Детоксикация със зелен чай

На Изток зеленият чай е панацея. Смята се за лек за всички болести – от лечението на затлъстяване до предотвратяването на рак или болестта на Алцхаймер.  Още преди хиляди години източните народи са използвали зеленият чай, като лечебна напитка, която пречиства организма. 

Днес лечебните му свойства са добре изследвани и ползите от напитката са доказани научно. Извършването на детоксикация със зелен чай е начинът да си осигурите добро здраве. 

Детоксикация със зелен чай

Антиоксиданти в зеления чай

Фактът, че зеленият чай е невероятно полезен вероятно вече знаят почти всички. Няма да е излишно обаче да напомним, че зеленият чай е шампион по съдържание на антиоксиданти – вещества, които блокират действието на агресивните клетки, наречени свободни радикали. А те са тези, които стартират всички разрушителни процеси в тялото.

Натуралният зелен чай без захар и други добавки се използва ефективно за детоксикация и ви позволява да пречистите черния дроб и кръвта. Нутриционистите препоръчват да се пият по 2-3 чаши пресен зелен чай на ден, за да се постигне изразен детоксикиращ ефект.

Диуретичните свойства на чая ви позволяват да се борите с отока, което освен че има здравословен ефект, повлиява положително и за добрата фигура. Зеленият чай съдържа специални ензими, които позволяват да разграждате мазнините по-бързо и следователно да отслабнете. Поради тази причина зеленият чай е неразделна част от всяка диета за вталяване. 

Ползите от зеления чай са безспорни и се дължат на неговия състав, в който има 500 полезни химични елемента, сред които много мощни антиоксиданти. Той съдържа полифеноли, каротеноиди, катехини, флавоноиди и др. От минералите са представени хром, манган, селен, цинк и редица други вещества. 

Зеленият чай е с високо съдържание на витамин C. Той  има свойството да забавя стареенето на клетките, да укрепва имунната система, да потиска възпалителните процеси. Зеленият чай действа положително за общото здравословно състояние и спомага за дълголетието.

Кофеинът, който в чая не е в чист вид, а в състава на теините, ободрява и тонизира. Това свойство на напитката се оценява от всички „чучулиги“. Когато се приготвя правилно, той ободрява не по-лошо от кафето. Не е маловажно също, че в една чаша напитка без добавки има само 2 калории. 

Детоксикация със зелен чай

Зеленият чай се приготвя само от листата на чаения храст. Той произхожда от Китай, но се свързва и с други азиатски държави, като Япония и Южна Корея. Най-същественото при производството на зелен чай е да се запазят лечебните активни вещества на свежите листа. За да се произведе качествен зелен чай, се берат само връхните листенца на чаения храст. 

За да не започне нежелан процес на ферментация, те трябва да останат цели и да не са смачкани. Зеленият чай е силен антиоксидант, точно защото листенцата не са ферментирали. Веществата, на които се дължи полезното действие на зеления чай, се съдържат и в черния чай, но в значително по-малки количества. 

Зеленият чай се различава от черния по това, че не претърпява ензимен процес на окисление, в резултат на което черният вариант на напитката придобива характерната за него стипчивост. 

Как действа зеленият чай на тялото ни?

Основният аргумент в полза на детокс режимите е, че тялото ни се нуждае от помощ, за да се справя с ежедневно приеманите токсини, които, при натрупване в организма ни, биха могли да доведат до наддаване на тегло, подуване на корема, умора и влошено здраве. 

Зеленият чай не само помага на тялото да се почиства от токсини, а също решава много здравословни проблеми и тонизира организма.

Кофеинът и антиоксидантите в зеления чай помагат на тялото да изгаря калории. Освен това той ускорява метаболизма, което допринася за загуба на тегло. 

Според изследвания, зеленият чай подобрява метаболизма с 4% и ускорява окисляването на мазнините със 17%. И ако подсилите ефекта с интензивни тренировки, резултатът няма да закъснее. В Централна Азия използват зеления чай след консумация на мазни храни, за да се избегне усещането за тежест в стомаха.

Проучванията показват, че пиенето на зелен чай намалява кръвното налягане. Експериментите са проведени върху хора с леко повишено кръвно налягане, но при хронично високо кръвно налягане, за което трябва да се обърнете към специалист. Чаят влияе благоприятно и на сърдечно съдовата система и понижава холестерола.

Теоброминът и теофилинът в състава на чая тонизират нервната система и облекчават стреса. За да увеличите устойчивостта към стресови ситуации, препоръчват зелен чай да се пие в продължение на 6 седмици. Добре е в тези ситуации да пиете по-слаб чай и на малки порции, тогава ефектът ще бъде очевиден. 

Зеленият чай се бори с летаргията и депресията, намалява сънливостта и стимулира мозъка. Установено е също, че напитката предотвратява развитието на деменция. Смята се, че чаят забавя стареенето на организма поради наличието на антиоксидантите.

Детоксикация със зелен чай 

Зеленият чай е рекордьор по съдържание на витамин Р, който укрепва стените на кръвоносните съдове. В него има и много витамин С: 10 пъти повече, отколкото в черния чай. 

Комплексът от витамини от група В нормализира функционирането на нервната система, стимулира метаболизма и подобрява състоянието на кожата. Пиенето на напитката укрепва имунната система и повишава устойчивостта към болести.

Зеленият чай подобрява здравето на очите. Казват, че зеленият чай предотвратява дори кариесите. Учени от Националния химически университет в Любляна сравнили антибактериална вода за уста със зелен чай. Те се оказали еднакво ефективни. 

Полезно действие на зеления чай се наблюдава и при пушачите, тъй като той спомага за отделянето на натрупаните вредни вещества в резултат на тютюнопушенето.

Как влияе зеленият чай на здравето на мъжете и жените и има ли противопоказания? 

За мъжете тази напитка е полезна с това, че намалява риска от развитие на инфаркт на миокарда и други сърдечно съдови заболявания. Зеленият чай тонизира добре, стимулира нервните и мисловните процеси. Според някои проучвания, той повишава концентрацията на сперматозоидите, като по този начин повишава плодовитостта. 

Зеленият чай се смята за напитка за красота за жените, помага за отслабване, забавя процеса на стареене. Екстракт от продукта е включен в много продукти за грижа за лицето, предназначени за жени. 

Изравнява тена на кожата, бори се с възпаления, регулира производството на себум и предотвратява образуването на бръчки. Трябва да се внимава с консумацията на напитката в периода на бременност и кърмене. 

Поради съдържащия се в него кофеин, зеленият чай е противопоказан при хора с нервни разстройства и безсъние, при които може да влоши симптомите. Също така не се препоръчва при използване на разредители на кръвта в комбинация с някои други лекарства. 

Зеленият чай може да бъде вреден за хора, страдащи от много високо кръвно налягане, заболявания на бъбреците, стомаха и черния дроб. 

По-добре е да не го смесвате с други стимулиращи напитки – кафе, енергийни напитки, алкохол. При липса на желязо трябва да пиете такъв чай ​​не по-рано от 30 минути след хранене. В случай на съмнение, консултирайте се с Вашия лекар преди употреба. 

Детоксикация със зелен чай

Ето и няколко съвета, свързани със зеления чай:

  • Купувайте само висококачествени чайове, за да постигнете търсения здравословен ефект. Добре е да пиете разнообразни видове зелен чай, които се допълват един друг, защото различните сортове имат различни химични свойства. Ползите за здравето и стимулирането на метаболизма зависят от качеството на зеления чай, който пиете.
  • Препоръчителното количество зелен чай за зрял човек е 2-3 чаши по 300 мл. на ден. 
  • Не трябва да пиете напитката по време на хранене, защото това може да затрудни храносмилането
  • Избягвайте пиенето на чай на гладно, по-добре е да го пиете между храненията
  • Зеленият чай дехидратира и затова е добре за всяко изпито количество чай да изпиете  същото количество вода 
  • Не се насилвайте да пиете големи количества зелен чай. Можете да започнете с малки количества и постепенно да ги увеличавате. Този чай е много полезен за организма дори и в малко количества и затова е важно да се пие редовно.

Снимки: pixabay.com

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar