забележителни кулинарни умения. 

Прием на една лъжица бял ориз сутрин

Това е популярен метод за детоксикация, за който се твърди, че подобрява здравето на кръвоносните съдове, ставите и червата, като същевременно облекчава болките в гърба и врата. 

Стъпките за подготовка и изпълнение на този оризов детокс са:

Препоръчва се оризът да се приготвя с прясна вода и да е първата ви храна всяка сутрин. След приема на ориза е желателно да си осигурите поне три часа без прием на други храни и напитки. 

Фастинг с кафяв ориз

Фастингът с кафяв ориз е вид детокс режим, при който се консумират само вода и варен кафяв ориз. Този режим е относително лек, защото тялото приема достатъчно количество въглехидрати, за разлика от пречистването на организма с плодове, вода или сокове. 

Основният поддръжник на този вид детоксикация на организма с ориз е японският философ и лекар Джордж Осава. Той е диагностициран с туберкулоза на 16-годишна възраст и успява да пребори болестта чрез цялостна промяна в отношението си към храненето. 

Постенето с ориз е фундаментална част от неговата програма за здраве и дълголетие и се провежда по следния начин:

Ако този режим е твърде тежък за вас, можете да обогатите менюто си с допълнителни балансиращи съставки. Това могат да са различни видове зърнени култури, зеленчуци на пара, билки и подправки, които да добавите в ориза. 

Кафявият ориз басмати се счита за най-подходящият продукт за оризовата диета, поради балансираният му вкус и уникалните му хранителни стойности.

 

Китчари – аюрведичен прочит на пречистването с ориз

Ако не сте готови да се впуснете в по-дълъг детокс, Аюрведа предлага една лесна за приготвяне рецепта с ориз, за която се твърди, че стимулира пречистването на тялото и балансира на енергиите. 

Оризът Китчари (изписван на български още като кичари, кичди или кичади) е основна част от лечебната аюрведична кухня. Традиционните му съставки включват червена леща или жълт грах, ориз басмати, гхи и смес от подправки, подпомагащи храносмилането.

Можете да приготвите ястието по следния начин:

По желание можете да заместите лещата или граха с боб мунг, както и изцяло да пропуснете зеленчуковите добавки към зърненото ястие. От друга страна, допълнителни зеленчукови съставки могат да бъдат селъри, пресен фасул, аспержи или пикантни чушки. 

Според философията на Аюрведа, Китчари пречиства тялото по балансиран и изключително мек начин, без да предизвиква стресови промени и натоварване.

Без значение коя рецепта ще изберете, пречистването на тялото с ориз остава един от най-лесните и ефективни начини да изхвърлите натрупаните токсини и да се радвате на добро здраве с минимални усилия.

Exit mobile version