Site icon LuckyFit

Как се скача на въже за отслабване

Скачането на въже е сред най-добрите начини за отслабване

Скачането на въже е сред най-ефективните начини за отслабване и цялостно подобряване на здравословното състояние. То може да се използва както от неактивни спортисти за борба с наднорменото тегло, така и от състезатели, за да свалят килограми и да влязат в по-ниска теглова категория.

При това, домашното скачане на въже е лесно за практикуване, не изисква големи инвестиции и не отнема много време. То не само топи мазнините, но и развива мускулите на краката, подобрява ориентацията в пространството и пазенето на равновесие, дишането, кръвообръщението, сърцето, стомаха и червата.

За отслабването помага и подобреният лимфен поток, като скачането на въже също така предпазва от целулита. В допълнение, скачането на въже има и психологически ефект – настроението се подобрява чрез засиленото производство на хормони на щастието. 

За да се постигне този комплексен резултат, обаче, се изисква план, последователност и постоянство. Без тях ефектът няма как да бъде нито пълен, нито дългосрочен.

Освен това, ако неподходящо се предозира времето или интензивността, най-малко ще се получи претоварване на краката и мускулна треска, което на практика ще провали курса. Има и риск от претоварване на сърцето, което е опасно. Затова съвсем естествено възниква въпросът как се скача на въже за отслабване ?

С каква честота и времетраене на тренировките да започнете?

Началните занимания трябва да бъдат 3 дни в седмицата за по 10-15 минути. После започва увеличение във времетраенето, но то трябва да е под самоконтрол за безопасност, да няма претоварване. След първия седмичен курс, тренировъчното време може да се увеличи до 25 минути, а през следващата седмица – с още 10 минути.

45 минути дневно е оптималното време за скачане на въже за отслабване чрез изгаряне на мазнини. Ако скоковете са интензивни, процесът продължава повече от час след тренировката.

За да си отговорим на въпроса – Как се скача на въже за отслабване, трябва най-напред да знаем как натоварванията действат на организма и от там – колко да е продължителността им. С времето се свиква и тези натоварвания стават удоволствие. 

Те от своя страна могат да бъдат със следната продължителност :

При правилно планирана и изпълнена програма, скачането на въже може да ви помогне да забележите видимо отслабване за 30 дни. Впоследствие, заниманията могат да ви помогнат да поддържате и подобрявате резултатите си с фокус върху дупе, бедра и прасци – отслабване и стягане на цялата долна част на тялото.

Как се скача на въже правилно?

За много хора скачането на въже е позната от детството игра и те смятат, че „не им е никакъв проблем“ да го използват и за отслабване. Да, но специалистите сочат, че 9 от 10 начинаещи правят грешки. За бъде свалянето на килограми по-лесно и ефективно, скачането на въже си има правила.

Загрявка и плавно начало 

Не бива от самото начало да се налага високо темпо. На този етап, скачането трябва да е бавно, да се получи загрявка, като мускулите се приведат в работен режим. 

Препоръчително е първо да се овладее минималната честота, която е 72 скока на минута. Някои специалисти съветват като загрявка за прасците преди тренировката да се практикува ходене десетина минути на улицата или в стаята.

Правилна стойка на тялото

При скачането, лактите трябва да са близо до тялото, раменете да се държат леко разтворени, а въртенето на въжето да става само чрез китките. 

Главата и гърбът са изправени, гледа се право напред. Приземяването трябва да е на пръсти, а подът да не се опира с пети.

Техника на скоковете 

При самите скокове на въже, краката трябва да са наполовина свити в коленете и трябва да са отпуснати. Така ще се избегнат сътресенията за гръбначния стълб и ставите на колената при приземяванията. 

Не е нужно да се цели голяма височина – три сантиметра от земята е достатъчно. Правилните скокове са леки и меки, те не предизвикват излишен шум.

Подходящо оборудване

За предпазване от травми на краката, по време на скачането на въже трябва да бъдете с обувки, най-добре спортни маратонки. За целта има и специални фитнес чорапи за предпазване на уязвимите зони. 

Препоръчително е скачането да не е върху твърд под – плочки, бетон и др., защото може да предизвика болки в коленете. Начинаещите не бива да скачат на един крак, защото двойното натоварване е противопоказно за нетренираните стави.

Удобно въже за скачане

Дължината на въжето също е от значение и тя се проверява по определен начин. С двата крака се стъпва по средата му, а с ръце се издигат краищата, които трябва да стигнат до нивото на гърдите. Ако са по-ниско, дължината е къса и ще има претоварване. 

Ако те са по-високи, дължината е голяма и движенията ще се контролират трудно. Препоръчва се да изберете плътно и тежко въже за скачане, за да имате по-ефективен контрол върху посоката и скоростта на движенията му. 

Видове скокове на въже, ползи и противопоказания

Скоковете на въже за отслабване могат да бъдат различни, да се изпълняват самостоятелно или да бъдат част от фитнес комплекс с тичане – програма за кардио упражнения. 

Те могат да се правят вкъщи или под ръководството на инструктор/лекар. Веднага, обаче, трябва да се каже, че за някои състояния и заболявания, скачането на въже е противопоказно.

Такъв е случаят при затлъстяването, когато теглото значително надвишава нормата. Причината е, че затлъстелите хора по принцип имат различни здравни проблеми и не е желателно интензивно натоварване. 

Същото важи и при проблеми с гръбначния стълб и ставите, сърдечни заболявания, високо кръвно и др. Не бива да се скача също така при мигрена или главоболие, както и поне един час след хранене.

За скоковете има 12 техники, наложили се като класически. Основните са две – джогинг стъпка и базова. При джогинг стъпката, въжето се прескача, сякаш се бяга на място, като в отскачането се редуват ляв и десен крак. Базовата стъпка е скок с двата крака, при който се търси по-скоро динамика, отколкото височина. 

Има също така скокове напред и назад, скокове, при които петите допират задните части и др. Комбинациите между различните видове скокове правят тренировката разнообразна като игра, при която се избягва монотонността. 

Именно поради тази причина, груповите занимания са много популярна форма за скачане на въже – деца, родители и приятели могат да спортуват заедно, съобразно нуждите и възможностите си. 

Според желанието, могат да се прилагат различни степени на интензитет :

Какви резултати да очаквате при скачане на въже за отслабване?

Скоковете на въже са полезна кардио дейност, която развива много мускули, за 15 минути изгаря до 200 ккал, подобрява кръвообръщението и сърдечната система. На практика, за 10 минути, скоковете на въже изгарят толкова калории, колкото половин час джогинг. При тях се натоварват прасците, бедрата, седалището, участват и коремните мускули.

Ефектът за сърцето е, че то работи по-активно и изтласква кръвта по всички артерии, а рискът от инфаркт намалява. Едновременно с това се подобрява и дълбочината на дишането, както и физическата издръжливост. Сред ползите е и освобождаването на токсини чрез потта, което е благоприятно за регенерирането на клетките и оптималната им дейност.

Exit mobile version