Детоксикиране и отслабване

 

Детоксикиране и отслабване

Прилики и разлики между програмите за детокс и за отслабване

И програмите за детокс, и курсовете за отслабване се основават на целесъобразно фрагментарно хранене, като са свързани с процеси от храносмилането и обмяната на веществата. И за отслабването, и за пречистването от токсини, хранителните режими могат да се съчетаят с персонален план за физическа активност според телесните и възрастовите особености на участника, и цялостното му здравословно състояние.

При правилно проведена програма за детокс освен ефекта за пречистване на организма, може да се постигне и сваляне на излишни килограми – до над 6 на сто при единичен курс. Отслабването от своя страна води до намаляване на токсините в организма и по-доброто функциониране на органите, оттам – подобряване на цялостното здраве, какъвто е и резултатът от детоксикацията.

Така в много отношения ефектите от детокса и курсовете за отслабване се доближават и допълват, макар че са отделни програми, всяка със свои акценти и специфика на методите. Разбира се, говорим за професионално провежданите програми в специализираните клиники, които чрез методиките си гарантират оптимален ефект и трайност на резултатите. В такъв случай вървят ли отслабването и детоксът ръка за ръка? Да, дори могат да се съчетават, но все пак трябва да се направят някои уточнения за разликите. Преди всичко зависи от поставената цел.

Детоксикираща закуска за отслабване

Как протичат детоксикацията и курсовете за отслабване

Детоксикация могат да проведат и хора, които са с нормално тегло и не се нуждаят от сваляне на килограми.

Но особено ако са в големите замърсени градове или промишлени райони, и без да имат ясно изразени заболявания чувстват перманентна умора, страдат от безсъние, тревожност, честа смяна на настроенията, имат лош дъх, въпреки че често си мият зъбите и др., явно се нуждаят от пречистване от токсините.

Хора с наднормено тегло пък могат да акцентират само на програмите за отслабване, или да проведат детокс, или да комбинират елементи от отделните програми, разбира се – под наблюдението и медицинския контрол на специалисти.

Трябва да се посочи също, че хранителните режими в програмите за отслабване сами по себе си се различават от тези при детоксикацията. Отслабването се провежда в клиника, като храненето по време на курсовете за сваляне на килограми – седмично или двуседмично, е сравнително „по-свободно“. Може например да включи рибни ястия, като дневният прием на калории според целите може да достигне до 1100-1400 ккал. Детоксът по-продължителен – 21 дни.

Първата седмица е подготвителна и може да се проведе вкъщи по персонален план, определен от специалистите. Втората седмица е за интензивна детоксикация и тя задължително е в клиника под медицински контрол. Третата седмица е за излизане от детоксикацията – така нареченото захранване и също може да се проведе вкъщи, като се следват дадените от клиниката съвети. Приемът на определени съставки може да продължи и месец след това.

При интензивната детоксикация калорийният прием е силно ограничен /стига се до 600 ккал/, като се преминава на зеленчукови и плодови смутита, зеленчукови бульони, пресни и задушени зеленчуци, елда, кафяв ориз, киноа и др. подобни; категорично отпадат рибата, другите меса, млечните продукти, яйцата и т.н. Бяло месо и риба се допуска само в началото на подготвителната седмица, през която организмът се подготвя постепенно за интензивния детокс с ограничаване на калориите. Захранването отново е по персонален план, като постепенно се включват яйца, риба, бяло месо и други продукти.

Упражнения за детокс и отслабване

Защо не бива сами да провеждаме детокс и да се мъчим да отслабваме

Когато се отговаря положително на въпроса Вървят ли отслабването и детоксът ръка за ръка, трябва да се направи важно уточнение. Има редица болести, както и здравни състояния /след скорошна операция, при бременност, кърмене/, които са противопоказни за провеждането на детокс, отслабване или някаква форма на съчетаването им.

А човек може да има определени заболявания години на ред, без да знае – като например диабет. Затова не бива на своя глава да провеждаме детоксикация и да се мъчим да отслабваме без съветите на специалисти, а да се обръщаме към специализираните клиники.

Там се правят подробни изследвания преди включването на желаещите в съответните програми. За какви болести става дума и как се процедира? И детоксикацията, и отслабването са свързани с храносмилането, преработката на веществата за тяхното усвояване и с отделянето. Обикновено хранителните режими се съпътстват от определен вид физическа активност с подходящи натоварвания, водени от лицензирани инструктори в клиниките.

Тази активност се провежда както в зала / каланетика, аеробика и др./, така и на открито: лечебни гимнастики, движение по различни терени, конна езда и т.н. Професионалните програми включват и източни практики – например специализирани дихателни упражнения, медитация и др.

Режимите на хранене и активност са свързани с различни органи и системи – стомах, черва, черен дроб, жлъчка, бъбреци; мускули, кости, стави; дихателна система, сърдечна, хормонална и др. Всяко увреждане на тези органи и системи може да е противопоказно за провеждане на детоксикация и курс за отслабване. На първо място сред тях са раковите заболявания.

Противопоказни са и цирозата на черния дроб, стомашно-чревни възпаления или язви, остри възпаления на задстомашната жлеза, жлъчно-каменна болест; нарушения при дейността на сърцето и кръвоносните съдове /коронарна болест на сърцето, разширени вени, високо кръвно, прекаран инфаркт и др./; ставни и мускулни заболявания; белодробни болести, епилепсия, прекаран инсулт и др.; хронични заболявания в изострена фаза.

Ако при прегледите специалистите открият дадени болести и състояния, могат да откажат да проведат курса – било заради здравни рискове, било заради несигурност дали ще се получи ефектът, който се цели. В зависимост от степента на заболяването обаче, по лекарска преценка може да назначат облекчени режими и с тях да постигнем целите си.

При всичко до тук, в специализираните клиники освен прекия ефект, се гарантира и трайност на резултатите, защото научастниците в програмите се дава дългослочен план за изграждането на полезни навици в храненето и физическата активност. Докато самостоятелните опити за отслабване например, често „завършват“ с ефекта йо-йо: свалените килограми след време се завръщат и дори се натрупват още.

Полезни навици за детокс и отслабване

Полезни навици, които ще ни помогнат

Дали човек ще е с наднормено тегло и натрупани в организма токсини, или не, зависи най-вече от неговите хранителни навици – вредни или полезни. Изследванията показват, че влиянието на околната среда и наследствеността е едва 20 на сто, а над 50% зависи от това какво и как ядем.

Същевременно практиката сочи, че под ръководството на специалисти полезни навици на хранене и двигателна активност могат да се формират за по-малко от месец. Какво трябва да е поведението ни? Според възрастта, условията и начина на живот, нормата за дневния калориен прием при мъжете е между 2000 и 2400 ккал, а при жените – от 1800 до 2400 ккал.

От общия прием протеините трябва да са от 30 до 40 на сто, въглехидратите – до 50%, мазнините – от 20 до 25 на сто. Етикетите на храните съдържат пълна информация за съставките и трябва да се научим да си направим план за калорийния прием и отделните групи вещества. При самото хранене трябва да се откажем да „хапваме на крак“ или да ядем, докато вършим нещо друго. Тогава лесно се получава преяждане.

Храненето трябва да е на спокойствие, извън всякакви други ангажираности, с добро сдъвкване на храната. Храненията трябва да са 4-5, като порциите не са големи, а между закуската и обеда, и обеда и вечерята, има по една междинна закуска с плод. Ако храненията са по-нарядко /например през 5 и повече часа/, организмът забавя метаболизма, минавайки на „икономичен режим“, получават се мастни натрупвания. Трябва да се ядат възможно повече сезонни плодове и зеленчуци до 300 грама дневно.

Важно е да не се лишаваме от протеиновите храни – различни меса, риби, бобови култури, морски дарове, извара, яйца. Те създават усещане за ситост, а са богати на аминокиселини, важни са за обновяването на клетките и мускулната маса. Трябва да се ограничат рафинираните продукти като захарта, бялото пшенично брашно, белият ориз. Бялата захар например може да се замени с кафява или с мед, да се консумира кафяв ориз, да се ползва пълнозърнест хляб и т.н.

Трябва също така да се пие често и на малки глътки вода – тялото трябва да получава дневно до 35 ml течност на килограм тегло. Кафето, соковете, чайовете и газираните напитки не заместват водата, а при това газираните напитки съдържат много захар.

Препоръчително е пърженото да се избягва, храната да се вари, печене или приготвя на скара, като по възможност се избягват дългите и силни топлинни обработки. При готвенето да се използват пресни продукти, полуготовите или консервираните са обработени за трайност с консерванти, имат оцветители, овкусители, което  затруднява отстраняването на токсините, а като цяло метаболизмът се забавя.

Важно е също вечерята да е ранна – около 18-19 часа, като се консумират лесни за смилане храни: нетлъста риба, бяло месо от пиле, извара, зеленчуци, плодове.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar