Какво е функционална тренировка - процес и ползи

Функционалната тренировка е универсален метод за повишаване ефективността и работоспособността на тялото, използван както във фитнеса и спортната подготовка, така и в рехабилитацията. 

Тя се фокусира върху подобряване на цялостната функция на тялото чрез упражнения, които подпомагат изпълнението на ежедневни физически задачи, вместо да изолират отделни мускулни групи.

Какво е функционална тренировка - процес и ползи

Основни принципи на функционалната тренировка

Функционалните тренировки включват упражнения, които симулират ежедневните ви дейности, спорт или работа, тренирайки свързаните с тях мускули и движения. Тези тренировки се отличават с координирано натоварване на различни мускулни групи, което води до повишаване на физическите ви качества.

Една кондиционна тренировка може да включва следните елементи:

 • Клекове – Подобряват мускулната сила и координация, което е полезно за изправяне от стол и клякане.
 • Издърпвания – Засилват горната част на тялото, което помага при вдигане на предмети над главата.
 • Повдигане – Укрепва ръцете и гърба, улеснявайки носенето на тежки предмети.
 • Носене на пудовки – Подобрява издръжливостта и силата на захвата, което е полезно за носене на пазарски чанти или други.
 • Упражнения с българска торба – Укрепват цялото тяло и подпомагат стабилността, което е полезно за различни ежедневни задачи.

Тези и много други упражнения се фокусират върху подобряване на мускулната сила и координация, като повишават ефективността при ежедневни дейности. Освен това този вид упражнения влияят положително на нервната система. 

Методи за трениране на баланс и координация

Научни изследвания показват, че упражненията за баланс могат да намалят паданията сред възрастните хора с до 23%. 

Функционалната тренировка за баланс и координация е насочена към укрепване на мускулите и подобряване на стабилността на тялото, което е полезно за ежедневни дейности и намалява риска от наранявания. Тези тренировки включват упражнения, които изискват координирано движение и ангажиране на различни мускулни групи.

Интегрирането на упражнения за баланс като стоене на един крак, йога пози или използване на баланс дъска е лесен начин за начало, който може да се изпълнява у дома без специално оборудване. Тези упражнения стимулират проприоцептивните възможности на тялото, помагайки на мозъка да обработва информация за позицията и движението на тялото.

Те също така укрепват мускулите и сухожилията, поддържащи стабилността на ставите, особено в глезените и коленете.

Редовната йога практика подобрява баланса и координацията с до 35% при възрастни хора, укрепвайки мускулите и увеличавайки гъвкавостта.

Изпълнението на упражнения като танци или аеробика например, е изключително полезно за развитието на координацията. Танцовите занимания не само подобряват двигателните умения, но и намаляват риска от деменция с до 76%.

Изграждане на сила и стабилност с функционални упражнения

Функционалните упражнения се фокусират върху ангажирането на стабилизиращите мускули – малки, но много важни мускули, които подпомагат основните мускулни групи и осигуряват стабилност на ставите.

Например, когато изпълнявате упражнения като планк или напади активирате коремните мускули, тези на долната част на гърба и мускулите около тазобедрените стави. Упражнения от този тип предизвикват вашето тяло да поддържа стабилност в различни позиции.

Тази повишена стабилност е от съществено значение не само за спортни постижения, но и за ежедневните дейности. Когато имате по-добра стабилност, вие намалявате риска от падания и наранявания.

Когато тренирате, вие не само изграждате мускулна маса, но и подобрявате способността на вашите мускули да работят заедно. Използването на съпротивление, като тежести или ластици, увеличава силата на вашите мускули, като същевременно подобрява вашата сила и издръжливост.

За разлика от традиционните силови тренировки, които често изолират определени мускулни групи, функционалните тренировки ангажират множество мускулни групи едновременно. Например, когато правите клекове с тежести, не само укрепвате краката си, но и мускулите на гърба и корема, които поддържат правилната стойка и баланс по време на упражнението. Това води до по-здрави и по-функционални мускули, които са готови да посрещнат предизвикателствата на реалния живот.

Какво е функционална тренировка - процес и ползи

Тренировка със собственото тегло 

Упражненията със собствено тегло са важна част от тренировъчната програма на всеки, независимо дали целите са покачване на мускулна маса или поддържане на текущата форма. Те представляват един от най-бързият и лесен начин за съчетаване на кардио и силови тренировки, като същевременно са достъпни и ефективни.

Тези упражнения активират множество мускулни групи едновременно, което води до по-бързо изгаряне на мазнини и оформяне на мускулите. Някои от най-ефективните упражнения със собствено тегло включват лицеви опори, набирания, клекове, напади, коремни преси, подскоци, планк, бърпи и планински катерач.

Чрез включване на тези упражнения в тренировъчния си режим, можете да подобрите физическата си форма, да изгорите излишните мазнини и да укрепите мускулите си. Те са подходящи за всякакво фитнес ниво и могат да се изпълняват навсякъде, без необходимост от специално оборудване.

Подходи към функционалната тренировка за различни възрасти и нива на физическа подготовка

Функционалната тренировка е идеална за всички възрасти и нива на физическа подготовка. Чрез модифициране на упражненията и подходяща фитнес екипировка, може да се реагира на специфичните нужди и способности на всеки човек.

За младите хора, тренировките могат да включват динамични и интензивни упражнения като скокове на кутия, бързи упражнения с въжета и работа със ластици за изграждане на сила и издръжливост. Те могат също така да включват упражнения, насочени към подобряване на координацията и баланса.

При децата функционалната тренировка трябва да бъде забавна, разнообразна и съобразена с възрастта и нивото на физическа подготовка. Основната цел е да се развият основни двигателни умения, координация, баланс и обща физическа активност, докато децата се наслаждават на упражненията и игрите.

При възрастни хора или начинаещи е важно да се започне с по-бавно темпо. Тренировките могат да включват упражнения със собствено тегло като клекове и лицеви опори, използване на ластици с леко съпротивление. Работата върху основни движения като ходене, баланс и стоене на един крак са особено важни за подобряване на стабилността и предотвратяване на падания.

Какво е функционална тренировка - процес и ползи

Комбиниране на функционалната тренировка с други методи и системи

Комбинирането на функционалната тренировка с други методи и системи може да предостави цялостен и разнообразен подход към физическата активност, което води до по-добри резултати и задържане на мотивацията. Нека видим някои от тях.

Йога и пилатес

Йогата и пилатесът са отлични допълнения към всяка тренировъчна програма, защото подобряват гъвкавостта, мобилността и баланса. Те могат да се включат в загрявката или след тренировка, за да подпомогнат възстановяването и да предотвратят възможни травми.

Кардио упражнения

Кардио упражнения като бягане, колоездене или плуване могат да се комбинират с функционални тренировки за да подобрят издръжливостта и общото физическо състояние. Тренировки с висока интензивност (HIIT) също може да се комбинират с функционални упражнения.

Калистеника

Калистениката, която включва упражнения със собствено тегло като набирания, лицеви опори и клекове, е идеално допълнение към функционалната тренировка. Тези упражнения могат да бъдат използвани за изграждане на сила и издръжливост без необходимост от оборудване.

Предимствата на функционалната тренировки

Функционалните тренировки са особено ефективни, защото ангажират всички основни мускулни групи, включително мускулите на гърба и кръста. Това значително намалява риска от травми в ежедневието и спорта. 

Здравите мускули и придобитите умения от тези тренировки са безценни в различни ситуации. Например,  когато трябва да прескочим ограда, да носим тежък диван, да бутаме кола или да повдигнем чувал, без да се нараним.

Функционалните упражнения не само подобряват физическата ни издръжливост, но също така ни правят по-способни в ежедневните дейности.

Много от рутинните дейности като изкачване на стълби, вдигане на предмети или дори навеждане и изправяне стават значително по-лесни, когато редовно се практикуват функционални тренировки. Те развиват координация, баланс и сила, което помага да се изпълняват ежедневните задачи с лекота и без риск от травми. Освен физическите ползи, тези тренировки подобряват самочувствието и увереността.

Функционални тренировки за отслабване

Функционалните тренировки са ефективна част от всяка програма за отслабване, защото ангажират различни мускулни групи и ускоряват метаболизма. 

Тези тренировки обикновено включват комбинации от кардио упражнения и упражнения за сила, които изразходват повече енергия и помагат за изгаряне на калории. Редовната практика на функционални тренировки може да допринесе за намаляване на мазнините и подобряване на физическата форма.

Ето няколко ефективни упражнения, които ще ви помогнат да влезете във форма:

 • Загрявка – тя трябва да бъде на цяло тяло за около 2-3 минути;
 • Джъмпинг джак – 1 серия за 1 минута;
 • Клек – 2 серии по 20 повторения ;
 • Напади – 3 серии по 12-15 повторения;
 • Бърпи – 3 серии по 8 повторения;
 • Лицеви опори на колене – 3 серии по 10 повторения ;
 • Коремни преси – 3 серии по 15 повторения;
 • Разпускане след тренировка – добре е да разтегнете всички мускули качествено.

Тази тренировка е лесна ефективна и подходяща както за начинаещи, така и за средно напреднали. Тя се концентрира в областта на дупето, корема и бедрата и може да се изпълнява във фитнеса или у дома.

Винаги почивайте след изпълнението на всяка серия и повторенията. Освен това е важно да се хидратирате достатъчно.

Какво е функционална тренировка - процес и ползи

Често задавани въпроси

За кого е подходяща функционалната тренировка?

Функционалната тренировка е подходяща за всеки, който търси комплексен подход във фитнеса. Тя е особено полезна за хора, които искат да подобрят спортните си постижения, както и за по-възрастните за постигане на по-добра мобилност, издръжливост и координация.

Колко често трябва да се практикува този вид тренировка?

Това зависи от индивидуалните цели и физическото състояние на човек. За поддържане на здравословна форма е добре да се тренира 2-3 пъти седмично във фитнес залата, у дома или навън.

Каква е ролята на правилното дишане по време на функционална тренировка?

Изключително важно е да дишате правилно за ефективността и безопасността на тренировката. Дишането помага да поддържате стабилността на тялото ви и намалява риска от травми по време на изпълнение на упражненията.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar