Отслабване с много вода | LuckyFit
Отслабване с вода

Какво представлява отслабването с вода и неговите разновидности?

Отслабването с вода представлява съзнателно и доброволно въздържане от храни и напитки, с изключение на вода, за определен период от време.

Модифицираните разновидности на тази диета, при които се допуска консумацията на прясно изцедени сокове, чайове или детоксикиращи храни, са сравнително по-лесни за спазване, отколкото самата диета само с вода.

Дори и олекотените варианти на водната диета обаче не бива да се прилагат в дългосрочен план, тъй като могат да застрашат сериозно нашето здраве!

Може ли диетата с вода всъщност да ни помогне да отслабнем?

В научната общност се води сериозен дебат по въпроса дали отслабването с диета само на вода е полезно за нашето здраве и дали може да детоксикира организма ни.

За отслабване се пие много вода | Lucky FitВъпреки различията повечето учени са единодушни в едно – отслабването с вода не е здравословен начин за постигане на трайна редукция на теглото. Да, вярно е, че бързите резултати от подобна диета са изкушаващи, по-специално бързата загуба на килограми, особено в първите дни, но е важно да осъзнаем, че става дума за загуба по-скоро на излишна вода, отколкото на телесни мазнини.

Повечето специалисти препоръчват водната диета като ефективен метод на детоксикация, когато се прилага веднъж седмично или е съобразена с фазите на Луната. Давайки еднодневна почивка на храносмилателната си система, можем да изчистим тялото си от токсините и да подпомогнем по-ефективното усвояване на храната, която консумираме.

В статия, публикувана в American Journal of Cardiology, са представени резултати от проучвания, според които редовно прилаганият еднодневен отказ от храна може не само да подпомогне процеса на отслабване в дългосрочен план, но и да намали риска от развитие на здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания, диабет и дори рак.

Водната диета, позната още като воден пост, следва да бъде добре планирана и да се прилага с максимална продължителност от няколко дни. Ако имаме здравословни проблеми или установени заболявания, преди да предприемем отслабване с пиене на вода, задължително следва да се консултираме с лекуващия си лекар.

Ползите от кратките неколкодневни гладувания, при спазване на съответните предупреждения, наистина са многобройни. Чувстваме тялото си леко, изчистваме се от натрупаните токсини и сме готови да предприемем по-сериозни и трайни промени в начина си на живот, например да започнем да се храним по-здравословно, което всъщност ще ни доведе до трайно отслабване и загуба на излишно тегло.

Гладуването и отслабването с пиене на вода за по-дълги периоди само по себе си е трудно за изпълнение и крие сериозни рискове за тялото. Възможно е строгите ограничения да ни подтикнат да прекъснем рязко диетата и да се нахвърлим неконтролируемо върху вредни и висококалорични храни, което, от една страна, ще има неблагоприятни последици за здравето ни, от друга, ще доведе до натрупване на излишна телесна маса.

Какви са позитивите и негативите на отслабването с вода?

След прилагане на диета на вода хората често са готови за по-сериозни промени в начина си на живот и хранене, което превръща този вид отслабване в трамплин за бъдещите ни усилия да намалим теглото си.

Отслабване с вода | LuckyFitЗа да постигнем трайно отслабване, трябва да можем трайно да променим и своите навици: да намалим приема на наситени и трансмазнини, да увеличим консумацията на непреработени и нерафинирани храни, да пием много вода (дори и в дните, когато не спазваме водната диета), да се движим повече и да спим поне 8 часа на денонощие!

Една от неблагоприятните последици от водната диета, е че поради сериозното калорийно ограничение, метаболизмът ни значително се забавя – когато е следствие от гладуване, това забавяне може да достигне цели 22%. Това ще намали способността на тялото ни да трансформира поетите чрез храната калории в жизнена енергия. Следователно, ако продължим да приемаме същото количество калории, както преди да започнем отслабването с вода, непосредствено след спирането на диетата ще покачим теглото си, и то чрез натрупване на излишни мазнини.

При този вид гладуване съществува повишен риск от загуба на мускулна маса. Рязкото наддаване на тегло след продължителна водна диета води до натрупване на мазнини на мястото на загубената мускулна тъкан. Дори и да не възстановим килограмите си, тъй като мускулите тежат повече от мазнините, ще се окажем с по-висок процент телесни мазнини, отколкото преди да започнем диетата.

Кои са ползите от краткосрочните диети с вода?

  • По време на гладуването стомахът ни се свива, което означава, че се нуждаем от по-малко количество храна, за да се почувстваме сити,и по този начин намаляваме приема на калории, след като започнем да се храним отново.
  • След краткосрочно гладуване с вода обикновено се чувстваме по-здрави и по-енергични, увеличаваме своята двигателна активност и по този начин изгаряме повече калории.
  • Сама по себе си диетата на вода няма да ни помогне да отслабнем трайно, но ще спомогне за правилното функциониране на храносмилателната ни система и по-ефективното усвояване на храната. Не бива да забравяме, че за да ускорим метаболизма си, е изключително важно да се движим активно.
  • Ако целта ни е загуба на тегло, трябва да сме готови да променим и начина си на живот след водната диета, която определено е добър стимул и мотиватор. Освен това след положените усилия и постигнатите резултати едва ли бихме искали да се разделим с усещането за лекота и прилив на енергия.
  • Ако гладуваме с цел отслабване, трябва наистина да го правим за кратки периоди, последвани от здравословен режим на хранене, богат на сурови храни, плодове, зеленчуци, пълноценни източници на чист протеин и бавни въглехидрати.

Вода в чаша - диета за отслабване | LuckyFit

При отслабването с вода трябва да бъдем наясно и с някои от страничните ефекти, които може да настъпят в резултат на драстичното отслабване. Могат да се появят различни симптоми, като главоболие, отпадналост, мускулни болки, гадене, замаяност, раздразнителност, ускорено сърцебиене, обостряне на ставните проблеми, лек дискомфорт в корема и др. Всеки човек реагира различно на такъв режим – докато някои се чувстват енергични и с обновени сили, други са изтощени, замаяни и се оплакват от липса на тонус и енергия.

Противниците на отслабването с вода твърдят, че то крие реални рискове за нашето тяло и може да генерира множество здравословни проблеми, като увреждане на стомашно-чревния тракт, хранителна малабсорбция, увреждане на чернодробната функция, анемия, проблеми с бъбреците, хипогликемия.

Когато се прилага за твърде продължително време, диетата с вода може да доведе до увреждания на черния дроб и бъбреците, да причини драстично забавяне на метаболизма, което от своя страна да стане причина за повишаване на теглото в дългосрочен план.

ЗА КОГО НЕ Е ПОДХОДЯЩА ДИЕТАТА НА ВОДА?

Този метод на отслабване не е препоръчителен за всички хора и по-специално за следните групи:

  1. Бременни/кърмещи жени;
  2. Хора със заболявания, които предизвикват отслабване или недохранване;
  3. Хора с анамнеза за сърдечна аритмия;
  4. Хора с чернодробна или бъбречна недостатъчност;
  5. Деца.

Всеки, който се подлага на отслабване с вода за продължителни периоди трябва да го прави само под строг медицински надзор.

Подлагането на водната диета за продължителни периоди трябва да се прави само под строг медицински контрол.

Захранването след приключване на диетата е от изключителна важност за постигане на желания ефект. Колкото по-дълго сме спазвали диета за отслабване на вода, толкова по-голямо внимание трябва да отделим на храненето си след нейното прекратяване.

Водата в човешкото тяло | LuckyFit

Захранването може да се окаже дори по-трудно от самото гладуване. След подобна диета храносмилателната ни система е чувствителна, затова трябва да дадем на тялото си нужното време, за да възстанови нормалния си ритъм.

По време на диетата с вода стомахът ни се свива и нашите храносмилателни органи са в състояние на бездействие. По тази причина твърдата храна трябва да се въвежда много бавно и постепенно, за да се избегне бъбречна недостатъчност или храносмилателен стрес.

Най-голямата опасност след диетата се крие в желанието да се храним твърде често и в прекомерни количества. Ако бързаме да въведем отново твърдите храни в менюто си, рискуваме да претоварим храносмилателните си органи и да предизвикаме лошо храносмилане, което да доведе до диария, газове, подуване или повръщане.

За да не си причиним сериозни здравословни смущения, след водния пост трябва да преминем към преходна фаза на постепенно въвеждане на определени храни, преди да се върнем към нормалните си хранителни навици.

Нашите органи трябва да бъдат възвърнати постепенно към нормалната си дейност, като за целта включваме в менюто си много малки количества лека храна и бавно възстановяваме хранителните си навици.

Ако изпитвате съмнения и несигурност дали водната диета е подходяща за Вас, но все пак бихте желали да опитате и да се възползвате от нейните детоксикиращи свойства и ефект, не се колебайте и се запишете в някоя от нашите програми за отслабване!

Специалистите по програмата ЛъкиФит ще се погрижат за това неусетно и с лекота да настроите тялото си към водния режим, а след това ще Ви окажат пълно съдействие в процеса на захранване, за да можете пълноценно да се възползвате от всички ползи на водната диета. Не само ще прочистите тялото си безопасно, но и ще повишите нивата си на енергия и ще се освободите трайно от няколко излишни килограма.

Очакваме Ви!