За да бъде по-полезен, безопасен и ефективен престоят на участниците в програмата за отслабване ЛъкиФит, в пакета услуги сме включили консултация и преглед от лекар – специалист по кардиология.

Кога и как се провежда прегледът?

Кардиологичният преглед се провежда още в началото на престоя в програма ЛъкиФит. Той се извършва от лекар, специалист по кардиология и вътрешни болести.

Прегледът има за цел да се установи какво е състоянието на сърдечно-съдовата система на участниците, тъй като тя е важна във връзка с повишената двигателна активност по време на престоя.

Cardiologist

Какви изследвания включва прегледът и какви са целите му?

Изследванията, които са включени в прегледа са подбрани така, че да предоставят възможно най-пълна информация относно здравословното състояние на пациента.

Снемане на анамнеза

По време на разговора с участниците в програмата, лекарят получава информация за здравословното състояние и хроничните заболявания, от които те страдат.

Първоначалната информация дава важни сведения както за медицинската история на всеки един участник и неговите заболявания (ако има такива), така и какви са навиците му на хранене, начина на живот и каква е семейната и работната му среда.

Снемането на анамнеза е изключително важен елемент от прегледа. Причината е, че на база на него лекарят може да добие по-ясна представа за здравословните нарушения и заболяванията на участниците в програмата.

Измерване на артериалното кръвно налягане и пулс

Чрез измерване на кръвното налягане и сърдечно-пулсовата честота, кардиологът може да направи оценка на физическото състояние.

Въз основа на тези измервания, той дава препоръки за подходящото двигателно натоварване според индивидуалните нужди на участниците в програмата.

Електрокардиограма

По време на електрокардиограмата (ЕКГ), специалистът по кардиология проверява електрическата активност на сърцето.

Резултатите от ЕКГ дават информация на кардиолога дали пациентът страда от неправилен ритъм (аритмия), какво е състоянието на сърцето в покой и други.

Ехокардиография

Ехокардиографията използва звукови вълни, за да създаде изображение за структура и функция на сърцето.

От получените резултати лекарят може да определи функцията на сърцето и работата на клапите. Така той може да открие дали има увредени сърдечни мускули, блокирана клапа или друг сърдечен проблем, който е противопоказен при отслабване и изисква лечение.

Cardiologist

Защо и как помага прегледът от кардиолог в процеса на отслабване?

Кардиологичният преглед в началото на програмата е изключително важен, тъй като е една от първите стъпки в посока здравословно и дълготрайно отслабване.

На базата на този първоначален преглед нашите специалисти могат правилно да определят индивидуалните нужди и възможности на всеки един участник в програмата и да предложат препоръки за хранене и физическа активност според здравословното му състояние.

Задължителен ли е прегледът?

Прегледът от кардиолог в нашата програма за отслабване ЛъкиФит е задължителен, особено за участници, които не са провеждали такъв преди или в последните три месеца.

Често задавани въпроси

Колко време продължава прегледът при кардиолог в ЛъкиФит?

Прегледът е стандартен и обикновено не продължава повече от 20 минути. По време на консултацията ще се чувствате много приятно, тъй като лекарят по кардиология и вътрешни болести е професионалист и ще ви накара да се почувствате много комфортно и удобно.

Ако имам установено сърдечно-съдово заболяване мога ли да се включа в програмата за отслабване?

Крайното решение се взима след приключване на прегледа, но в повечето случаи е възможно участие в програмата при облекчен режим (без големи физически натоварвания).

Как наднорменото тегло влияе на сърдечно-съдовото здраве?

Доказано е, че има тясна връзка между наднорменото тегло и развитието не само на заболявания на сърдечно-съдовата система, но и за увеличаване риска от високо кръвно налягане, диабет тип 2, висок холестерол и други.

В този ред на мисли, намаляването на теглото е един от най-ефективните начини да намалите и риска от появата на някой от гореизброените заболявания.