[:bg][:en]Medical research for weight loss[:]

Задавали ли сте си въпроса защо при наднормено тегло специалистите съветват да се постъпи в клиника за отслабване? Защо никой не препоръчва да се следва някоя супер популярна в момента диета, а ви насърчават да потърсите специалист, който да следи отслабването ви във всеки един момент?

Отговорът всъщност е много прост. Ако сте натрупали няколко килограма покрай празниците примерно, можете да се справите и сами, като за да постигнете резултат просто трябва да ограничите количеството или видовете храни, с които се храните и да увеличите движението.

Ако страдате от затлъстяване или наднормено тегло обаче, да се опитвате да се справите сами е немислимо.

Медицински изследвания преди отслабване

Защо, ако сте с наднормено тегло не е препоръчително да се опитвате да отслабнете сами?

Истината е, че причините, които са довели до натрупване на много килограми могат да бъдат много и без необходимите медицински изследвания и постоянно наблюдение от специалист, отслабването може да е не само невъзможно, но и животозастрашаващо.

Затова и всяка една клиника по отслабване подхожда много внимателно с пациентите с наднормено тегло, изисквайки от тях преди постъпване в клиниката да извършат предварителни медицински изследвания, които да дадат яснота на диетолозите относно здравословното състояние на пациента.

Какви медицински изследвания са задължителни, преди да се включите в програмата за отслабване?

Всяка една специализирана клиника изисква да се представят базови и допълнителни (в зависимост от клиниката) изследвания, като най-важните сред тях са:

Анализ на масата и състава на тялото

Това медицинско изследване включва:

 • Измерване съдържанието на мазнини в организма (т. е. общата маса на мастните клетки в тялото);
 • Активна клетъчна маса (това включва мускулната маса на мускулите, органите, костите, но без водата). Процентът активна маса дава важна информация за физическата активност, храненето и е показател за баланса на енергията.
 • Метаболитна оценка или казано по-друг начин, прави се изследване какво количество енергия е необходимо на организма, за да усвои определено количество храна. На база тази оценка диетолозите могат да изготвят индивидуален хранителен режим на пациента.
 • Определяне съдържанието на вода в организма. Това включва обща водна маса, екстрацелуларни и интрацелуларни течности. Определянето на индекса на водно съдържание е важен, тъй като показва дали пациентът има нарушения на водно – електролитния метаболизъм.

Диагностиката на телесния състав на пациента дава възможност на диетолозите не само да определят времето, което ще е необходимо за намаляване на наднорменото тегло, но да определят степента на затлъстяване и да приложат най-ефективната диета за конкретния пациент.

Лабораторна диагностика

Тези медицински изследвания могат да бъдат извършени във всяка една медицинска лаборатория и най-често включват:

  • Определяне нивото на лептин в кръвта – хормон, регулиращ енергийния метаболизъм;
  • Обща кръвна картина;
  • Изследване на щитовидната жлеза. Голяма част от хората с наднормено тегло имат проблеми с щитовидната жлеза. Ако функцията на щитовидната жлеза е намалена, отслабването ще е невъзможно или много трудно постижимо преди работата на щитовидната жлеза не се нормализира.
  • Изследване на хемоглобина (Повишените нива на хемоглобин са индикация за нарушения на въглехидратния метаболизъм);
 • Общи хормонални изследвания. Хормоналните изследвания дават информация на специалистите как тялото произвежда естрадиол, пролактин, тестостерон, кортизол и други, за да разберат какво пречи да намалите теглото си.
  Ако например изследванията ви покажат повишено производство на кортизол, това води до увеличаване на мастната тъкан в областта на корема.
 • Оценка на инсулиновата резистентност. Тази оценка е необходима, тъй като инсулина осигурява проникването на глюкоза от кръвоносната система в клетките на тялото. Благодарение на него тялото ви получава необходимата енергия от храната, която консумирате.
  Понякога обаче този механизъм се разпада и се получава следното: До клетките не достига достатъчно „храна” и те изискват да се храните все повече и повече. Вие се храните, но клетките ви искат още и още храна и тогава се получава излишък на инсулин, а храната, която поглъщате се натрупва като мастни депа в организма ви.
  Та, ако изследванията покажат подобна инсулинова резистентност, това е сигнал за специалистите, че трябва да се лекувате и да нормализирате нивата на инсулина, ако искате да отслабнете.

Ехография на вътрешните органи

Тези медицински изследвания обикновено включват ехография на органите на коремната кухина (далак, жлъчен мехур, черен дроб, панкреас).

Електрокардиография

Електрокардиографията на сърцето е много важно медицинско изследване, тъй като рискът от сърдечно – съдови заболявания се увеличава драстично при наднормено тегло. При увеличаване на теглото най-често се появяват дистрофни промени в сърдечния мускулвисоко кръвно, сънна апнея, атеросклероза и други заболявания, с които диетологът е добре да бъде запознат, за да е наясно дали пациентът може да се включи в програмата за отслабване или не.

ДНК изследвания

Този вид изследвания не са задължителни за всяка клиника за отслабване, но ако има възможност е добре да бъдат направени, тъй като генетичното изследване може да покаже с точност към кои групи храни сте генетично предразположени, към кои имате непоносимост и от кои можете да си хапвате, без това да се отрази на теглото ви.

На база ДНК изследванията специалистите от клиниката по отслабване могат по-точно да изготвят индивидуалния ви режим на отслабване.

Ядрено – магнитен резонанс (ЯМР)

И това изследване не е задължително, но е пожелателно, тъй като при хора с наднормено тегло заболяванията на гръбначния стълб и ставите са често срещани. Най-често патологията е увреждане на междупрешленните дискове и хрущяла, което води до артроза и остеохондроза.

Ако при пациенти с наднормено тегло се открият подобни заболявания, то те се лекуват успоредно с намаляването на теглото. За целите на адекватното лечение е необходимо специалистите да са наясно със степента на увреждането и да съобразят двигателния режим на пациента с възможностите му на физическо натоварване.

Преди постъпване в клиниката за отслабване, освен тези изследвания трябва да се представят медицинско становище на лекуващия лекар, както и епикризи на заболяванията (ако съществуват такива).

Необходими изследвания за отслабване

Защо са необходими всички тези медицински изследвания?

Успешното лечение на наднормено тегло е невъзможно без познаване на нарушенията, които най-вероятно съществуват в организма и които са довели до натрупването на толкова много килограми.

За да създадат възможно най-добрата програма за отслабване специалистите се нуждаят от подробна информация за вашето тяло и заболяванията ви.

В зависимост от информацията, която получат от медицинските изследвания и след разговор с вас, диетолозите могат да изготвят индивидуална програма за отслабване, която да бъде ефективна и без йо – йо ефект.

Правилният хранителен режим, към който се придържат клиниките за отслабване включва най-грубо казано четири задължителни елемента:

 • Подробни медицински изследвания;
 • Изготвяне на индивидуална програма на пациента, целта на която е не да се ограничи до минимум приемането на храна, а да се постигне самоконтрол на пациента и той да се научи как сам правилно да подбира и комбинира храната си по начин, който е най-здравословен за него;
 • Физически упражнения според състоянието и физическите възможности на пациента.

Има ли ефект от включването в програмата за отслабване?

Най-вероятно сте чували различни мнения до колко са ефективни подобни програми и се питате дали да се запишете или не. Истината е, че клиниките за отслабване не са създадени без конкретна причина. Създадени са, за да могат ефективно да помогнат на хората, които страдат от наднормено тегло или затлъстяване и които по никакъв друг начин не могат да се справят с теглото си.

Програмите за отслабване се разработват индивидуално според информацията, получена от пациента и медицинските изследвания, затова и при над 90% от хората, включили се в програмата има видим ефект.

Здравословното отслабване, което се прилага в специализираните клиники е съобразено с индивидуалността на пациента и включва освен специално разработен хранителен режим и много движениерелакс терапииекскурзии и разбира се забавления за всички участници в програмата.

Двигателното натоварване е различно за всеки пациент и се определя както от медицинските изследвания преди включване в програмата, така и от състоянието на пациента и начина, по които се чувства, след като влезе в програмата.

Никой не казва, че да свалите килограми дори и включвайки се в специализирана програма ще е лесно. Никой не казва и че след като излезете от клиниката и не спазвате определен режим на хранене няма да върнете килограмите си.

Казваме само, че ако имате нужда от помощ при отслабването е по-добре да сте наясно как се е появил този проблем, дали затлъстяването ви се дължи на хормонален дисбаланс, стрес, липса на движение или заради някакво заболяване, за което вие може дори да не подозирате.

Ефект от програма за отслабване

Няма ли как да отслабнете сами, следвайки строги диети?

Не! Категорични сме по този въпрос, тъй като ако страдате от затлъстяване това може да се окаже дори животозастрашаващо! Всяка диета, без значение дали е прекалено строга или не, причинява на организма стрес. Само дето ако при хората с няколко килограма в повече стресът е голям, то при хора с наднормено тегло е двоен, че и троен.

Без специална програма за отслабване, без да се знаят причините, които са предизвикали натрупването на килограми и без постоянно наблюдение на специалист, отслабването ще бъде не само неефективно и за кратко, но и можете да си навлечете куп допълнителни здравословни проблеми.

Затлъстяването и наднорменото тегло са много сериозни здравословни проблеми, към които не бива да се подхожда безотговорно или нехайно. За да имате такъв проблем, това означава, че има причини за неговата поява и без да сте наясно дали тези причини за физически, психически или други, нито един специалист няма да ви препоръча да се опитвате сами да се справите.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar