Site icon LuckyFit

Кои храни съдържат повече витамин C?

Нашият  организъм се нуждае от определени вещества, за да функционира правилно. Това означава, че трябва да подбираме правилните храни, в които се съдържат те, за да сме здрави и енергични. 

Освен храните разбира се, за да се чувстваме добре трябват и да практикуваме дейности, които обичаме. Спортът определено е от голяма полза за общото ни състояние – психическо и физическо. 

Все пак е изключително важно е да приемаме храни, които имат високо съдържание на витамини и минерали. Такива например са тези, от които можем да си набавим прочутия витамин С.

Какво представлява той и за какво ни е така необходим? 

Витамин C, наричан още аскорбинова киселина е водоразтворим витамин, който има много благоприятен ефект върху човешкия организъм. Взема участие в растежа и поддръжката на тъканите и кръвоносните съдове, в синтеза на ензими, хормони и невротрансмитери. 

Освен това спомага за бързото заздравяване на раните, подсилва имунната система, има мощно антиоксидантно действие и помага за по-доброто усвояване на желязото от организма.

В интерес на истината нашият организъм се нуждаят изключително много от него, но не могат да го синтезират и съхраняват. Дневният прием е различен за всяка група според възрастта. Зрелите хора се нуждаят се от около 90 милиграма от него на ден и трябва да си го набавят от консумацията на плодове и зеленчуци. 

Ако не се успеем да покриваме дневната доза в продължителен период от време, това ще доведе до неблагоприятно състояние на организма – имунната система ще започне да отслабва, може венците да започнат да кървят, да възникнат инфекции, често да се образуват синини, поява на анемия, бавно заздравяване на раните и други. 

Витамин С има много функции. Той участва във формирането и поддръжката на колагена, кожата, зъбите, хрущяла, сухожилията и кръвоносните съдове. Също така има роля и в синтеза на много хормони, ензими и невротрансмитери като допамин, тирозин, пептидни хормони и аденозинтрифосват. 

Подсилва имунната ни система и ни предпазва от различни болести като сърдечно-съдови заболявания, инфекции и дори рак. Този витамин е мощен антиоксидант

Предпазва организма от развитието на скорбут. Спомага за по-доброто усвояване на минерала желязо. И последно, но не по важност – предпазва тялото от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

За всеобщо облекчение този витамин и широко разпространен и можем да си го набавим от всякакви храни. Важно е да се има предвид обаче, че той е нетраен, когато бъде подложен на топлинна обработка. 

Така че, освен да консумираме храни, в чието съдържание знаем, че присъства витамин С, то трябва да ги приемаме в сурово състояние. Допуска се и да има лека обработка. 

Кои са храните с високо съдържание на Витамин С?

Сливата какаду

На първо място застава един много интересен плод, който в интерес на истината не е от най-популярните. Това е именно Сливата какаду, която вирее в континента Австралия

Тя е в жълто-зелен цвят и е изключително малка. Противно на размерите си обаче е страхотен източник на витамин С, защото едва на 100 грама тя съдържа 5300 мг витамин С. Това се в процентно отношение е около 500% от дневната препоръчителна доза, която трябва да приемаме от витамина.  

Каму Каму

Плодовете на храста Каму Каму, произхождащ от амазонската джунгла са друг източник на витамин С. Те са дребни и са боядисани в жълто-червен цвят. На 100 грама съдържат около 2800 мг витамин С, което ги прави добър избор. 

Освен това плодът Каму Каму е изключително богат и на други витамини, минерали и антиоксиданти. Този страхотен плод е изключително полезен, което предизвиква голямо търсене на пазара. Това е довело до застрашаване на вида. 

Ацеролата

Ацеролата е дърво, чиито дребни червени плодове също са отличен източник на важния витамин и се славят с това. На 100 грама съдържат 1650 мг. 

За тяхна родина се приемат Южна и Централна Америка. Средното тегло на този плод е само 5 грама, но е напълно достатъчно да задоволи нуждите от аскорбинова киселина за цял ден. 

Освен това Ацеролата съдържа и големи количества фибри, други витамини и минерали. Известна е още като плода с най-мощни антиоксидантни свойства. Съдържа толкова много аскорбинова киселина, че се използва за направата на концентрат на витамин С.

Морският зърнастец

Друго растение, което попада в този списък от храни, е Морският зърнастец. Той е храстовидно дърво, което расте в Източна Азия. Плодовете му са малки и имат особен оранжев цвят. 

Морският зърнастец също е много богат на различни полезни вещества, от които идват и полезните му качества, които наподобяват тези на плода годжи бери. Приема на само 15 грама е достатъчен, за да се усвои нужното за деня количество витамин С, а на 100 грама съдържат 700 мг от витамина.

Амла

Амла, или наричана още индийско грозде, е дървесен плод с произход Индия. Той също е един от плодовете с най-високо съдържание на витамин С. На 100 грама съдържа 445 мг витамин С. Освен това има други благоприятни свойства за организма – антиоксидантни и противовъзпалителни. 

Бори се с болестта рак. Консумацията на плода амла помага за подсилването имунната система на човека. Също подобрява симптомите при диабетици и дори може да помогне забавянето на стареенето. Приемът само на няколко плодчета на ден е достатъчен, за да осигури нужните на човек дози витамин С.

Шипка

Може да заложите и на шипката. За малко е известно, че тя е диворастяща роза, но пък е добре позната у нас. Оказва се, че е страхотен източник на аскорбинова киселина дори и след преработка за направа на сладко или мармалад. 

На 100 грама има 425 мг витамин С. Тя е и отличен антиоксидант. Използва се много при болести и именно заради това получава наименованието ”Царица на билките”. 

Шипката е много полезен плод, който помага за стимулирането на имунната система. Също така намалява риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система, подпомага образуването на червените кръвни клетки и повишава енергичността на човека. Носи много ползи на консуматорите си. 

Люти чушки

Ако обичате пикантния вкус то заложете на лютите чушки, но внимавайте. От лютото има ползи, но и вреди. Чушките могат да са в различни нюанси на цветовете жълто, червено, зелено, лилаво и черно и в различни големини. Широко разпространени са по целия свят заради лютия си вкус и високото съдържание на аскорбинова киселина. 

Най-много от този витамин се намира в зелените на цвят чушки, но жълтите и червените не отстъпват. На 100 грама те съдържат около 240 мг. Приемът на дори само една чушка е достатъчен да се набави необходимото дневно количество витамин С.

Гуава

Един интересен плод също има голяма роля стане ли дума за високо съдържание на витамин С. Това е тропичния плод гуава. Той произхожда от Централна Америка, по-точно – Мексико

Този плод е изключително полезен, защото е богат на фибри и много витамини. С един среден по големина плод на гуавата, можем да си набавим 4 пъти повече витамин С, отколкото от един портокал.  

На 100 грама съдържа 230 мг от аскорбиновата киселина. Също така гуавата е богата на вещества като каротеноиди и фитохимикали, които спомагат за мощността на антиоксидантните ѝ свойства.

Касис – един страхотен и много вкусен плод 

Неговите плодове без да преминават през обработка са изключително богати на витамин С и полифеноли. На 100 грама съдържат 200 мг от витамина. 

Поради химичния си състав, касисът има силни антиоксидантни свойства. Освен в сурово състояние, може да се консумира като сладко, нектар и в сокове.

Пиперът

Може да го срещнем във всякакви форми и цветове – червен, зелен, оранжев или жълт. В зависимост от цвета се определя съдържанието на аскорбинова киселина, защото при всеки вид нейното количество е различно. 

За най-богати на този витамин се считат плодовете в жълт цвят. Съдържанието на витамин С в тях може да достигне 185 мг за 100 грама. 

Киви

Кивито може да не е по вкуса на всеки, заради натрапчивия си кисел вкус, но определено почитателите му си набавят достатъчни дози витамин С. То има и много полезни свойства, защото е богато и на полезни вещества.

Ягоди

Ягодите също дават на организмите ни големи количества от витамина, което ги прави не само вкусни, но и много полезни. Освен заради съдържанието си на витамина, а и заради това, че са богати и на витамин А, витамин Е и В-комплекс, както и на йод и флуор. 

Те са източник на фибри. Тези малки плодчета неслучайно са любими на всички хора. 

Броколи

Броколите са изключителни, много вкусни и съдържат сравнително голямо количество витамин С. В една порция от тях има около 90 милиграма от витамина. 

Те са много полезни, защото са едни от най-добрите храни за детокс, които можем да консумираме. При приготвяне не бива да се подлагат на дълга топлинна обработка, защото ще загубят полезните си и ценни вещества. 

Има още безброй много храни, които са вкусни и много полезни, заради високото си съдържание на витамин С и други витамини и минерали. Това са и плодове и зеленчуци, така че можете спокойно да редувате източниците си на така важните за организма вещества. 

Приготвяйте любимите си храни с тяхна помощ и бъдете сигурни, че давате най-доброто на тялото и душата си. 

Exit mobile version