Подготвителен етап за детокс

Детоксикацията не е просто диета – много по-сложно е

Преди да се коментира колко често се прави детоксикация, трябва да се очертае същността на детокса и защо е необходимо да се провежда. Много хора смятат, че става дума „просто за диета“, но е много по-сложно.

Пълният детокс има подготвителна част, после същинска, след което следва адаптивна за постепенно преминаване към дългосрочен всекидневен режим. Освен специализирания хранителен прием, включва и дадени дейности, упражнения, масажи, както и приемане на определени билки, също и натурални масла. Повлиява се както физиката, така и съзнанието.

Детоксикацията е подбрано, целенасочено активиране на биохимични процеси, чрез които тялото да неутрализира натрупани токсини и да се освобождава от тях. Тя всъщност подпомага организма да образува полезни вещества, необходими за обезсилването на отровите. Детоксът може да е насочен както към цялото тяло, така и към отделни органи – жлъчка и черен дроб,  щитовидна жлеза, бъбреци, дебело черво, лимфа и кожа, кръвоносна система.

Подготвителен етап за детокс

Защо борбата с токсините е толкова важна?

По принцип човешкото тяло е така устроено, че да може само да елиминира постъпилите в него токсини. Днес обаче организмът ни поема твърде много отрови, за елиминирането на които естествените му способности за самопречистване не са достатъчни, тъй като са само за естествените излишъци. А с химически вещества от промишлеността са замърсени въздухът и питейната вода.

Голяма част от земеделската продукция е поела вещества от синтетичните торове и препарати, с които е обработена. Много от храните са с изкуствени оцветители, овкусители, стабилизатори, емулгатори, консерванти и т.н. Към това се прибавят и вредните навици. Много хора например се хранят хаотично – с полуглад и „хапване набързо“ през деня и преяждане вечер.

Това затормозява храносмилателните процеси, получава се престояване на хранителни остатъци, при които започва гниене и образуване на отрови. С кръвообръщението те се разнасят по тялото, нарушават подхранването и развитието на клетките, тъканите, органите. Това води до нарушения в дейността на цели системи. Масовото обездвижване допринася за забавяне и проблеми с метаболизма.

В крайна сметка се появява перманентна умора, цялостно неразположение, главоболие, стомашно-чревни проблеми, алергии, развиват се различни болести.

Видове детокс и периодичност

Видове детоксикация и периодичност

Отговорът на въпроса колко често се прави детоксикация зависи от това какъв вид се избира. Има с кратка периодичност – ден, два, три, седмица, десет дни, две седмици. При пълния детокс, който трае 21 дни, всеки етап е по седмица /подготовка, същинска част, адаптация към дългосрочно ежедневие/, като билковият прием е месец-два. Заради замърсяванията на околната среда и напрегнатия начин на живот е добре да се провежда поне веднъж годишно.

Колкото по-кратък е периодът за детокс, толкова нещата се доближават до вид диета: залага се на хранителния прием, като може да бъде от пълен глад за ден, до леки храни от рода на зелените коктейли, плодове, зеленчуци. Това е съпроводено с пиене на много вода и различни чайове, като някои от билковите освен диуретично, имат и слабително действие.

Макар и с по-частичен ефект, кратките програми допринасят за отводняване на тялото, заздравяване на кожата, по-спокоен сън, по-добра концентрация. Те могат да се прилагат по-често за „разтоварване“ – на седмица, на две, на месец, но крият редица рискове.

Именно заради малката продължителност, хората подценяват какви последици може да има и на своя глава предприемат драстични хранителни режими. Това обаче е противопоказно например при диабет – болест, която може години на ред да се развива без видими симптоми и човек да не знае, че я има.

Необмислените хранителни режими могат да са много вредни и при бъбречни проблеми, туберкулоза, анемия, автоимунни и други заболявания.

Затова детоксикацията трябва да се провежда със съветите и контрола на специалисти, след като се направят необходимите медицински изследвания. Иначе могат да се допуснат грешки и да се получи електролитен дисбаланс в тялото, да се появят дихателни проблеми, спазми, нарушено храносмилане и стомашни, мускулни и ставни болки, и т.н.

И обратно – правилно проведеното изчистване от токсини оптимизира дейностите на органите и системите, подобрява общото здравословно състояние, засилва се имунитета, което е профилактика срещу болестите; умората изчезва, човек получава прилив на енергия, вдига се общият тонус; съзнанието се прояснява, мисълта става по-ясна и бърза, подобрява се концентрацията. Не на последно място се свалят излишни килограми.

Детоксикацията и процесите в организма

Детоксикацията и процесите в организма

Детоксът не е случайно съчетани дейности, той е съобразен с процесите, циклите и потребностите на организма, които пък са под влияние на природните процеси и цикли. Всички знаем как настъпването на нов сезон отразява на състоянието ни.  

Затова е добре за детоксикация да се избере период, в който се сменят сезони. Особено подходящ е краят на зимата и началото на пролетта. Тогава човек излиза от сравнително „ленивия“ земен период, който е с по-тежка, трудно смилаема храна и намалено движение, а организмът, включително обмяната на веществата, е на по-ниски обороти.

През зимата е завишена консумацията на храни от животински произход и съответно животински мазнини, при което киселинността е увеличена. Наред с това заради намаления прием на пресни плодове и зеленчуци, има дефицит на витамини и микроелементи и спад на имунитета. Ако е имало опити да се компенсира с оранжерийна продукция, не е сигурно дали не са довели до допълнително натрупване в тялото на химикали, с които тези продукти са отгледани. Във всеки случай качените излишни килограми са показател, че в тялото има и натрупани токсини.

Друг „по-критичен“ период, в който е добре да се помогне на организма, е краят на есента и началото на зимата – тогава също започва да спада имунитетът, а метаболизмът да се забавя, хората лесно се разболяват от грип, настинки и т.н. Ролята на детокса през есенно-зимния сезон е да изчисти отровите и да „зареди“ организма с минерали, витамини и други полезни вещества за защитата на тялото.

Тук трябва да се уточни, че ако човек има чревни проблеми – колит, газове и подувания, запек, е препоръчителна детоксикация през всеки сезон, като лекарски консулт ще определи какъв вид да бъде тя. Същото важи и за хора с нарушения на метаболизма или пък приемащи много лекарства.

Разбира се, необходимостта от детокс е много индивидуална, защото зависи от индивидуалния хранителния режим и физическата активност. Така  детоксикация може да се предприеме по всяко време през годината, когато човек почувства, че има необходимост. Което обаче също трябва да стане с лекарски консулт и изследвания, защото някои от симптомите могат да са следствие от заболяване.

Кога имаме нужда от детокс

Основни симптоми, че имаме нужда от детокс

Както беше споменато, токсините в организма нанасят поражения още на клетъчно ниво и освен цялостно понижаване на здравния тонус, увреждат и влошават дейността на различни органи. Затова и симптомите за натрупани отрови са разнородни.

Сред тях са:

  • задържането на течности /което обаче може да се дължи на сърдечно-съдов проблем, бъбречно заболяване и др./;
  • уголемяване на черния дроб, който е възлов за преработката на веществата и неутрализирането на токсините /но причината може да е например от заболявания на храносмилането или кръвообръщението/;
  • безсъние /може да се дължи и на различни медицински и психиатрични състояния/.

Често главоболие без видима причина може да се предизвика от консерванти в храната, оцветители, ароматизатори. Сред другите признаци, които сочат необходимостта от детокс, е постоянната умора и изтощение въпреки 8-те часа сън в денонощието, тук се прибавят и кръговете под очите.

Запекът,  както и обилното потене и неприятната миризма на потта, също могат да се дължат на високи нива натрупани токсини в тялото. Понякога токсини се натрупват в кожата от различни химикали в сапуни, балсами, шампоани, лосиони. Те могат да доведат до кожни проблеми като обриви, акне, екзема.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar