Отслабване с плодове, зеленчуци и витамини

Преди да заговорим за витамин С, трябва да отбележим какво е от значение за правилното функциониране на организма при отслабването. При този процес в помощ са някои хранителни добавки, билки, храни и напитки. Те стимулират обмяната на веществата, помагат за детоксикацията на организма и изхвърляне на ненужните мазнини и токсини от тялото. При подходящ хранителен режим и достатъчно активност, тялото успява да придобие желаната форма.

Основна роля имат също витамините и минералите, които приемаме. Те спомагат на организма да функционира правилно и да си набавя необходимите вещества, за да сме здрави.

Медицинските изследвания показват, че основните витамини са жизнено необходими на човек, за да е в отлична форма. Освен това те са много необходими при спазване на хранителен режим с калориен дефицит. При намаляне на телесната маса е задължително да приемаме по-малко калории, отколкото изгаряме. Затова нужната енергия на мускулите се набавя чрез увеличение на някои витамини и минерали.

Химични характеристики на витамин С

Витамин С е популярен най-вече със своите противовирусни характеристики. Той е мощно средство за справяне на човек с инфекции, вируси и други послетни състояния. Заради основните си химическите съставки, витамин С се нарича още аскорбинова киселина. Другото му название е L-аскорбат. Характерно за този витамин е, че той се разтваря лесно във вода и спада към групата на т.нар. водоразтворими витамини.

Каква е ролята на витамин С при процесите на отслабване?

Освен че преборва вирусите, витамин С укрепва като цяло имунитета на организма. Доказано е научно, че е изключително полезен при справяне с наднорменото тегло. Причината е, че ускорява човешкия метаболизъм и помага на тялото да топи излишните мазнини.

Изследвания показват, че когато нивата му са ниски, то човек трудно разгражда приетите калории и по-лесно увеличава обиколката на талията. Недостигът на витамин С води до проблеми с кръвното налягане, нивата на кръвната захар, липсата на енергия.

Отслабване с плодове, зеленчуци и витамини

Признаци на дефицит на витамин С

Лесната уморяемост, покачването на килограми, пристъпите на глад са показателни за недостатъчното количество на витамин С в тялото. Най-лесно той може да се набави от пресните плодове и зеленчуци, в които присъства. Ето защо в повечето диети за отслабване преобладават именно тези продукти, които са доказано полезни за човешкото здраве и за правилното функциониране на всички органи в него. Витамин С се съдържа и в редица хранителни добавки, които може да се приемат след консултация с лекар.

Симптоми при предозиране

Предозирането с витамин С се среща сравнително рядко, но не е за подценяване като проблем. Тъй като той е водоразтворим, обикновено ненужните количества бързо се изхвърлят от организма с приема на вода. От храни на растителна основа като плодове и зеленчуци е трудно човек да се предозира с витамин С. Риск крият хранителните добавки, ако не се приемат при спазване на назначените количества. Тогава може да възникнат храносмилателни проблеми или в много тежки случай да е предразположен човек към образуване на камъни в бъбреците.

Най-добрите форми на витамин С

Витамин С е най-добре да се приема не под формата на препарати, а с пресните плодове и зеленчуци. Когато е назначен от доктор и е с цел лечение, то тогава се консумира под формата на медикаменти. Най-много витамин С има в следните плодове и зеленчуци: лимони, портокали броколи, авокадо, манго, касис, ананас, ягоди, киви, червени чушки, картофи и брюкселско зеле. Препоръчително е те да са пресни, а не топлинно обработени.

 

Отслабване - измерване

Освен витамин С, за корекция на телесното тегло помагат още витамините В12 и D. Хората, които ги приемат, се справят много по-добре с отслабването. Подобен ефект имат и минералите, които стимулират метаболизма. Това са желязо, магнезий, и калций. Чрез тях организмът се справя с т.нар. лош холестерол.

Гарантиран успех в борбата с килограмите има с помощта на специализираните клиники. Най-доброто място за тази цел в курорта Банско е ЛъкиФит.

lucky-bansko-hotel

 

Повече за актуалните курсове може да прочетете на едноименната страница на клиниката – luckyfit.eu.

Снимки: ЛъкиФит

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar