Снимка на Опра Уинфри | Lucky Fit

Опра Уинфри може да бъде отличен пример за всеки, който търси своето вдъхновение за отслабване по холивудски. Първо, защото макар и да е сред най-богатите жени в света и да е световно известна, с възможности да ползва всякакви методи, телевизионната водеща „открила“ трайното здравословно отслабване като повечето хора – след дълга борба с извънредните килограми.

Снимка на Опра Уинфри | LuckyFit

И второ, нейният пример е силен в нещо много важно при провеждането на отслабване – необходимостта човек да си даде ясна сметка кое го довежда до наднормените килограми.

Тази мотивация е много съществена за отказването от вредните навици, които ни докарват до свръхтегло. Ако не ги отстраним или ако се върнем към тях, просто няма смисъл да говорим за трайно здравословно отслабване.

В различните периоди, теглото на Опра варира нагоре-надолу между 57 и 107 килограма. За да поддържа формата на тялото си, тя прилага различни диети, включително и полуглад. Отслабва, после наваксва килограми. И даже продължава да трупа още в напрегнатото си всекидневие – работата й поглъща времето от 6 часа сутринта до 10 часа вечерта.

За тази си дълга борба с наднорменото тегло, Опра разказва в предговора на книгата от Боб Грийн „Здравословният начин на живот Best Life“. Именно Боб Грийн й помогнал да стигне до „прозрението“ за здравословно отслабване – с обмислена физическа активност, съчетана с балансирано и ритмично хранене. Простичко – каквото поемеш, това изразходваш.

Променяйки навиците си, Опра започнала да тренира, спряла да яде след 19,30 часа, махнала нездравословните храни, порциите й станали по-малки, и дори си направила градинка с домати, моркови, зелен боб, зеле.

Преди всичко това,обаче, човек трябва да си направи равносметка – самата Опра акцентира на това. За себе си тя открила, че храната не й носи толкова удоволствие, колкото „избиване на нерви“.

Проблемите може да са разнородни – от напрежението в работата до получено телефонно обаждане, което не е било желано – човек от всичко може „да се крие“ в „набиване“ на храна. С такова самозалъгване обаче човек си „крие“ и от шанса за отслабване.

Отслабване по холивудски означава всекидневен ритъм

За да се постигне този вид отслабване, трябва да се възприеме определен режим на хранене, което да е съчетано с физическа активност. Това е свързано с отпадането на някои вредни привички и създаването на полезни навици.

Упражнения във фитнеса | LuckyFit

На практика настъпва промяна в начина на живот. Обикновено хората не са сигурни как точно да направят тази промяна и какъв модел да си изградят. Често се правят частични промени.

През топлия сезон, да речем, се минава масирано на плодове и зеленчуци, а движението се увеличава. Което през лятото, впрочем, е естествено. Но наесен или зима това отшумява и ако се е постигнало някакво отслабване от лятото, то не остава трайно.

При отслабването няма „масиране“, а има от всичко в подходящите количества. Храната трябва да е разнообразна, за да може организмът да получава всички необходими вещества. Той, между другото, се нуждае в определена степен даже от „страшните“ мазнини – те са много важни за мозъчната дейност.

Физическата активност също трябва да е в добре преценени форми и степен – според пола, възрастта, здравословното състояние, възможностите. Отделно тази активност трябва да е съобразена и с хранителния режим – да се изразходва повече енергия от приеманата, за да се получи отслабване.

Тези трудности са в началото – получи ли оптимален модел, човек лесно се научава да го следва и може да постигне мечтата си за бързо отслабване. Което да е трайно, защото ще може да го поддържа.

Затова е добре да се започне през отпуската и да се потърсят специалисти. В ЛъкиФит в Банско например под медицински контрол по здравословен начин може да се свали до 6% от теглото само за седмица и до 8% – за две седмици. 

Освен това, всеки участник в програмите на тази специализирана клиника получава дългосрочен персонален план за хранене и физическа активност.

При правилно природосъобразно отслабване, за година може да се свалят до 30% от теглото и да се поддържат желаните килограми.

Закуската сутрин – За и Против

Много хора не закусват – пият по едно кафе на гладно и тръгват на работа. Затова, като се говори за здравословно хранене и здравословно отслабване, трябва да се уточни – с или без закуска сутрин?

Портокалов сок чаша | LuckyFit

Потърси ли човек информация, попада на различни коментари за сутрешната закуска – от това, че е много важна и трябва да е обилна, до пълно отричане на значението й в една балансирана диета за отслабване.

При специалистите по здравословно хранене и отслабване няма колебание – сутрешната закуска е част от хранителния ритъм през деня. Нещо повече – препоръчва се и междинно хапване на някоя ябълка или друг плод преди обяд и в следобедните часове.

Сутрешната закуска не бива да е обилна и трябва да включва леки храни – плодове и зеленчуци, мед, може кисело или прясно мляко, извара, сирене. Двадесетина минути преди закуската може да се изпие чаша сок – плодов или зеленчуков, билков чай, или просто чаша топла вода.

В сутрешната закуска не бива да има сладкиши, тлъсти или пържени храни. В тази част на деня организмът още не се е настроил на режим за такова храносмилане. 

И ако го накараме „да превключва скоростите“, освен че поетата за закуска храна няма да е полезна, нищо чудно да ни се доспи тъкмо като ще тръгваме на работа.

Закуската сутрин трябва да е поне половин час след ставане, като оптималното време за нея е между 7 и 9 часа – това съответства на биологичния ритъм на организма.

Здравословните режими не изключват кафето, стига да няма пристрастяване и много захар с него. Кофеинът в кафето въздейства на нервната система и ни прави по-активни за изгарянето на калории.

Освен това, кофеинът стимулира процес в организма, при който се разграждат липидите, съхранявани  в мастните клетки. В допълнение – кафето съдейства за метаболизма, защото действа като диуретик, предизвиквайки отделяне на повече урина.

Капани пред отслабването по холивудски

Когато здравословното хранене стане навик, моментните отклонения няма да са проблем, защото ще е сигурно връщането към рационалния ритъм. Преди това обаче, когато режимът още не е трайно установен, има ред неща и ситуации, които са „взривоопасни“ за отслабването.

Свинско с ябълка ястие | LuckyFit

Докато са в началния етап, хората например е добре да намерят подходящ начин да отклоняват поканите за гостуване вечер.

Ходенето на гости вечер предполага „тежки софри“ точно когато отслабващият не бива да яде обилно. На гости, той може да не се устои на изкушенията и режимът да рухне не само за тази вечер. Ако ли пък устои, отказът от ястията може да е по-обиден за домакините, отколкото ако гостуването е било отклонено благовидно.

Добре е другите вкъщи, ако не са на хранителен режим, да се съобразяват с този, който отслабва. И да не го подлагат на изпитания с шоколади, бонбони, пасти, пици и всичко останало, което може да се купи или поръча, а за него е вредно.

Като става дума за изпитания – хората в режим на отслабване с холивудска диета трябва да обърнат специално внимание на проблемните си отношения и изобщо на дразнителите, които „им вдигат нервите“. Тези проблеми или трябва да се решат, или да се игнорират, защото нервността често подтиква хората към храната.

Не бива също така да се робува на точни до минутата графици. Всекидневието ни е натоварено и динамично, в даден случай може да се изразходват повече калории и човек да почувства глад в по-ранния следобед. Няма никакъв проблем да изяде междинната си закуска по-рано от обикновено. И обратно – ако не е гладен, да пропусне.

Самият начин на хранене в тази диета също е важен. То не трябва да е между другото – покрай вестника или телевизора, например, защото лесно се губи мярката. Всяка хапка трябва да се сдъвква добре, да се „усеща“. Тогава и мозъкът навреме ще разбере, и ще каже кога да се спре яденето.

Няколко трика, които помагат за трайно и природосъобразно отслабване

Като стане дума за здравословно отслабване, много хора се оправдават – най-вече пред себе си, че имали желание, но нямали време.

Яж здравословно, пий вода | LuckyFit

Денят им бил толкова натоварен, че за да успеят със всичко, трябвало да се движат само с кола, нямало кога да обикалят по магазините, за да подбират храни, нито да посещават фитнес и т.н.

Всъщност изобщо не е толкова сложно и в най-натовареното всекидневие да се впишат принципите за отслабване. Във всеки супермаркет, а и в по-малки магазини, се предлагат разнообразни здравословни храни.

Така че ако има някакво изискване тук, то е не обикалянето, а да се научим да разчитаме етикетите, за да подберем калориите за менюто – точно като холивудските звезди, на които искаме да приличаме във външния си вид. 

Колкото за движението – никой не е на работа 24 часа в денонощието. А когато „разпуска“, вместо да седне на маса в заведение или вкъщи, или да речем пред някой сериал по телевизията, може да прави свежи разходки в парка – защото всяка диета е безсмислена, ако не е съчетана с движение. 

За по-интензивни натоварвания също има лесно решение, което не изисква много време. Може да се купят за вкъщи различни гимнастически уреди – гири, пружини и т.н., или дори фитнес уред.

Има и съвсем дребни и лесни трикове, които подпомагат идеята за отслабване. Може да се спре например ходенето „когато се отвори прозорец“ за хапване  в заведения за бързо хранене.

Човек може да си носи на работа здравословна храна от вкъщи. Пазарува в почивния ден, прави си меню и го следва през седмицата. Едно печено пиле може да се раздели на порции, гарнитурата е повече от лесна.

Лесно е на работа да се носят и плодове – едва-две ябълки за междинна закуска вършат чудесна работа. В този смисъл плодовете и зеленчуците вкъщи могат да станат част от интериора – да са на видно място и да са ни под ръка, ако например „нещо ни хванат нервите“ и посегнем да ядем.

Няколко известни Холивудски диети

Във времето, немалко холивудски звезди са отговорили на въпроса как поддържат добрата си физическа форма. 

Сред най-популярните известни личности, споделили своите диети за бърз контрол над килограмите откриваме:

 • Анджелина Джоли отслабва като изключва напълно захарта от менюто си, а вместо това приема предимно зеленчуци на пара, говеждо месо и риба. В ежедневното си хранене, тя се опитва да консумира максимално количество от така наречените “древни зърнени храни” – киноа, семена от чиа, просо, спелта и елда.
 • Линдзи Лоън споделя, че отслабва като се храни само с японска храна – тя си позволява да хапва суши, но изцяло изключва от менюто си продукти, съдържащи брашно.
 • Ким Кардашиян сваля 25 килограма за 11 месеца, благодарение на Диетата на Аткинс – диета, която се състои главно от богати на протеини храни с високо съдържание на здравословни мазнини като авокадо и ядки, както и яйца, пресни плодове и зеленчуци и сирене, като същевременно се елиминира приема на въглехидрати.
 • Виктория Бекъм поддържа фигурата си чрез Алкалната диета – в този начин на хранене се консумират 80% алкални и 20% киселинни храни, като целта е pH на тялото да се поддържа между 7,35 и 7,45.
 • Кейт Мидълтън влиза в съвършена форма за сватбата си благодарение на добилата популярност напоследък диета на Дюкан. Други знаменитости, които също използват този режим на хранене за сваляне на килограми са Жизел Бюндхен и Дженифър Лопес.
 • Катрин Зита-Джоунс споделя своето много просто правило за сваляне на килограми – тя не спира приема на въглехидрати, но приема единствено обезмаслени млечни продукти и никога не се храни след 17:00 часа.
 • Бритни Спиърс отслабва, като изключва абсолютно всички източници на захар – включително плодовете и соковете. Тя приема до 1200 калории на ден, като предпочита да се храни с пиле, сьомга и пълнозърнест кафяв ориз.

Примерни храни, които може да присъстват в менюто

В зависимост от избрания хранителен режим, в диетата ви за отслабване могат да присъстват:

 • Нетлъста риба и диетично месо, приготвено без пържене
 • Разнообразие от салати и сезонни зеленчуци на пара или на скара
 • Пресни плодове, съвместими с въглехидратния и калорийния прием
 • Здравословни мазнини под формата на ядки, ядково песто или авокадо
 • Зелени смутита със семена и растителни млека
 • Леки зеленчукови супи и бульони без прекалено много сол и подправки

В допълнение, можете да увеличите приема на вода и да си поставите краен час, след който храненето за деня приключва – това може да е 17:00, 18:00 или 19:00 часа. 

Упражнения, с които да подобрите резултата от диетата

Съществуват много упражнения за отслабване вкъщи, които можете да включите в ежедневната си програма и да започнете да горите повече калории. 

Ако нямате време или желание да посещавате фитнеса няколко пъти седмично, можете да опитате алтернативи като:

 • Домашни упражнения със собствена тежест – коремни преси, лицеви опори, планк, клекове или скачане на въже.
 • Домашни упражнения с допълнителни тежести – вдигане на малки гирички, клекове с две бутилки вода и т.н.
 • Спорт на открито – планински разходки, джогинг в парка, конна езда или просто по-дълга разходка по маршрут с по-голяма денивелация.
 • Групов спорт на закрито – различни видове танци, гимнастика, зумба, йога, пилатес или друго по вкуса ви.

Независимо какво ще изберете, важно е да гледате на него като на приятно хоби, носещо удоволствие. Единствено тогава резултатите могат да бъдат дългосрочни, а промяната във фигурата ви – трайна и здравословна. 

article-end-image

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar