Наложителен детокс за тялото

Детоксикацията е пречиствателен процес, с помощта на който отърваваме тялото си от вредните за него токсини, натрупали се с течение на времето и под влияние на начина ни на живот.

Обикновено по време на детокс ние се лишаваме от приемането на цигари, алкохол и всякакви други упойващи вещества. Необходимо е да не приемаме също така лекарства, вредни храни и напитки, с цел да подобрим здравословния си тонус и да дадем на тялото заслужена почивка от всички онези неща, които го затормозяват всеки ден.

Наложителен детокс за тялото

Методи за постигане на детоксикация

Има различни методи за постигането на детоксикация чрез билкови и електро/електро-магнитни терапии. Тъй като много от детокс процесите имат диуретичен ефект и носят потенциален риск от дехидратация, повечето пречистващи режими включват и задължителен прием на големи количества вода – от порядъка на 8–10 чаши дневно.

Всяко продължително излагане на въздействието на токсини налага впоследствие да се предприемат мерки за детоксикация. Тънкият момент тук е, че под токсични вещества далеч не бива да разбираме само мръсния въздух, вредните храни, алкохола, цигарите и опиатите, както сме свикнали да мислим през повечето време.

Всъщност ние сме заобиколени от всякакви замърсители. Много често пестицидите и торовете, които се използват в селското стопанство, се оказват опасни за нашето здраве, а ние го разбираме едва когато вече е прекалено късно. Истината е, че поради начина на управление на Европейския съюз, Брюксел няма право да забранява повсеместно определени химикали току-така, а и в противен случай би настъпил хаос.

Обикновено когато стане ясно, че даден продукт има прекалено големи странични ефекти, за да разчитаме на него за производството на храната си, Европейският съюз започва да препоръчва неговото отхвърляне от пазара, като първи на тези призиви се отзовават страните от Западна, а след това и от Централна Европа и т.н. Така при тях тонове, пестициди и торове, които вече са забранени, остават непродадени. Поради това цената им пада и те се котират много добре в Източна Европа през следващите месеци или дори години, докато забраната все още не е достигнала до тук.

Но не е само това. Регулярно от медиите и социалните мрежи се информираме, че има тежки метали във водата, която пием, и индустриални отпадъци там, където не им е мястото – и това е проблем не само на бившия Източен блок, а на целия индустриален свят.

Детоксикация при бременни жени

Бременност и детоксикация

Един от случаите, когато определено е наложително да се подложим на детоксикация, това е, когато планираме да имаме дете. Това се отнася не само за бъдещите майки, но и за татковците. Някои специалисти препоръчват провеждане на детокс дори и за лечението на безплодие при двойките. Но дори когато нямаме проблеми с фертилитета, особено важно е в момента на зачеването на бебето и двамата родители да са в много добро здравословно състояние. Тук се има предвид не само отсъствието на проследяеми симптоми на болести, а организъм, който наистина е здрав на 100 % – а за целта той трябва да бъде и пречистен.

Препоръчително е както дамите, така и техните партньори да преминат детоксикация в няколко етапа непосредствено преди забременяването. По време на бременността и кърменето не се препоръчва спазване на пречистващи режими от майката, но татковците могат да продължат да следват схема за периодични детоксикиращи програми.

Детоксикацията може да помогне и за преодоляването на хормонални дисбаланси в тялото. Някои жени например страдат от прекомерни количества на хормона естроген, които се съдържат в излишните натрупани мазнини. Конвенционалната медицина най-често лекува тези състояния, като предписва синтетични хормони, противозачатъчни хапчета и др.

Тази терапия е натоварваща за нашето тяло и може да причини други последици и различни дисбаланси в тялото за в бъдеще. Освен това, медикаментозното лечение понякога води до замаскирането на симптомите и тяхното задълбочаване в действителност. Чрез внимателно подбран комплекс от пречистващи билки и с правилно приложена детокс програма можем да стимулираме нашата ендокринна система и да помогнем на тялото си да възвърне своята биохимична хармония и нормален ритъм.

Друг момент, когато е крайно наложително да се подложим на пречистване, е именно след продължителен прием на лекарствени продукти – общо взето, от какъвто и да е тип. Идва период от живота на всеки един от нас, когато сме принудени дълго време да пием медикаменти. Това затормозява черния дроб и бъбреците ни, което впоследствие може да доведе до съвсем нови здравословни проблеми вследствие на предишното лечение.

Тогава е необходимо да вземем необходимите мерки и да проведем програма за детоксикация, планирана с помощта на специалист в областта. Това ще стимулира кръвообращението, възобновителните и пречистващи сили на черния дроб, както и отделителните функции на стомаха, бъбреците и кожата, като така ще забърза отвеждането на отпадъчните вещества от лекарствата вън от нашия организъм.

Има някои професии, при които за съжаление практикуващите са изложени на много по-голям контакт с токсини и вредни вещества, отколкото средностатистическия човек. Такъв е случаят, разбира се, на миньорите, химиците, медиците, работещи с рентген, и още много други. Тези хора трябва да се уверят, че пречистват организма си редовно, за да преодолеят вредните последици от професията, която извършват всеки ден в продължение на десетки години, и да намалят вредните последствия от нея.

Но в много случаи изобщо не става въпрос за лоши „химикали“. Понякога храната, която приемаме, всъщност изконно не е полезна за нас, а не защото съдържа нещо изкуствено или нещо опасно за здравето. Дори когато е направен от био картофи и е домашен, пърженият чипс, например, винаги ще си остане храна, която натоварва организма, ако бъде приемана в прекомерни количества.

Твърде често ние прекаляваме с т.нар. вредни храни – които в действителност са такива само ако приемът им излиза над определени граници. Това води до острата необходимост от детоксикация при някои хора, които на пръв поглед може би няма да допуснем, че имат нужда, защото не са пушачи, не употребяват алкохол и упойващи вещества и др.

Хората с високо или наднормено тегло трябва да пречистват организма си редовно. За сигурен ефект е необходимо освен детокс програмите да включват и двигателни упражнения, както и хранителни режими за всекидневието, когато не се подлагаме на детокс.

При храненето и здравето за постигането на добри и дълготрайни резултати са необходими постоянни усилия и концентрация. Освен регулярното провеждане на детокс режими е необходимо също така да се опитаме да ограничим и излагането си на вредни вещества и влияния през всеки ден от годината. Пречистването помага значително да подобрим качеството си на живот и да повдигнем тонуса и самочувствието си.

Хранителни режими за детоксикация

Има и още една причина хората, които често са в битка с килограмите си, да правят детокс режими

Честото подлагане на хранителни диети и гладувания може да бъде вредно за тялото, тъй като води до резки понижавания в нивата на захарта в нашето тяло. Това предизвиква у нас неудържим глад, което на свой ред води до развитие на т.нар. „ефект йо-йо“, при който постоянно в крайна сметка се проваляме и губим малкото преднина, която сме успели да постигнем в отслабването за сметката на огромни усилия. Тъй като хармонизират организма, детокс режимите ни правят една идея по-стабилни по отношение на нашите хранителни навици.

Понякога в живота си забелязваме, че сме станали доста по-болнави и често хващаме сезонни болести като простуда, грип и др., или пък просто не можем да излекуваме онази упорита хрема вече два месеца. Това се дължи на натрупани в тялото токсини, чиито нива може би не са чак толкова високи, за да причинят някакъв сериозен симптом или конкретно заболяване, но засвидетелстват своето съществуване с най-различни неприятни проявления.

Редовната детоксикация влияе стимулиращо на имунната ни система. Дори при здрав организъм се препоръчват сезонни пречистващи режими – те са чудесна профилактика и щит срещу всякакви общи неразположения. Така че дори и без строга определена диагноза, понякога усещаме, че имаме остра нужда от пречистване. То ще помогне на нашите органи да отпочинат и да се възобновят.

Благодарение на своите имунностимулиращи свойства пречистващите режими са способни да ни помогнат и в борбата с алергиите. Най-добрият начин да намалите възпалението вследствие от активирани алергии и да съживите организма, отпаднал след дългите им атаки, е да проведете специално подбрана детоксикираща терапия. Пречистването с помощта на билката женско биле (също наричана и сладък корен) и боб мунг (папуда) може да има много висока степен на ефикасност при различни алергии.

Детоксикацията може да ни помогне да преодолеем и често преследващото ни чувство за умора и цялостна отпадналост. Други симптоми, които могат положително да се повлияят от провеждане на детоксикация, включват:

  • акне
  • кожна сухота и възпалителни обриви
  • понижено либидо
  • мускулни, ставни и други хронични болки
  • горещи и студени вълни
  • болезнен менструален цикъл и др.

Чрез пречистващи режими можем да се избавим и от редица състояния на психическа основа като депресия, тревожност, раздразнителност и др. Затова хората, които работят или живеят в стресова среда, е добре да се подлагат редовно на детоксикация, за да избегнат вредните последици от емоционалното натоварване, на което са подложени.

Един от особено приятните „странични ефекти“ от детокс програмите, е това, че те спомагат за забавяне на стареенето както на тялото, така и на ума. Чрез правилния детокс и постоянство, можем да забележим, че кожата на лицето, шията и тялото запазва в много по-голяма степен своята еластичност и става по-устойчива на времето. Косата и ноктите също запазват своя младежки вид за по-дълго, а костите не губят от здравината си.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar