[:bg][:en]Detox Origin[:]

През последните години детоксикацията на организма стана много популярна по цял свят. Достатъчно е просто да влезете в интернет, да напишете „детокс на организма” и ще откриете изобилие от статии, в които подробно е обяснено защо е важна детоксикацията.

Детоксът е популярен не само защото организмът се пречиства от вредните токсини, които поемаме с храната, водата и въздуха, но заради отслабващия ефект, който има, а той е изключително желан особено много от дамската половина на човечеството.

Методите за пречистване са много, времето за детокс е различно, а целите са напълно ясни. И понеже се говори за съвременния начин на живот и хранене и за замърсяванията, на които е подложено нашето съвремие, голяма част от хората смятат, че понятието детоксикация и начините на детокс са продукт на модерното общество.

Истината обаче е съвсем друга и за да разберем кога човечеството е разбрало, че за да се погрижи за здравето си трябва да отстрани токсините, натрупани в него, ще се върнем назад в историята.

Откъде идва понятието детокс | LuckyFit

Преди това обаче… откъде произхожда понятието детоксикация?

„Отрова” на латински е „токсин”, а понятието „детоксикция” означава „премахване на токсини (отрови)”.

Знае се, че „детоксикация” като понятие е започнало да се налага от средата на миналия век, като първоначално се е използвало във връзка с лечението на хора зависими от наркотици и алкохол. По-късно понятието започва да се използва във връзка и с други зависимости, при които се изисква detoxicate(прилагане на противодействие на отрова или отстраняване на вредните ефекти на отровата върху пациент).

От зората на цивилизацията до наши дни

Как са наричали пречистването на организма древните ни предци не е ясно, но е ясно едно – пречистване са извършвали всички древни народи, като са включвали различни детокс процедури в религиозните си ритуали.

Древна Гърция

Философите в Древна Гърция са използвали пречистваща организма практика в своите ритуали, която по-късно е включена в медицинската практика катометод за премахване на токсините от тялото. Една от детокс техниките, които древните гърци и древните египтяни са използвали за пречистване е била клизмата, тъй като се е вярвало, че пречистването на червата е най-бързия начин тялото да се справи с токсините.

Друг популярен метод за детокс, който са прилагали древните гърци и римляни били т. нар. „потни бани”. Те влизали в горещите бани (подобни на днешните сауни) и престоявали в тях за определен период от време, защото вярвали, че чрез потта токсините излизат най-бързо и лесно.

Древен Египет

Древните египтяни също прилагали клизмите като техника на детоксикация. Те вярвали, че причината за треската се крие в токсините, образувани при разлагането на храната в червата. Този метод на детокс се използва и днес и гарантира, че вредните вещества наистина са премахнати напълно от храносмилателната система.

Индианците

Индианците също практикуват детоксикация от векове, като при тях пречистването се основава на три компонента:

Местните американски жители влизали в малки палатки, в които преди това загрявали камъни. По време на ритуала горещите камъни се поливали с вода и така палатката се превръщала в нещо подобно на сауна. Топлината помагала на тялото да се изпоти и да изхвърли отровата навън.

Постенето е често срещана практика във всички древни култури (включително и в българската) и подпомага разграждането на натрупаните мазнини. По време на постенето тялото изгаря глюкозата и след това започва да гори мазнините, а заедно с тях се изгарят и токсините. Това води до детокс на тялото и освобождаването на ендорфини.

Пречистването с билки индианците извършвали, като изгаряли в купа билки като градински чай в помещение, в което стои човекът, който трябва да се пречисти. Изгаряйки, билките отделят отрицателни йони, които действат пречистващо и на тялото, и на ума.

Китай

Китайската медицина също може да се похвали, че е познавала понятието детоксикация и е прилагала методите на пречистване още през 2700 г. пр. н. е. Методите на детоксикация в китайската медицина се прилагат и до днес, а най-популярните начини за детокс на организма в тази древна холистична система са акупунктурата, акупресурата и клизмите за пречистване на дебелото черво.

Интересен друг метод за детокс, който се използва от китайската медицина от векове, а днес го прилагаме и ние са подложките за детокс. Древните китайци вярвали, че тялото изпраща вредните вещества възможно най-далеч от сърцето и затова залепвали подложки напоени с оцет на стъпалата на краката си нощем. Функцията на тези подложки била да действат чрез стимулиране на натиск върху стъпалата, за да изтеглят токсините.

Тайланд

В Тайланд древните форми на йога включвали използването сок за детоксикация и вътрешно пречистване, което се считало за съществен елемент от духовното пътуване към постигането на самореализация.

Снимка на природата в Индия | LuckyFit

Индия

Индия е родината на най-древната холистична медицина Аюрведа, и няма как да пропуснем да отбележим, че детоксикацията е ключов елемент в методите ѝ на лечение. Това само ни напомня, че токсините не само са били познати на човека от дълбока древност, но и той е търсил начин да се справи с тях.

В Аюрведа методите са детокс са разнообразни и включват използването на билки, прилагането на терапии като Панчакарма, ароматерапия, масажи и диети и друг методи, които са познати и използвани и днес.

В Европа от векове като детокс метод се прилага четкането на кожата със суха четка за няколко минути на ден, след което се влиза в сауна. Този метод премахва мъртвите клетки, отпушва порите на кожата, подобрява имунната система и кръвообращението.

Беглият обзор на методите на детокс, който древните са прилагали идва да покаже, че независимо дали са се развивали в източната или западната част на света, всички народи са познавали понятието детоксикция и са използвали поразително еднакви методи за детокс, които включвали използването на билки и консумацията на плодови и зеленчукови сокове, които имат пречистващи свойства. Прилагали са също така пречистващи терапии за отстраняването на вредните химикали и токсини като клизми, Панчакарма, сауна и т. н.

Детоксикацията днес

Начините, които можете да приложите днес за намаляване на токсините в организма са доста и голяма част са наследство от предците ни, затова няма отново да ги изброяваме, а ще ви дадем набързо няколко съвета за пречистване, които ще ви помогнат да се чувствате по-леки, по-щастливи и определено по-здрави.

Произход на детоксикацията | LuckyFit

6 лесни метода за пречистване на организма от токсини

Включете повече зелени зеленчуци, билки и водорасли в детокс диетата си

Магданоз, люцерна, хлорела са мощни средства за отстраняване на химикалите и тежките метали от организма. Тъмнозелените зеленчуци и билки алкализират и пречистват кръвта, което улеснява организма да се отърве от отпадъците по-леко и с по-малко дискомфорт.

Можете да ги приемате под формата на салата, сок или ако са в прахообразна форма като водораслите например да ги разтваряте във вода или сок.

Детокс с лимонена вода, пипер кайен и кленов сироп

Това е доста драстичен метод за пречистване, но ако смятате, че можете да изкарате ден или два на вода, това ще даде на храносмилателната ви система необходимата ѝ почивка. Важно е да отбележим, че това е доста строг пост и не бива да прекалявате с него.

Пречистване с пресни сокове

Детоксикацията с пресни сокове е много популярна в момента и най-вероятно сте запознати с нея, но да си кажем и ние. Можете да пречистите тялото си със сокове за 3 до 14 дни, като през това време консумирате само прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове.

Сок от целина, краставица, цвекло, моркови, маруля, джинджифил и лимон са отличен избор за неутрализиране на киселинността в организма и за отстраняването на токсичните отпадъци, които са се натрупали в него. Само не забравяйте, че соковете трябва да са прясно изцедени, а не сокове от магазина.

  • Серии от клизми за пречистване на дебелото черво

Всяка храна, която приемаме преминава в стомаха, а отпадъците се придвижват към дебелото черво, за да се изхвърлят по естествен начин навън. Когато обаче в тялото ни има натрупани токсини, това може да затрудни правилното изхвърляне на отпадъците и те се отлагат и образуват шлаки. Клизмите може да не са най-удобния и комфортен начин за детокс, но редовното им прилагане сред голяма част от експертите се счита за едно от основните действия, които трябва да се предприемат за здравословна работа на храносмилателната система и за поддържането на чист от токсини организъм. Пречистващи клизми можете да направите сами у дома с английска сол, но по-доброто решение е да се посетите клиника за детокс.

  • Пречистване чрез потта

Чрез умерени физически упражнения, престой в сауна или четкане на кожата за премахване на мъртвите клетки на кожата порите ви ще се отворят, а токсините бързо ще излязат навън.

  • Спазвайте диета с преобладаващо високо съдържание на вода, зеленчуци и сокове

Това е може би най-приятният и лесен начин да пречистите организма си и да свалите някой килограм. Примерното меню, което можете да пробвате е следното:

*за закуска хапвайте плодове или пийнете зеленчуков сок;

*за обяд също хапнете плод, добавете към него голяма салата от зелени зеленчуци млечен дресинг;

*за вечеря хапнете първо плод, после салата със зеленчуци каквито обичате или си изпечете един – два сладки картофа.

Детокс диетата можете да я спазвате колкото време прецените, само не забравяйте, че след като я приключите захранването трябва да става бавно и постепенно.

Опитахме се да проследим понятието детоксикация и методите на пречистване през вековете до днес и изводът, до който достигнахме е, че макар нашите предци да не са живели в толкова замърсен и изпълнен със стрес свят са открили, че за да са здрави трябва да пречистват телата си от токсини.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar