Диети за отслабване и над 50

Защо отслабването трябва да е съобразено с възрастта

Около 50-годишна възраст в организма на жените обикновено настъпват редица изменения, често вече са появили и болести.

Жена над 50 отслабва

Метаболизмът като цяло се забавя, за което допълнителна роля има и менопаузата. В крайна сметка теглото се покачва. Същевременно при костите и ставите има определено изхабяване, мускулите отслабват, което води до рискове за състоянието на опорно-двигателната система. Намалява краткосрочната памет, появяват се проблеми с храносмилането, зрението и слуха отслабват, може да се получи окосмяване и т.н.

От заболяванията са много разпространени диабетът, хипертонията, остеопорозата,  която е изтъняване на костите от метаболни изменения и др. Всичко това е свързано с промени на различни процеси в тялото. Освен физиологичните промени, се изменя и ценностната система за важните неща в живота, той се променя към уседналост или направо към обездвижване, слабост към сладкото и други „вкуснотии“.

Отслабването трябва да бъде съобразено с всичко това – свалянето на килограми се понася от организма далеч по-лесно на 20 и 30 години, отколкото на 50 и повече. Ако например се приложи грешна диета, тялото може да се лиши от важни за възрастта и състоянието вещества, или да се предизвика стрес за организма, който за изостри някои съпътстващи заболявания.

Предозираната физическа активност също може да предизвика усложнения при различите болести – например сърдечно-съдовите или да доведе до травма. Затова въпросът Как да отслабне жена на 50 и повече години е съществен за определената възраст и отговорът трябва да се търси с консулт от специалисти след медицински изследвания.

За всеки конкретен случай съответните специалисти трябва да определят какво и как да се яде, кои храни да се изключат, какви да се физическите активности и как да се съчетаят в режим. Ще се уточни и какви промени да се направят в цялостния начин на живот, за да може отслабването да се поддържа трайно.

Как жените на 50 и повече години да отслабнат здравословно

Постепенна промяна в активността и диетата – това най-общо е отговорът на въпроса Как да отслабне жена на 50 и повече години. Целта е отслабването да е здравословно – никой не иска да стопи килограми, докарвайки си болести. Така диетата след навършени 50 години е с редица отлики от стандартните хранителни режими, подходящи за млади момичета. Това се отнася не само за храненето, но и за спортуването, и за начин на живот.

Отслабване и над 50 с ЛъкиФит

Правилното хранене означава използването на здравословна храна и правилен начин на консумация. Не бива да се налагат драстични ограничения за храната с твърди диети, целящи за бързо отслабване, защото това ще провокира резки промени и нови проблеми в организма.

Освен това отслабването по този начин ще е безсмислено – може да се свали малко тегло, но най-вече за сметка на мускулите. И тъй като метаболизмът се е забавил от възрастта, мускулите ще се заменят с мазнини и може да се натрупа повече тегло, от колкото е било преди решението за отслабване. Затова съветът е за постепенна промяна в диетата, като се акцентира на висококачествени растителни продукти. Заради всичко това, както беше споменато, точният хранителен режим за всеки конкретен случай трябва да се определи от диетолог.

Здравословно отслабване без активиране на движенията е невъзможно. С напредване на възрастта се получават различни трансформации – натрупва се мастна тъкан, мускулният тонус намалява. На 50 и повече години е препоръчителна гимнастиката, танците, плуването. Активното спортуване изисква да се направи предварителен преглед и лекарска консултация. За някои заболявания – като например споменатите диабет или хипертония, упражненията са противопоказни.

Физическата активност трябва трайно да навлезе в живота: ходене на чист въздух, като се използват различни настилки на терените и наклони; умерен спорт според здравето и възможностите. Практикувана всекидневно, физическа активност удължава младостта и красотата.

Какво да знаем предварително

Диетите, макар и предписани от специалист, не бива да се изпълняват сляпо – хората трябва да знаят кое защо правят. Това до голяма степен допринася за мотивацията им. В този смисъл, ако се питате Как да отслабне жена на 50 и повече години, е добре предварително да знаете  кое е полезно и кое е вредно.

По принцип трябва да се спрат висококалоричните храни, за което е необходимо да се научим да следим съставките им. Подробни данни за продуктите има на етикетите, които трябва да можем да разчитаме. Специално внимание трябва да се обръща на гликемичния индекс и енергийната стойност на храната.

Диетата трябва да е максимално разнообразна, но балансирана – без да съдържа излишни калории, за да може от продуктите да се получава  оптимално количество енергия. За ефективно отслабване след 50-годишна възраст е добре денят да започва с чаша топла вода, като се добави лимонов сок. За предпочитане на закуска са протеиновите храни – например бъркани яйца, нискамаслена извара, слабокалорично сирене.

Първото хранене може да включва сложни въглехидрати – пълнозърнест хляб, зърнени храни, плодове, ядки, семена. Те са богати на груби фибри минерали, витамини. Промеждутъкът между храненията трябва да е 3-4 часа, за да може съставките да се усвоят оптимално. Препоръчва се на обяд и вечеря да се консумират порция риба или нетлъсти меса – птиче, говеждо, с ориз, зеленчуци.

Менюто може например да включва пъстърва или скумрия. Картофите обаче са противопоказни и могат да се заменят с карфиол. Противопоказно е и яденето след 19 часа, защото вечер активността на организма намалява, включително се забавя и храносмилането, и товаренето на стомаха с храна затруднява изпълнението на функциите му.

По принцип храненето трябва да е на малки порции 5 или 6 пъти на ден, пият се поне 2 литра вода. Чаят, кафето и супите не са включени във водния  режим на организма.

Упражнения за отслабване на жени над 50-годишна възраст

При упражненията за отслабване на жените над 50 години най-трудно е началото – заради наложилите се навици и психическата бариера. След консулт с лекар обаче могат да се подберат сравнително лесни упражнения, за които дори не трябва специална екипировка: достатъчни са килимът у дома, въже за скачане, гирички и др., които лесно се осигуряват.

Продължителността на упражненията е поне 20 минути,  3-4 пъти на седмица. След кардио-упражнения обаче не бива да се яде два часа, както и да се пият кофеинови напитки като кафето. Специално трябва да се каже, че упражнения, които силно вдигат пулса, са потивопоказни. За възрастта над 50 години най-добре е практикуването на пилатес или йога асани.

Упражнения за отслабване и над 50

Известно е, че на 50-годишна възраст мускулната маса намалява с около  една пета спрямо времето, когато сме били на 20. Само че мускулите са основните потребители на калории и при намаляването им енергията, получена от храната, не изгаря, а се трупа в мазнини в тялото. Затова, за да се компенсира загубата на мускули и да се усили метаболизмът, са необходими упражнения.

Едно от популярните упражнения е да се легне на пода с ръце по тялото. Тазът се вдига до стягане на седалищните мускули. Повтаря се 15 пъти с почивки около минута.  Полезно е за по-тънка талия, стегнати бедра и задни части.

Комплексът може да включва и поза на колене с ръце на пода. Свива се десния си крак и се издърпва към гърдите, след което се връща в изходно положение. Прави се по 30 пъти за всеки крак по два комплекса. Помага да укрепне долната зона на гърба.

Третото упражнение е в легнало положение със сгънати колене и вдигнати ръце. Торсът се издърпва от пода, ръцете са над главата. Повтаря се 25-30 пъти. Също така има упражнение за по-еластични мускулни връзки. Ляга се на пода, краката се вдигат нагоре. Всеки крак последователно се обгръща с ръце и се издърпва, за всеки крак се правят 2-3 комплекта.

[:]

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar