По кое време на деня какви храни да консумираме и какви – не?

Всички сме чували сентенцията „Ние сме това, което ядем“. Е, всъщност тази мисъл е пълна с изключителен смисъл и е истински валидна за нашите организми. Тъй като приеманата от нас храна е нашето гориво. 

Ако сравним сложните системи на телата си с един автомобил, и двете „машини“ имат нужда от своето гориво за задвижване. Защото ни е до болка познато какво се случва, когато маслото на колата ни свърши или, ако е некачествено, до какви последици води. Същото е и с нашия организъм – от жизнено значение е колко качествена храна му даваме да приема, през колко време и как я комбинираме.

По кое време на деня какви храни да консумираме и какви – не?

Често се случва да се мотивираме толкова силно при идеята, че можем да сме в топ форма и да се чувстваме добре, чак започваме с ударен старт да живеем по-пълноценно. Но нерядко тази мотивация трае сравнително кратко време, след което се изпарява. 

Това е резултат от неправилна нагласа и слаба мотивация. Най-добрият начин за предотвратяване на това събитие е чрез написани подбуждащи цели, които са съобразени с възможностите на индивида и свидетел, пред който да сте  „дали“ думата.

Или друг случай е да искаме да започнем да водим по-целесъобразен начин на живот, като най-често той започва с физическата активност и храненето. Но при наличието на толкова много диети и хранителни режими е трудно да се реши коя е най-правилната диета сред всички останали. 

Много хора се отказват още преди да са започнали, защото не знаят как да започнат. Но ние няма да позволим това да се случи при Вас.

Затова днес ще си поговорим за храненето и по-точно – по кое време на деня какви храни да консумираме и какви не?

Ще засегнем следните теми:

Има много и различни мнения по въпроса как да се храним правилно, какво да консумираме, по кое време на деня. Вие трябва да откроите своето собствено спрямо вашите предпочитания и изисквания, така че да се чувствате максимално добре. 

Първо нека започнем малко по-отдалеч с това какво реално представлява здравословното хранене, както пълноценните хранителни режими и диетите. 

По кое време на деня какви храни да консумираме и какви – не?

Всъщност най-важното е кога, с какво качество храна и по какво количество приемаме всекидневно. 

 • Здравословното хранене означава приемане на разнообразни храни, които дават необходимите ни хранителни вещества. Те трябва да поддържат здравето ни, да ни дават енергия и да се чувстваме добре.
 • Пълноценните хранителни режими са съставени както от погълнатите калории, така и от консумация на хранителни съставки от рода на мазнини, витамини, минерали, въглехидрати и протеини. Всички елементи от този хранителен режим трябва да регулират тялото и да бъдат употребявани умерено.
 • Диетите от своя страна представляват спазване на определен вид хранене, като целта е теглото на човек да бъде коригирано или здравословното му състояние да бъде подобрено. Също така спазването на диета в никакъв случай не трябва да бъде лишаване от храна, то е правилната консумация на храната. Тук, както и в останалите близки понятия, акцентът е върху количеството, качеството и съотношението на храните, които приемаме. 

Има два типа диети за корекции на теглото:

 • За намаляване на килограмите – при нея се ограничават калориите и мазнините. Цели се постигане на калориен дефицит – приетите калории да бъдат по-малко от изразходените;
 • За увеличаване на килограмите – тук се увеличават калориите и мазнините. Главната цел е да се постигне калориен излишък – приетите калории да са повече от изразходените.

По кое време на деня какви храни да консумираме и какви – не?

Препоръчително е храната да бъде приемана и сдъвквана бавно, защото при бърз прием не може да се разбере какво количество е усвоено. В повечето случаи погълнатата храна е по-голяма доза от необходимата.

Изключително важно за нас и нашите тела поглъщаните хранителни продукти да бъдат т.н. жива храна или още прясната храна.

Недоброто хранене влияе много силно върху качеството ни на живот, като изцежда нашата физическа и умствена енергия, а също и на настроенията ни, лишавайки ума от яснота.

Вярвате или не, както храним тялото си, така храним и ума си.

Някои хора смятат, че са съсипани в следствие на стрес и напрежение, породени от работната среда. Всъщност летаргията се поражда от горивото, наливано в телата ни, а то е нискооктаново.

Истинските храни са създадени от естествено взаимодействие на слънце, въздух, почва и вода. Или това още е вегетарианската диета. Например ако напълним чинията си с пресни плодове, зеленчуци, зърна има възможност да живеем вечно.

Факт е, че вегетарианското хранене е една от тайните за дълголетие на съществата. Тази диета е предопределена за нас от природата, тъй като тя е жива, витална и особено здравословна. Наричат я още чиста диета. Животните на планетата, които са най-силни, като горилите и слоновете, също са вегетарианци. А горилата е приблизително трийсет пъти по-силна от човека.

По кое време на деня какви храни да консумираме и какви – не?

Разбира се, ако обичате месо, можете да продължите да го консумирате, просто помнете, че поглъщате мъртва храна. 

 • При възможност ще е добре да намалите приема на червена храна, защото тя се преработва трудно. Храносмилателната ни система е един процесите, изискващи най-много енергия за храносмилането, а този вид храни ни лишават от необходими ценни енергийни запаси. 
 • Можете, като за начало, да сравните как се чувствате след изяждането на една пържола и да обърнете внимание на енергийното си ниво, след като сте изяли една салата. Дори и да не станете пълен вегетарианец, бихте могли най-малко да ядете по една салата с всяко ядене и плодове за десерт. 
 • Плодовете се препоръчва да бъдат консумирани половин час преди и около два часа след всяко хранене. Това е така, защото при смесване на плодове и месни или млечни продукти се образува алкохол в кръвта, след което плодът започва да гние по-бързо от останалите храни. А така се отравя кръвта и оттам цялото тяло.

Дишането също е ключово за здравословния живот. Хората казват, че дишането правилно е живеенето правилно.

Ако приемем, че дневната ни доза храна е 100%, тя би трябвало да изглежда така: 

По кое време на деня какви храни да консумираме и какви – не?

Като най-голямата част – 70% е суровата храна. Това са плодовете, зеленчуците, супер храните, зърната, кълновете, които не са термично обработени, а са консумирани сурови.

Следват захарите, солта и подправките, които да заемат 5% от нашето хранене.

По кое време на деня какви храни да консумираме и какви – не?

Идва ред на плътните храни, като главните представители на тези храни са месо и месни продукти и мляко и млечни продукти. Те са цели 20% от храненето ни за деня.

Накрая са ядките – също 5% от дневната ни доза.

Типичен ден на здравословен режим

 • Сутрин – половин час преди закуска сварена топла вода, за да се върнат нужните ензими в стомаха. След това е време за закуска и може да консумирате фреш или смути със супер храна, зеленолистни растения, сезонни плодове и ядки. Зеленолистните могат да бъдат от рода на спанак, рукола, тученица, кейл, коприва и други.

Ядките и семената са пълни с фибри и мазнини, здравословни за сърцето. Те могат да избегнат риска от заболявания на сърцето и подпомогнат загубата на тегло.

Супер храната предоставя ползи за здравето, благодарение на голяма плътност на хранителните вещества.

По кое време на деня какви храни да консумираме и какви – не?

Най-добрите суперхрани са:

 • Спирулина – това е световноизвестна добавка, която е изключително мощен източник на хранителни вещества. Много хора я използват като заместител на протеина или както е наричана – растителен протеин. Може да има антиоксидантно, болкоуспокояващо, противовъзпалително и мозъчно-защитно свойство за организма
 • Чиа семена
 • Годжи бери
 • Конопено семе
 • Пшенична трева
 • Кокосово масло
 • Акай Бери
 • Алое Вера
 • Какаови зърна, какао
 • Цветен прашец, мед
 • Корен от мака.
 • Между закуска и обяд е препоръчително да се пие чай, да се приемат течности или да се консумира плод.
 • За обяд можем да предложим чиния салата или пилешка салата, може да бъде подкрепена с манджа от броколи, спанак и киноа, коприва, карфиол, а защо не и спагети?
 • Между обяд и вечеря е положително за здравето да пиете течности, фрешове и смутита, да си похапвате малко ядки и сезонни плодове.
 • За вечеря нека сервирате една малка порция храна по избор (може да е пържола, риба, сварени картофи, ориз, тиквички, патладжани, каквото пожелаете) най-важното е да бъде съпътствана от двойно по-голяма порция прясна салата.

Количествата на храненията не трябва да бъде обикновеното, а по-малко, защото сме свикнали да се тъпчем с храна, която е ненужна и излишна за системите ни. Така че добра препоръка е да вземете по-малка чиния и да се храните в нея.

По кое време на деня какви храни да консумираме и какви – не?

Помнете, че всеки режим за здравословно хранене бива съпътстван от големи количества вода. Тъй като водата е най-добрият разтворител на почти всички елементи, участващи в нашето тяло. Препоръчително е да се започне с нормални количества вода и постепенно да се увеличават, докато организмът Ви свикне да поддържа този добър воден баланс.

Лъки Фит е клиника с пет звезди за трайно отслабване и детокс. Програмата, разработена от експерт-диетолозите на клиниката, за отслабване е базирана на 4-кратното хранене. Включва още всекидневни преходи в планината, езда, йога, гимнастика, танци и много забавни активности.

Клиниката предлага 5 основни ЛъкиФит програми в центъра си за детокс. Те са: уикенд, стандарт, плюс, антистрес, пълен детокс.

Повече за техните програми за отслабване и детокс, диети, хранителни режими и съвети от професионални диетолози можете да откриете на https://luckyfit.eu/ или в тяхната клиника за здравословно хранене в хотел Лъки Банско Спа § Релакс – https://luckybansko.bg/.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar