Отслабване с много вода | LuckyFit

Какво представлява отслабването с вода и неговите разновидности?

Отслабването с вода представлява съзнателно и доброволно въздържане от храни и напитки, с изключение на вода, за определен период от време.

Модифицираните разновидности на тази диета, при които се допуска консумацията на прясно изцедени сокове, чайове или детоксикиращи храни, са сравнително по-лесни за спазване, отколкото самата диета само с вода. Въпреки това, дори и тези олекотени варианти на водната диета не бива да се прилагат в дългосрочен план, тъй като могат сериозно да застрашат нашето здраве!

Може ли диетата с вода всъщност да ни помогне да отслабнем?

Голям е дебатът сред научната общност за това дали отслабването с диета само на вода е полезно за нашето здраве и дали може да детоксикира организма ни.

За отслабване се пие много вода | Lucky FitВъпреки полярността на мненията на диетолозите, повечето учени са единодушни относно факта, че отслабването с вода не е здравословен начин за постигане на трайна редукция на тегло. Да, изкушаващи са бързите резултати от подобна диета, ней-вече бързата загуба на килограми, особено в първите дни, но е важно да осъзнаем, че тази загуба на тегло, всъщност представлява загуба най-вече на излишна вода, а не на телесни мазнини.

Повечето специалисти препоръчват водната диета или водния пост като ефективен метод на детоксикация, когато се прилага един ден от всяка седмица или се съчетава с циклите на луната. Давайки еднодневна почивка на храносмилателната си система, можем да изчистим тялото си от токсините и да подпомогнем по-ефективното усвояване на храната, която консумираме.

Всъщност, според статия в American Journal of Cardiology, някои проучвания показват, че редовният еднодневен отказ от храна в дългосрочен план може не само да подпомогне процеса на отслабване, но и да намали риска от развитие на здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, диабет, дори рак.

Водната диета или водният пост следва да бъдат добре планирани и да се прилагат с продължителност най-много от няколко дни. Ако имаме здравословни проблеми или установени заболявания преди да предприемем отслабване с пиене на вода, задължително следва да се консултираме с лекуващия ни лекар.

Като спазим всички мерки за сигурност, ползите от кратките неколкодневни гладувания наистина са многобройни! Чувстваме тялото си леко, изчистваме се от натрупаните токсини и някак се чувстваме в по-голяма степен готови да предприемем по-сериозни и трайни промени в начина си на живот, да започнем да се храним по-здравословно, което всъщност ще доведе до трайно отслабване и загуба на излишно тегло.

Гладуването и отслабването с пиене на вода за по-дълги периоди е не само много трудно, крие сериозни рискове за тялото ни, но и може да ни подтикне да прекъснем диетата си рязко и да се нахвърлим неконтролируемо върху вредни и висококалорични храни, което ще доведе до от една страна до неблагоприятни последици за здравето ни, а от друга до натрупване на излишна телесна маса.

Какви са позитивите и негативите на отслабването с вода?

След диети с вода, хората често са готови за по-сериозна положителна, здравословна промяна в начина си на хранене и начина си на живот и така отслабването с вода може да се окаже “трамплин” в правилната посока за загубата на тегло.

Отслабване с вода | LuckyFitНе забравяйте обаче, че за да постигнем трайно отслабване, трябва да предприемем и постоянни промени в навиците си: да намалим приема на наситени и транс мазнини, да увеличим консумацията на непреработени и нерафинирани храни, да пием много вода, дори и в дните, в които не спазваме водна диета, да се движим повече и да спим поне 8 часа на денонощие!

Една от неблагоприятните последици от водната диета, е че поради сериозното калорийно ограничение, нашият метаболизъм значително ще се забави, като забавянето, в следствие на гладуване, може да достигне до цели 22%.  Това ще намали способността на тялото ни да трансформира поетите чрез хранене калории в жизнена енергия.

Следователно, ако продължим да консумираме същото количество калории, което сме приемали преди да започнем отслабването с вода, веднага след спирането на диетата ще покачим теглото си и то за сметка на натрупване на излишни мазнини.

При гладуването с вода има повишен риск от загуба на мускулна маса. Рязкото наддаване на тегло след дълга водна диета води до натрупване на мазнини на мястото на загубената мускулна тъкан. Дори и да не възстановим килограмите си тъй като мускулите тежат повече от мазнините, ако това се случи, ще се окажем с по-висок процент телесни мазнини, отколкото, преди да започнем водната диета.

Кои са ползите от краткосрочните диети с вода?

 • По време на гладуването стомахът ни се свива, което означава, че се нуждаем от по-малко количество храна, за да се почувствате сити и по този начин намаляваме приема на калории, след като започнем да се храним отново;
 • След краткосрочно гладуване с вода обикновено се чувстваме по-здрави и по-енергични, увеличаваме своята двигателна активност и по този начин горим повече калории;
 • Детоксикацията или диетата с вода, сама себе си няма да ни помогне да отслабнем трайно. Тя ще подпомогне правилното функциониране на храносмилателната ни система и по-ефективно усвояване на храната, но за да ускорим метаболизма си е изключително важно да се движим активно.
  Ако целта ни е загуба на тегло, то трябва да сме готови да променим и начина си на живот след водната диета, а тя определено в добър стимул и мотиватор. Някак след положените усилия и първоначални резултати не ни се иска да се откажем толкова бързо от усещането за лекота и прилив на енергия.
 • Ако гладуваме с цел отслабване, то нека това бъде наистина за кратки периоди, последвани от здравословен режим на хранене, богат на сурови храни, плодове, зеленчуци, пълноценни източници на чист протеин и бавни въглехидрати.

Вода в чаша - диета за отслабване | LuckyFitПри отслабването с вода, трябва да сме наясно и с някои от нежеланите реакции на тялото ни от драстичното отслабване с вода. Могат да се появят симптоми като главоболие, отпадналост, мускулни болки, гадене, замаяност, раздразнителност, ускорено сърцебиене, обостряне на проблеми със ставите, лек дискомфорт в корема. Всеки обаче реагира различно на такъв режим. Докато някои от нас може да се чувстват енергични, с обновени сили, други може да се чувстват изтощени, замаяни, да страдат от липса на тонус и енергия.

Противниците на отслабването с вода твърдят, че то крие наистина реални рискове за нашето тяло и може да генерира множество здравословни проблеми, като увреждане на стомашно-чревния тракт, хранителна малабсорбция, увредена чернодробна функция, анемия, проблеми с бъбреците и хипогликемия.

Когато се прилага за твърде продължително време, диетата с вода може да доведе до увреждания в черния ви дроб и бъбреците, може да причини драстично забавяне на метаболизма, което всъщност има точно обратния търсен ефект и да стане причина за покачване на теглото в дългосрочен план.

От кого не може да се прилагат диетите с вода?

Отслабване с вода не е препоръчително да се прилага при всички и следните групи хора не трябва да де се подлагат на такава диета:

 1. Бременни / кърмещи жени;
 2. Хора с заболявания, които предизвикват отслабване или недохранване;
 3. Хора с анамнеза за сърдечна аритмия;
 4. Хората с чернодробна или бъбречна недостатъчност;
 5. Деца.

Всеки, който се подлага на отслабване с вода за продължителни периоди трябва да го прави само под строг медицински надзор.

Захранването след водната диета всъщност е един от най-важните моменти за постигане на желания ефект от подобен вид пост. Ползите от отслабването с вода зависят в най-голяма стептн от начина, по който ще се захраним след приключване на диетата. Колкото по-дълго сме спазвали диета за отслабване с вода, толкова по-голямо внимание трябва да отделим при прекратяването й.

Водата в човешкото тяло | LuckyFitЗахранването след водната диета може да бъде по-трудно от самото гладуване. След подобна диета храносмилателната ни система е чувствителна и, въпреки че може да ни се иска да опитаме всяка храна на планетата, не само не можем, но и не бива, защото тялото ни се нуждае от време, за да се върне обратно в ритъм.

По време на диетата с вода, стомахът ни се свива и нашите храносмилателни органи са в състояние на бездействие, ето защо твърдата храна трябва да се въвежда много бавно и постепенно, за да се избегне бъбречната недостатъчност или храносмилателен стрес.

След диетата най-голямата опасност се крие в прекалено многото и твърде често прекаляване с храна. Ако бързаме да въведем отново твърдите храни в менюто рискуваме да претоварим храносмилателните си органи и може да предизвикаме лошо храносмилане и да изпитаме физически проблеми като диария, газове, подуване дори повръщане.

Освен това, наистина може да си причиним сериозни здравословни смущения. След воден пост, трябва да се придържаме към преходна фаза на постепенно въвеждане на определени храни, преди да се върнем нормалните си хранителни навици. Нашите органи трябва да бъдат въведено постепенно към нормалната си дейност, като въвеждаме много малки количества лека храна и бавно възстановяваме хранителните си навици.

Ако се чувствате неуверени дали водната диета е подходяща за вас, но все пак бихте желали да опитате и да се възползвате от нейните детоксикиращи свойства и ефект, не се колебайте! Запишете се в някоя от нашите програми за отслабване!

Специалистите на ЛъкиФит Банско ще се погрижат лесно и неусетно да настроите тялото си към водния режим, а след това ще ви окажат и пълно съдействие в процеса на захранване, за да може пълноценно да се възползвате от всички ползи на водната диета.

Не само ще прочистите тялото си безопасно, но и ще повишите нивата си на енергия и ще се освободите трайно от няколко излишни килограма.

Очакваме Ви!