млада жена упражнява дишането си със затворени очи

Паник атаката е сериозно състояние и не бива да се подценява.

Ако сърцето ви тупти бързо, имате затруднено дишане, разтрепервате се и устата ви пресъхва, то определено получавате паник атака. Тези реакции на тялото, обикновено са породени от определени стресови ситуации и задачи и това безпокойство е съвсем естествена реакция на вашето тяло към стреса.

Какво е паник атака?

Паник атаката представлява внезапен и много силен пристъп на страх, който задейства защитните механизми на организма и предизвиква ступор в съзнанието.

При паник атака, пулсът се ускорява, дишането става затруднено, а на човек му се струва, че ще умре или полудее. Тези атаки могат да се случат без явна причина, дори по време на релаксация, преди да заспите или по време на сън.

Те могат да се появят еднократно, но за жалост в повечето случаи тези пристъпи се повтарят. Това е така, тъй като се дължат на специфични причинители, например като летене със самолет, пресичане на мост и др. Ако един път дадена ситуация предизвика пристъп на паник атака, то е много вероятно да продължи да я предизвика отново и отново.

Предпоставките за паник атака са дадени ситуации, в които се чувствате неспособен да избягате, застрашен, затворен и други. Те се случват, както при напълно здрави хора със щастлив живот, така и на страдащи от заболявания като социална фобия, депресия и др.

страдаща жена

Физиология и психология на паническите атаки

Паническите атаки са внезапни пристъпи на интензивен страх, които водят до значителни физиологични и психологически реакции.

Физиология на паническите атаки

Паническите атаки задействат симпатиковата нервна система, което активира реакцията „бий се или бягай“. Това води до отделяне на адреналин, който увеличава сърдечния ритъм и кръвното налягане.

Честите физически симптоми включват тахикардия, затруднено дишане и други. Тези реакции подготвят тялото за бързо действие, но в случая на паническа атака, те са неоправдани и предизвикват допълнителен страх.

Хормонална реакция на организма

Основният хормон, който се освобождава при стресови състояния и паник атаки е адреналинът, познат още като епинефрин. Той повишава сърдечния ритъм и кръвното налягане за да осигури максимално кислород и енергия на мускулите на човек.

От друга страна се отделя и стресовият хормон – кортизол. Когато той се повиши допълнително увеличава нивото на стреса в организма.

Физически симптоми на паник атака са:

 • Учестено сърцебиене (тахикардия) – сърцето започва да бие учестено и това може да създаде усещане за сърдечен удар.
 • Затруднено дишане – хипервентилацията води до усещане за задъхване или задушаване.
 • Треперене и изпотяване – тялото се опитва да регулира температурата си и мускулите са напрегнати.
 • Световъртеж и замайване – поради промените в нивата на кислород и въглероден диоксид в кръвта, това може да доведе до това усещане.
 • Коремни болки и гадене – пристъпите на паника могат да намалят притока на кръв към стомашно-вревния тракт и това да доведе до дискомфорт и гадене и повръщане.

Често в силно състояние на тревожност може да се появи и усещане за фалшива болка в гърдите.

Психология на паническите атаки

Психологически, паническите атаки са свързани с катастрофични мисли и хипервигилантност. По време на атака, хората често интерпретират нормални телесни усещания като признаци на сериозен медицински проблем, като инфаркт или полудяване. Това засилва усещането за страх и паника.

Емоционално, хората изпитват интензивна тревожност, която може да включва усещане за дереализация или деперсонализация – чувството, че светът около тях е нереален или че са откъснати от собственото си тяло. Доста често се случва, хората да развиват страх от бъдещи атаки, което може да доведе до избягващо поведение и повишена тревожност.

Когнитивни и емоционални симптоми на паник атака са:

 • Откъсване от себе си (деперсонализация);
 • Усещане за полудяване;
 • Дереализация;
 • Ирационален и прекален страх и др.

Тези симптоми често са характерни и за паническото разстройство, при което паник атаките придобиват хроничен характер. 

Причини за възникване на паник атаките

Причините за поява на паник атака могат да бъдат различни. Важно е да разберете, че причината не се крие във фактори като емоционална некомпетентност или слабост, а в много по-различни от тях. Нека ги разгледаме по-долу.

Генетични фактори

Въпреки че всеки може да изпита в един момент пристъп на паника, при някои хора това се случва много по-редовно. Те често се наблюдават в семейства с наследствена предразположеност към тях. Например, ако някой от семейството ви, като майка или баба са страдали от паник атаки е много по-вероятно и вие да го изпитате, отколото другите.

Биологични фактори

Неврохимичните дисбаланси, включващи нестабилни нива на серотонин, норадреналин и GABA аминокиселина, са свързани с паник атаките. Аномалии в мозъчните структури като амигдалата също могат да допринесат за тях. Хормоналните промени, свързани със стреса, могат да са основен фактор за паник атаки.

Психологически фактори

Паник атаките могат да възникнат самостоятелно или да бъдат свързани с други разстройства като тревожност, стрес или травма. Животът предизвиква ситуации, които често не знаете как да ги преодолеете. Те обичайно са съпроводени от постоянен стрес и страх.

Някои от тези ситуации включват:

 • Загуба на близък;
 • Борба с болест;
 • Психологическа травма,
 • Загуба на работа и финансови затруднения,
 • Фобии или интензивни промени в живота като раздяла.

Някои вредни навици, като тютюнопушенето, прекомерната употреба на кофеин и алкохол, могат да увеличат риска от паник атаки, влошавайки състоянието на нервната система и настроението.

жена на средна възраст плаче

Има ли лечение на паник атаката и какво е то?

Паник атаките са състояние на внезапен и интензивен страх, което може да бъде много плашещо и разтърсващо за хората, които ги изпитват. Навярно много от вас се питат дали всъщност има възможност за лечение? Да, има!

Въпреки че могат да бъдат ужасяващо преживяване, паник атаките обикновено са лечими. Дългосрочното справяне с тях може да бъде постигнато чрез разнообразие от специални техники и подходи, които ще ви помогнат да се изправите срещу този проблем и да го преодолеете.

Трябва да сте наясно обаче, че ефективното и дългосрочно справяне с паник атаките изисква ангажираност, търпение и труд от ваша страна. Не е лесно, но не е невъзможно.

Стратегии за дългосрочно справяне с проблема

Съчетаването на различни терапевтични техники, стратегии и медикаменти за справяне с тревожността могат да бъдат ключът към успешното преодоляване на този проблем и постигането на по-добро психично здраве в дългосрочен план. Нека разгледаме кои са те в по-долните редове.

Техники за релаксация

Тези техники са ефективен начин за управление на паник атаките. Те включват дълбоко дишане, пространствено въображение, прогресивна мускулна релаксация и медитация.

Дълбокото дишане може да помогне да се намали тревожността и физиологичните симптоми на паник атаката, като се активира отговорът за успокоение на тялото.

Когнитивно-поведенческа терапия (КПТ)

КПТ е психотерапевтичен подход, който се фокусира върху идентифицирането и промяната на негативните мисли и поведения, свързани с паник атаките. Тя предоставя възможност за справяне със стреса и тревожността, като помага на пациентите да преоценят ситуациите по по-позитивен начин.

Здравословен начин на живот

Поддържането на здравословен начин на живот може да помогне за справяне с паник атаките. Това включва редовна физическа активност, здравословно хранене и редовен сън. Физическата активност е особено полезна, тъй като тя може да намали нивата на стрес и да подобри настроението.

Подкрепа от близки

Подкрепата от близки играе важна роля в справянето с паник атаките. Разговарянето с приятели или семейство за своите проблеми може да бъде освобождаващо и да предостави увереност и подкрепа. Също така, участието в терапевтични групи може да предложи възможност за споделяне на опит и стратегии за управление на атаките.

Помощ от специалист

Експертната подкрепа от квалифициран медицински специалист, като психиатър, психолог или терапевт, може да ви предостави подходящо лечение и съдействие за управлението на симптомите на паник атаките.

Специалистът може да даде реална оценка на симптомите ви и да установи дали се дължат на паник атаки или друго разстройство.

Медикаменти

В някои случаи, лекарят може да препоръча прием на медикаменти за контролиране на симптомите на паник атаките. Това може да включва антидепресанти или анксиолитици, които помагат за регулиране на химическите процеси в мозъка, свързани с тревожността. Важно е да се консултирате с лекар или психиатър, преди да започнете лечение с медикаменти.

Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонин са най-употребяваните антидепресанти. Те са предпочитани, тъй като са ефективни и относително безопасни, имат по-малко странични ефекти.

двама души си стискат ръцете

Няколко съвета за справяне по време на паник атака

Когато сте изправени пред паник атака, най- важно е да знаете, как да се справите по ефективен начин с нея. Нека разгледаме няколко начина, които могат да помогнат ефективно в това положение.

Плискане с вода

Едно от най-лесните неща е да се възползвате от водата по време на паник атака. Потапяйки ръцете си и плискайки лицето си със студена вода помага за разсейване от тревожните ви чувства, а освен това понижава нивата на кортизол.

Правилно дишане

Завладяващото чувство на паник атаката не ви дава спокойствието да стоите на едно място. Дълбокото и правилно дишане в такава ситуация е много полезно. Правейки го осъзнато, при паник атаки в рамките на няколко минути, тревожността бързо ще намалее и ще изчезне.

Успокояващи фрази

С дълбокото дишане може да съчетаете и някои успокоителни фрази, които ви припомнят че това е само временно състояние и то не е реално. Осъзнаването, че паник атаките не са истинско усещане и достатъчното повтаряне на фразите ще ви разсея и ще се почувствате много по-спокойни.

Плачете

Когато ви се плаче, просто го направете. Твърди се че плачът е терапевтичен и е знак, че имате емоции за освобождаване. Тъй като безпокойството често е отговор на скръб, която е била подтисната, плачът може да предложи катарзиса, който е необходим за успокоение.

Далеч от социалните мрежи

Много често социалните мрежи са причинители номер едно на панически атаки. Поради множеството разнообразна информация която предоставят те могат да създадат по висок риск от пристъпи на паника. А най-лошото е, че предоставената информация в повечето случаи е невярна.

Не мислете за симптомите

Това е трудно постижима цел, тъй като именно те са най-ужасяващата част от положението. Въпреки това не е невъзможно. Отбивайки фокуса ви върху нещо друго ще разсее вниманието от проблема и ще намали паник атаката.

млада жена упражнява дишането си със затворени очи

Често задавани въпроси

Каква е разликата между паник атаки и паническо разстройство?

По време на паник атаки се усеща силно чувство на страх, загуба на контрол и физически симптоми като сърцебиене и треперене. Единични пристъпи на паника не означават паническо разстройство, но последователни атаки могат да го предизвикат. Те създават порочен кръг от страх и пристъпи, затруднявайки преодоляването им. Страхът от нови атаки засилва симптомите.

Как мога да разбера дали имам паническо разстройство?

Потвърждение и лечение на паническо разстройство изисква професионална оценка от квалифициран специалист. Преценяйки симптомите ви, вашата медицинска и психологическа история, ще може да постави адекватна диагноза.

Може ли да се появят панически атаки по време на сън?

Да, за жалост пристъп на паник атака може да се появи и по време на сън.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar