Авокадо, риба, семена и ядки като част от диета при високо кръвно.

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, е заболяване, при което налягането на кръвта в артериите е силно повишено. Това води до претоварване на сърдечно-съдовата система и появата на сериозни здравословни проблеми.

Спазването на правилна диета има ключово значение за контрола над кръвното, а какво включва тя, ще разберете в следващите редове.

Има ли връзка между храната и високото кръвно

Съществува пряка връзка между храненето и високото кръвно налягане. 

Прекомерната консумация на нездравословни храни води до:

  • Задържане на течности в организма;
  • Увеличаване на сърдечната честота;
  • Стесняване на кръвоносните съдове;
  • Намаляване на еластичността на артериите. 

По този начин кръвното налягане се повишава, а рискът от появата на сърдечни заболявания става много по-голям.

От своя страна, храните, които са богати на полезни вещества, подсилват работата на сърцето и спомагат за поддържане на нормално телесно тегло. Те регулират кръвното налягане и предпазват от настъпване на усложнения, свързани с хипертонията.

Видове хранителни съставки, влияещи на кръвното

Натрият е основен елемент в съдържанието на готварската сол. Той оказва значително въздействие върху кръвното налягане. Неговите повишени стойности водят до задържане на вода в тялото и увеличаване обема на кръвта, а това са сериозни предпоставки за развитие на хипертония. 

Захарта и трансмазнините са други компоненти в храната, които влияят негативно върху артериалното налягане. Прекомерният прием на захар допринася за увеличаване на теглото, а трансмазнините многократно повишават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Сред полезните хранителни съставки са калият и магнезият. Калият притежава свойството да балансира нивата на натрий в организма и да понижава кръвното налягане. От своя страна, магнезият спомага за отпускането на артериите, което води до разширяване на кръвоносните съдове. 

За здравето на последните допринасят антиоксидантите и фибрите, както и омега-3 мастните киселини. Тези вещества намаляват възпаленията, пречистват съдовете от атеросклеротична плака и поддържат нормалната им функция. 

Дневен прием на калории при хипертония

Дневният калориен прием при хората, страдащи от хипертония, трябва да бъде съобразен с техните индивидуални нужди и особености на организма. 

Необходимо е поддържането на здравословни килограми, тъй като наднорменото тегло и затлъстяването могат да причинят допълнителни усложнения на състоянието. Това се постига чрез намаляване на количеството калории на ден, като при отслабване е препоръчително те да бъдат с 500 до 1000 по-малко.

Балансиране на солите и натрия

Приемът на големи количества натрий може да има сериозни последици за здравето. За поддържането на нормално кръвно налягане е необходимо той да бъде ограничен до 2300 mg на ден, а при хипертония – до 1500 mg. Въпреки тези препоръки, много хора консумират повече от нужното.

Дървена лъжица, пълна със сол.

Храни с високо съдържание на натрий са:

  • Колбаси и консерви;
  • Тестени изделия;
  • Полуфабрикати;
  • Пакетирани продукти.

Използването на много сол в домашно приготвените ястия също допринася за повишеното кръвно налягане. Нужно е количеството, което добавяте към храната си, да бъде умерено и съобразено със здравословното ви състояние.

Увеличеният прием на калий помага за неутрализиране на негативните ефекти от натрия. Той действа като диуретик и улеснява изхвърлянето на течностите от тялото. За добрия електролитен баланс на организма е необходимо да консумирате храни, богати на този елемент. Това са банани, авокадо, картофи, спанак и други. 

Спазването на всички тези препоръки допринася за поддържането на оптимално кръвно налягане и значително подобрява работата на сърдечно-съдовата система.

Ролята на плодовете и зеленчуците

От съществено значение за доброто здраве на организма е редовната консумация на плодове и зеленчуци. Те са богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Освен това тези храни са с ниско съдържание на натрий и имат минимален брой калории в състава си.

Различни плодове и зеленчуци, част от диета при високо кръвно налягане.

Голямото количество вода в тях подпомага хидратацията на организма и регулира кръвния поток.

Витамините и минералите подсилват функцията на сърцето и кръвоносните съдове и намаляват възпаленията.

Фибрите забавят храносмилането и спомагат за поддържането на здравословно тегло.

Антиоксидантите защитават клетките от влиянието на свободните радикали. По този начин те предпазват стените на артериите от натрупване на холестерол и други вредни елементи.

Всичко това прави плодовете и зеленчуците основна част от всяка една пълноценна диета при високо кръвно налягане.

Въглехидратите и инсулиновата резистентност

Инсулиновата резистентност е състояние, при което се нарушава чувствителността на клетките в организма към хормона инсулин. Той се произвежда от панкреаса и разгражда приетите въглехидрати от храната до глюкоза. 

Тъй като клетките не могат да използват глюкозата, която хормонът им доставя, тя остава в кръвта. По този начин нивата на кръвната захар значително се повишават. 

Това състояние поражда рисковите фактори за високо кръвно налягане:

  • Нарушения в метаболизма;
  • Задържане на течности;
  • Покачване на теглото;
  • Предразположеност към възпаления.

За да се сведе този риск до минимум, е необходимо спазването на хранителен режим, който ограничава или напълно изключва храни с високо съдържание на добавени захари и преработени въглехидрати. Такива са торти, вафли, бял хляб, сладки изделия и други.

Полезни мазнини и холестерол

Високото кръвно налягане е тясно свързано с нивата на холестерол в кръвта. 

Когато стойностите на “лошия” LDL-холестерол са високи, по стените на кръвоносните съдове се натрупва мастно вещество под формата на плаки. Тези отлагания запушват и втвърдяват артериите, което кара сърцето да изпомпва кръвта все по-бързо. От това следва и повишаване на кръвното налягане.

Полезните мазнини премахват излишния “лош” холестерол от съдовете и увеличават нивата на “добрия” такъв. Те подобряват еластичността на артериите и регулират стойностите на кръвното налягане.

Високо съдържание на полезни мазнини има в следните храни:

  • Авокадо – богат източник на олеинова киселина, която балансира нивата на липидите и предпазва от атеросклероза и диабет.
  • Зехтин – съдържа ненаситени мастни киселини, които подобряват работата на сърдечно-съдовата система, намалявайки риска от развитие на хипертония.
  • Мазни риби – сьомга, скумрия, херинга и други риби съдържат изключително полезните омега-3 мастни киселини.
  • Ядки и семена – орехи, бадеми, ленено семе и чиа също са богати на омега-3 есенциалните киселини, както и на фибри и белтъчини.

Не на последно място се нареждат и някои млечни продукти като кисело мляко, кашкавал, сирене, масло. Те са подходящи при диета за високо кръвно и се консумират в умерени количества, нискомаслени или напълно обезмаслени.

Авокадо, риба, семена и ядки като част от диета при високо кръвно.

Витамините и минералите при високо кръвно налягане

Снабдяването с витамини и минерали при хипертония е от съществено значение за намаляване на кръвното налягане. 

Витамините D, C, E, както и някои от групата B, са сред основните, които подобряват работата на сърцето. Витамин D участва в усвояването на калция, C и E са мощни антиоксиданти, а тези от групата B подпомагат метаболизма. Всичко това влияе пряко върху стойностите на кръвното налягане.

От минералите най-важен е приемът на калий, хром, калций и магнезий. Те имат доказан благоприятен ефект при хипертония, тъй като понижават нивата на кръвната захар и холестерола, отпускат мускулите на кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението.

Богати храни на витамини и минерали са плодовете, зеленчуците, яйцата, семената, целите зърна и други.

Ролята на физическата активност

Редовната физическа активност укрепва сърдечния мускул и подобрява неговата работа. Освен това тя спомага и за поддържане на здравословно телесно тегло. По този начин натоварването върху артериите става по-малко, а това допринася за понижаване на кръвното налягане. 

Препоръчително е хипертониците да тренират всеки ден, а при невъзможност – около 3-4 пъти в седмицата. Подходящи за това състояние са бързото ходене, карането на колело, плуването и силовите тренировки, съчетани с дихателни упражнения.

Мъж и жена на средна възраст, които тренират бързо ходене.

Ролята на стреса и емоционалното натоварване

Появата на високо кръвно налягане е свързана и с прекомерния стрес. Когато е подложено на напрежение, тялото произвежда големи количества кортизол. Те предизвикват увеличаване на сърдечната честота и свиват кръвоносните съдове. По този начин кръвното налягане се покачва до високи граници.

Емоционалното натоварване също е свързано с различни фактори, които предразполагат развитието на хипертония. Тревожността и депресията, както и психическото изтощение, водят до преяждане, прекомерна консумация на алкохол, залежаване и други вредни навици. 

Всичко това може да се избегне чрез различни техники за управление на стреса, с помощта на които контролът върху кръвното налягане значително се подобрява.

Опасни ли са диетите за отслабване при високо кръвно

Диетите за отслабване могат да бъдат опасни за хора с високо кръвно налягане, когато не са съставени правилно или налагат пълно ограничаване на някои храни. Подобен режим намалява приема на важни хранителни вещества, което натоварва допълнително сърдечно-съдовата система. 

Всичко това, в съчетание с бързото сваляне на килограми, предизвиква колебания в артериалното налягане и може да затрудни контрола над хипертонията.

Кога е необходима консултация с кардиолог

Добре е да се обърнете към кардиолог, когато кръвното ви налягане често се увеличава до 140/90 mmHg или надвишава тази стойност. Появата на главоболие, болки в гърдите и учестено сърцебиене също изисква консултация с лекар. Проследяване на състоянието е необходимо и при наличие на хронични заболявания и прием на лекарства.

Програмата за отслабване на ЛъкиФит включва първоначален кардиологичен преглед за оценка на сърдечното здраве. Чрез него се определят видът и натовареността на тренировките за всеки участник. Към двигателните дейности спадат фитнес, аеробика, танци, йога, дихателни упражнения и други. Освен тях редовно се провеждат и планински преходи.

Физическата активност в програмата е съчетана със здравословно и балансирано ежедневно меню. Режимът включва консумацията на храни с нисък гликемичен индекс, които са богати на основните хранителни компоненти за контрол над кръвното налягане – полезни мазнини, витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.

Често задавани въпроси

Кои са най-полезните плодове и зеленчуци при високо кръвно налягане?

При хипертония е препоръчителна ежедневната консумация на банани, ябълки, киви и портокали. Сред най-полезните зеленчуци за това състояние са спанак, червено цвекло, броколи и краставици.

Кои диети са доказано ефективни при наличие на високо кръвно налягане?

Едни от най-добрите хранителни режими са средиземноморската диета и DASH диетата (Dietary Approach to Stop Hypertension или “хранителен подход за контрол над хипертонията). Първата включва изобилие от полезни мазнини като зехтин и авокадо, а втората – голямо количество пресни плодове и зеленчуци.

Кои подправки могат да заменят солта в диетата за високо кръвно налягане?

Това са босилек, магданоз, чесън, копър и мащерка. Освен, че могат да заменят солта и да овкусят добре вашите ястия, те влияят и на високото кръвно налягане, като го понижават.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar