WEIGHTLOSS DIETS FOR CHILDREN UPTO 14-YEARS OLD

Според Световната здравна организация, около 10% от децата между 5 и 17 годишна възраст в целия свят страдат от затлъстяване. За България статистиката също е доста тревожна и показва, че 20% от българчетата са с наднормено тегло, 14% страдат от свръх тегло, а 7% са със затлъстяване.

Защо споделяме тези тревожни данни?

Налага се! Налага се да направим нещо, за да се справим с този много тежък проблем, защото това заболяване се лекува бавно и трудно и ако не вземем мерки да се погрижим за здравето и теглото на децата си днес, утре те ще се превърнат в затлъстели възрастни, страдащи от не едно и две заболявания.

Излишни килограми при деца | LuckyFit

Можем ли да направим нещо сами?

Разбира се! От нас зависи да се погрижим за подобряване хранителните навици на детето, да се погрижим да го накараме да излезе от стаята си и да спортува. Ние сме хората, които трябва да обсъдим, ако се налага и диети за отслабване за деца до 14 години, с които детето да намали бавно и по здравословен начин теглото си.

Можем да направим много, но преди това ни се иска да поговорим за…

Най-честите причини, които водят до затлъстяване на децата и тийнейджърите

Да се даде кратък отговор защо през последните години теглото на децата се повишава с тревожни темпове не е възможно, тъй като факторите са изключително много, но като водещи причини специалистите посочват:

Недобри хранителни навици на децата

Ако преди години подрастващите задължително са закусвали с домашно приготвена и балансирана храна, то днес процентът на децата, които пропускат закуската или които се хранят с пакетирани или храни с висок гликемичен индекс е нараснал неимоверно много.

Преяждане с храна

Повече по 50% от децата до 14 годишна възраст посягат към небалансирани храни и газирани напитки като междинно хранене по време на учебните часове или след вечеря.

Намалена или нулева консумация на пресни плодове и зеленчуци

Все по-малко са и децата, които консумират пресни плодове и зеленчуци като същевременно с това прекаляват с газираните напитки, „натуралните” сокове от кутия, сладките и пакетираните храни.

Недостатъчна физическа активност

От година на година децата ни се обездвижват и се застояват все повече пред компютъра или телевизора, което неминуемо води до повишаване на теглото.

Недостатъчната физическа активност се дължи освен на прекомерната дигитализация на живота ни, и на големия прием на мазнини с храната или казано по друг начин – колкото повече децата се хранят с небалансирана и висококалорична храна, толкова повече няма да искат да излязат навън дори за разходка. Защото мазнините правят всички ни мързеливи.

Липсата на достатъчно сън, повишено натоварване и стрес

За съжаление днешните деца спят много по-малко, подложени са на стрес и имат много ангажименти, с които им се налага да се справят. Всичко това води до все по-честото посягане към нездравословна храна или до хранене в неподходящо време, което отново се отразява на теглото.

Какви са последиците от детското затлъстяване?

Затлъстяването в детска и юношеска възраст води след себе си тежки последици и за самочувствието на подрастващите, и за здравето им.

Първото, с което се сблъскват децата с наднормено тегло са подигравките в училище, което понижава самочувствието им. Грешката на голяма част от родителите е, че не приемат сериозно подигравките, на които са подложени пълничките деца в училище, но това е проблем, който в бъдеще може да се отрази негативно на целия живот на детето.

Освен емоционалните проблеми и пониженото самочувствие, не по-малко тревожни са заболяванията, основни виновници за появата на които са точно затлъстяването и наднорменото тегло.

Добре известно е, че прекомерното тегло отслабва имунитета и прави организма по-податлив на хронични заболявания. Белодробни заболявания, недостиг на въздух, сънна апнея, дори астма са често срещани при деца с наднормено тегло.

Наднормерното тегло при децата оказва влияние и на костите и ставите, тъй като води до чести навяхвания и фрактури на крайниците, които не издържат на голямото натоварване.

Все по-голям е броят на децата с наднормено тегло, които страдат от високо кръвно, аритмия, сърдечно – съдови заболявания, диабет тип 2, които са заболявания, които доскоро са се проявявали основно при възрастните.

Ако теглото не се нормализира, в по-късна възраст проблемите се задълбочават и може да се стигне до инсулт, инфаркт, менструални аномалии и проблеми с яйчниците при момичетата, хранителни разстройства, проблеми с жлъчните пътища, с бъбреците и т. н.

Деца с наднормено тегло | LuckyFit

Как да нормализираме теглото на децата?

Има ли желание, има и надежда да се справим – и ние като родители и децата ни. На първо място трябва да се действа веднага, но без да се прибягва до драстични мерки.

Промяната в храненето е първата стъпка, която трябва да се предприеме и това може да стане с диети за отслабване за деца до 14 години. И преди да се шокирате, че трябва да подлагате детето си на диета ще кажем, че тук не става въпрос за някаква строга и драстична диета, а за балансиран начин на хранене.

*Промяната в ежедневния режим на хранене е първата стъпка към нормализиране на теглото. Това означава да включите в диетата за отслабване за деца до 14 години повече пресни плодове и зеленчукови продукти, зехтин, пълнозърнест хляб, риба, нетлъсти места и да намалите въглехидратите, преработените храни, захарта и газираните напитки.

За да не се травмира детето, добре е да промените начина на хранене на цялото семейство. По този начин малчугана ще приеме по-лесно идеята, че трябва да се храни с добра, балансирана храна и лека – полека ще свикне да посяга към плодовете и зеленчуците, вместо към вафлата или баничката.

В този ред на мисли, една от добрите и подходящи диети за отслабване за деца до 14 години (а и за вас, ако имате нужда и желание) е средиземноморската диета.

*Другото важно нещо е промяната в начина на хранене. Детето трябва да се научи да се храни на масата и да храносмила бавно и добре.

*Приемът на достатъчно количество вода също е много важен при диетичното и здравословно хранене, затова детето трябва да приема поне 1 – 1,5 литра вода дневно.

*Не бива да се забравя и че здравословното отслабване е възможно единствено в комбинация между балансирано хранене и спорт. Спортът поддържа тялото здраво и помага за изгарянето на приетите калории, затова детето трябва да спортува.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar