Правилна диета при раздразнено дебело черво

Проблемът с раздразненото черво е често срещан проблем в днешно време. 

Статистически, около 20% от населението в глобален мащаб страда от него, като най-често това са хора на възраст между 20 и 45 години. Жените са по-силно предразположени към проблеми с раздразнено дебело черво.

Какво представлява състоянието, на какво се дължи и как можете да си помогнете с помощта на правилно хранене – разказваме в следващите редове. 

Какво е раздразнено дебело черво и какви са причините

При Синдром на раздразненото дебело черво (СРЧ или СРДЧ ) се наблюдава нарушение в храносмилателната система и нейната работа на фона на психоемоционално разстройство. Това разстройство създава постоянен дискомфорт и крие рискове за здравето ви, затова е добре да се направи консултация с гастроентеролог.

Това хронично функционално интестинално смущение се характеризира с промяна в моторната функция на дебелото черво и неприятни болки в коремната област

Присъща за този синдром е повишената активност на мускулите на дебелото черво. Това се дължи на изменението в тонуса на автономната нервна система. Резултатът от това е спазми в гладката мускулатура на червото, които са водени с усещане на болка в корема.

Причините за появата на този проблем все още не са напълно изяснени от медицината, но има три водещи фактора, които предразполагат към него:

 • Чести състояния на тревожност и стрес (психо-емоционални смущения);
 • Нарушена чревна перисталтика;
 • Висока чувствителност към външни факто

Правилна диета при раздразнено дебело черво

Симптоми на раздразнено дебело черво

СРЧ включва най-различни симптоми. Типичните за това заболяване са спазми, коремни болки, метеоризъм запек или диария. Често те изчезват след като сте посетили тоалетната, но пък стават по-интензивни след като сте се нахранили обилно. 

Това е така, тъй като често храносмилателните ензими не са достатъчни и тогава настъпва ферментативна или гнилостна диспепсия, която води до метеоризъм. 

Други характерни и възможни симптоми, на СРДЧ са:

 • Главоболие;
 • Безсъние;
 • Усещане за непълно изхождане;
 • Къркорене на червата;
 • Оригване и киселини;
 • Промени в настроението – тревожност и депресия.

СРЧ може да бъде установен чрез кръвен тест, изследвания на изпражненията или когато се изключат други заболявания, които биха били причината за тези симптоми.

Какво представлява диагностиката

Синдромът на раздразнените черва е налице, тогава когато:

 • Симптомите продължават повече от 3 месеца и лекуващият лекар ги свързва с червата. Тези имптоми са придружени с промяна в изхождането до тоалетна – диария, запек или редуване на двете.
 • Няма промени, които са присъщи на други състояния и отговарят на въпросните симптоми.
 • Симптомите са тежки и намаляват качеството ви на живот значително.

За да бъде максимално точна диагнозата, лекуващият ви гастроентеролог взима под внимание и наличието на съпътстващи фактори и симптоми като:

 • Наличие на анемия, която е установена чрез кръвен тест;
 • Загуба на тегло без основателна причина;
 • Повишена температура;
 • Промяна в хранителния режим изключващ определени групи храни;
 • Наличие на кръв във изпражненията;
 • Повишена симптоматика при жените около менструалният им цикъл;
 • Прекомерна употреба на антибиотични лекарства;

Наличието на роднини, страдащи от възпалителни процеси на стомашно-чревния тракт или диагностицирани с рак на дебелото черво също може да се вземе под внимание като фактор при диагностиката. 

Правилна диета при раздразнено дебело черво

Ролята на диетата при раздразнено дебело черво

Заради понесен стрес или неправилно хранене се нарушава дейността на храносмилателния канал. В този случай се изисква комплексен подход при синдрома на раздразнените черва. Той започва най-вече с пълна промяна в начина на живот и хранене.

Много често промяната в диетата и изключването на храни, които натоварват и затрудняват храносмилането могат да облекчат значително симптомите. 

Адекватната диета заема важна роля в бързото овладяване на симптомите на СРДЧ. Това далеч не означава, че трябва да се откажете от жизненоважни и необходими витамини и минерали. 

Основни принципи на правилната диета при СРЧ

Диетата за това заболяване трябва да е изцяло насочена към възстановяването на функционалността на храносмилателния канал. Тя се среща в много варианти и правилният избор зависи от вашата клинична картина и преценката на лекуващия ви доктор.

Правилната диета при Синдрома на раздразненото черво често изключва храни от менюто които дразнят червата, намаляване на количеството храна и увеличаване на двигателната активност.

Всички диети за лечение или превенция на СРЧ включват следните елементи:

 • Прием на разнообразна храна но в по-малки количества през деня (на 2-3 часа);
 • Никаква консумация на пържени и силно преработени храни, които съдържат рафинирана захар и изкуствени подсладители, нишесте, овкусители и консерванти и изкуствени оцветители;
 • Висок прием на течности и най-вече вода, което не включва газирани, подсладени, кофеинови, енергийни и алкохолни напитки;
 • Консумиране на храни, богати на пробиотици или приема им под формата на хранителни добавки;
 • Консумация на храни с високо съдържание на фибри.

Много доктори препоръчват и назначават на хората с този проблем low FODMAP диета. Съкращението FODMAP означава ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли.

Low FODMAP диета

Тази диета се изрязва в ограничаването на храни, които са богати на определени видове въглехидрати, тъй като тънките черва не могат да абсорбират лесно храни съдържащи FODMAP. 

Казано по-просто, това са несмилаеми въглехидрати с къса верига. Те са осмотично активни и поради това предизвикват задържане на вода в храносмилателния тракт. 

Тъй като не са смилаеми, чревните бактерии ги ферментират и така увеличават производството на газ и късоверижни мастни киселини. Поради тази причина FODMAP предизвикват симптоми като подуване на корема, болки в стомаха, промени в мотилитета на червата и наличие на газове.

Тези несмилаеми въглехидрати с къса верига присъстват в различни количества в много видове храни, като някои от тях съдържат само един вид, а други няколко. Избягването им ще намали значително симптомите и ще подобри състоянието ви.

Етапите на low FODMAP диетата са следните:

 • Етап I – Той се изразява в стриктното ограничаване на храни с високо съдържание на FODMAP и продължава от 4 до 8 седмици.
 • Етап II – Той включва систематично въвеждане отново на храни с високо съдържание на несмилаеми въглехидрати с къса верига. Обикновено този етап продължава около 6 до 10 седмици, като целта му е да определи кои видове FODMAP тялото приема, както и да се установи допустимото им количество.
 • Етап III – По време на този етап се прави модифицирана диета с ниско съдържание на FODMAP. Количеството и видът им са съобразени с праговото ниво, което е установено по време на Етап II.

Този подход се препоръчва, за да се установят правилно причинителите на раздразнението и да се вземат информирани решения за дългосрочния начин на хранене. 

Правилна диета при раздразнено дебело черво

Храни, които трябва да се избягват при раздразнено дебело черво

Според голям брой специалисти, диетата на хората със Синдром на раздразненото черво не трябва да приемат нито една от храните, които спадат към FODMAP. 

Храните, които не трябва да присъстват във диетата на хора, страдащи от СРЧ, са:

 • Олигозахариди – бобови растения, ядки, ръж, артишок, лук, чесън, пшеница;
 • Дизахариди – продукти които съдържат лактоза – прясно и кисело мляко, меко сирене, мътеница, сладолед, бита сметана и др.
 • Монозахариди – храни които съдържат фруктоза – ябълки, круши, манго, диня, мед, царевичен сироп и др.
 • Полиоли – сорбитол и манитол които се съдържат в карфиола, костилковите плодове, гъбите; ксилитол и изомалт в нискокалоричните подсладители – дъвки без захар и мента и др.

Целта е да се изключат от менюто дразнителите, които влошават работата на дебелото черво. 

Храни, които се препоръчват при раздразнено дебело черво

Тъй като диетата е неизменна част от лечението на Синдрома на раздразненото черво, е добре да сте наясно, че храненето трябва да е редовно и пълноценно. 

Има някои храни които особено добре повлияват чревната система и е добре да бъдат ежедневно включени в хранителния ви режим.

Храни с благоприятен ефект са:

 • Плодове с ниско съдържание на фруктоза, като лайм, лимон, ананас, ягода, червени боровинки, папая и други;
 • Месо – свинско, телешко, агнешко и пилешко;
 • Млечни продукти, които не съдържат лактоза – пармезан, фета, бри, кисело мляко;
 • Риба и морски дарове – сьомга, раци, скариди, стриди, риба тон, пъстърва.

Много от пациентите с раздразнено дебело черво съобщават за подобряване на симптомите при диета, която залага на гореизброените храни за сметка на популярните дразнители. 

Съвети за физическа активност и начин на живот

Намаляването на стреса и увеличаването на физическата активност са от ключово значение при проблеми със стомаха. Лечението изисква интердисциплинарен подход, време и постоянство. А както всички знаем – спортът е здраве, затова трябва да присъства активно в живота ви. 

Промените в начина ви на живот трябва да включват:

 • Повишена физическа активност;
 • Ограничение в консумацията на кофеинови напитки;
 • Приемане на хранителни добавки, които съдържат фибри и пробиотици;
 • Отказ от тютюнопушенето.

При множество проувания, иследователите разбират, че най-предпочитаната физическа активност е ходенето пеша. Освен него, много хора залагат и на упражнения с ластици, спокойно плуване, джогинг и дихателни упражнения, където участва диафрагмалната мускулатура.

Естествено има и упражения, които не са много препоръчителни ако страдате от СРЧ, като HIIT, състезателно плуване, състезателно бягане и др.

Правилна диета при раздразнено дебело черво

Примерен дневен режим на хранене при раздразнено дебело черво

Добре е да сте наясно как да да разпределите храната си, когато страдате от синдром на раздразненото черво, тъй като задължително се взема предвид непоносимостта към някои храни.

Едно примерно дневно меню може да изглежда така

 • За закуска и следобедна закуска – оризова каша, варено (рохко) яйце, препечен бял хляб, извара, кефир, кисело мляко, сухари, банан;
 • За обяд – варени пилешки гърди, задушено цвекло, зеленчукови супи, пуешко месо, тиквички, телешко месо, ориз, бульони от пилешко или телешко месо.
 • За вечеря – омлет, печена риба, домати и чушки, тиква, заешко месо и др.

Храната, която си приготвяте, не трябва да бъде пържена в никакъв случай. Вместо това, заложете на храна, която е на пара, на фурна или варена.

Кога е необходима консултация с лекар и диетолог

Консултацията с лекар и диетолог е необходимост, която никога не трябва да пренебрегвате. Режимът при този вид преоблем е специфичен и индивидуален при всеки човек и трябва да бъде разгледан обстойно от хора, които разбират от това.

Така ще си осигурте и максимална безопасност и здравословен хранителен режим, който работи за вас и вашите нужди и проблеми.

Често задавани въпроси

Има ли сладко и подсладители, сосове и добавки, които могат да се използват по време на диета при възпаление на дебелото черво?

Една диета при възпаление на дебелото черво може да включва консумацията на тъмен шоколад, конфитюр, кленов сироп, зехтин, захарин, соев сос, горчица, винен и оризов оцет, фъстъчено масло.

Какви ядки мога да приемам по време на FODMAP диета?

Можете да похапвате в умерено количество ядки, които са печени, а не пържени. Те могат да включват орехи, бадем, фъстъци, лешници, макадамия. Приемът им не трябва да бъде повече от 10 броя на ден.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar