Хапчета за детоксикация или правилен режим?

Детоксът е начин да изчистим организма от всичко ненужно и вредно за неговото правилното функциониране. Ползите от подобен процес и пряката му връзка с доброто здраве се осъзнават все повече, което превръща детоксът в желан начин за освобождаване на тялото от токсините. 

А това са всички онези т. нар. “отрови”, които трупаме в нас поради замърсената заобикаляща ни среда или вредни навици, от които ни е трудно да се откажем.

Хапчета за детоксикация или правилен режим?

Лекарства за детокс – видове, характеристики, действия

Медимакментите за детокс могат да бъдат разделени на  два основни вида – едните са на растителна основа, докато другите имат химичен или смесен състав. 

На пазара има голямо разнообразие от лекарствени продукти и хранителни добавки, които помагат за отделяне на вредните натрупвания в организма. В масовия случай техният ефект се постига чрез ускоряване на обменните процеси, като въздействието основно е на клетъчно ниво.

Принципът на действие на медикаментите е да абсорбират токсините или да активизират самото прочистване на отделните органи. Фармацевтичните продукти може да са под формата на таблетки, прахчета или сиропи. Всеки един от тях има различен период за постигане на желаното въздействие, а при употреба трябва да се спазват указанията на производителя.

Голяма част от този тип лекарства са изцяло или частично на  био  основа. Например, детоксикиращо действат препаратите от лилав морков, черен и бял въглен, глухарче, ябълков пектин, зелено кафе, червена боровинка, артишок и др. Предимно това са антиоксиданти, които подпомагат храносмилателните процеси, пречистват отделителната система и черния дроб.

Хапчета за детоксикация или правилен режим?

За всеки ли са подходящи медикаментите за детоксикация на организма ?

Всяко лекарство, независимо от неговия състав, е най-добре да бъде приемано след консултация с лекар. Това в пълна сила се отнася и за медикаментите, предназначени за детоксикация. 

Дозирането им е важно да бъде преценено от специалист и ако той прецени, първо да се извърши обстоен преглед и да се назначат изследвания, за да се установи здравословния статус на конкретния човек.

Дори продуктите, обозначени като 100% натурални, не бива да се самоназначават. Проблемът е, че може да се стигне до нежелани реакции. Опасност съществува, ако не подозираме за определено заболяване или свое състояние. 

Когато един медикамент е обсъден и назначен от медицински специалист, ние ще бъдем предупредени за евентуални реакции и ще получим указания, как да се справим с непредвидени ситуации.

Хапчета за детоксикация или правилен режим?

Освен това, смесването на различни фармацевтични продукти крие рискове. Ако приемаме медикаменти за конкретно заболяване, е важно да съобразим, как новият препарат си взаимодейства с тях.

Кога детоксът би се получил само с подходящ режим?

За да е полезен един детокс, той не бива да вреди на организма. Ако нямаме сериозни здравословни проблеми и оплаквания, които да налагат спешна медикаментозна намеса, детоксикацията може да е напълно успешна с прилагане на някои лесни начини, чрез които да рестартираме нашето тяло. 

Към тях може да се прибегне и при наднормено тегло, безсъние или свръхнапрежение, защото здравословният детокс не само пречиства и възстановява, а и подмладява и тонизира организма.

Хапчета за детоксикация или правилен режим?

Естествените начини за детокс са широко приложими, почти без противопоказания и са удачни за всеки. Едно от важните правила е свързано с добрата хидратация на организма, за да може той да функционира правилно. Ежедневно, човек се нуждае поне от 2 литра вода, като останалите приети течности не бива да се включват в това количество.

Лъжичка-две лимонов сок сутрин заедно с чаша топла вода, е може би най-бързата и достъпна рецепта за детоксикация. Разбира се, през деня в комбинация с билки и джинджифил, подобна напитка  е изключително полезна за стомаха, черния дроб и пикочните пътища.

Зеленият чай е друг широко разпространен, естествен продукт за детоксикация. Освежаващ и тонизиращ той е добър заместител на сутрешното кафе

Освен това е препоръчителен при сваляне на килограми. А освобождаването от излишните мазнини също е вид пречистване и няма само естетически ефект, но и здравословен – така всички органи в нашето тяло функционират по-добре.

Безвреден начин за пречистване са и добре познатите от всички пробиотици от естествен вид. Кисело мляко, квас и кефир са сред най-разпространените варианти на тези изключително полезни храни.

Хапчета за детоксикация или правилен режим?

Смутитата са другата препоръчителна напитка, превърнала се в хит сред малки и големи. Най-голям ефект имат зелените смутита от пресни зеленчуци, плодове, вода и кисело мляко. Миксовете от краставица, зеле, спанак, салати, зелена ябълка или каквото друго обичате са враг на токсините. 

Дори е препоръчително да си набележите няколко дни в месеца, в които 24 часа, да консумирате само зеленчукови и плодови натурални сокове. Условието обаче е, те да са прясно изцедени, а не бутилирани сокове от магазина, заради консервантите и подсладителите в тях.

Възможен ли е микс от двата начина за детоксикация?

Когато целите бърз ефект от пречистването или то се налага поради здравословен проблем, може да съчетаете предписаните медикаменти с естествените методи за детоксикация. 

За да решим дилемата – хапчета за детоксикация или правилен режим – е важно да се отбележи, че лекарствата не бива да се приемат постоянно, затова в даден момент е най-добре да се премине изцяло към правилен режим на хранене. 

Другото условие за постигане на желания резултат, е да се отървете от вредните навици, като пушене, обездвижване, прекомерна употреба на алкохол и др., защото всички те са предпоставка за здравословни проблеми. Така ще може да поддържате тялото си в добра форма.

Снимки: ЛъкиФит 

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar