Как емоциите повлияват на имунната система?

Как емоциите влияят на здравето?

Емоционалното и физичическото състояния са пряко свързани, сочат проучванията върху човешкото тяло. Няма как да сме под стрес, вътрешно напрежение, да са ни обзели лоши мисли и всичко това да не даде отражение върху нашето здраве. 

От друга страна, колкото по-балансирани и спокойни се усещаме, и успяваме да се радваме на живота, толкова по-устойчиви и щастливи изглеждаме. Затова стремежът към хармония и отлично здраве са пряко свързани не само с физиологията ни, но и със състоянието на нашия ум и емоции.

Защо са свързани с имунната система?

Имунната система на всеки човек е податлива на различни външни влияния, но това не са само вирусите и бактериите, които се опитват да я сразят. Доказано е, че лошото настроение, постоянният стрес и неудовлетвореността могат да ни извадят от равновесие, да разбалансират нашия вътрешен свят и енергиен заряд. 

Понякога човек е завладян от неприятни емоции като гняв, разочарования, тъга и други подобни негатични настроения, които имат разрушителен ефект върху психиката и физическото му състояние. 

А една нестабилна имунна система води след себе си поредица от здравословни проблеми, които най-често се проявяват като :

 • сърдечно-съдови заболявания 
 • хормонални смущения 
 • хранителни разстройства 
 • депресивни състояния 
 • вирусни инфекции 
 • диабет 
 • безсъние 
 • наднормено тегло 
 • нарушения в опорно-двигателната система и т.н. 

Как емоциите повлияват на имунната система?

Кои емоции влияят и как?

Човешкото здраве се влияе както от отрицателните, така и от положителните емоции. Първите обикновено имат разрушителна сила, докато за вторите се смята, че по-скоро могат да помогнат да се възстановя хармонията вътре в нас. 

Силните изблици на емоции обаче не са, независимо от техния заряд. Знае се, че всяка крайност води до реакции на ниво психика и на ниво физическо състояние. 

Например, силният гняв задължително ще ускори пулса на човек, може да предизвика сърцебиене, дори повишаване на телесната температура и кръвното налягане. Подобни може обаче да са симптомите и при бурен възторг от нещо. 

При стрес мозъкът изпраща предупредителни сигнали до тялото, с които се цели да се спрат  последиците от негативните емоции. Твърди се, че така се отделя по-голямо количество кортизол от надбъбречната жлеза, за да се ускори защитната реакция на организма. 

Това обаче предизвиква подтискане на други основни функции, поради което емоциите с отрицателен знак често пречат на нормалната работа на жизнените системи вътре в нас. Лавинообразно всичко това повлиява на имунитета и съответно последвашата реакция е върху здравето и нашата податливост към вредни външни влияния. 

Ето защо депресивните хора са по-болнави на вид, по-лесно страдат от настинки, главоболие, лош сън, проблеми с храносмилането, оттам пък с килограмите, стомаха и т.н. 

Не е случайно, че съвременният човек се стреми да постигне хармония със себе си и да преодолява напреженията по всички възможни начини, които го зареждат с положителна енергия. 

Постоянно високите нива на стрес наистина ни правят по-неустойчиви на различните болести. Повечето алтернатични терапии залагат на необходимостта от позитивизъм, релакс и положителна магласа към живота. Обяснението че, че спокойните и уравновесени хора са по-жизнени, по-малко податливи на вируси и се счита, че качеството им на живот е значително по-добро. 

Какви са признаците за лошо емоционално здраве?

Ина хора, които не могат да скрият своите настроения от околните, защото емоциите им веднага се изписват на тяхното лице. Понякога се наблюдават физически реакции на тялото, които също така издават най-вече лошото емоционално здраве. Макар и индивидуални голяма част от симптомите са широко разпространени. 

Освен че тялото е по-податливо на болести, то стресът се отразява върху основни жизнени функции или пък е катализатор за водене на нездравословен начин на живот. Депресивните хора са тези, които основно злоупотребяват с цигари, алкохол, медикаменти и наркотични вещества. 

Но дори при лиспса на подобни вредни навици, те са тези, които предимно се оплакват от :

 • постоянно главоболие 
 • безсъние 
 • храносмилателни проблеми 
 • обездвижване 
 • проблеми с килограмите 
 • болки в гърба и кръста 
 • сърцебиене 
 • високо кръвно налягане 
 • сексуални проблеми 
 • кожни обриви 
 • косопад 
 • сухота в устата 
 • акне 
 • чупливи нокти 
 • липса на добра концентрация 
 • замаяност 
 • шум в ушите 
 • неудовлетвореност 
 • нежелание за работа и за комуникация  и т.н. 

Всеки може да има различни прояви на лошо емоционално здраве. По-важното е те да не се пренебрегват, тъй като дългото им неглижиране или устойчивостта им във времето води са сред основните предпоставки за развиване на болестни състояния

Как емоциите повлияват на имунната система?

Как да се възстановяваме след периоди на емоционални сривове?

Няма човек, който да няма емоционални сривове във своя живот. Това е почти неизбежно дори за най-устойчивите натури. 

Въпросът е  как да успеем бързо да овладяваме подобни неприятни емоции и да не позволяваме те да влошават нашето здраве. Преди всичко това изисква да полагаме усилия спрямо реакциите си, както и да се научим да познаваме сигналите на нашето тяло. 

Един емоционален проблем най-лесно се овладява, когато се осъзнава и разчита правилно. Само така може да се отреагира по начин, който да не усложни допълнително нещата. 

Всичко, което ни прави тревожни, неуверени, напрегнати и така да се каже успява да ни извади от контрол, е най-добре да може да бъде сведено до минимум. 

Разбира се, това не е толкова лесна задача и понякога изисква самоконтрол и постоянство. За целта е от съществено значение да се полагат  усилия както за физическото здраве, така и за психическото равновесие. 

Когато негативните емоции не могат да се преодолеят бързо или пък не можем да се справим сами, то може да се потърсим помощта на своите близки и приятели, с които да споделим какво точно ни тормози и как се чувстваме. В определени ситуации е важно да се потърси специализиран съвет и помощ от лекар-специалист. 

Как емоциите повлияват на имунната система?

Първата крачка към доброто емоционално здраве е да съумеем да се освободим от чувствата, които ни потискат. 

Физическите упражнения и редовните тренировки са препоръчителен начин за поддържане на отличен тонус. Когато човек се обездвижи, това влияе  на неговата жизненост и настроение. 

Пък и добрата физическа форма винаги ни прави по-уверени и удовлетворени от себе си. Освен любим спорт, може да се практикува йога и медитация. 

Постигането на вътрешен мир е основно средство за възстановяване на хармонията със себе си и заобикалящия ни свят. Редовната медитация успокоява, гони лошите мисли, пречиства ума и човек се чувства физически и психически силен и уравновесен. 

Храната също е фактор, който не бива да се подценява. Природосъобразният начин на живот изисква здравословен режим на хранене, в които присъства многообразие и наличие на достатъчно свежи и екологични продукти. Вредните храни, алкохолът и неконтролируемите хранения по-скоро карат човек да се чувства зле, отколкото да му носят удоволствие. 

Водните процедурите също са отличен начин за освежаване и презареждане на организма. Спа почивките са любими на мнозина именно поради зареждащия им ефект. Подобен резултат дават също аюрведа практиките и терапиите с екологични продукти, които се предлагат в аюрведа центровете. 

Там може да посещавате лекционни курсове и да намерите допълнителна информация за постигане на емоционално и физическо здраве. Древната наука включва изпитани рецепти за постигане на качествен начин на живот, базиран на хармоничност и мир с заобикалящата ни природа.. 

Как емоциите повлияват на имунната система?

Устойчивостта на емоциите преминава през грижата не само за психиката, но и за тялото. На едното и на другото помагат рутините в ежедневния ритъм на живот, полезните спортни занимания, отдаването на пълноценна почивка и редуването й с работния ритъм. 

Човек трябва да полага грижи за себе си, ако иска да има качествен и продължителен живот. 

Подарявайте си разходки, освежаващи терапии, зареждащи ваканции и мигове с любимите хора. Това определено ще доведе до трайно положителни емоции и стабилно емоционално здраве. 

Снимки: Pixabay

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar