Хормони на стреса - кои са и можете ли да ги контролирате?

Стресът е неизбежна част от съвременния живот, който влияе на физическото и психическото ви здраве. Когато сте подложени на стрес, тялото ви отделя различни хормони, които играят ключова роля в реакцията на организма.

Какво представляват хормоните на стреса?

Стресът е естествена реакция на организма към предизвикателства и опасности. Тази реакция включва освобождаване на хормони, които подготвят тялото за бързо действие, процес известен като „реакция борба или бягство“ (fight or flight response).

Хормоните на стреса играят важна роля в този процес, като най-важните от тях са норадреналин, адреналин и кортизол. Опознаването им и какво е тяхното въздействие върху тялото ви е от съществено значение. Така ще знаете как да управлявате нивата на тези хормони и ще поддържате доброто здраве.

Основни свойства на стресовите хормони

Определена стресова ситуация може да създаде истински хаос в човешкото тяло. В повечето случаи това се дължи на хормоните, чиито нива рязко се променят. 

Хормоните на стреса играят ключова роля в адаптацията на организма към стресови ситуации и изпълняват следните функции:

  • Регулират метаболизма на въглехидратите, белтъците и мазнините;
  • Увеличават нивата на глюкоза в кръвта;
  • Стимулират разграждането на енергийни запаси;
  • Потискат имунната система;
  • Повишават сърдечната честота;
  • Повишават кръвното налягане;
  • Разширяват въздушните пътища;
  • Увеличават притока на кръв към мускулите;
  • Подобряват способността за бързи реакции;
  • Стимулират мозъчната активност за повишена концентрация и бдителност;
  • Регулират усвояването на глюкозата от клетките;
  • Осигуряват адекватен отговор на организма на физически и психически натоварвания;
  • Допринасят за поддържането на хомеостазата в условия на стрес.

Чрез тези действия, хормоните на стреса гарантират, че организмът може да се справи с предизвикателствата в стресови ситуации. Това е от съществено значение за поддържането на здравето и нормалното функциониране на тялото.

Хормони на стреса - кои са и можете ли да ги контролирате?

Кортизол – главният хормон на стреса

Кортизолът е хормон, произвеждан от надбъбречните жлези. Той е жизненоважен за множество функции в организма, включително регулиране на метаболизма, контрол на кръвното налягане, намаляване на възпалението и подпомагане на имунната система.

Кортизолът помага на организма да се адаптира към стреса, като осигурява необходимата енергия за справяне с предизвикателствата.

При остър стрес, нивата на кортизол се покачват бързо, което позволява на тялото да реагира ефективно. След като стресовата ситуация отмине, нивата му се връщат към нормалното.

При хроничен стрес обаче, нивата на кортизол могат да останат повишени за дълги периоди, което води до негативни последици за здравето.

Кортизолът, като активен участник във вътрешния баланс на организма, изпълнява няколко роли, които могат да имат отрицателни последици. Той не само намалява секрецията на важни хормони като тестостерона и хормона на растежа, но и ускорява процеса на разграждане на костната тъкан. Това от своя страна може да допринесе за развитието на остеопороза.

Освен това, повишените нива на кортизол могат да доведат до отслабване на мускулите и нарастване на мазнините в тялото, създавайки допълнителни предизвикателства за здравето. Негативното влияние на кортизолът се отразява и върху когнитивните функции, като затруднява работата на човешката памет.

Освен това, кортизолът може да допринесе за по-трудното оползотворяване на глюкозата, което може да има негативни последици за енергийния метаболизъм. Високите му нива могат да възпрепятстват имунната система, правейки организма по-уязвим за различни болести и инфекции.

Адреналин и норадреналин – роли и ефекти

Епинефринът и норепинефринът (адреналин и норадреналин), са невротрансмитери и хормони. Те са от решаващо значение за физиологичните реакции на тялото, често наричани реакция на “борба или бягство”. 

Въпреки подобните си химически структури, те упражняват различни ефекти върху тялото. Макар да участват в регулирането на симпатиковата нервна система, която организира отговорите на стрес и извънредни ситуации, те действат различно.

Адреналин

Епинефринът, известен също като адреналин, се освобождава основно от надбъбречните жлези в отговор на възприемана опасност. Той действа върху алфа и бета-адренорецепторите в различни органи и тъкани, включително сърцето, белите дробове, мускулите и кръвоносните съдове. 

Това активиране води до физиологични промени като повишен сърдечен ритъм, повишено кръвно налягане, учестено дишане, повишени нива на кръвната захар и подобрена физическа работоспособност. Епинефринът се използва широко в медицината за лечение на тежки състояния като анафилаксия, астматични пристъпи, сърдечен арест и септичен шок, често прилаган чрез автоинжектори или пулверизатори.

Норадреналин

Норадреналинът също се произвежда от надбъбречните жлези, особено в отговор на ниско кръвно налягане. Той действа предимно върху алфа-адренорецепторите, предизвиквайки вазоконстрикция за повишаване на кръвното налягане.

Този хормон повишава сърдечната честота и нивата на кръвната захар, допринасяйки за адаптивните реакции на организма при стресови ситуации. В медицинската практика норепинефринът намира приложение при повишаване на систолното кръвно налягане след инфаркт и лечение на критична хипотония, септичен шок, перикардна тампонада и неврогенен шок.

И епинефринът и норепинефринът са от решаващо значение за поддържането на физиологичния баланс и отклоненията от оптималните нива могат да доведат до неблагоприятни ефекти.

Последиците от високите и чести нива на адреналина и норадреналина са:

  • Увеличаване на кръвното налягане и рискове от хипертензия;
  • Повишен риск от сърдечни проблеми поради ускорен сърдечен ритъм и повишена сърдечна работа;
  • Вазоконстрикция, което може да доведе до намален кръвен поток към определени тъкани и органи;
  • Нарушения във въглехидратния метаболизъм, включително хипергликемия
  • Негативни емоционални ефекти като раздразнителност, тревожност и паника;
  • Нарушения във водно-електролитния баланс;
  • Намаляване на имунната функция и увеличен риск от инфекции при продължителен стрес;
  • Възможни спазми и напрежение в мускулите;
  • Потенциални проблеми с дихателната функция и храносмилането, особено при високи нива на адреналин.

Разбирането на ролите на епинефрин и норепинефрин е от съществено значение за ефективното управление на различни медицински състояния.

Инсулинът и стресовата реакция

Стресът не само влияе на нашето настроение, но и оказва дълбоки ефекти върху нашето тяло, включително на способността ни да контролираме кръвната захар. Когато сме под стрес, хормоните на стреса се освобождават, което може да доведе до спад в нивата на инсулин и повишаване на кръвната захар, което е особено опасно за хора с диабет или преддиабетно състояние.

Изглежда, че храната не е единствената причина за колебанията в кръвната захар. Елементи като дехидратацията, излагането на топлина и стреса, както и житейските обстоятелства, болестта и липсата на сън, могат да повлияят на регулацията на кръвната захар.

Ето някои от основните начини, по които стресът може да повлияе на кръвната захар:

  • Повишаване на нивата на кортизол, което води до нарушения в метаболизма на захарта;
  • Увеличаване на нивата на глюкозата;
  • Инхибиране на освобождаването на инсулин, който нормално регулира кръвната захар.
  • Промяна на чувствителността на тялото към инсулин;
  • Увеличаване на устойчивостта на тялото към инсулин.

Някои рискови фактори, като депресия, хроничен стрес и нездравословни хранителни навици, могат да увеличат вероятността от проблеми с кръвната захар, свързани със стреса.

За хората с диабет, стресът може да усложни контрола на инсулина, да увеличи риска от сърдечни проблеми и да предизвика скокове в кръвната захар.

Освен контрол върху стреса се препоръчва и правилна диета при висока кръвна захар. Това може да осигури многостранно адресиране на проблема и да спомогне за регулиране на състоянието преди то да прерасне в диагноза.

Хормони на стреса - кои са и можете ли да ги контролирате?

Полезни съвети за контрол на хормоните на стреса

Много е важно да намерите начин да поддържате нивата на стресовите хормони в норма във тялото ви. Така ще предотвратите появата на най-различни здравословни състояния и болести, които възникват при завишението им. Нека разгледаме няколко полезни стратегии за овладяването им.

Балансирана храна

Храненето играе важна роля в регулирането на нивата на стресовия хормон. Проучвания доказват, че диетата с високо съдържание на добавена захар и наситени мазнини води до повишени нива на кортизол.

За да поддържате нивата му стабилни, е препоръчително да включите в диетата си повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Диетичните фибри, които се намират в боб, ядки и семена, също могат да помогнат за стабилизиране на нивата на този хормон.

Ограничаване на енергийните напитки

Кофеинът може да повиши нивата на кортизол, което от своя страна може да повлияе негативно на настроението. Въпреки че сутрешната чаша кафе може да ви събуди, прекомерната консумация може да доведе до спад на енергията по-късно през деня.

Ако забележите, че кофеинът ви кара да се чувствате по-зле, опитайте да ограничите приема си до една чаша на ден или преминете към безкофеинови напитки.

Качествен сън

Недостатъчният сън може да увеличи нивата на стресовите хормони, което води до повишен стрес. Затова е изключително важно да дадете приоритет на добрия нощен сън.

Няколко съвета за подобряване на съня са:

  • Пиене на чай от лайка преди лягане;
  • Поддържане на стаята хладна и тъмна;
  • Ограничаване на използването на електроника преди сън;
  • Използване на машина с бял шум или звуци за сън;
  • Създаване на последователен график за сън.

Това са само няколко начина, които ще ви помогнат да се отпуснете преди сън и да заспите по-лесно.

Релаксация

Техниките за релаксация, като дълбоко дишане и медитация, могат да помогнат за намаляване на стреса и кортизола. 

Контролираните, дълбоки вдишвания могат да понижат кръвното налягане и сърдечната честота, което допринася за регулирането на производството на стресовите хормони.

Прием на добавки

Балансираната диета е най-добрият начин да си набавите основните хранителни вещества, които поддържат настроението и помагат за управлението на стреса. Някои добавки също могат да бъдат полезни.

Омега-3 мастните киселини в мазните риби като сьомга, както и в семена от чиа и ленени семена, са доказано ефективни. Те могат да се приемат и като добавки с рибено масло. Витамин D също благоприятства за намаляване на нивата на стресовите хормони.

Помощ от специалист

Реакциите по време на стрес варират, затова е добре да се консултирате със специалист, преди да направите значителни промени в начина си на живот.

Той може да ви помогне да създадете персонализиран план, който да отговаря на вашите лични нужди и обстоятелства. С правилния подход, ще регулирате нивата на кортизола и ще намалите стреса в живота си ефективно.

Йога

Йогата е известна със своите релаксиращи и успокояващи ефекти върху тялото и ума.  Чрез комбинация от физически упражнения, дихателни техники и медитация ще може да управлявате стреса.

Редовното практикуване на йога може да подобри гъвкавостта, силата и общото позитивно усещане.

Хормони на стреса - кои са и можете ли да ги контролирате?

Релаксираща музика

Музиката е изключително полезна за намаляване на стреса. Приятната и релаксираща музка работи като естествена бариера на стреса и помага да бъдете по-спокойни.

А ако сте умели да свирите на музикален инструмент, свирете. Така ще се преборите неусетно с лошото чувство, тревожността и стреса.

Начин на живот и среда

Стресът засяга изключително много хора, особено в днешно време. Един от най-ефективните начини да поддържате нивата на стресовите хормони ниски е да избягвате стресови ситуации. Умението да се научите да разпознавате факторите, които са причинители на стрес и да ги отстранявате възможно най-бързо е голям плюс.

Ако работата ви е основен източник на напрежение и стрес, намерете начин да оптимизирате времето и задачите си по най-добър начин. Би било полезно да разгледате и приоритетите си и да се научите да казвате “Не” на прекалено многото ангажименти. Умението да поставяте здравословни граници е важно за минимизиране на стреса.

Включете в ежедневието си дейности, които ви доставят удоволствие и ви карат да се чувствате пълноценно, като например:

  • Спорт;
  • Хоби;
  • Изкуство;
  • Четене;
  • Разходки в природата и др.

Намерете време за тях и им се наслаждавайте, тъй като тогава тялото ви отделя ендорфини, които противодействат на стресовите хормони.

Хората, които постоянно са негативни или критични, могат значително да повишат нивата ви на стрес. Те могат да ви накарат да се чувствате зле и да източат енергията ви. За да се предпазите от този вид стрес, опитайте се да ограничите времето, което прекарвате с такива хора.

Ако не е възможно да ги избягвате напълно, опитайте да насочите разговорите към по-позитивни теми или да установите ясни граници, когато чувствате, че ситуацията става твърде напрегната.

Често задавани въпроси

Има ли връзка между социалната подкрепа и хормоните на стреса?

Да, социалната подкрепа може да има значителен ефект върху нивата на хормоните на стреса. Приемането и подкрепата от близките хора може да намали отговора на тялото ви към стрес.

Какво е значението на съня за хормоните на стреса?

Хората, които страдат от хроничен стрес, често имат нарушения на съня. Недостатъчният сън може да увеличи нивата на кортизол и да увеличи усещането за стрес.

Кога трябва да потърся помощ при проблеми с управлението на стреса ?

Ако усещате, че стресът влияе отрицателно на ежедневието и на живота ви като цяло, може да потърсите помощ от психолог или психотерапевт.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar