Идеални килограми според височината - пълно ръководство

Съотношението между ръст и тегло е популярен начин за определяне на идеалното тегло. 

Диетолозите са на мнение, че хубавата фигура се определя от пропорциите, а височината също е от значение за индивидуалните форми. Други съществени фактори са възраст, пол, здравен статус.   

Идеални килограми според височината - пълно ръководство

Популярни методи за изчисляване на идеалното тегло

Известни са различни методи за определяне на идеалната фигура. През годините те са добили общественост и са посочени критерии, когато говорим за правилни физически пропорции. 

Формула на Брок за идеалното тегло

Тъй като годините на човек са от съществено значение за неговия външен вид, те не бива да бъдат пренебрегвани по отношение определянето на неговото идеално тегло според височината и възрастта.

Френският учен Пол Брок е разработил формула, в която изчислението на теглото се променя с годините на мъжете и жените. 

Според неговата методика дамите до 40 – годишна възраст са в идеална форма, ако например при ръст 170 см тежат около 60 килограма. 

Казано иначе, от ръста на дамата се вадят 110 см и числото, което се получава (в случая 60) са идеалните килограми за възрастта ѝ.

След тези години обаче е нормално телесната маса да е по-голяма и затова се вади само 100 от височината, което означава жените да са от 5 до 10 килограма по-тежки. 

Или ако трябва да се пресметне – при 170 см височина, жените над 40 години теглото трябва да е 70 килограма максимум. 

След 50 – тата година нещата отново се променят, когато според формулата на Брок е нормално да бъдат добавени още 5 процента към теглото, което вече ще е 73,5 килограма. 

Идеални килограми според височината - пълно ръководство

Създадената система от френския учен е актуална и днес. Но тя не бива да се приема съвсем буквално, защото разлика от два до три килограма не е фатална според ръста.

А и това зависи от индивидуалните характеристики на човек, от пола, от костната му структура, начина му на живот и още много други съществени фактори за определяне на идеални килограми според височината.   

Индекс на телесната маса (ИТМ)

Показателят, известен като Индекс на телесна маса е масово използван за изчисляване на дадените нормални килограми според височината на човек.

Важно е да се отбележи, че той е приложим за хора над 20 – годишна възраст, когато се предполага, че вече са завършили своето физическо израстване. 

ИТМ е метод, който показва наличието на наднормено тегло или рисково състояние на организма по отношение на телесната маса. 

Световната здравна организация (WHO) определя затлъстяването като заболяване и подобно изчисление е особено полезно за хора със заседнал начин на живот и склонност към трупане на килограми, за да следят своя здравен статус по отношение на теглото си. 

Онлайн итм калкулатор за изчисление на Индекса на телесната маса е широко достъпен в интернет пространството.

Резултатите от изчислението се считат за нормални, когато отчитат ИТМ между 18,5 и 25. Наднорменото тегло е над 25 ИТМ, а стойности над 30 са опасни и влизат в графата на затлъстяването.

Ако пък индикацията показва ИТМ под 18,5, то тогава вече говорим за поднормено тегло или болезнена слабост на организма.  

Индексът на телесната маса се мери в килограми на квадратен метър по определена формула. 

Теглото в килограми се дели на височината в метри на квадрат. ИТМ е дело на белгийския статистик и социолог Адолф Кетле. Ученият го разработва още през далечната 1869 година.  

Идеално тегло според обиколката на китката

Оказва се, че обиколката на нашата китка също може да е показател за теглото, което е идеално за нас. Тук се взема под внимание костната структура на човек.

Моделът се изчислява като от височината се изважда 100 плюс обиколката на китката, умножена по четири и общо разделено на две.   

Идеални килограми според височината - пълно ръководство

Много по-лесен и бърз начин е да се опитате да обхванете с показалец и палец китката на противоположната си ръка. Ако костите ви са големи, няма да успеете да срещнете двата си пръста. В случай, че успеете се приема, че имате средна костна структура. Ако пък палецът покрива показалеца, то сте с малки кости. 

Съотношение между талията и ханша (WHR)

Подобно съотношение като боди мас индекс е показателно за мастната маса в организма. Именно затова пропорциите между талия и ханш показва дали трупат мазнини по фигурата си.

Методът е лесно изпълним, достатъчно е да премерим обиколката на ханша и на талията и да видите какво е процентното съотношение между тях. 

Световната здравна организация е определила, че WHR е здравословен, ако е 0,85 или по-нисък при жените и 0,9 или по-нисък при мъжете.

Над тези стойности се предполага, че съществува риск от наднормено тегло, а то води до сърдечно-съдови заболявания, ставни проблеми, риск от диабет, хипертония и други сериозни болести. 

Съотношение между талията и височината 

Подобно изчисление също е показателно за състоянието на теглото и вероятността от натрупване на килограми над нормата. Формулата за пресмятане е обиколката на талията в сантиметри да се раздели на височината в сантиметри и да се умножи по 100. 

Съотношението се базира на схващането, че обиколката на талията е показателна за наличието на риск от сърдечно – съдови заболявания.

Колкото по-големи стойности е талията, толкова е килограмите вероятно са увеличени. При мъжете критични стойности са над 94 см, а при жените над 80 см. Но тези цифри зависят от много допълнителни индивидуални характеристики. 

Идеални килограми според височината - пълно ръководство

Процент на телесните мазнини

Теглото на мазнините в организма в съотношение с общото телесно тегло е процентът на телесните си мазнини. Всеки от нас ги има, но те е добре да не надвишават определени стойности.

Този индекс също е показател за физическото ни състояние и за рисковете от затлъстяване и наднормено тегло.

Калкулатори за показване на телесната ни маса има във всеки фитнес център. Подобни данни показват и много от съвременните електрически кантари, въз основа на допълнително въведени данни като пол, възраст и височина за определяне като цяло на нормално телесно тегло

Изчисляване на идеалното тегло според ръста

Специалистите по хранене и фитнес инструкторите могат на база съществуващите методи да преценят кое е идеалното съотношение за всеки като мускулатура и телесна мазнина, за да определят подходящото за хората тегло.

Много често това се прави въз основа на разработени таблици, които се различават според пола.  

Таблица с идеалното тегло за жени

Идеални килограми според височината - пълно ръководство

Таблица с идеалното тегло за мъже

Идеални килограми според височината - пълно ръководство

Кога имате повод за притеснение и как да коригирате отклоненията от нормата?

Когато показателите сочат увеличаване на телесната маса в рисковите граници, то тогава е препоръчително да се предприемат мерки за коригиране на теглото. 

Добре е да се предприемат подобни мерки, тъй като теглото до голяма степен зависи здравословното състояние на човек. Защото освен естетическия фактор, затлъстяването може да доведе до редица сериозни хронични болести

Диетите са разпространени начини са справяне с килограмите, но специалистите са категорични, че освен хранителния режим е необходима двигателна активност.

Тренировките са част от пътя към желаната фигура. Редовното спортуване е преди всичко здраве, защото тонизират тялото и ускоряват метаболизма, което пък води до стопяване на излишни килограми.  

Световната здравна организация бие тревога, че излишните килограми често отключват редица заболявания.

Сред които:

  • захарен диабет;
  • хипертония;
  • нарушения в обмяната на веществата;
  • проблеми с опорно – двигателния апарат
  • сърдечни болежки и много други здравословни рискове. 

Идеални килограми според височината - пълно ръководство

Диета трябва да е съобразена с особеностите като пол, двигателна активност, наличие на заболявания и т.н. Важно е да се отбележи, че очакваните резултати трябва да са реалистични и разпределени във времето. 

Добре е да се спазва балансиран и природосъобразен начин на хранене, в който да не липсват основните хранителни групи. 

В процес на отслабване не бива да се пропускат основните хранения като закуска, обяд и вечеря, съветват диетолозите. Колкото по-умерени са приетите количества храна, толкова тялото ще се справи по-лесно с тях.

От значение е организмът да може да преработва правилно веществата и да функционира нормално нашия метаболизъм. 

Има обаче разрешени и забранени храни, когато се стремим към идеалната фигура. Белият хляб, тестените закуски, т.нар. бърза храна  и полуфабрикати не са препоръчителни.На тяхно място трябва да застъпят пресните плодове и зеленчуци.

Забранени са пържените и мазни ястия, както и сосовете с голямо количество калории. Те могат да бъдат заменени с млечни продукти като кисело мляко, например или млека на растителна основа. 

В процес на сваляне на тегло не бива да се пренебрегва приемът на достатъчно вода. Тя помага на организма да се пречисти от ненужните вещества, да се изхвърлят вредните токсини и органите да работят качествено.

Оптималното количество е 8 водни чаши на ден, което може да бъде увеличено при засилена двигателна активност за постигане на идеално тегло. 

Може да се изненадате, но вече е доказано, че недостатъчен сън вреди в процеса на корекция на тялото. Оптималната почивка е важен фактор за постигане на добри пропорции за здравословно тегло. Под стрес организмът не функционира правилно, не се преработва качествено храната, изпитваме глад и постоянна умора. 

Идеални килограми според височината - пълно ръководство

Много международни проучвания сочат, че високите нива на стрес и недостатъчното часове сън са сред причините за трупане на килограми. Затова е нужно баланс между работния ритъм, физическа активност и пълноценната почивка. 

Понякога промяната на някои дребни ежедневни навици е успешният начин да настъпи желаната промяна в нашата фигура. Всяка драстична промяна обаче е добре да бъде консултирана със специалист, за да бъде наложена според нашите потребности, характеристики и нужди на организма. 

Това може да е личният ни лекар, диетолог, специалист по хранене, фитнес инструктор или треньор. 

Още по-добре е преди налагането на нов режим да направим лабораторни изследвания, за да се констатира здравния ми статус и всички важни жизнени показатели дали са в норма. Те също са индикатор за степента на промените в човешкото тяло и определяне на идеалните килограми.

Снимки: pixabay

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar