Бързо отслабване при деца - възможно и здравословно ли е?

Бързо отслабване при деца - възможно и здравословно ли е?

Причини за появата на наднормено тегло при децата

Децата също страдат от наднормено тегло и причините в повечето случаи са идентични с тези при възрастните. Много често се касае за неправилен начин на живот, което означава превес на нездравословната храна и липса на добра физическа активност. 

Независимо, че малчуганите са с по-добър метаболизъм от своите родители, то вредните храни пак водят до затлъстяване. Друг основен фактор за нарастване на талията са болести, като диабет и хормонални проблеми, от които дори малките не са застраховани.

При установяване на повече килограми при децата, проблемът не бива да се подценява, като се прибягва до елементарното обяснение, че с израстването мъникът сам ще си отслабне. Другата опасна крайност е принуждаването на подрастващите да спазват хранителни ограничения, заради килограм-два отгоре.

Бързо отслабване при деца - възможно и здравословно ли е?

Истината е, че за затлъстяването във всяка възраст крие опасности за  здравето и колкото по-бързо се преодолеят вредните хранителни навици, толкова по-малка ще е вероятността от влошено качество на живот. При децата има три рискови периода, в които могат да натрупат повече килограми. 

Първият е свързан с най-крехката възраст от 0 до 3 години. В този етап от развитието си детето укрепва и се нуждае от достатъчно количество пълноценна храна, тогава се оформят и първите вкусове. Основната роля е изцяло на родителя и от него зависи мъникът да не преяжда и да получава свежа, питателна и полезна храна.

Вторият критичен период е в предучилищна възраст, когато малкия палавник е между 5 и 7 години. Той задължително вече се вписва в своята социална среда в детската градина и училището, а и вече има изградени хранителни навици и предпочитания. 

В този период на развитие си детето трябва да има балансиран режим и да е достатъчно активно. Игрите на открито, усвояване на добрите навици по отношение на полезна храна и грижата за себе си са ключът към по-нататъшното оформяне на личността.

Третата критична фаза е свързана с пубертета и хормоналните промени, които настъпват в организма. Много от момичетата и момчетата израстват максимално бързо в този период от своето развитие, физиологията им се изменя, а понякога това е предпоставка за натрупване на повече телесна маса. 

Ако тийнейджърът няма правилно отношение към храната и двигателната култура, то границите на нормалната форма лесно могат да бъдат преминати. Причините са залитането към вредните бързи храни, тютюнопушене, застояването по цял ден пред електронните устройства, което бързо дава своите негативни проявления върху външния вид.    

Бързо отслабване при деца - възможно и здравословно ли е?

Превантивни мерки за поддържане на здравословно тегло при децата

Големият въпрос пред много родители е: „Кога трябва да подложа  детето на диета?“. Отговорът не е толкова сложен, тъй като кантарът и измерването на телесния индекс са изключително точен ориентир в случая. 

Важно е също проследяване на индивидуалното състояние на момчето или момичето – предразположено ли е към често боледуване, липсва ли достатъчно физическата активност в режима му, забелязват ли се прояви на нарушен метаболизъм, наличие на неспокоен сън и т.н. 

Подобни симптоми са признак за недобър начин на живот, за липса на тонус и необходимост от промяна. Малчуганите се нуждаят от енергия и полезни хранителни вещества, които няма как да си набавят с меню, което е пълно с полуфабрикати, тестени и захарни изделия, газирани напитки. 

Те трябва да бъдат заменени с повече зеленчуци и плодове, млечни продукти,  натурални сокове, ядки, мед, бобови растения, умерено количество чисто месо и отлична хидратация на тялото през деня. Ето защо формирането на правилни хранителни навици още в ранна детска възраст е от значение през целия съзнателен живот на човека.

Колебаем ли се детето има ли нужда от диета, добре е да установим  неговият индекс на телесната маса. Изчисляването е на база индивидуалните килограми, които се разделят на ръста на втора степен. 

Например, детето тежи 60 кг и е високо 160 см, което означава 60 да се раздели на резултата от умножаването на 1.6 по 1.6. За формирането на детския индекст от значение е също възрастта. При колебание е желателно да се направи консултация с лекар ендокринолог и диетолог.  

Бързо отслабване при деца - възможно и здравословно ли е?

Когато стойностите са гранични и проблемът с теглото не застрашава здравето на детето, добър доход е да се направи балансирана диета или да се увеличи времето за спорт за определен период от време. 

Три-четири месеца е достатъчно време, за да се прецени дали промяната дава резултат или се касае за склонност към покачване на килограмите. 

Тогава ще се наложи смяна на режима, който да бъде консултиран със специалист. Налице ли са начални признаци на затлъстяването, детето ще трябва да бъде подложено на ограничения, но бързането нито ще помогне, нито е здравословно. Идеята е да се изградят трайни и полезни навици, за да не се стига отново до същия проблем.

Здравословна диета за деца

Правилното хранене за всеки растящ организъм изисква включване на набор от витаминозни продукти за сметка на въглехидратите и мазнините. Ако детето има неконтрилируем апетит, напълно е възможно да се касае за  стрес или психологически състояния, водещи до хранителни разстройства. 

Бързо отслабване при деца - възможно и здравословно ли е?

При налагането на нов тип хранене се изисква деликатен подход особено при по-малките. А и малчуганите, които са с наднормено тегло, много често са подложени на обиди и подигравки от своите връстници. Затова те най-вече се нуждаят от морална подкрепа и разбиране, след което от консултиран със специалист режим. 

Както при възрастните, при децата също мотивацията е най-силният помощник в борбата с килограмите. Ето защо е необходимо, на детето ясно да се обясни какви са ползите и вредите от хранителните ни навици. От значение е не само какво ядем, но и правилното разпределение на порциите през деня. 

Сутрин са полезни висококалоричните полезни продукти като яйца, мляко, зърнени закуски, за да има тялото енергия за през деня. Съответно вечерята е най-лека с повече зеленчуци и постни меса. 

В менюто на децата са задължителни риба, млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, ядки и др. При затлъстяване захарните изделия, пакетираните храни, тлъстите меса, тестените закуски трябва да бъдат сведени до минимум. 

Препоръчително е да няма пържени храни, а да бъдат заменени с домашно готвени ястия за предпочитане печени, варени или приготвени на пара. Една от големите грешки на децата е, че заменят водата с газирани и подсладени напитки. Могат да се заменят с фрешове, билкови чайове и полезни смутита.

Бързо отслабване при деца - възможно и здравословно ли е?

Личният пример на родителите също е важен. Семейството може да се събира на трапезата и менюто на всички да е съобразено с хранителния режим на детето, за да не се чувства принудено да консумира определени храни само, които всъщност са позволени и за останалите. 

Не толерираме да се вечеря пред телевизора или електронните устройства – от една страна храненето става механично и се стига до преяждане, а от друга – се пренебрегва удоволствието да се храниш с домашно приготвени ястия в компанията на своите близки.

За да се справи по-лесно и бързо едно дете с наднорменото си тегло, то трябва да спортува. Физическата активност е основен фактор за правилното развитие на малчуганите. Така че само с диета няма как да се получат очакваните резултати. 

Правилното отношение към храненето, активният начин на живот и редуването на задълженията с оптимална почивка са пътят към хубавата фигура и отличното здраве. 

През цялото време обаче детето се нуждае от разбиране и 100-процентова подкрепа от своите родители. Когато от ранна възраст са посочени положителните начини, за да се грижи всеки по най-добрия начин за себе си, то това ще са правила, които ще спазва през целия си живот. 

Снимки: Лъки Фит

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar