Фазите на детоксикация и пречистване на тялото

Често мислим за детоксикацията като за специален режим или диета. Важно е обаче да припомним, че човешкото тяло има собствени механизми за преработка и изхвърляне на токсини – и тези механизми работят постоянно, за да ни поддържат живи.

Организмът на здравия човек е постоянно ангажиран с “обезвреждане” на токсични метаболити, свободни радикали и токсини, попаднали в тялото отвън. Основна роля в този процес играят черният дроб, жлъчката и бъбреците. Но в правилната детоксикация участват също така храносмилателният тракт, лимфната система, дихателната система и дори кожата. 

Естественият цикъл на пречистване на тялото минава през различни фази. Търсеният краен резултат е трансформиране на токсините във водоразтворими съединения, които да се изхвърлят от организма. Когато, обаче, органите не функционират правилно или са претоварени, се налага да се положат специални усилия под формата на детокс режим или промяна в начина на живот.

Днес разказваме за фазите на детоксикация при спазване на специализиран пречистващ режим. Макар и подходите за пречистване на тялото да са различни, тези фази остават общовалидни и могат да служат като компас, който винаги да припомня основни принципи за безопасност и постигане на поставените цели. 

Фазите на детоксикация и пречистване на тялото

Как протича Фаза 1: Подготовка и разтоварващо хранене

Вероятно вече знаете, че съществуват десетки варианти за пречистване на черния дроб и ускорено освобождаване на тялото от токсини. Те варират от леки разтоварващи режими до детокс със сокове или пълно въздържание от храна, известно като воден пост или гладолечение. 

След като сте се спрели на конкретен детокс режим, вие трябва да пристъпите към планиране и изпълнение на фаза 1 – подготовката. Тя се изразява в разтоварваща диета и осъзнати промени в цялостния подход към храненето, хидратацията, физическата активност и начина на живот.

Целта на тази фаза е да осигури плавен и безстресов преход на тялото от един модел на функциониране към друг. 

Полезни съвети за този период могат да бъдат следните:

  • Изключете от ежедневието си продукти като алкохол, цигари и други вредни субстанции, които са несъвместими с пречистването на черния дроб.
  • Започнете плавно да премахвате от менюто си бързите храни, пържените продукти, белия хляб и рафинираната захар, като премахване по една голяма група вредни храни на ден.
  • Увеличете на приема на вода за сметка на газирани и подсладени напитки, енергийни напитки, бутилирани сокове и други преработени продукти за пиене.
  • Направете осъзнати усилия в посока прием на повече пълноценна, сурова и минимално преработена храна за сметка на термично преработени и консервирани храни.
  • Отделете нужното време, за да повишите осведомеността си относно принципите на избрания детокс режим. Така ще знаете какво да очаквате и ще можете да разчитате правилно знаците от тялото си без притеснения и несигурност. 

В оптималния случай, фаза 1 трябва да продължи поне седмица, но при желание можете да отделите толкова време, колкото ви е необходимо. Макар и често пренебрегвана, тази фаза е ключова за крайния успех, защото ви осигурява както физически, така и емоционален комфорт по време на същинската детоксикация на организма.

Фазите на детоксикация и пречистване на тялото

Как протича Фаза 2: Детокс режим

Както вече споменахме, преди всичко трябва да изберете един метод на детоксикация и да се придържате към него стриктно. Смесването на принципи е често допускана грешка с труднопроследими резултати, затова е важно да приложите наученото във фаза 1 и да поддържате курса към целта според установените стъпки.

При всички положения, детоксикацията представлява премахване на токсините и  свободните радикали в тялото. В този процес можем да обособим две основни фази и те са следните.

Лечебната криза

В началото на детокс режима можете да изпитате така наречената “лечебна криза”. Тя представлява временно влошаване на общото физическо състояние вследствие на ускорената преработка на токсични вещества. Това е нормално и означава, че избраният метод за детоксикация работи. 

Симптомите по време на лечебната криза могат да включват отпадналост, главоболие, замаяност и гадене. Ако сте предразположени към кожни проблеми, можете да очаквате влошаване на състоянието, тъй като голяма част от токсините ще бъдат изхвърлени през именно порите на кожата. 

Колкото по-съвестно сте преминали през описаната по-горе фаза 1, толкова по-леки ще бъдат симптомите ви по време на лечебната криза.

Подобрението

След края на лечебната криза, в организма започват да се случват редица позитивни промени. В този период ще усетите прилив на енергия, ще се радвате на по-добър сън и ще регистрирате общо подобряване на здравословното си състояние. 

Елиминирането на свободните радикали и токсините ще подобри работата на всички органи и системи в тялото и вие ще започнете да усещате разликата. Колкото повече време минава, толкова по-отчетливо ще забеязвате позитивите – в работата на храносмилателната и отделителната система, в психо-емоционалното състояние и в общото себеусещане. 

Именно това усещане трябва да запомните, за да можете да го търсите не само в специални режими за пречистване, но и в целия си начин на живот от този момент нататък.

Фазите на детоксикация и пречистване на тялото

Как протича Фаза 3: Излизане от детоксикиращия режим

Завръщането към “нормален” начин на хранене и живот трябва да се случи плавно и без сътресения. В зависимост от избрания режим, рязкото прекъсване може да бъде опасно за здравето, като типичен пример е така нареченият воден фастинг или воден пост, в който захранването има ключова роля за здравословното състояние.

Във фаза 3, групите продукти, които не сте консумирали по време на детокса, трябва да се въвеждат един по един и в малки количества. Така – точно като във фаза 1 – вие ще  дадете шанс на организма да се адаптира. 

Най-разумно би било този процес да бъде консултиран или проследен от специалист, който да може да ви дава персонализирани напътствия. В зависимост от ситуацията, това може да бъде нутриционист, диетолог или медицинско лице, запознато с целите на детоксикацията и вашата анамнеза. 

Не на последно място – резултатите, които са постигнати дотук, не са постигнати завинаги. Препоръчително е да се придържате към здравословна и балансирана диета, за да не опорочите усилията си и да се радвате на подобреното си общо състояние за по-дълго време. 

Препоръките за запазване на резултатите от детокса включват не само балансирана диета, но и правилна хидратация, разумен баланс на физически активности и почивка, редуциране на стреса и осъзната грижа за тялото. 

Фазите на детоксикация и пречистване на тялото

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar