Site icon LuckyFit

Защо танците са толкова ефективни за тялото и ума?

Съществуват всякакви спортове, които ни помагат да сме активни да раздвижваме телата си постоянно. Те поддържат добрата ни фигура, но едновременно с това се грижат и за други неща – за доброто ни психическо състояние и за изграждане на здрав и борбен дух. 

Освен с практикуване на спорт, такъв ефект и още много ползи може да постигнете и извлечете с помощта на танците.  

Танците – вид изкуство

Танците не са спорт, а по-скоро вид изкуство, което разказва цели истории посредством човешкото тяло и неговите движения. То винаги върви ръка за ръка с музиката и само тогава има цялостен и завършен вид. 

Няма точна дефиниция, а се определя спрямо различни критерии – исторически, културни, морални и естетически традиции в различните общества. Съществуват всякакви видове танци, че е трудно да се съберат и изброят всички наведнъж. 

Популярни видове и стилове са:

В буквален смисъл салсата е сос, а танците са кръстени така, защото музиката им включва всякакви инструменти и звуци. Салсата е изключително популярна и много хора я харесват.

Изпълняват се на фона на хип-хоп и рап музика. Към това направление се причисляват и съответната музика, графити и диджействане. Стилът е изключително популярен и практикуван и до днес във всякакви части на света.

В балета сюжетът се разказва с танц. Движенията включват ритмопластически танц, свободна пластика, танца „модерн“ и джаз-балет. Балетът е пряко свързан с музиката и литературата и често жанровете се определят на база техните такива. 

Различават се следните видове балет – балет-трагедия/комедия, балет-пиеса и балет-симфония, сюжетен или безсюжетен, едноактен и многоактен, балет-интермедия, хореографска миниатюра и класически балет.

Начинът, по които танцьорите се захващат един за друг, зависи от вида на хорото. Ръченицата може да се танцува както индивидуално, така и по двойки или дори групово. Не е задължително танцьорите да се държат за ръце, освен ако не е поставено по хореография.   

Защо танците са толкова ефективни за тялото и ума?

Танците могат да бъдат играни по различни поводи – пред аудитория или на ритуали, както и за лично удоволствие. Един танц е съставен от определен брой движения, които се повтарят определен брой пъти. Могат да се изпълняват с различно темпо, като това зависи от музикалния съпровод.

Също така с тях може да предаваме различна емоция. Някои хора показват болката и тъгата си по този начин, докато други – радостта си, трети – яростта си… С танц можем да предадем всяка емоция. Тя дори ще бъде засилена с помощта на правилен подбор на музика, движения, костюми, грим, прическа, сценични декори и осветлението на сцената. 

Това е и една от причините танците да са толкова важни за нас и доброто ни състояние. Те са невероятен начин да се отърсим от проблемите си или дори да помислим за тях и разрешаването им, докато поддържаме в добра форма и тялото си. 

Освен това танците изграждат важни черти и качества у нас. Когато танцуваме в група се научаваме на отборна игра и синхрон, докато когато танцуваме сами развиваме самостоятелността си и подобряваме собствените си умения. И в двата случая ставаме по-дисциплинирани и отговорни. Развиваме общата си култура и ставаме целеустремени към успеха. 

Танците изграждат борбен дух. Такъв, който не се отчайва при неуспех, а продължава напред с научен урок. Танцьорите ценят истински важното в живота – хубавите моменти и емоции. 

Танците са предназначени за всички, които искат да са подвижни и да поддържат добрата форма на тялото си и на духа си. Те развиват важни черти на индивидите и им помагат да са в добро здраве. 

Отразяват се добре на ума, защото поддържат активната мисловна дейност и концентрацията. Могат да повлияят на лошото настроение и да се борят с депресията, защото смекчават стреса и повдигат духа на танцьорите. Изиграват важна роля в изграждането на самочувствие. Те са страхотен за тези, които искат да отслабнат и да горят калории. 

Танците натоварват всички мускулни групи и ги развиват, за разлика от тренировките във фитнеса или бягането.  Има много ползи за костите и ставите от практикуването на танци, без значение какъв стил са те. 

Последно, но не на последно място – танците са страхотен начин да се запознаете с нови хора, с които да споделяте еднакви или подобни интереси.

Кои танци могат да предизвикат травми?

Оказва се, че има танц, който може да бъде определен като „опасен” и това е именно зумбата. Тя става все по-популярна като начин за отслабване. Според проучване в следствие на практикуването ѝ възникват най-много травми отколкото при другите танци. 

Друг вид танци, който също се счита за опасен, заради възможността от възникване на травми е аеробиката. В тази класация попада и фламенкото. Хора, които са склонни към развиването на травми е добре да избягват тези стилове. 

За най-безопасни са считани салсата и балните танци. Те са от изброените по-горе – пленителни и въздействащи. Стиловете танци са много, а ползите от тях – още повече. Изберете своя фаворит и поддържайте доброто настроение и хубава фигура с практикуването му.

Exit mobile version