Отслабване по холивудски – топ съвети как да влезем във форма
Снимка на Опра Уинфри | Lucky Fit

Опра Уинфри може да бъде на всеки пример за отслабване по холивудски. Първо, защото макар и да е сред най-богатите жени и е световно известна, с възможности да ползва всякакви методи, телевизионната водеща „открила“ трайното здравословно отслабване като повечето хора – след дълга борба с извънредните килограми.

Снимка на Опра Уинфри | LuckyFit

И второ, нейният пример е силен в нещо много важно при провеждането на отслабване – необходимостта човек да си даде ясна сметка кое го довежда до наднормените килограми.

Тази мотивация е много съществена за отказването от вредните навици, които ни докарват до свръхтегло. Ако не ги отстраним или ако се върнем към тях, просто няма смисъл да говорим за трайно здравословно отслабване.

В различните периоди теглото на Опра варирало нагоре-надолу между 57 и 107 килограма, ползвала различни диети, включително и полуглад. Отслабвала, после наваксвала килограми. И даже продължавала да трупа още в напрегнатото си всекидневие – работата й поглъщала времето от 6 часа сутринта до 10 часа вечерта.

За тази си дълга борба с наднорменото тегло Опра разказва в предговора на книгата от Боб Грийн „Здравословният начин на живот Best Life“. Именно Боб Грийн й помогнал да стигне до „прозрението“ за здравословно отслабване – с обмислена физическа активност, съчетана с балансирано и ритмично хранене. Простичко – каквото поемеш, това изразходваш.

Променяйки навици, Опра започнала да тренира, спряла да яде след 19,30 часа, махнала нездравословните храни, порциите й станали по-малки, дори си направила градинка с домати, моркови, зелен боб, зеле.

Преди всичко това човек обаче трябва да си направи  равносметка – самата Опра акцентира на това. За себе си тя открила, че храната не й носи толкова удоволствие, колкото „избиване на нерви“.

Проблемите може да са разнородни – от напрежението в работата до получено телефонно обаждане, което не е било желано – човек от всичко може „да се крие“ в „набиване“ на храна. С такова самозалъгване обаче човек си „крие“ и от отслабването.

Отслабване по холивудски означава всекидневен ритъм

За да се постигне този вид отслабване, трябва да се възприеме определен режим на хранене, което да е съчетано с физическа активност. Това е свързано с отпадането на някои вредни привички и създаването на полезни навици.

Упражнения във фитнеса | LuckyFit

На практика настъпва промяна в начина на живот. Обикновено хората не са сигурни как точно да направят тази промяна и какъв модел да си изградят. Често се правят частични промени.

През топлия сезон, да речем, се минава масирано на плодове и зеленчуци, а движението се увеличава. Което през лятото, впрочем, е естествено. Но наесен или зима това отшумява и ако се е постигнало някакво отслабване, то не остава трайно.

При отслабването няма „масиране“, а има от всичко в подходящите количества. Храната трябва да е разнообразна, за да може организмът да получава всички необходими вещества. Той, между другото, се нуждае в определена степан даже от „страшните“ мазнини – те са много важни за мозъчната дейност.

Физическата активност също трябва да е в добре преценени форми и степен – според пола, възрастта, здравословното състояние, възможностите. Отделно тази активност трябва да е съобразена и с хранителния режим – да се изразходва повече енергия от приеманата, за да се получи отслабване.

Тези трудности са в началото – получи ли оптимален модел, човек лесно се научава да го следва и може да постигне бързо и трайно отслабване. Което да е трайно, защото ще може да го поддържа.

Затова е добре да се започне през отпуската и да се потърсят специалисти. В ЛъкиФит в Банско например под медицински контрол по здравословен начин може да се свали до 6% от теглото само за седмица и до 8% – за две седмици. Освен това всеки участник в програмите на тази специализирана клиника получава дългосрочен персонален план са хранене и физическа активност.

При правилно природосъобразно отслабване за година може да се свалят до 30 % от теглото и да се поддържат желаните килограми.

Закуската сутрин – За и Против

Много хора не закусват – пият по едно кафе на гладно и тръгват на работа. Затова, като се говори за здравословно хранене и здравословно отслабване, трябва да се уточни – с или без закуска сутрин?

Портокалов сок чаша | LuckyFit

Потърси ли човек информация, попада на различни коментари за сутрешната закуска – от това, че е много важна и трябва да е обилна, до пълно отричане на значението й.

При специалистите по здравословно хранене и отслабване няма колебание – сутрешната закуска е част от хранителния ритъм през деня. Нещо повече – препоръчва се и междинно хапване на някоя ябълка или друг плод преди обяд и в следобедните часове.

Сутрешната закуска не бива да е обилна и трябва да включва леки храни – плодове, зеленчуци, мед, може кисело или прясно мляко, извара, сирене. Двадесетина минути  преди закуската може да се изпие чаша сок -плодов или зеленчуков, билков чай, или просто чаша топла вода.

В сутрешната закуска не бива да има сладкиши, тлъсти или пържени храни. В тази част на деня организмът още не се е настроил на режим за такова храносмилане. И ако го накараме „да превключва скоростите“, освен че поетата храна няма да е полезна, нищо чудно да ни се доспи тъкмо като ще тръгваме на работа.

Закуската сутрин трябва да е поне половин час след ставане, като оптималното време за нея е между 7 и 9 часа – това съответства на биологичния ритъм на организма.

Здравословните режими не изключват кафето, стига да няма пристрастяване и много захар с него. Кофеинът в кафето въздейства на нервната система и ни прави по-активни за изгарянето на калории.

Освен това кофеинът стимулира процес в организма, при който се разграждат липидите, съхранявани  в мастните клетки. В допълнение – кафето съдейства за метаболизма, защото действа като диуретик, придизвиквайки отделяне на повече урина.

Капани пред отслабването по холивудски

Когато здравословното хранене стане навик, моментните отклонения няма да са проблем, защото ще е сигурно връщането към рационалния ритъм. Преди това обаче, когато режимът още не е трайно установен, има ред неща и ситуации, които са „взривоопасни“ за отслабването.

Свинско с ябълка ястие | LuckyFit

Докато са в началния етап, хората например е добре да намерят подходящ начин да отклоняват  поканите за гостуване вечер.

Ходенето на гости вечер предполага „тежки софри“ точно когато отслабващият не бива да яде обилно. На гости първо  може да не се устои на изкушенията и режимът да рухне не само за тази вечер. Второ, ако се устои, отказът от ястията може да е по-обиден за домакините, отколкото ако гостуването е било отклонено благовидно.

Добре е другите вкъщи, ако не са на хранителен режим, да се съобразяват с този, който отслабва. И да не го подлагат на изпитания с шоколади, бонбони, пасти, пици и всичко останало, което може да се купи или поръча, а за него е вредно.

Като става дума за изпитания – хората в режим на отслабване трябва да обърнат специално внимание на проблемните си отношения и изобщо на дразнителите, които „им вдигат нервите“. Тези проблеми или трябва да се решат, или да се игнорират, защото нервността често подтиква хората към храната.

Не бива също така да се робува на точни до минутата графици. Всекидневието ни е натоварено и динамично, в даден случай може да се изразходват повече калории и човек да почувства глад в по-ранния следобед. Няма никакъв проблем да изяде междинната си закуска по-рано от обикновено. И обратно – ако не е гладен, да пропусне.

Самият начин на хранене също е важен. То не трябва да е между другото – покрай вестника или телевизора, например, защото лесно се губи мярката. Всяка хапка трябва да се сдъвква добре, да се „усеща“. Тогава и мозъкът навреме ще разбере, и ще каже кога да се спре яденето.

Няколко трика, които помагат за трайно и природосъобразно отслабване

Като стане дума за здравословно отслабване, много хора се оправдават – най-вече пред себе си, че имали желание, но нямали време.

Яж здравословно, пий вода | LuckyFit

Денят им бил толкова натоварен, че за да успеят със всичко, трябвало да се движат само с кола; нямало кога да обикалят по магазините, за да подбират храни, нито да посещават фитнес и т.н.

Всъщност изобщо не е толкова сложно и в най-натовареното всекидневие да се впишат принципите за отслабване. Във всеки супермаркет, а и в по-малки магазини, се предлагат разнообразни здравословни храни.

Така че ако има някакво изискване тук, то е не обикалянето, а да се научим да разчитаме етикетите, за да подберем калориите за менюто.

Колкото за движението – никой не е на работа 24 часа в денонощието. А когато „разпуска“, вместо да седне на маса в заведение или вкъщи, или да речем пред някой сериал по телевизията, може да прави свежи разходки в парка.

За по-интензивни натоварвания също има лесно решение, което не изисква много време. Може да се купят за вкъщи различни гимнастически уреди – гири, пружини и т.н., или дори фитнес уред.

Има и съвсем дребни и лесни трикове, които подпомагат идеята за отслабване. Може да се спре например  ходенето „когато се отвори прозорец“ за хапване   в заведения за бързо хранене.

Човек може да си носи на работа здравословна храна от вкъщи. Пазарува в почивния ден, прави си меню и го следва през седмицата. Едно печено пиле може да се раздели на порции, гарнитурата е повече от лесна.

Лесно е на работа да се носят и плодове – едва-две ябълки за междинна закуска вършат чудесна работа. В този смисъл плодовете и зеленчуците вкъщи могат да станат част от интериора – да са на видно място и да са ни под ръка, ако например „нещо ни хванат нервите“ и посегнем да ядем.

article-end-image

Вашият коментар