Детокс с куркума и джинджифил

Детоксът – защо е полезен за нашето здраве?

Детокс с куркума и джинджифил

Детоксът е начин да почистим своя организъм от вътре. Причината е, че човешките органи се нуждаят от този своеобразен рестарт, за да функционират по-добре. Вярно е, че основната задача на отделителната система е да изхвърли от тялото всички ненужни вещества. Те се отделят  също така през кожата, носа, устата и сълзенето на очите. 

Но от време на време тялото се нуждае от допълнителни помощници, за да се освежи от натрупани токсини и други вредни съставки, които се складират вътре в организма. 

Техен източник са външните замърсявания на околната среда, които могат да доведат до прием на вода с лошо качество, дишане на мръсен въздух, консумация на некачествена храна. 

Отровите може да се натрупат вследствие на вредни човешки навици като тютюнопушенето, например, при което основно се уврежда дихателната система. 

Изводът е, че колкото и да е в добра форма нашият организъм, той винаги има нужда от детоксикиране. Когато пък дневното меню не изобилства от свежа и растителна храна, а двигателната активност е останала на заден план в забързаното ежедневие, то тогава грижата за здравето не търпи никакво отлагане. 

Детоксът даже може да се приеме за достъпен и лесен начин за профилактика и лечение на различни заболявания. Единственото условие е  той да е съобразен с индивидуалното състояние на човек, както и в неговата основа да са заложени природосъобразни методи.  

Грешни схващания за детокса  

Не е правилно да се счита, че детоксикацията задължително означава гладуване. Напротив, с помощта на различни растителни храни, билки и подправки могат да се постигнат едни от най-качествените начини за пречистване на организма. 

Причината е, че те помагат да се активизират клетките или отделните органи, за да се освободят от вредните токсини. А именно те са източник на редица болести и проблеми със здравето. 

Препоръчителните средства и методи за детокс са всички онези, които не биха довели до опасни или нездравословни състояния. Когато се касае за прием на продукти с детоксикиращ ефект, то те задължително трябва да са екологично чисти, т.е. да не съдържат допълнителна химия под формата на изкуствени оцветители, овкусители и консерванти. 

Храната като средство за детокс 

Един от разпространените начини за детоксикация е приемът на биопродукти. Това е т.нар. „хранителен детокс“, който се осъществява чрез консумация на свежи зеленчуци /основно под формата на зелени смутита и салати/, прием на ядки, зърнени храни, млечни продукти, антиоксиданти. 

Подходящ вариант за пречистване на организма може да е моно детоксът. Характерното при него е, че се консумира еднотипни продукти или една и съща храна в продължение на няколко дена. Възможно е да се консумират полезни растителни смутита в рамките на ден-два. Друг начин е разтоварващ режим с един и същи плод. 

Най-често се прибягва към 24 или 48 часа на диня, череши, ягоди и други пречистващи екохрани. Дори е препоръчително да си набележите няколко дни в месеца, в които 24 часа, да консумирате само зеленчукови и плодови натурални сокове. 

Условието обаче е, те да са прясно изцедени, а не бутилирани сокове от магазина, заради консервантите и подсладителите в тях.

Широко разпространен е билковият детокс. Ефективността при лечението на болести и състояния с помощта на растения е отдавна познат метод. Той е в основата на много от съвременните медикаменти и дори е част от  терапиите на традиционната и алтренативната медицина. Билките и техните отвари са най-застъпеният начин за цялостно пречистване на тялото от различни отрови. 

Днес едни от най-полезните растения могат да се намерят навсякъде, независмо че растат само на определени географски територии. Други продължават да са характерни само за своя район, а трети успяват да бъдат отглеждани в различни точки на планентата. 

В цял свят са познати свойствата на джинджифила, куркумата, глухарчето, босилека, ментата, мащерката, лайката, розовите листа и много други. Билковият чай е харесвана напитка от милиони хора, които я предпочитат по всяко време на деня. 

Естествените начини за детокс са широко приложими, почти без противопоказания и са удачни за всеки. Едно от важните правила е свързано с добрата хидратация на организма, за да може той да функционира правилно. Ежедневно, човек се нуждае поне от 2 литра вода, като останалите приети течности не бива да се включват в това количество.

Лъжичка-две лимонов сок сутрин заедно с чаша топла вода, е може би най-бързата и достъпна рецепта за детоксикация. Разбира се, през деня в комбинация с билки и джинджифил, подобна напитка  е изключително полезна за стомаха, черния дроб и пикочните пътища.

Ползи за здравето от куркумата

Детокс с куркума и джинджифил

Куркумата е растение от семейство Джинджифилови. Популярна е поради проучените й противовъзпалителни свойства. Счита се, че помага за почистването на черния дроб и за коригиране на холестерола. 

Това се дължи на основното й вещество – куркумин, което придава характерния й жълт цвят. Консумацията на куркума е полезна за ставите, дори и за подобряване на тонуса. 

Ползи за здравето от джинджифила 

Детокс с куркума и джинджифил

Джинджифилът, както и куркумата, са едни от най-разпространените подправки в цял свят. Европа обаче го открива едва през 13 век, след като е пренесен от Китай и Индия, където масово се използват корените на джинджифила. 

Отличава се с специфична парливост и лютевина. Заради богатото си съдържание на витамини, минерали и още много полезни съставки, растението се широко приложимо в медицината и в кулинарията. 

Доказано е, че има противовирусни свойства. Наред с това спомага за подобряване на метаболизма, ползва се при гадене, стомашни разстройства и други противовъзпалителни състояния.     

Рецепти с куркума и джинджифил

Двете подправки са задължителната съставка в азиатската кухня. Широко приложими днес са също в Европа и Америка. Джинджифилът е застъпен изключително много в сладкарските рецепти. Познат е като подправка на бира и на редица безалкохолни напитки.

Детокс с куркума и джинджифил

Едно от най-срещаните приложения на двете полезни растения е за направата на чай. Най-достъпната рецепта за домашен детокс се състои от куркума и джинджифил, с които се сварява отвара. 

За да е още по-силен противовъзпалителният и детокс ефекта, към тях може да се прибавят поотделно или в комбинация карамфил, черен пипер и прясно изцеден лимонов сок. 

Достатъчно е за чая да се сварят две чаши вода с по една чаена лъжичка смлени куркума и джинджифил и към тях да се прибавят по няколко зрънца пипер и карамфил. Когато напитка да охлади до годност за консумация, може да се овкуси с лимонов сок. 

Има още много полезни рецепти с двете подправки, когато те се ползват отделно или в комбинация на други храни. Детокс ефект се постига с приема на кисело мляко, което е богато на естествени пробиотици, към което е добавена куркума. 

Пропорцията е следната: в една купичка кисело мляко се разбъркват две чаени лъжички куркума. Съдържанието е добре да се приема като диетична вечеря. 

С джинджифил пък са познати различни комбинации за направата на чай. Няколко парченца пресен корен се сваряват във вода за 5 минути. Когато се охлади се добавя лъжичка мед или само лимонов сок. Полезно е да се пие сутрин на гладно и поне половин час преди основните хранения през деня. 

Напитката ускорява метаболизма и помага против стомашни спазми. За профилактика на холестерола и кръвната захара полезната комбинация е чай от канела и джинджифил. Според индивидуалния вкус двете подправки могат да се комбинират с месо, салати и за овкусяване на множество ястия. 

Снимки: Pixabay/Luckyfit

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar