Спортът – възможно ли е да „предозираме“ и достатъчен ли е той за добрата ни форма?
[:bg]Разходка сред планински цветя[:en]A walk among mountain flowers[:]

„Спортът е здраве“ – чуваме често от медии, роднини, приятели, загрижени за нас. Тъй като в днешно време повечето хора водят заседнал начин на живот, препоръката е „движете се!“ – колкото повече, толкова по-добре. Но така ли е наистина? Възможно ли е колкото се може повече всъщност да се окаже твърде много?

Преход в планина Рила | LuckyFit

Оказва се, че твърде интензивните и чести тренировки могат да имат същите ефекти, както заседналият начин на живот, т.е. сякаш не сме се движили изобщо. Изследване от Дания показва, че хората, които тичат с бързо темпо повече от 3 пъти по 4 часа седмично са също толкова застрашени от смъртност, колкото хората, които правят много малко или никакви упражнения.

Това не означава да използваме тази информация като оправдание да не се движим – напротив – може да ни успокои, че не е необходимо да се претоварваме, за да извлечем ползите от двигателната активност, и да ни мотивира да спортуваме това, което ни натоварва… достатъчно.

Препоръчителната минимална “доза“ движение (според американските насоки) е 30 минути умерено интензивна аеробна дейност (бързо ходене например) в 5 дни от седмицата или по минимум 20 минути високо интензивна аеробна дейност (тичане) 3 пъти всяка седмица.

Ходенето пеша и йогата

Бързото ходене и йогата са чудесно средство за извличане на ползите от движението, без да се претоварваме твърде много. Преходите в планината и разходките в града „горят“ калории и стягат мускулите. Ходенето пеша и йогата са примери за умерено интензивни дейности, които ни връщат в добро физическо и психическо състояние. Те не причиняват пълно изтощение и рязък спад на енергийните нива, което води до чувство за зверски глад или необходимост от време за възстановяване.

Разходка сред планински цветя | LuckyFit

Поради тази причина в програмата за здравословно отслабване ЛъкиФит в Банско залагаме на разходките и преходите в планината като ключов елемент за отслабване без изтощаване и гладуване. А сега имате възможност да се присъедините към новата програма ЛъкиФит Йога с повече йога практика, заедно с разходки сред природата!

Когато говорим за ползите от движението обаче, е необходимо да вземем предвид не само интензивността на тренировките, но и времето, което прекарваме изключително в седнало положение.

Според нови изследвания положителните ефекти от двигателната активност могат да бъдат неутрализирани, ако през останалата част от деня седим. Известно е, че колкото повече часове прекарваме в седнало положение, толкова по-застрашени сме от сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак, смъртност. Но това, на което не се е обръщало внимание досега, е, че независимо дали тренират редовно през седмицата (1/2 – 1 час всеки ден например) или не, хората, които през повечето време от деня седят, са в 90% по-висок риск от диабет и значително по-висок риск от останалите заболявания.

Тоест не е достатъчно да заменим един час в седнало положение с един час тренировка; необходимо е да намалим като цяло броя часове, в които седим, тъй като има голяма разлика между движещото се твърде малко и седящото твърде много тяло. Например бариста, който стои в изправено положение и извършва движенията за обслужването на клиентите, въпреки че това не е спортна тренировка, изразходва с около 1,300 калории на ден повече от човек, който стои на офисния стол.

Изгарянето на калории, складирането на мазнини и функционирането на мозъка се извършват по съвсем различен начин, когато седим и когато сме изправени и извършваме леки движения. Поради тази причина се препоръчва на всеки половин час да правим „почивки“ от седенето, като ставаме от стола и се раздвижваме.

По-интензивната физическа активност също помага, но степента зависи от нивото на обездвиженост на тялото през останалото време. Един час бързо ходене например може да компенсира негативните ефекти от 8-часово седене, но правим ли го всеки ден и под 8 часа на ден ли седим?

Въпреки че всичко около нас ни потиква да седнем – независимо дали се отнася до транспорт, работа или забавления, като например да седнем на кафе с приятел или да отидем на театър, можем да правим „малки стъпки“ към повече движение. Както посочихме, не е необходимо да се претоварваме, за да се радваме на положителните ефекти от двигателната активност за здравето и фигурата.

article-end-image