Кои са най-често нарушаваните правила на здравословното отслабване?

Какво е психология на храненето?

Приемът на определено количество храна много често е пряко зависимо от нашите емоции. В подобни случаи говорим за психология на храненето. Когато сме тъжни, самотни, неудовлетворени или например сме ядосани, то тогава отношението ни към яденето е различно.

Не е случайно, че наднорменото тегло като здравословен проблем лекарите свързват не само с хормонални или физиологични промени в тялото, но и с отношението към себе си и заобикалящия ни свят. Медицинските изследвания са категорични, че под стрес човек може много по-лесно да напълнее или да отслабне неконтролируемо. Причината е в трудността да се контролира собствения хранителен режим.

Каква е ролята на психологията в процеса на храненето?

Отношението ни към храната се изгражда още в най-ранна детска възраст. Тогава се формират също така вкусовите предпочитания на човек, твърдят международни проучвания по темата. Храненето като процес е пряко свързано с нашата психология. Доказано е, че когато човек е неудовлетворен от своя външен вид, той трябва да преодолее определени вредни навици.

Понякога обаче хората с наднормено тегло в стремежа си да се справят с проблема, често бъркат като се подлагат на нездравословно гладуване или редуват различни видове диетични режими. Те не могат да осъзнаят вредата от точно определени храни и се чувстват безпомощни да променят своята фигурата. Психологията на храненето е изключително важна за формиране на правилното отношение към начина на живот. А това е пряко свързано и външния вид на човек.

Отслабване, хранене и смятане на калории

Хронология на диетите

Диетите са определен хранителен режим, който най-често има за цел корекция на телесното тегло. Понякога диетите изключват определен вид храни, заради наличието на болест или непоносимост към тях. В последните години специалистите по хранене са категорични, че универсални диети е трудно да бъдат създадени.

Лекарите съветват хранителните режими да бъдат винаги съобразявани с индивидуалните характеристики на човек, дали има здравословни проблеми, начина му на живот и т.н. Има правила на хранене и вредни навици, които касаят всички, но дори най-добрата диета може да не е успешна при всеки.

От друга страна гладът е огромна грешка, твърдят диетолозите. Установено е, че резултатът по-скоро е с обратен. Дори да се свалят по-бързо няколко килограма, те пак се връщат в резултат на йо-йо ефект.

Отслабване и хранене

Хранене и психично здраве

Емоционалното състояние на човек често е определящ фактор в дадени моменти за отношението към храната. Когато сме депресирани, страдаме от безсъние, чувстваме се неудовлетворени, тогава е много вероятно да изпитване неконтролируем глад.

Склонни сме да консумираме бързи храни, захарни изделия, алкохол и други вредни продукти, които са като заместител на нашите усещания и чувства. Психолозите твърдят, че в подобни състояния хората са по-податливи на хранителни разстройства, които пък крият риск за здравето.

Процесът на отслабване може да се увенчае с успех, когато освен подходяща диета, се спазва двигателен режим и природосъобразен начин на живот. Не е случайно, затлъстяването след определени стойности, попада към различните видове болестни състояние. Причината е, че то носи след себе си сериозни здравословни проблеми като високо кръвно налягане, диабет, болести на опорно-двигателния апарат и други.

Отслабване и хранене

Как психологията на храненето може да помогне за отслабването?

Консултацията със психолог е задължителна при хранителните разстройства, които застрашават здравето на човек. Специалистът е този, който ще прецени дали нездравословното хранене е свързано с емоционална неудовлетвореност или травма. Психологията помага да разберем къде грешим и да осъзнаем вредните си навици, например.

Постигането на хармония с вътрешното ни Аз е пътят за справяне с различните житейски трудности. Това важи в пълна сила и за отношението ни към нашия външен вид. От една страна е необходима трезва оценка за начина, по който искаме и можем да изглеждаме. От друга – най-добрата форма е резултат от правилен хранителен и двигателен режим, добър тонус, емоционална стабилност и постигане на баланс.

Идеален вариант за преминаване към природосъобразен начин на живот под наблюдение на специалисти е посещение на клиника за отслабване и възстановяване. ЛъкиФит предлага курсове с различна продължителност и разнообразие от лечебни терапии за постигане на желаната фигура.

Отслабване, хранене и измерване

Снимки: ЛъкиФит

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar