Какво е холистична медицина - видове, подходи и ползи

Холистичната медицина никак не е ново понятие в България и по света. 

Още от древни времена, предците ни са вярвали, че има различни фактори, които влияят на здравословното ни състояние. Те не са само настинки и грипове, а са по-дълбоки, вътрешни процеси, отразяващи се на физическото ни здраве.

Алтернативните форми на лечение, практикувани от векове  в различните вярвания и култури и нямащи нищо общо с хапчета и лекарства, могат да се определят най-общо с названието холистична медицина.

Дефиниция и същност на холистичната медицина

Холистичната медицина третира пациента превантивно или с цел лечение, като взима под внимание цялостната му, личностна същност, а не само тялото и физическите симптоми.

Превенцията и лечението на болестите при холистичната медицина се извършва на всички нива – физически, психологически, социално и духовно.

Холистиците са твърдо убедени, че има пряка връзка между физическото ни здраве и духовното ни състояние.

В холистичния метод се третират не само симптомите, които физическото ни тяло ни дава, за да ни покаже, че нещо със здравето ни не е наред. Той обръща също и специално внимание на връзката на тези симптоми с нашето психологическо, емоционално, духовно и социално състояние.

Тези различни фактори са еднакво важни в холистичния подход. Те се разглеждат първо по отделно, а после като едно цяло, за да се определи с точност цялостното състояние на пациента.

Какво е холистична медицина - видове, подходи и ползи

Холистичната медицина е базовата наука зад всеки вид алтернативна медицина, практикувана по света. Тя не е алтернативна медицина и е важно да се отбележи, че не изключва конвенционалната медицина, нито я критикува.

Холистичната медицина просто дава по-пълен, подробен и ясен подход и варианти за третиране не само на симптомите, но на цялостното състояние и първопричинителите на симптомите при пациентите.

История на холистичната медицина и нейното развитие

Клиничната холистична медицина всъщност датира още от времето на Хипократ и е била практикувана и почитана от него. 

Холистичен подход към грижите за пациентите също е предлаган от Персивал в книгата му, която е и първият учебник по медицинска етика, публикуван за пръв път през 1803 г. 

Пърсивал казва: 

“Чувствата и емоциите на пациентите трябва да бъдат известни и да им се обръща внимание, не по-малко от вниманието, което се обръща на симптомите на болестта”. 

През двадесети век Джон Маклауд в своята книга “Клиничен преглед”, публикувана за първи път през 1964 г., също каза, че: 

“Трябва да се стремим да бъдем цялостни в грижите си”. 

Също така, основополагащата работа на Майкъл Балинт, “Лекарят, пациентът и болестта му“” публикувана за първи път през 1957 г., представлява важен наръчник в третирането на човека като цяло, а не като лечение на изолирана патология. Това е и основният подход в холистичната медицина. 

Холистичният подход е добра практика, която дава трайни и качествени резултати при третирането на пациенти. Затова той от много години е препоръчван от Кралския колеж на общопрактикуващите лекари.

Какво е холистична медицина - видове, подходи и ползи

Различните подходи в холистичната медицина

Консултацията е един от най-често използваните холистични подходи. 

При холистичната консултация с пациент се използват различни техники, с които да се открият не само симптомите на пациента, но и вътрешните процеси в съзнанието му, довели до проявлението им.

Холистичният специалист трябва да стигне до отговори като:

  • “Защо пациентът е решил да дойде на консултация?”
  • “Какъв мисли, че е проблемът?”
  • “Какво го притеснява и от какво се страхува?”
  • “Какво се надява да постигне пациента с тази консултация?”

Чрез отговорите на тези и много други подобни въпроси, специалистът добива ясна представа за пациента, чрез изслушване и ясна комуникация. 

В холистичната медицина, участието на пациента в лечението се окуражава и дори е важно.

Началото на холистичната връзка между лекар и пациент всъщност силно наподобява посещение при психолог. Причината е, че да се добие ясна и точна представа за вътрешното състояние на пациента и лекуващият трябва да го опознае в дълбочина.

Ясната и искрена комуникация между лекуващ и пациент в холистичната медицина е една от най-важните предпоставки за правилна диагноза и лечение.

Какво е холистична медицина - видове, подходи и ползи

Методи и техники в холистичната медицина

Съществуват много и различни методи и техники, използвани от холистиците, с които доказано можем да подобрим общото си физическо и психическо състояние.

Медитацията, йогата и пилатесът например, са широко разпространени техники, които можете да практикувате сами и са отличен начин да достигнете до по-дълбоко ниво на съзнание и по-добро физическо състояние.

Акупунктурата, аюрведа и лечение с кристали, са методи, за които е необходима професионална помощ от холистичен лечител.

Освен практиките тяло-ум, като медитацията и базираните на вътрешните енергии практики, като аюрведата, съществуват и още няколко холистични метода за подобряване на физическото и духовно благосъстояние.

Какво е холистична медицина - видове, подходи и ползи

Един от тях е ароматерапията. При ароматерапията се използват етерични масла от различни растения, като те могат да бъдат използвани за масажи, инхалации, или терапевтични сеанси.

Звуковата терапия е друг итересен метод, познат също като лечение със звук, или вибрационно лечение. Чрез звукови честоти се повишава релаксацията, намалява се стреса и се възстановява енергийният баланс на тялото и ума.

Натуропатията е изключително интересна техника в холистичната медицина. Натуропатите се стремят да идентифицират и премахнат душевните и подсъзнателни причини за проявленията на симптоми на болест в организма чрез диета, правилно хранене, билки, промени в начина на живот и навиците на пациентите и регулиране на стреса.

Това са само част от многобройните техники на холистичната медицина, с които се подобрява качеството на живот и се помага за постигане на общо подобрение на ума и тялото.

Какво е холистична медицина - видове, подходи и ползи

Ползите за пациентите

Холистичните практики предоставят много ползи на хората, които търсят балансиран и пълноценен живот и общо подобряване на здравословното си състояние.

Предимствата и ползите, които ще усетите след холистична терапия са:

  • Понижаване на стреса и тревожността;
  • Подобрено физическо състояние;
  • Подобрено психическо състояние;
  • Емоционален баланс;
  • Вътрешен мир и много други.

Най-генералната полза, която се извлича от пациентите, подлагащи се на холистична терапия, идва от цялостният подход на диагностика и лечение.

Разликите между холистичната и конвенционалната медицина

Докато конвенционалната медицина диагностицира симптомите и третира патологиите, холистичната медицина се фокусира върху диагностика на цялостното състояние на духа и тялото и подобряването на психическото и физическото състояние на пациента.

При конвенционалната медицина, лекарите се стараят да излекуват резултата от заболяването, докато при холистичната медицина, фокусът е върху премахването на причината за заболяването и самото заболяване. Това се случва чрез пълно диагностициране и укрепване на менталното и физическо състояние на пациента.

Традиционната медицина се занимава със симптомите и подхожда към тях по еднакъв начин при различните пациенти, докато холистичната медицина се стреми да опознае индивидуалността на пациента, медицинската му история и подходът е различен към всеки пациент.

Казано накратко – конвенционалната медицина третира болестта, докато холистичната медицина третира пациента.

Какво е холистична медицина - видове, подходи и ползи

Ефективност и научно признание

Заради богатото разнообразие от методи и подходи при холистичната медицина, ефикасността ѝ е трудна за определяне.

Инкорпорираните в холистичната медицина методи като терапии, психосеанси, акупунктура, йога и дълбоко и правилно дишане например, са изключително ефективни при огромна част от хората които ги практикуват.

Повечето специалисти споделят, че интегрираните, правилно разпределени за специфичните нужди на пациента холистични програми, наистина имат ефект.

Представете си, че с помощта на специалист цялостно променяте начина си на живот, храненето си, физическата си активност и отношението към себе си и света, който ви заобикаля.

Няма как подобна нагласа и действия да не дадат отражение както във вас, така и във възприятията ви и начина ви на живот.

Какво е холистична медицина - видове, подходи и ползи

Често задавани въпроси

Мога ли да се излекувам от стрес и безпокойство с холистична медицина?

Всъщност, холистичната медицина е едно от най-добрите средства за лечение на състояния на вътрешна тревожност у пациентите. Техники като правилно дишане и медитация например, може да ви бъдат от изключителна полза.

Холистичната медицина помага ли при лечението на зависимости?

Холистичната медицина е доказано средство при лечение на зависимости използвано в много рехабилитационни центрове по света.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar