Защо да ядем по 2 банана дневно?
Защо да ядем по 2 банана дневно?

Едно от първите неща, които се свързват с човешкото развитие е изграждането на хранителни навици. След месеци на кърмене идва момент, в който майките трябва да захранят децата си. Това се случва с помощта на плодовете и зеленчуците. Съчинени са много приказки и песнички, които да напътстват децата да обичат тези храни, а след това навиците им най-често остават същите за цял живот. 

Плодовете и зеленчуците трябва да присъстват в нашите порции поради много причини. Те са най-добрият избор за задоволяване на глада, защото са носители на много полезни вещества и могат само да ни повлияят положително, ако ги приемаме правилно. 

Някои имат високо съдържание на нишесте, други – на протеин. Едни засищат повече, а други – не. Но всички те снабдяват организма с необходимите витамини, минерали и микроелементи. Системното им консумиране повишава енергичността и трудоспособността на човека, а някои дори предпазват или лекуват редица болести. 

Не е задължително да обичате всички плодове и зеленчуци, но колкото повече от тях консумирате, толкова по-добре за вас самите. 

Зеленчуците са по-често употребявани след някаква обработка или в по-засищащи ястия. Плодовете от своя страна са предпочитани като завършек на храненето или междинно такова. Създадени са много прекрасни десерти, благодарение на точно тези растения. 

Защо да ядем по 2 банана дневно?

Едни от най-разпространените в света плодове са именно бананите. Те виреят на чепки с до 20 плода по дърветата в топлите страни. Основно са съставени от вода, а в малко количество от сухо вещество. Цветът на кората отвън е жълт, зелен, червеникав и в редки случаи сребрист. Самият плод може да е бял, кремав, жълт или дори оранжев. Преди да узрее той е твърд и жилав, но постепенно омеква и става сочен. При култивираните видове обикновено липсват семена. 

Смята се, че и двете им части – вътрешна и външна, са годни за консумация и в сурово състояние и след топлинна обработка. Най-често обелката им се изхвърля, но някои азиатски култури я изяждат. 

Банановите растения са най-големите тревисти растения, чиито семена са покрити. Високи са и са относително масивни. Възможно е да ги сбъркате с дървета, но стъблото им ги отличава, защото не е дървесно. 

Бананите виреят на различни почви, при условие, че те са с дълбочина минимум 60 сантиметра и са добре отводнени. Листата им са съставени от дръжка и петула. Банановите растения имат различна височина, която зависи от техния сорт и условията, при които се отглеждат. 

Защо да ядем по 2 банана дневно?

Бананите са ценен източник на витамин В6 и разтворими фибри. Също така съдържат витамин С, магнезий, калий и три вида захари – глюкоза, фруктоза и захароза. Влияят много добре на храносмилането и метаболизма. Бананите са източници на енергия, която се усвоява на момента. 

Те са не само много вкусни и полезни, но дори могат да намалят риска от някои болести като рак на гърдата при жените, рак на дебелото черво и други. Борят се с много негативни състояния и ни държат в отлична форма.

 • Бананът се бори с депресията. Британската асоциация за ментално здраве е направила следния експеримент – хора, които страдат от депресия, са консумирали банан. След това твърдят, че се чувстват по-добре, което не е изненада. Този феномен се дължи на факта, че бананите съдържат вид протеин, който се нарича триптофан. При храносмилането той се преобразува в така наречения „хормон на щастието” и влияе положително на организма и настроението. 
 • Благодарение на количествата на витамин B6, както и желязото, които съдържат бананите, жените могат да разсеят предменструален синдром и да се почувстват по-добре. Това е прекрасна алтернатива на приемането на лекарства.
 • В тези плодове се съдържа желязо, което преобразувано в хемоглобин може да окаже влияние на състоянието анемия и да спомогне преборването с него.
 • С позволение на Американската здравна организация производителите на този плод го определят като средство в борбата с високото кръвно налягане и инсулта. Това се дължи не високото съдържание на потасиум и в същото време ниски стойности на соли, което го прави идеален за регулиране на кръвното налягане. 
 • Веществото потасиум влияе и на концентрацията, като я засилва. Също така стимулира зениците. Те стават бързи и пъргави. Приема на два банана дневно е идеален вариант за подпомагане на учебната дейност.
 • Проблемите в храносмилателната система носят голям дискомфорт. Обратно на някои твърдения се смята, че благодарение на съдържанието на фибри, бананите могат да решат проблеми със запека, без използване на разхлабителни средства. 
 • Много хора изпитват неприязън от насекомите, които могат да ги ужилят. Такава ситуация определено не е приятна, но ако ви се случи, не търсете мазила и лекарства. Вземете един банан. Изяжте вътрешността му, а кората поставете върху ужиленото място. Така ще облекчите раздразнението и ще намалите оттока. 
 • Дали заради забързаното ежедневие или много ангажименти и задачи, хората в 21 век са много напрегнати и често изнервени. Има и други фактори, разбира се, които могат да разклатят нервната система, но бананите са отличен вариант за нейното регулиране. Смята се, че това се дължи на съдържанието на витамин В.
 • Ако страдате от чревни проблеми, то навярно ви е препоръчана консумацията на банани. Те са единственият суров плод, който можете да изберете, без да се притеснявате от възможност за раздразнение.
 • Бананът е считан за „охлаждащ” плод от много хора по света. Той плод успява да понижи физическата и едновременно емоционална температура. 
 • За пушачите бананите може да са от помощ. Те намаляват нуждата от цигари, отново заради голямото им количество на триптофан.

Хора, които са развили алергия към латекс могат да проявят определена реакция към този плод.

От значение е в какво количество приемаме бананите. Според изследвания само 2 банана могат да заредят човек достатъчно, че той да издържи интензивна тренировка (с приблизително времетраене 90 минути). Това е една от основните причини да са много предпочитани от спортистите. 

Важно е и в какво състояние е плодът. Трябва да е узрял – с жълта, а не със зелена обелка. От значение е и дали е обратен с химикали. Не се подвеждайте, много продавачи предлагат точни такива продукти на пазара. Доверявайте се на сигурни търговци.

Предполага се, че всекидневната консумация на два банана ще ви дотегне и най-вероятно ще се откажете. Съветваме ви да разнообразявате. Има много интересни рецепти, в които да ги включите. Такива са бисквитена торта, бананов хляб, бананови палачинки, кремчета с банан, плодови салати и безброй още. 

Защо да ядем по 2 банана дневно?

Те са много вкусни, но могат да са и високо калорични. Ако следите дневния си прием на калории и макронутриенти, можете безпроблемно да промените рецептите. Гарантираме, че ще ви е вкусни. Бананът може да е подходящ за вашата диета, стига да съобразите количеството и изборът на останалите храни. Той е богат на сложни въглехидрати, които се разграждат бавно в организма. 

Този фактор спира покачването на нивото на захарта в кръвта, следователно организмът ви произвежда по-малки количества инсулин и отслабвате по-бързо. 

Интересни факти за бананите

Ето и няколко интересни факта за бананите, които могат да повлияят позитивно на вашето отношение към тях. Те се равняват на две филийки хляб, съдържат три пъти повече витамин С и четири пъти повече протеин от ябълките. Най-важното те са вкусни и общодостъпни. 

Защо да ядем по 2 банана дневно?

Погрижете се за организма ви и се хранете здравословно. Бананите ще ви бъдат добър помощник, не го забравяйте.

Вашият коментар