Бременност и диета - важно правило или взаимноизключващи се дейности

Диетата е режим на хранене, към който прибягват не само хората с наднормено тегло. Понякога кога и какво слагаме на нашата маса се предопределя от различни здравословни състояния, алергии, непоносимост към дадени съставки, болести и т.н.  

Затова не бива определението диета да се бърка с намалено количество калории или гладуване. По тази причина бременност и диетата не са несъвместими понятия.      

Кога бременна жена не може да спазва диета и защо?

Бременността е изключително важен период в живота на всяка жена. Бъдещата майка трябва обаче да е подготвена и за трансформация на своето тяло. Много често в първите месеци след зачеването  бременните се оплакват от дискомфорт, сутрешно гадене и непоносимост към определени храни. 

Бременност и диета - важно правило или взаимноизключващи се дейности

След тримесечието апетитът се увеличава при повечето майки, а и съвсем естествено с нарастването на плода, телесното тегло също се променя. 

През този период има дами, които са предразположени към трупане на повече  килограми, докато при други нарастването е минимално. Все пак, няма как до раждането да няма промяна на фигурата, но това в никакъв случай не означава, че жената трябва да се ограничава в приемът на храна. 

Бъдещата родилка не бива да гладува и да се опитва да намали своето тегло. Развитието на плода е пряко свързано със здравословния начин на живот на майката. Затова  е от съществено значение, дали тя приема качествена храна, богата на витамини, минерали и полезни вещества.   

Бременност и диета - важно правило или взаимноизключващи се дейности

Ограничаването на храни е противопоказно при бременните жени, тези които са анемични, както и тези с ниско кръвно налягане или склонност към драстично слабеене.  

Кога диетата е задължителна и защо?

Дали е необходимо по време на бременност да се премине при определен хранителен режим, може да прецени единствено наблюдаващият лекар на жената или специалист след преглед, консултация и назначени медицински изследвания. 

Често диета се  препоръчва на бъдещи майки, които страдат от хронични или наследствени заболявания, свързани с противопоказност на  определени продукти и съставки в храните. 

Диета е наложителна и в случаите, когато до зачеването жената е имала изключително нездравословни навици. Заради бебето правилният режим на всяка бременна изисква прием на витамини и минерали, най-вече чрез свежи плодове и зеленчуци, балансирано количество месо, млечни продукти, варива, въглехидрати и протеини в дневния режим.   

Бременност и диета - важно правило или взаимноизключващи се дейности

Според лекарските препоръки в първия триместър по време на  бременност необходимите калории на ден са около 2000 kcal. 

През второто тримесечие е добре да се увеличат с още 400 kcal дневно, а в последния трети триместър се предполага, че бъдещата майка ще приема по 2500 kcal в рамките на 24 часа.  

Диети, които могат да бъдат спазвани по време на бременността ? 

Една от най-големите грешки по време на бременност е, че жените пропускат да приемат някои от задължителните съставки, които са от изключително значение за развитието на плода. 

Основно това са: 

  • фолиева киселина
  • цинк
  • желязо 
  • йод 
  • ненаситени мастни киселини 

Ако те не присъстват в менюто на дамата, тя е наложително да промени своя режим на хранене. Ежедневно се изисква консумация на разнообразни и много натурални храни. 

Това може да са сезонни зеленчуци и плодове, в които има достатъчно витамини и са полезни за храносмилането на бременната. 

Месото не бива да се изключва и най-вече рибните продукти, в които има полезните омега 3-киселини. Млечните продукти също са подходящи, заради протеина, калция и витамините в тях. 

В забранителния списък пък попадат алкохола, цигарите и наркотичните вещества. Те могат да доведат до увреждане на бебето, поради което са вредни за прием не само до раждането, но и при кърменето на новороденото. 

Примерна дневна диета за бъдещи майки

Закуската може да включва чай и пълнозърнести храни, като например питка с шунка и кашкавал, плюс краставица или домат. 

Между закуската и обяда е подходящо да се консумира чаша кисело мляко с плодове.   

За обяд е подходяща комбинацията на крем супа с крутони, свежа зелена салата с риба или пилешко месо, приготвени в уред за готвене без мазнина или на пара. 

Следобедната закуска може да е плод, купичка компот или парче сладкиш с фреш.

Бременност и диета - важно правило или взаимноизключващи се дейности

Добре е, вечерята да е по-лека – купичка кисело мляко и плодова салата. Ако следобед не сте закусвали си позволете месо на скара с любима прясна салата.    

Приемът на достатъчно количество вода е важен и при бременните жени. Полезно е за доброто храносмилане и правилната функция на органите.

Какво трябва да знае бременната жена, която спазва диета?

Най-важно е, да се следи здравословното състояние и да посещават редовно консултациите за бременни. Ако се налага да се спазва определена диета, нека тя да е съобразена с необходимите полезни вещества както за майката, така й за бебето.

Добър ориентир за спазващите определен хранителен режим е препоръката на докторите, че бременните жени трябва да не качват повече от 15 килограма преди раждането.

Според статистиката в първите три месеца след забременяването, теглото в идеалния вариант ще нарасне между половин и 2 килограма. Между третия и шестия месец вече ще сте качили още до 5 килограма. 

А в последните месеци е напълно нормално да пораствате с половин килограм нагоре на седмица, което означава около 7 килограма за целия период.  

Снимки: ЛъкиФит

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar