Плюсове на детокс за един ден

Защо има различни видове детокс 

Ако човек се поинтересува ще види, че темата за детоксикацията днес е много актуална. В публичното пространство се предлагат различни видове детокс: еднодневни, тридневни, седмични, 10-дневни, двуседмични, триседмични. Защо е така?

Защото днес проблемът с натрупването на токсини в тялото е масов и се търсят всякакви варианти той да се смекчи или премахне. В забързаното си  и наситено с ангажименти всекидневие съвременният тип човек яде вредни храни по вреден начин. Закуската най-често се пропуска, макар че още в 5-6 часа стомахът биологично се активира и към 7 „си иска“ закуската. 

Към 12 часа той активно отделя киселина, но при повечето хора „обядът“ се случва хаотично и набързо – когато има време, докато тичаме по задачи или докато довършваме някаква работа. От 17 до 19 часа отново има засилено отделяне на стомашна киселина, но вечерята традиционно е след 19 часа пред телевизора, когато стомашната активност стихва, а към 20-21 часа е съвсем слаба. Така на практика спира преработката на поетата в късна вечеря храна, тя ферментира и гние

При всичко до тук, се яде твърде тестено, мазно, солено, пикантно; прекалено често се консумират полуфабрикати с хранителни добавки, подправки, сол, набухватели и т.н., които влияят неблагоприятно на храносмилането. Голяма част от менюто включва и изкуствено обработени храни с консерванти, емулгатори, стабилизатори, оцветители, ароматизатори и др. субстанции, които са чужди за организма вещества. 

Често се яде и престояла вместо прясна храна, при което полезните съставки са изгубили свойствата си и човек поглъща „мъртва маса“, която не само е безполезна, но в определени случаи – и вредна. Всичко това не е съобразено с биологичния ритъм на тялото, циклите на активност и пасивност на органите, естествените процеси в организма. Така той е поставен в стресова ситуация и не може пълноценно да  разгради и да преработи поетата храна, за да усвои полезните вещества и да изхвърли вредните, и безполезните. В храносмилателния тракт престояват остатъци, от гниенето и ферментацията на които се отделят токсини. 

Черният дроб – преработвателната централа на организма, се претоварва, не успява да си свърши работата, а чрез кръвта получените отрови достигат навсякъде по тялото, вредят на клетките и органите. В резултат, без да е развил конкретна болест, човек чувства нервност, умора, дори изтощение, има нарушен сън, обриви, тежест в стомаха и др. Така в борбата с токсините се прилагат различни начини – като профилактика, частичен или пълен детокс на организма, пречистване на отделни органи.

Видове системи за изчистване на тялото

Кои са двете основни системи за детокс

Всъщност системите за детокс не са много, по същество те са две. Едната е професионалната детоксикация, която се провежда под ръководството и контрола на квалифицирани екипи в специализирани клиники. Тя продължава три седмици, като едната е подготвителна и може да се проведе вкъщи, за което от клиниката след медицинските прегледи дават индивидуален план за хранене и определени процедури.

Втората седмица е за интензивно провеждане на детоксикация, което се прави в клиниката, третата е за излизане от детокса, като организмът се адаптира към дългосрочен хранителен режим. Тази адаптация също може да се извърши от участника вкъщи, отново по специално даден му план. Приемът на някои съставки, активиращи определени органи и системи, може да продължи до два месеца след детокса. 

Другата система е за детоксикация в домашни условия. Тук продължителността може да е различна, като колкото е по-кратка, толкова по-частично е пречистването. Тогава възможно ли е да пречистим организма само за ден? Този метод ефективно може да се използва веднъж на седмица или две за профилактика от хора, които са навлезли в хранителните режими, особено в източните и йога. Те обаче могат, според степента на навлизане в режимите, без проблем да приложат и пълно гладуване – на вода и пречистващи добавки като например живовляк, и да продължат до 7 или 10 дни. Обикновено се прилага веднъж годишно, защото храненето на тези хора по принцип е здравословно. 

Еднодневният детокс може да се приложи за „идване на себе си“ след преяждане по време на продължителни празници. Организъм, в който са се натрупали токсини от неправилно хранене, за един ден не може да се активира да ги изхвърля по естествен начин. Но разтоварването на стомашно-чревния тракт и черния дроб е от полза. За несвикналите, полугладната диета е по-поносима, но има различни комбинации – на сокове, на зеленчуци и плодове, зеленчукови супи, извара, нискомаслено кисело мляко и т.н. И разбира се – и много вода, равномерно разпределена през дена – поне 1,5-2 литра.

Плюсове на детокс за един ден

 С какво е полезна еднодневната детокс диета

И така – възможно ли е да пречистим организма само за ден? Пълен детокс не може да се постигне само за ден, но от еднодневната детоксираща диета има ползи. Особено ако се прилага често – да речем веднъж седмично, което е добра профилактика. 

Да се спрат преработените храни и животинските продукти, и да се премине на течна храна от зеленчуци и плодове – това определено облекчава храносмилателната система за разграждането и усвояването на веществата. В същото време плодовете и зеленчуците  съдържат множество витамини и минерали, които активират метаболизма; фибри и вода, което е полезно за храносмилането; антиоксиданти, които неутрализират различни токсини в организма. 

При всичко до тук /а то е само с оглед храносмилането и метаболизма – другите ползи са отделно/ плодовете и зеленчуците са с ниска калоричност. Така плодово-зеленчуковата диета зарежда с енергия и способства за по-силен имунитет, без да товари организма. Още повече, че диетата обикновено включва към соковете и така наречените „суперхрани“, с богато съдържание на ценни аминокиселини, протеин, магнезий, желязо калций, лецитин и т.н. 

Сред тези храни са годжи бери, спирулина, алое вера, конопено семе и т.н. Освен за разтоварване, еднодневна детокс диета може да се проведе като „предисловие“, когато човек смята да смени хранителния си режим с по-здравословен.

Грешки при детокс диетата

Грешки при еднодневната детокс диета

Поради краткостта на еднодневната детокс диета, много хора самонадеяно смятат, че могат да я проведат по собствено усмотрение. Това е грешка, необходим е консулт с личния лекар. Първо, храненето засяга целия организъм, а човек може да има заболяване, което е противопоказно за определени хранителни режими

И второ, рязката промяна може да причини гадене, главоболие, замайване, стомашни болки, разстройство и др. Освен това въпреки названието си, еднодневният детокс не трябва да се възприема като еднократен акт, защото ако е инцидентен, си губи смисъла. Това е все едно човек да се грижи един ден за здравето си, а през останалото време – не. Ясно какъв ще е резултатът. 

Еднодневната детоксираща диета трябва да е начало, за което да има подготовка, а после – и продължение с изграждането на полезни навици за всекидневното хранене. По принцип резките промени за организма не са желателни, трябва да има постепенност. 

Така преди деня, който сме си определили, постепенно трябва да се ограничат месото, силно обработените храни и продукти, яйцата, млечните продукти, сладкото, кафето, цигарите. Възможно е при „пушачите-кафеджии“ да се получат кризисни моменти, но трябва да издържат. При подготовката се акцентира на зеленчуци и плодове – сурови или варени, на зърнените храни и пречистена вода. 

Самият ден протича в консумация на сокове, коктейли, супи, плодове и зеленчуци. След това трябва да продължат усилията за възприемане на здравословно хранене с леки и пресни храни, билки, без пържени и високо преработени храни, приготвяне на пара и печене, и т.н. Разбира се, това включва и увеличение на плодовете и зеленчуците в менюто, най-вече пресните. За цялостния балансиран хранителен режим със съвети може да помогне отново личния лекар.

Примерно меню за еднодневен детокс

Примерно меню за еднодневен детокс

Още при ставането сутрин се изпива чаша вода, която трябва да е топла и с прибавен прясно изцеден лимон. Топлата вода извлича от лимона по-пълноценно витамин С, който спомага за неутрализирането на свободните радикали, като активира образуването на  глутатион –  силен антиоксидант, който обезврежда тежките метали в организма, пестицидите и т.н. 

В допълнение лимонената вода си е и диуретик и подпомага отделянето на  токсини по естествен път. За закуска може да се направи салата от краставица и домати с целина, спанак и магданоз. Това може да се замени със плодово или зеленчуково смути и овесени ядки. За предиобедна закуска се изяжда една ябълка заради многото фибри.  

На обяд може да се консумира супа от зеленчуково пюре, направено от спанак, броколи, тиквички, зелен боб и с добавка на розмарин, риган или босилек за овкусяване. Супата може да се замени със салата от червено и бяло зеле, пипер, авокадо със сок от липа, конопено масло, шепа кантарион. 

За закуска преди вечеря може да се консумира кисело мляко с малини, ягоди, ананас, банан. Това може да се замени с напитка от ябълки, спанак, лимонов сок, моркови. Вариант за вечеря е салата от зеле, моркови и краставици, със сок от лайм или лимон. Друг вариант са сварени кълнове с домати, зелени чушки и лук с изцеден отгоре лимон. Естествено, това съвсем не изчерпва всички възможности за еднодневен детокс, има например варианти само на смутита. 

При приема на по-твърдата храна трябва да се дъвче добре, до получаването на каша. Алкохолът разбира се е абсолютно забранен, тютюнопушенето също снижава ефекта на диетата, не се препоръчват млечни продукти, черен чай, шоколад. Добре е през деня да се практикуват различни активности – ходене, качване по стълби и т.н., но с лека натовареност, без интензивни дейности

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar